2 теми в 1 - за банковите плащания и за офлайн рекламата

Shamsina

Member
Здравейте!
До края на този месец най-сетне ще успея да стартирам онлайн магазина си.

Тези дни се чудя за банковите плащания. Знам, че 90% от поръчките се плащат с наложен платеж, та мисля за някакви начини за стимулиране на плащанията с пей пал/карта. Върти ми се идеята за безплатна доставка над определена сума, ако преводът е направен по банка. Някой пробвал ли го е, отзиви? Пробвали ли сте други техники за насърчаване на плащанията по банка, има ли резултат? Нямам нищо против наложения платеж, но след прочетеното тук и на други места разбирам, че има клиенти, които злоупотребяват с него.

И другият ми въпрос - той е свързан с темата на колегата 2 фаст 4ю. Имаше питане и за офлайн рекламата, но темата отиде в друга посока. Та, въпросът ми е, някой правил ли е нещо такова - офлайн реклама за конкретно таргетирана аудитория. Имаше ли положителен резултат?

Благодаря ви предварително!
 
От: 2 теми в 1 - за банковите плащания и за офлайн рекламата

С PayPal е още по-лесно да се злоупотреби. Клиента си получава стоката, иска си парите обратно и ги получава. После търговецът губи стоката и парите. Това се нарича friendly fraud. Докато при плащането с наложен платеж клиента няма как да вземе стоката без да плати - куриера няма да му даде нищо, ако не даде парите.

Независимо от начина на плащане клиента има право да си поиска парите обратно. Например може да поръча нещо, да го плати и после да откаже да приеме пратката. Куриера я връща за сметка на търговеца, а клиента си получава парите (иначе - солена глоба за търговеца). Така търговецът се е набутал с такса за банков превод за връщане на парите (около лев) и куриерска услуга в двете посоки.

Винаги е по-лесно за клиента да извърши измама.
 
От: 2 теми в 1 - за банковите плащания и за офлайн рекламата

Oстани си на опцията с наложен платеж за сега. В България все още има изкривено мислене за онлайн пазаруването.
 
От: 2 теми в 1 - за банковите плащания и за офлайн рекламата

Благодаря за инфото за пей пал. Четох доста за условията им, но все ми се струва, че не е толкова лесно някой да си задържи хем стоката, хем паричките. Но искам да имам и такава опция, предвид естеството на продуктите и възможността на българи от чужбина да поръчват за подарък в БГ. А така или иначе, ще има и версия на английски - за тям няма как да е с наложен платеж.

А за комбинацията онлайн магазин - офлайн реклама какво мислите?
 
От: 2 теми в 1 - за банковите плащания и за офлайн рекламата

Няма лошо да предлагаш няколко опции за разплащане, но българина е страхлив и не си знае правата и затова търси наложен платеж. За БГ след наложения и плащане по банкова сметка, много се използва пеймант процесори като ePay. За EN версията мисля, че paypal е напълно достатъчен.

Поздрави!
БГКОД ООД - Уеб дизайн студио
 
От: 2 теми в 1 - за банковите плащания и за офлайн рекламата

По принцип нямам онлайн магазин, но пък за сметка на това съм правил разни проучвания за познати и в край на сметка се оказа, че най-доброто за Българският пазар си остава наложеният платеж.

Причините, вече ти ги споменаха по-горе - Клиента няма как да вземе стоката, без да я е платил преди това, което свежда измамите до един задоволителен процент и дори да има злоупотреба, няма да си толкова прецакан, колкото, ако ти вземат и стоката и парите.

Другите използвани методи са:
- Банков превод - много малък процент предпочитат този метод, понеже всичко се свежда до това да ходиш до банка и да попълваш куп глупости, което си е загуба на време, пък и Българина няма доверие на онлайн търговията и предпочита да му донесат продукта, да го види и чак тогава да плати;
- PayPal - този метод все повече навлиза, като начин за бързо и лесно разплащане, но по-скоро от страна на хора, които ползват по принцип системата. Минуса им е големият процент комисионни, които дърпат при зареждане на сметката и при разплащане в сравнение с другите подобни разплащателни системи. Въпреки, че се интегрира лесно в онлайн магазините и дори повечето си го имат като модул, не ти го препоръчам по ред причини, като основна ти посочвам възможността потребителят да пусне диспут, като те прецака с парите и стоката. Лошото е, че там арбитър е PayPal и доста често взима страната на клиент-а, а и докато трае диспута, доколкото ми е известно ти замразяват сметката в PayPal, което за бизнес си е доста неприятно, понеже ако се разправяш 1 месец с този диспут, не можеш да си дърпаш и спечелените пари, а не дай си боже да решат да ти баннат профила и да изгориш въобще с парите.
- ePay - Той е горе-долу като PayPal, но тук комисионните са значително по-малки. Добрата новина е, че потребителите могат да плащат в ePay през клонове на easypay(всички офиси на еконт предлагат тази възможност, пък и някой банки), а лошата, че ако желаете да плащате през сайта от вашата дебитна карта, ще трябва да си я добавите и верифицирате в системата, което малко стряска хората, незапознати с системата.

Доколкото си спомням имаше и още една българска система за разплащане - eBG, но там не знам как стоят нещата и от това, което съм чувал условията им не са особено изгодни и затова не е предпочитан метод за разплащане.

От дотук казаното, ако аз към този момент отварях онлайн магазин, щях да наблегна на наложеният платеж, като дам възможност за разплащане по банков път или ePay.bg. Определено бих се въздържал на този етап от разплащане с PayPal, още повече, че нямат офис в България, което би създало редица неудобства, при евентуални проблеми.

Относно мотивирането за предварително плащане на стоката, бих ти препоръчал точкова или процентова система, като стимул. Например, ако си платят предварително, получават до 5% намаление от стоката или определен брой точки, които после могат да ползват за покупка на определени стоки или още по-добре за безплатна доставка при определен брой точки ( Българина харесва авантата и заради правото си на безплатна доставка, ще ти направи още една поръчка на някоя стока ;) ).

Надявам се съветите ми да са ти били полезни и успех с онлайн търговията. :)
 
  • Like
Реакции: veda
От: 2 теми в 1 - за банковите плащания и за офлайн рекламата

Virosss, благодаря ти много за анализа. За това с точковата система не се бях замисляла, но ще видя какво може да ми сътвори главата :)))
Ще ви послушам и ще си остана главно с наложения платеж, както и с опцията банков превод, останалите методи ще ги добавям в движение.
 

Горе