Custom Платформа или wordpress / магенто?

Дискусията в 'Web Development' стартирана от Excellent86, Март 25, 2019.

 1. Excellent86

  Excellent86 New Member

  Рег.:
  Ноем 4, 2016
  Съобщения:
  21
  Харесвания:
  0
  Точки:
  1
  Пол:
  Мъж
  Здравейте,
  Почвам проект за онлайн магазин. Много бих искал да е custom платформа , защото сайта ще е с много продукти и е възможно да се развие като доста голям проект. Знам че Custom Платформата е много изчистен кода, без излишни неща. Моля ви, кажете си мнението какво бихте избрали вие за бюджет до около 5-6-7к. Моля, не се заяждайте както по принцип става във всяка тема :) ще се радвам на градивни мнения и съвети. Благодаря ви.
   
 2. AMitrev

  AMitrev Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 6, 2012
  Съобщения:
  1,688
  Харесвания:
  312
  Точки:
  83
  Пол:
  Мъж
  Място:
  София
  Бюджетата ти може и да е малко, но може и да стигне. Всичко заивси какво точно искаш да се случи. Магазин тип magento, който има всичко което се сетиш или основа, която с времето да надграждаш.
   
 3. Svetliooo

  Svetliooo Active Member

  Рег.:
  Окт 30, 2017
  Съобщения:
  299
  Харесвания:
  183
  Точки:
  43
  Пол:
  Мъж
  Броя на продуктите не е толкова определящ фактор дали да е custom или готова платформа.
  По скоро помисли това бъдещо развитие, за което говориш, в какво точно ще се изразява ? Тези промени свързани ли са изобщо с онлайн магазина или са нещо съвсем странично ? Би ли било възможно, ако не са чак толкова фрапантни, да се интегрират в онлайн магазина във вид на някакъв плъгин ? Може да се консултираш с някой магенто / opencard / woocomerce специалист да ти каже ориентировъчна цена на тези допълнения, които търсиш.

  При този бюджет ти препоръчвам готова платформа, защото е крайно недостатъчен за къстъм решение. За къстъм си приготви 20+ , в случай че искаш да е читаво, а не направено от някой мазач. Сам си направи сметките какъв програмист ще намериш, който ще напише къстъм решение за няколко месеца и ще ти иска само 5к, значи той на месец трябва да взима 1-2к. Смятай какъв ще е този мазач ... Идеята ми е че ще платиш няколко пъти, докато имаш читаво решение в старанието си да минеш тънко.

  пс: Дали е градивна критика или заяждане също зависи и от теб как ще го приемеш.
   
 4. iliqnktz

  iliqnktz Active Member

  Рег.:
  Юли 7, 2010
  Съобщения:
  372
  Харесвания:
  143
  Точки:
  43
  Хубаво нещо е създаването на уеб сайт, магазин, форум, блог, но искам да те попитам един въпрос, ти английски знаеш ли? Ако не, инвестирай някаква сума поне да започнеш да четеш и разбираш до средно статистическо ниво, ако разбираш вече този език, защо не инвестираш малко време за учене и проби на един wordpress да речем и тези средства да ги вложиш тогава в магазина ти за други полезни неща като реклама, оптимизация, фейсбук страница и т.н. При положение, че имаш готови системи било то на wordpress или друга cms система, защо ще наливаш няколко К лева, като магазина ти няма с какво толкова да се различава от всекидневно пусканите в онлайн пространството магазини, освен според твоите думи "многото продукти" и "потенциала му за сериозен проект".

  Изключително груба грешка е да си мислиш, че днес ще пуснеш магазина, а утре ще къртиш парата.. Големи и развити страници имаш ли в соц. мрежите или тепърва ще почваш? Защото тези магазини главно от там набират аудиторията си, ако нямаш то смятай още едни солидни кинти за счупени и по този параграф, да не говорим за реклама, сео и т.н, че става страшно.

  Защо не хванеш да пробваш някои неща сами да ги направиш, хем ще спестиш някой лев, хем ще научиш нещо и ще придобиеш опит в някоя платформа. Да нещата са доста комплексни и сложни, но при добро желание всичко се учи. Обмисли добре проекта си, защото според мен да се създаде, поддържа и оптимизира сайт, магазин, форум или каквото и да е било друго плюс голяма страница в някоя соц. мрежа, от която да идват нови поръчки ще е доста скъпо и този бюджет няма да ти стигне, ако наистина имаш сериозни амбиции.

  Не искам да звуча като хейтър, но имам чувството, че искаш всичко да започнеш от нулата, ама абсолютно всичко и леко си останал с грешно впечатление, че вече готовите неща, които много хора ползват и са доволни, или не струват според теб или просто искаш да смаеш хората т.е потенциалните ти клиенти с лъскав и уникален сайт, при положение, че те ще се интересуват главно от продуктите и да стигнат възможно най-лесно до тях, да ги поръчат и т.н, тоест най-лесно да се случи покупко-продажбата.

  Не те хейта, просто мисля, че ще сгрешиш и не си обмислил всеки аспект от проекта ти, което накрая ще ти изяде главата според мен.

  Поздрави!
   
 5. Axython

  Axython New Member

  Рег.:
  Март 27, 2019
  Съобщения:
  11
  Харесвания:
  1
  Точки:
  3
  Пол:
  Мъж
  Python + Django + Oscar = http://oscarcommerce.com/ {backend}
  Плащаш си за един добър дизайнер за frontend да ти направи сайта красив и си готов. Ако успееш да се вместиш под 2000 лева тук, то бюджета ти би бил достатъчен.

  Сравнително чист код, мога да ви свържа с познат, който да сетне backenda и евентуално да настрои дизайна като шаблон върху Django след като е готов. Ако наистина държиш на голям брой файлове то моя съвет е да си запазиш и един добър бюджет за хостинг.
   
 6. mid

  mid Active Member

  Рег.:
  Февру 20, 2011
  Съобщения:
  519
  Харесвания:
  76
  Точки:
  28
  Пол:
  Мъж
  Правил съм сайт базиран на WordPress който е с над 10 хил. снимки, направих го с Rest API и зарежда за половин секунда на всяка страница

  Платформата е достатъчно добра, ако знаеш как да работиш с нея.

  Къстъма е много скъп за поддръжка във времето - от гледна точка сигурност и legacy на кода

  Ако имаш парите да си плащаш на фирма да ти поддържа сайта технически, добре.

  С този бюджет най-доброто което може да направиш според мен е да наемеш фирма която да ти изработи системата ползвайки WordPress през Rest API или с custom тема която да е обособена за твоя случай, като да ползва за основа на темата някой стабилен Framework (може studiopress), така ще избегнете много подводни камъни

  Стой далече от билдъри, кеширащи плъгини и т.н., ще те забавят повече отколкото биха ти спестили време.

  Успех!

  Моля, имай предвид, че това е моето лично мнение което е базирано на моите преживявания и опит, може да не съвпада с твоето.
   
 7. zoomaniak

  zoomaniak Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 4, 2011
  Съобщения:
  1,066
  Харесвания:
  276
  Точки:
  83
  Магенто има вече и за 2-4к лв и с договори и т н.

  Къстъм :) като фирмата фалира ... ко праим. Рядко друга фирма ще ти пипа по кода или програмист.

  Докато с вече развита платформа - която може да се обновява непрекъснато... има много повече фирми.

  И гледам, че не цениш БД Базата от данни. Тя ти е проекта - не дизайн и плевелите над БД.

  Плащаш винаги за БД. И ако я оакаш - ще плащаш още 1-2-3 пъти за ремонти. Или от началото...

  Аз така закрих / изтрих един от най-силните ми магазини. Тъпата джумла - и виртуал марта беше толкова къстъм пипан, че ако ъпдейтнем ядрото спира всичко и се променят url адресите и архитектурата. Естествено не обнових ядрото. Магазина си работеше пърфект - но когато промениха закона за личните данни и т н.... не можах да направя кръпката и никоя фирма или програмист - защото липсата на обновено ядро и виртуал март спъваше всичко.

  Направих редирект към нов проект. Информирах всички клиенти. И сега го развивам отново.... естествено загубих оборот и много линкове в целия интернет и всичко.... добре, че имах и друг стар проект, който помага....

  Та ролята на базата от данни - тя ти - ви е най-важното. Винаги можете да дадете достъп до БД на всяка фирма или програмист и да смените дизайн и външна архитектура... винаги.

  Но ако си скапете БД умирате или плащате много пари за ремонти по нея.

  И изображенията в БД са ви също много важни - загубите ли ги.... няма дизайн и архитектура. Поради това, който и човек да плаща или инвестира трябва да разбира от БАЗА ОТ ДАННИ - има прекрасни книги за основните неща.

  Улеснява се и изграждането на магазина - комуникацията с фирмите или програмист.

  Най-малкото ще поискате защита на логин формата за админи по айпи в офиса и в дома ви. Тоест ще се логвате само от две точки.

  Най-малко ще поискате или платите за скрипт, който да следи юзерите и да изпраща на поща или на сървъра / архив с логин за всичко по магазина. Къде кликат най-много и още благинки...

  Естествено Гугъл е дал тези наблюдения - но са супер сложни... друго си е да се логнеш и да видиш дали промоцията ти работи добре....

  Не са скъпи тези скриптове. Но базата от данни.... според мен тя е най-важното да се гледа. И ако е къстъм и проекта е структориран правилно - можете да се доверите на всяка фирма - ако сте недоволни от първата или фалира.

  Друг е въпроса, че много фирми или програмисти взимат код от стар проект от други техни клиенти и малко дизайн и цветове и ай дай 5 000 лв.

  Същото става и при Магенто... но поне работи перфектно. И недей да слагаш магазин на сървър на фирмата, която ти го работи. Даваш достъп - спираш достъпа...
   
 8. Gabriela Yosifova

  Gabriela Yosifova New Member

  Рег.:
  Апр 2, 2019
  Съобщения:
  22
  Харесвания:
  4
  Точки:
  3
  Пол:
  Жена
  По принцип custom платформа е по-добре, защото по проекта се прави точно това, от което имаш нужда. Както сам спомена ако използваш готова тема на wordpress има доста функционалности, които може да не ти влязат в употреба, но реално да ти забавят сайта, което е минус. Да, с готова тема нещата ще се случат доста по-бързо, но след като искаш да е добро и качествено си заслужава да се отдели повече време и усилия :)
   
 9. Victor R

  Victor R Active Member

  Рег.:
  Авг 14, 2017
  Съобщения:
  189
  Харесвания:
  97
  Точки:
  28
  Пол:
  Мъж
  Аз и тука ще напиша това, което написах в една съседна тема, но ще го синтезирам в две изречения - Или си имаш майстор, който да ти лежи под тунингованата кола постоянно, или си караш коли сериино производство и не се занимаваш с глупости. Всичко останало е супер до момента, до който се счупи точно когато не трябва и ти загуби толкова пари, дето не ти е спестило за цяла година.
   
 10. stuklen

  stuklen Well-Known Member

  Рег.:
  Ноем 23, 2010
  Съобщения:
  1,262
  Харесвания:
  147
  Точки:
  63
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  уеб разработки
  Място:
  Габрово
  Здравей, ако и се спрял на къстъм решение и имаш въпроси относно него, пиши ми.
   
 11. rujel

  rujel Active Member

  Рег.:
  Февру 2, 2016
  Съобщения:
  175
  Харесвания:
  62
  Точки:
  28
  Има, обаче и трети вариант - ти самият да си майстор, но компетентен такъв, а не само поназнайващ туй-онуй. Тогава и по-евтино ще ти е всичко и по-предсказуемо. Но и това не идва съвсем безплатно - трябва ти много учене.
   
 12. zoomaniak

  zoomaniak Well-Known Member

  Рег.:
  Февру 4, 2011
  Съобщения:
  1,066
  Харесвания:
  276
  Точки:
  83
  Учене :) то не е безплатно.
   
 13. rujel

  rujel Active Member

  Рег.:
  Февру 2, 2016
  Съобщения:
  175
  Харесвания:
  62
  Точки:
  28
  Да де, нали съм го написал това:
   
 14. Torbalan Trolski

  Torbalan Trolski Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 1, 2013
  Съобщения:
  2,145
  Харесвания:
  491
  Точки:
  83
  Много ми е интересно на база какъв опит и познаване на open source CMS-и е това съждение? Колко точно разработени custom системи имате зад гърбса си?
  Или просто цитираме градски легенди от рода "бате гледал как един го яде и каза, че било вкусно" ...
   
 15. Gabriela Yosifova

  Gabriela Yosifova New Member

  Рег.:
  Апр 2, 2019
  Съобщения:
  22
  Харесвания:
  4
  Точки:
  3
  Пол:
  Жена
  Не знам колко опит трябва да имаш, за да можеш да пресметнеш 1+1=2. Това е мое лично мнение и до колкото разбирам от коментара Ви, по-добрият вариант за Вас е използването на CMS. Нормално е нещо готово да има повече неща, от колко ти трябва. Да не говорим, че е готов шаблон и не е казано точно конкретно за какво ще се използва и ако е необходима определена функционалност, която я няма или трябва да се допълни съществуваща такава, за да отговори на целите на проекта, трябва да се търси специалист, който да допълни разработката. Също така добавянето на много модули или плъгини може значително да забави скоростта на сайта, което отново не е добре. Друго е, че при добавянето на нова функционалност може и да няма подходящ за целта плъгин. Докато като е custom се прави именно това, което ти трябва и нито ред излишен код. Разбира се CMS има предимства, лесен е за работа, разходите не са толкова високи и т.н., но е важно да е подходящ за проекта, за който ще се използва.
   
 16. Torbalan Trolski

  Torbalan Trolski Well-Known Member

  Рег.:
  Авг 1, 2013
  Съобщения:
  2,145
  Харесвания:
  491
  Точки:
  83
  По тази логика, ако се използва някакъв фреймуърк също има много излишни неща, друго си е да се пише всичко от нулата.

  За къстъм решение разбира се няма нужда от специалист. Да не говорим, че един опънсорс цмс се тества от милиони потребители и постоянно се пускат секюрити фиксове. А колко дупки ще остави някой доморасъл "специалист" не ми се мисли.

  Както казах градски легенди. Това най-често се получава, когато не разбиращи от нищо настройвачи, не написали и един ред код през живота си правят сайтове наливайки плъгини без грам идея как работят.
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice