сайтове и фирма

antique

Member
добър ден, имам няколко сайта, решил съм да създам фирма, но искам съвет, незная какъв трябва да е предмета на дейност, каква трябва да е ЕОД, ООД, ЕТ? Тъй като парите ще идват от рекламодатели по банков път, разплащателни форми като paypal, adsense ще ми трябва ли касов апарат, трябва ли да се води на отделен адрес и да взимам помещение или може да се регистрира на мястото на което живея, какъв бюджет ще ми трябва за създаването и общо взето почти всякаква информация за това ми начинание
 
От: сайтове и фирма

Мога да дам съвет за създаването, тъй като правих нова фирма наскоро. Ще ти кажа как да спестиш възможно най-много пари. Първо си извади личен електронен подпис. Чрез него сам ще си регистрираш фирмата през сайта на Търговския регистър. Така се пестят близо половината държавни такси. За набирателна сметка ползвах ПИБ. Там трябват 10 лв. за откриване и още поне 2 лв. за начален капитал на фирмата. Там платих 12 лв. общо. Документът за доказване, че съм внесъл началния капитал ми излезе без пари. Просто сканирах вносната бележка от банката, приложих я към документите и от регистъра я приеха без забележки. Държавните такси бяха около 100 лв. Сега не помня точно колко - мисля че 105 лв. излязоха всички. Още 6 лв. платих за нотариално заверен образец от подписа ми и май това са всички разходи. За около 150 лв. открих ЕООД съвсем сам. ЕТ е още по-евтино. Ако имаш .bg сайт използвай адреса му като име на фирмата. Аз така направих и вече имам основание за регистрация на домейна, което защитава адреса. Името на самата фирма не е от значение, затова гледай поне да го използваш за нещо полезно. Дейностите си ги определяш сам при откриване на фирмата в един от документите. Пиши всичко, с което някога смяташ да се занимаваш и накрая задължително добави "...и всички останали позволени от закона дейности". Ще трябва да избереш и основна дейност на фирмата. Там има предварително определен списък с дейностите, от които се прави избор. Прегледай го и избери това, което е най-близко до твоята дейност.

Пиши фирмата на домашния си адрес. Не е задължително да имаш офис. За касовия апарат не съм специалист, но май няма да ти трябва щом ще работиш само с фактури и други фирми.

П.П. Аз си имах отпреди електронен подпис и не съм го сложил сред общите разходи. За него трябва да видиш колко струва в момента, но при всички положения си струва да се извади.

П.П. 2 Като търсих празни формуляри и инструкции за откриване на фирма попаднах на този адрес: http://www.regfirms.com/page.php?5 . Свърши ми работа.
 
Последно редактирано:
От: сайтове и фирма

Аз пък ти препоръчвам варианта да си платиш на някой юрист да ти регистрира фирмата, защото ако объркаш нещо трябва да внесеш таксите на ново, но вече ти си знаеш. Цените за подобна услуга обикновено са между 50-100лв.

Направи го ЕООД, разликата в таксата за регистрация е по малко от 100лв, ако някой те съди примерно и си ЕТ отговаряш с цялото си имущество, а ако си ЕООД само с капитала и собствеността на фирмата.

Ако няма да вземаш пари на ръка и всички плащания ще минават по банков път не ти трябва касов апарат.

Разходите по регистрация и поддръжка на фирма са долу-горе следните:
Регистрация: около 250лв, ако ти ги попълни и подаде юрист по електронен път.
Поддръжка: около 130лв за осигуровки + около 50-60лв за счетоводител(ако не си по ДДС).

Може да посочиш домашния си адрес като адрес на фирмата.

Като предмет на дейност може да пишеш:
Създаване и поддръжка на УЕБ сайтове, Реклама, Маркетинг .... и всички останали позволени от закона дейности.
 
От: сайтове и фирма

благодаря много и на двамата тъй като е много трудно да се припечелва само от един сайт и съм замислил да са няколко се чудех как точно да си формулирам предмета на дейност и това е много логично "Създаване и поддръжка на УЕБ сайтове, Реклама, Маркетинг .... и всички останали позволени от закона дейности." а що се отнася за мнението на "Test" за създаване на фирмата с такова име каквото ще е домейна със .bg да зная че ми трябва за създаването му основание но ако желая примерно да имам 2, 3 сайта с .bg със една фирма ще стане ли? и проблем ли е сайтовете да са създадени преди създаването на фирмата. Също искам да попитам чака ли се много след подаването там на необходимите документи че някаде съм чувал че е възможно да чакаш много време докато там те одобрят ли незнам и аз точно. А за тези 2 лева начален капитал как стоят нещата ако фирмата има 2 лева начален капитал това означава ли че ще разполагам само с тях ако имам допълнителни примерно лични пари или взети от мама тате мога ли да ги използвам за развитието на фирмата. Някаде четох че щом имам приходи и от гоогле било задължително да съм регистриран и по ДДС това оскъпява ли още с много нещата и с колко
 
От: сайтове и фирма

Аз имам само един .bg, тъй че нямам представа за 2-3 как е. Тогава сигурно ще трябват други защити като запазване на марка и т.н. Номерът с името на фирмата мисля че върви само веднъж. Няма проблем ако фирмата е след сайта, освен ако вече не съществува запазена марка със същото име. Двата лева са полезни, ако искаш да направиш фирма с минимум пари. Не съм наясно с ползите от по-голям капитал. Знам само, че не е проблем да си финансираш фирмата със собствени средства и затова избрах минимален капитал. Ако искаш да добавиш други дейности след време не е проблем. Мисля че е 30-40 лв. таксата.

По електронен път през сайта на Търговския регистър можеш да си направиш фирмата за около една седмица.
 
От: сайтове и фирма

В сайта на https://www.register.bg има подробна информация в кои случаи имаш право да ползваш защитен домейн:
https://www.register.bg/user/static/rules/bg/index.html#5

Ти винаги можеш да си го регистрираш домейна като НЕ ЗАЩИТЕН, но ако някой отговаря на горните условията в момента на регистрация на домейна в последствие може да изиска арбитраж. Ако до 5 години никой не ти го вземе става твой и вече никой не може да ти го вземе.

Обработката на документите(за регистрация на фирма) зависи от това колко хора точно в този момент са подали документ при мен стана за около 10дена, но човека който ми ги пуска каза че са ги одобравяли и за 2дена, а най-дългото било около месец.

За капитала не съм много сигурен, но и аз мисля че можеш да разполагаш с финансите на фирмата както решиш(за ЕООД и ЕТ) стига да си плащаш данъците.

Това да си регистриран по ДДС ти оскъпява всичко. Като за начало счетоводството ти е по скъпо, но това което наистина ти оскъпява нещата е че в края на годината примерно си направил 10000лв печалба освен данък върху тази сума плащаш и ДДС и ти излиза към 30% вместо 10%. Да си по ДДС е изгодно ако примерно се занимаваш с търговия или можеш да декларираш и разходи и да не излизаш на такава печалба по документи. В интернет бизнеса където нямаш почти никакви разходи(примерно аз съм така) да си по ДДС излиза доста солено.

За да работиш с google най-вероятно ще трябва да си по ДДС, защото те реално ти издават фактура от Ирландия, а за да работиш извън границите на България трябва да си регистриран по ДДС.
 

Горе