как се продава сайт- как се прехвърля след продажбата?

От: как се продава сайт- как се прехвърля след продажбата?

Ами зависи как се продава сайта. Ако е с хостинга и домейна, просто се прехвърлят от неговия към твоя акаунт и това е.
Ако ли не, ти пращат дб-то на сайта + цялата папка, качваш на твой хост и конфигурираш. Общо взето зависи как сте се разбрали. В повечето случаи прехвърлянето и конфигурирането на твой хост се извършва от продавача.
 
От: как се продава сайт- как се прехвърля след продажбата?

Прехвърлянето става като се прехвърли домейна и съдържанието на сайта.

Домейна може да се прехвърли по няколко начина:
1) Само се променят данните във Whois (не е желателно).
2) Като се прехвърли в друг акаунт на същия доставчик на услуги (напр. GoDaddy и ResellerClub предлагат тази възможност без допълнително заплащане). Разбира се трябва да се коригира и whois на домейна. Някои доставчици на услуги (напр. ResellerClub и неговите препродавачи*) предлагат прехвърляне и на хостинга заедно с домейна.
3) Като се даде на новия собственик ключа на домейна. В този случай новият собственик трябва да заплати такса за прехвърляне при новия доставчик на услуги, при което срокът на валидност на домейна се удължава с една година (обикновено тази такса е колкото цената на удължаване с една година срока на домейна или по-ниска).
4) Да се ползват услугите на посредник, който гарантира, че домейнът ще бъде прехвърлен съгласно сключения договор за прехвърляне (покупко-продажба) на домейн след като купувачът заплати договорената сума.

Най-лесен се втория вариант.

* Препродавач означава reseller или реселър. Реселър е нова дума в българския език, която най-често се използва за лица, които се занимават с покупко-продажба на уеб хостинг и домейни, но има случаи когато се ползва за търговци, които извършват покупко-продажба на други стоки и услуги.
 
Последно редактирано:

Горе