ELANCE- Как да постъпя?

SStudioBG

New Member
И така- наеха ме чрез ELANCE да изработя 3 клипчета/презентации.
Комуникацията с клиента започна преди около 2 месеца.
Преди нова година клиента ми "хвърли" 2 папки със снимки и ме остави да се оправям както мога.
А трябваше да предостави и кратки видеа, музика, текст, глас и т.н. които да бъдат синхронизирани.
Единствено ми каза, че видеото трябва да показва техните бест 5 продукта и защо хората трябва да изберат тях.
Както и да е, свалих си от сайта им материал който ползвах. Добавих произволна музика,
само глас нямаше как да запиша защото нямам добър английски акцент.
Завърших първото видео. (по което със сигурност ще има промени, но...)
За второто видео ,което трябваше да е за друг техен сайт/бранд, нищо не направих защото сайта е в процес на изработка и нямаше как да си набавя необходимите за работа материали. (защо ли си мисля ,че клиента трябва да ми предостави всичко ,но...)
Третото видео изобщо не ми обясни какво ще е, така че -нула.

Та проблема е ,че крайния срок беше до 30.01. Клиента не ми отговаря на съобщенията още от преди нова година, а виждам че влиза в сайта.
Съответно, аз имам само едно видео скалъпено от немай си къде, което даже не знам дали му е харесало или не, защото не отговаря.
За другите видеа материали нямам...

Клиента има добър рейтинг и не знам какво да правя. Да алармирам ли ELANCE или...
 
От: ELANCE- Как да постъпя?

Алармирай разбира се защото после ще ти каже че не си си свършил работата и ще ти праснат няква лоша репутация. После ходи обяснявай кои бил прав и кои не.
 
От: ELANCE- Как да постъпя?

Благодаря за мнението. Така трябва да направя явно, няма за кога да чакам повече, и без това загубих доста време в чакане :mad: вместо да работя по други неща.
 
От: ELANCE- Как да постъпя?

Готово. :rolleyes: Да видим какво ще кажат от Elance. Не, че ще ми платят, но все пак....
Още от самото начало , въпросната клиентка ми се виждаше доста флегматична, ама чак пък толкоз - айде мерси.
 
От: ELANCE- Как да постъпя?

Ами върнаха ми доста дълъг имейл с обяснения. Като цяло нищо конкретно.
Писах още едно съобщение на госпожата,която от 11 дена не е влизала...
Заедно с мен има нает и друг човек. Не знам на него дали му пише..
Абе писна ми да я чакам тая американска кокошка,няма да се занимавам да я търся. Ще и фрасна един негативен коментар и да си гледа работата.
 
Re: От: ELANCE- Как да постъпя?

Алармирай разбира се защото после ще ти каже че не си си свършил работата и ще ти праснат няква лоша репутация. После ходи обяснявай кои бил прав и кои не.

Определено алармирай, да го изхвърлят този кретен. Това, че има добър рейтинг не означава, че не е кретен. Винаги може нещо да се бъгне. Случвало се и тук и в freelance.com - там пък е пълно с матори и педеруги, които искат да им се свърши нещо за без пари. Но едно им признавам - сайтовете са в полза на двете страни, тем трудно си тънкажник и мизерник, без да си платиш за тази ти грозна черта на характера. За това, алармирай и им кажи каква е ситуацията, защото този след определено време ще го извърти да не ти плати. ;)
 
От: ELANCE- Как да постъпя?

Ще изчакам още ден два и ще предприема мерки. Много ги мразя такива. А и тези които селектират кандидат вече трети месец... Мисля че прекалено много права имат клиентите. Като са задали срок в който важи обявата,би трябвало да се затваря служебно след като изтече някакъв период от време. Иначе си чакай ако си нямаш друга работа. :mad:

Тъй като съм добро същество и винаги си мисля че човека отсреща не е "лош" ,а просто е зает,случило му се е нещо или като цяло има сериозно обяснение за действията му, допускам че наистина има уважителна причина. Но ако се окаже че не е така... ще я насоля яко.
 
От: ELANCE- Как да постъпя?

Ти докато "чакаш" може да си работиш за себе си ли за други клиенти.
 
Няма такива цигани като хамериканците. Никой не ме е лъгал и мамил така като американец. Нищо не става от тия, за това смело рипортвай. ;) Много реват, ама когато се налага да са коректни с другите, никви ги няма. ;)
 
От: ELANCE- Как да постъпя?

Ми то само мангали по тия сайтове-индийци,американци... :rolleyes: Какво правим там не знам.

А освен да се оплача на "другарката", друго трябва ли да правя. В смисъл ,да затворя уорк роома или нещо такова...
 
Да. И аз съм на мнение, че по тези сайтове са утйаките на iT средите. Веднъж ми се наложи да ги ползвам и получих пълен шит. Тотално се отказах и да ги ползвам в бъдеще. Ако ще пазарувате, гледайте да е форум или някой по-социален сайт, защото там си има рейтинг и т.н. ама колко пък е лесно това да е манипулира. Айде тук се върни и си редактирай 200-те поста, написани рез годините, само и само да вземеш сделка. За това бегайте ги тези скапани сайтове. Пълен ташак са.
 
От: ELANCE- Как да постъпя?

Зарезвай го тоя проект и не се занимаваи. В повечето слуяай изкарват работника виновен... Най-дборе да не работиш с новаци и неадекватни личности, които не знаят какво искат. Elance и freelancer ставаха преди години, вече се напълниха с изманици, фалшиви проекти и наглеци, които искат да им работиш без пари. Даже пък и не искат да правят майлстоун при старта на проекта. Винаги обсъждай сделката по скайп или с повече от едно съобщение за да си сигурен, че човека е коректен. Гледай дали същия проект не е пуснат няколко пъти с различна цена и в различни филанс сайтове. Патил съм така... Почнах работа по проект в фрилансър и започнах работа, но по едно време нешастника спря да кореспондира с мен. И какво стана... На средата на проекта ми пише, ако искам да работи с мен да свалим цената, че еди къде си, еди кой си му предлагал да му свърши работата по-евтино. Репортнах го, но нищо... Той пусна диспут на майлстоуна и си спечели... Без коментар...
Съвет от мен - ориентирай се към форуми и сайтове като тиимфорест, коудканион и т.н.
 
От: ELANCE- Как да постъпя?

Съвет от мен - ориентирай се към форуми и сайтове като тиимфорест, коудканион и т.н.

Нищо не ми излиза при търсене на Team Forest и Crowd Canyon. Знаеш ли точно как се казват тези сайтове на английски и какъв им е адреса?
 
От: ELANCE- Как да постъпя?

Ето линкове:
themeforest.net
codecanyon.net

Това не са сайтове, като фрилансър и еланс, но ако се мотивираш може да изкарваш добри пари и при това не много трудно. Лично за мен е по-лесно да се печели от тях, отколкото при еланс подобните.
В хедъра на двата има линкове към останалите сайтове от същата мрежа.
 
От: ELANCE- Как да постъпя?

Благодарско за сайтовете от мое и от името на колегата горе.

пс: нещо по специално трябва ли да знаем за тях?
 
От: ELANCE- Как да постъпя?

Прочетете правилата за качване на проект, че някой път се заяждат. Случвало се е да ми връщат проекти поради не спазване на някое правило. Иначе е лесно. Ако имате "око" за дизайн може да печелите много. Аз ползвах тиимфорест и коудканион и правех корпоративните темплейти. Ползвате бутстрап или друг цс фреймуорк по желание, правите някаква изчистена и приятна тема, вграждате интересни и полезни джейкуери плъгини и качвате. Аз ползвах uikit фраймуорк. За тиимфорест е най-добре ако правите теми за някоя цмс система.
Разгледайте какво качват хората и най-важното - не се отказвайте, ако не одобрят първите ви качени темплейти.

П.С
Един приятел в тиимфорест сваля някой темплейт с много продажби, променя го и го качва. Някой път му връзва и има успех. Това е малко измекярски метод, но върши работа, ако не мжоете да измислите нищо... Все пак не е препоръчително.
 
От: ELANCE- Как да постъпя?

Малко се отклонихме,но да питам по колко време отнема да разгледат преди да пуснат файла за продаване?
 

Горе