happynick
New Member
Напоследък разглеждам различни финансови платформи и ми прави впечатление една тенденция – все повече услуги се опитват да съберат различни пазари на едно място.
От гледна точка на човек, който се занимава с онлайн бизнес, това има известна логика.
Ако следиш крипто, долара, златото и американските технологични компании, обикновено се налага да използваш няколко различни сайта, акаунта и интерфейса.
Точно тук ми стана интересен моделът на BYDFi.
Освен стандартната crypto част, платформата има TradFi секция с perpetual договори върху акции, forex и commodities, които се сетълват в USDT. Сред наличните пазари са AAPL, AMZN, TSLA, MSFT, AMD, COIN и Gold/XAUUSD.
Идеята на практика изглежда така:
USDT баланс → crypto / forex / акции / злато → един интерфейс
За мен това е по-интересно от чисто инвестиционна гледна точка, защото намалява нуждата постоянно да местиш средства между различни системи.
Разбира се, има важна разлика: perpetual договор върху акция не означава, че реално притежаваш самата акция.
Това е нещо, което според мен лесно може да се пропусне от човек, който вижда TSLA или AAPL в интерфейса и автоматично го сравнява с обикновен брокер.
Друг интересен момент е цената. Според информацията на BYDFi TradFi продуктите им са с 0 trading fee и се сетълват в USDT.
За хора, които работят онлайн и така или иначе държат част от средствата си в crypto, подобна структура може да е удобна.
Но бих се интересувал повече от практическата страна:
Има ли тук хора, които предпочитат един multi-market интерфейс, или според вас е по-добре crypto, forex и акции да си останат в отделни платформи?
Аз лично виждам удобство в първия вариант, но разделянето вероятно прави управлението на риска по-ясно.