CryptoPhone - надеждна защита за вашите разговори и SMS

ba6tata4

New Member
"Минава, цецомобилът минава!" Последният модел криптофон C500 на немската фирма GMSK може да засича така наречените "кечъри", когато се опитват да ви "закачат", да ги "отпъжда" и да съобщава на собственика си за опита да го подслушват.

Освен това всички разговори и есемеси, разменени между два криптофона, са защитени с непробиваем алгоритъм. Нито службите, нито частните структури, които се занимават с подслушване имат шанс да го разбият. Те ще разберат, че се води кодиран разговор, но нямат нито правен, нито технически механизъм, за да го разкодират. При криптофоните шифрованият канал протича между самите телефони и не зависи от посредник, който може да бъде принуден по съдебен или друг ред да разкрие кода. Разкодирането е теоретично възможно при популярните съобщителни услуги като Скайп, Вайбър и др. но е практически невъзможно при криптофоните.

Физика на Прозрачността

Сигурността, вградена в тези необичайни телефони е гарантирана от две неща: законите на физиката и етиката на прозрачността.

"Вселената вярва в шифроването" - подчертава Джулиън Асанж в последната си книга "Шифропънковете - свободата и бъдещето на интернет". В нея той обсъжда с приятели и съмишленици този природен математически дар: лесно е да се шифрова информацията, но е трудно, до невъзможно, да се разшифрова. Очевидно е какви ползи за сигурността на личния живот дава това математическо свойство на нашия физически свят. След като съществуват лесни за използване алгоритми, неразбиваеми дори за правителствата и военните, то гражданите имат не само правото, но и техническата възможност да се въоръжат с тях, за да бранят личното си пространство. Въоръжаването тук не е метафора. Шифърът е щит, броня, вид оръжие и в някои страни дори се счита за ембаргова стока.

Едва ли е нужно да се обяснява на българския читател защо е нужен такъв щит след последните скандали с подслушванията у нас. Милионите, дадени от Европа за пазене на шенгенската граница, цъфнаха у нас под формата на подслушвателна техника, използвана за политически и бизнес шантаж. Но предупреденият е въоръжен...

Прозрачността е вторият стълб, на който се гради доверието в криптографията. Ето защо кодът на CryptoPhone е отворен и достъпен за всеки, който разбира от програмиране и иска да се увери, че в софтуера на криптофона няма бъгове, или нещо по-лошо - вратички към разбиване на алгоритъма от цивилни или униформени хора.

Отворен код обаче не значи, че всеки може да прави криптофони. За да се преработи стандартен телефон в криптофон трябват наистина специални умения, които струват скъпо. Ето защо криптофоните не се продават на всяка сергия. Дори и "братята китайци" не се осмеляват да предлагат евтини копия. Те вероятно могат да го направят, но кой ще им повярва, че продуктът им е надежден?

Бивол ООД установи партньорство с GSMK и е оторизиран дистрибутор на техните продукти в България. С печалбата ще финансираме сайта Bivol.bg - издание за независима разследваща журналистика.

Можете да разгледате моделите на CryptoPhone от каталога и да изпратете запитване за по-подробна информация и цени.

Как работи криптирането в CryptoPhone::p original post www.bivol.bg/shop/bg/
 
От: CryptoPhone - надеждна защита за вашите разговори и SMS

А защо не пише колко струва?

Не бих разчитал на нещо, което не е с отворен код. Гласовата комуникация не е най-добрия начин за изпращане на конфиденциална информация. Подходящ начин за изпращане/получаване на конфиденциална информация е ползването на електронна поща със силна криптография (OpenPGP) или Bitmessage.

Анкета: Ползвате ли силна криптография по протокола на PGP при пращане/получаване на e-mail?
 
доколкото прочетох е с отворен код хепи ама и мен ме учуди защо не пишат цени от бивол като са партьори


https://shop1.cryptophone.de/

GSMK CryptoPhone for Windows Mobile (1.500 EUR excl. VAT)

доста е скъпо като софтуер всичко друго е със зпаитване

по сокоро бих наблегнал на софтуерно решение

като zphone http://zfoneproject.com/ на Phil Zimmermann, the creator of PGP също му има сорса публикуван
 
От: CryptoPhone - надеждна защита за вашите разговори и SMS

Той кода може да е отворен, обаче не се знае какво са компилирали и инсталирали. Той и Android е с отворен код, обаче устройствата идват с инсталирана предварително операционна система...

Ако не мога лично да си го изтегля от официален източник (подписан с PGP ключа на лицето или организацията) и да си го инсталирам - не бих рискувал да го ползвам.

Купувайки си подобен телефон вие ставате интересни за тези, които обичат да подслушват. Все едно си пишете на челото "имам нещо за криене, елате да ме подслушвате". А ако просто сте си купили лаптоп или настолен компютър - това не ви прави по-интересни. На него можете да си инсталирате каквото си искате.
 
От: CryptoPhone - надеждна защита за вашите разговори и SMS

Crypto е велика фирма. Работил съм с няколко техни продукта и нямат грешка!
 
От: CryptoPhone - надеждна защита за вашите разговори и SMS

Реално за да работи това и двете страни трябва да имат този телефон. Не видях това да се упоменава някъде. Има и софтуерен вариант на това нещо, но пак трябва да се инсталира софтуера и на двата телефона които говорят помежду си.
 
От: CryptoPhone - надеждна защита за вашите разговори и SMS

Аз работя с SecureGSM и съм доволен, работи на windows mobile http://www.cryptocalls.com/content/view/5/6/ трислойно каскадно криптиране. Вече има и за Iphone и Ipad ама там е и по-висока цената и начина на свързване е друг http://www.cryptocalls.com/content/view/73/106/ а за сигурността на телефонните разговор, съм разчитал на сертификацийте FIPS(Federal Information Processing Standards) като покрива FIPS140-2 е достатъчно сигурно ;)
 

Горе