Bitcoin / Биткойн

Вчера Елон Маск обяви че е купил Биткойн за Милиард и половина долара. Биткойн стигна почти 50 хиляди долара. Още има ли скептици?
Да. Точно Биткойн в тоя си вид е фетиш и безсмислена система. Поставена в конкуренцията на още 1200 криптота, с тенденция да се появяват все по-използваеми криптота, с идеята да заменят кеша.

Биткойн не може да обслужи транзакциите и на средноголям град.

Все си мисля, че Мъск не е тъпак. Тия биткойни му трябват точно за нищо. Чак се чудя как не си е направил свое крипто, подобно на Microsoft.

Хах, появил се е Тесла койн, с капитализация 24 милиарда. Всеки ден ново крипто, не мога да им хвана края. Работата отива натам всяко село да си има свои пари, както и всяка марка кола.
 
Последно редактирано:
Хах, появил се е Тесла койн, с капитализация 24 милиарда. Всеки ден ново крипто, не мога да им хвана края. Работата отива натам всяко село да си има свои пари, както и всяка марка кола.
Не е крипто това дето в момента излиза преди биткойна. Тия от coinmarketcap и преди са си правили такива шеги. Скоро ще изчезне това от списъка :)
 
Нов месец ново крипто. Научиха се да манипулират капитализацията, и всеки с претенциите за новата икономика. 5 балъка да се вържат все им е на кяр, ето все по-нагли стават, напечатват си няколко стотин милиарда преизкопани стинки, продават ги на себе си, и чакат рибоците да инвестират.

Аз и на "новината" за Мъск не вярвам, тоя човек не е глупав. Освен ако не е решил с името си да изклати цената че да захлеби, и след месец никой няма да помни аферата.
 
Малко новобранец, реших да влезна с една малка сума. Какво мислите за Cardano (ADA)? Сърбат ме пръстите да нашия доста доста в Понеделник с банков трансфер. :D

ZYkwMXZ.jpg
 
Какво да мислим, скъп е. Виж му цената - парабола. Когато цената е парабола, вече е късно за инвестиция. Защо? Защото дори да има шанс да се удвои да кажем, има същия, а защо не и по-голям шанс да се срине наполовина. Такъв е сценария при криптовалутите, те се влачат, влачат, влачат, гърчат се в червеното, и в един момент бам скочили кутурнайсе пъти докат се усетиш. Кое обаче е по-добре, възможността инвестицията ти да скочи кутурнайсе пъти или 2 пъти? Това е разликата. Да, мъчително е да се инвестира когато цената е ниско и се питаш заслужава ли си въобще. Но не по-малко мъчително е да купиш на параболичен връх и после да потъне в бездната докато се усетиш. Защото хватката е, че няма и да усетиш кога ще потъне. Виждайки че цената е скочила 10 пъти от дъното си въобразяваш, че винаги може да скочи още 10, още 20 пъти, и чакайки това да стане всъщност пропускаш да продадеш и оставаш със скъпо купени койни.

Важното е да знаеш, че в момента правиш принципна грешка като купуваш на параболична цена. Дори и да се удвои или утрои, пак е принципна грешка, защото правилото е да купуваш евтино и да продаваш скъпо, а очевидно евтиното е минало и заминало. И дори и да се удвои или утрои, ако не знаеш че си направил принципна грешка сега, просто ще направиш другата грешка - да не продадеш - и така пак ще увиснеш.
Когато Биткойн расте, той расте 10, 20 пъти от предишен връх, но после се срива -85%. При алткойните движенията са още по-големи, те се сриват до над 95%.

Виж графиката на Етера преди да си надмине върха, имаше 2-3 солидни потъвания. Кардано доста напомня този момент сега.

Тази тема е малко като индикатор за интереса към криптовалутите и засега не е голям, но виждам че нещо се заражда. Затова е възможно да сме някъде в началото на нови експлозии и да имаш късмет дори да си направил принципна глупост. Но не се изненадвай ако видиш инвестицията си надолу с десетки проценти само за няколко часа... всъщност в даден момент това със сигурност ще ти се случи. Въобще, когато видиш параболична цена би трябвало не да те сърбят пръстите да нашиваш още, а да те сърби да разпродаваш.
 
  • Like
Реакции: colF
Много интересно защо тази тема не е активна в момента на база рекордния ръст на биткойна?
 
Много интересно защо тази тема не е активна в момента на база рекордния ръст на биткойна?
Щото на всеки 3 години го гледаме тоя глупав цирк. Досега не познавам и един да е ползвал Биткойн по предназначение. Айде да речем дигитално злато, ограничени инфлационни и т.н. Толкова алткойни се навъдиха, че са повече от звездите у видимата Вселена. За всеки роден човек "напечатаха" по няколко милиарда алткойна, все толкова неповторими и единствени. Връхта на гаврата беше Тесла 3, дето излезе на по-голяма капитализация и от Биткойн, "валута" на няма и седмица.

Един приятел дори ми се разсърди като му казах мнението си за тая простотия, послушал ме и не спечелил.

И не на последно място. Хабят ток колкото за една средно голяма държава. Навръх на цялата еко талибанщина, дето ми пробутват да я плащам.

"Копаенето", т.е. изхабените гигавати за напълно безсмислени сметки е престъпление срещу Планетата.
 
Препоръчвам ти да разбереш какво е фундаментално биткойн.
Aйде моля моля, дори мислех аз да пусна алткойн, да продавам на шараните. Ама много трудно с маркетинга, чак толкоз не умея да лъжа.
Добри Божилов дори стигна по-далеч с баламосването, пусна ЛевКойн, ама дори не успя да стигне в coinmarketcap.

И за капак на всичко изкупуват всички геймърски карти нали, в 21 век цъкаме на пишещи машини зарад напредничавата крипто революция.
 
Знам за добри. Беше пълна боза тая история. Тук говорим за Биткойн, а не за шиткойните. Като говорим за карти, разбери как работи Етериум. Просто съвет.
 
Знам за добри. Беше пълна боза тая история. Тук говорим за Биткойн, а не за шиткойните. Като говорим за карти, разбери как работи Етериум. Просто съвет.
Значи много по-подготвен съм отколкото предполагаш.
Абе колко гигабайта стана блокчейна, мина ли терабайт? Биткойн е най-бавното и примитивно крипто, просто защото е пръв. Няма капацитета за световни пари. Най-много за Тутраканска селищна система.

А вместо Етериум си има крипто платформа с отворен код, тоя номер с смарт контрактите още минава ли пред рибоците?

От цялата истерия спечелиха първите, като у всяка понци схема. И тия дето правят копачки и карти. Май отдавна мина възможността за инвестиране в крипто шит. Визирам дребните риби като мене.


Оп корекция, като се сурне надолу може да скъся. Платформите вече го позволяват.
 
Като си подготвен и запознат, предполагам вече си и милионер от прогнози за цената. Няма какво да те мислим. :love:
 
Като си подготвен и запознат, предполагам вече си и милионер от прогнози за цената. Няма какво да те мислим. :love:
Именно защото разглеждате криптото ЕДИНСТВЕНО като база за спекулации, съм скептичен за бъдещето им.
Цената на криптото е рулетка, аз хазарт не играя. Запознат съм с техническата реализация, това визирах.
Кво, нахапа ли се с евтини койнчета? Айде, ще поскъпват, свърши, не остана!
 
Мислех си вече е приключила темата отностно дали е балон или не! Няма никакво значение въпроса е времето докато го има и начините да се правят пари а и реално могат ли да се изкарват в последствие в реални активи понеже гледам че в момента е май невъзмижно да продадеш биткойн (не говоря за 100 долара а да речем 1 милион) както и реално как се оправяш с произхода на парите ако случайно оспеш да продадеш на някои?
 
Не знам, аз наших малко в Cardano, за сега съм доволен и си чакаля. В крипто се нашиват пари, които можеш да си позволиш да загубиш.

За мен лично Cardano (ADA) има огромен потенциал, след мой си research.
 
За мен интересният въпрос в момента е дали Мъск вече продава част от закупените от него милиард и половина биткойни?
 
Реално Мъск казва че е купил тези биткойни на тесла като компания но това е малко съмнително. А и реално не съществува според мен такава борса от къде ги е купил? И как ще се осчетоводят ако въобще може да си ги върне като пари. Реално възможно ли е въобще да се купят така с каква транзакция става това? Някои ако е запознат да сподели. Накрая да не излезе че въобще нищо не е купувал?
 
От самото начало мисля, че Мъск просто изклати пазара, с името си. Едва ли е купувал крипто шит, какъвто доказа, че сам може да пусне да циркулира, свой собствен.
 

Горе