Bitmessage - криптиран P2P месинджър на базата на Биткойн

От: Bitmessage - криптиран P2P месинджър на базата на Биткойн

Ще го пробвам това въпреки че съм фен на други софтчета.
 
От: Bitmessage - криптиран P2P месинджър на базата на Биткойн

Желателно е да се комбинира Bitmessage с PGP, защото ключовете на Bitmessage се съхраняват в открит текст (некриптирани) на диска. Всеки, който осъществи достъп до компютъра ви, може да прочете всички съобщения, които сте получавали (дори и да сте ги изтрили). Има отдел на държавните служби, както и на престъпни групи, които се занимават със събиране на всички съобщения, които се изпращат/получават чрез Bitmessage. Това е лесно, защото е заложено в протокола - всеки клиент получава всички съобщения (в криптиран вид), като само притежателите на съответните частни ключове могат да четат съобщенията (и тези, които откраднат частните ключове).

SV6K3EM.png


Препоръчително е да ползвате силна криптография дори и за съобщения, за които смятате, че може и да не защитавате. Причината е, че ако ползвате криптография за всичко, ще направите живота на престъпниците, които се опитват да ви откраднат кореспонденцията, по-труден (и даже много от тях може и да се откажат от престъпната си дейност). Така те ще имат по-малко ресурси да вършат престъпления. Трябва ли да обяснявам защо това е добро?

Освен това е много трудно да се прецени кое съобщение може и да не се защитава. По-лесно е всички съобщения да бъдат защитени.
 
Последно редактирано:
От: Bitmessage - криптиран P2P месинджър на базата на Биткойн

Напомням, че преди 16 ноември 2014 трябва да преминете на версия 0.4.4 (има подобрения в протокола).
 
От: Bitmessage - криптиран P2P месинджър на базата на Биткойн

Ако Bitmessage ви се вижда бавен - има и по-бързи алтернативи, които предлагат добра сигурност (ако се конфигурират правилно).

Сигурен криптиран чат - Gajim
 

Горе