Facebook Graph Search - умната търсачка

Moko

Well-Known Member
Facebook пусна новия Graph Search - ъпдейт, който прави търсачката доста по-умна от преди и който би ни улеснил доста при търсене. Чрез нея можем да търсим коренно различни неща от досегашното "John Schpekoff".

[video=youtube;SD951tHz38g]https://www.youtube.com/watch?v=SD951tHz38g[/video]

С Graph Search-а идва и поредния уникално глупав визуален ъпдейт, който прави сайта още по-отвратителен.

344124324.jpg

Това е десктоп версията, някой да не си помисли, че е мобилната. Ако искате да получавате ъпдейтите на сайта преди другите се запишете като developer. По този начин ще сте една стъпка преди феновете и ще можете да се нагодите при евентуални визуални промени.

Въпросът е как Graph Search-а ще помогне на нас, уебмаЙстърите? Като се логна със страницата няма Граф Сърч, т.е това ще е изцяло потребителски ориентирано и няма да е от полза на страниците. А и как би могло? Явно идеята му е чисто практическа, примерно, да разбереш кой от приятелите ти е фен на Бон Джоуви, защото след 3 месеца ще има концерт, пишеш в търсачката "Who likes Bon Jovi" и ти излизат хората, които са "дарили" по един лайк за Бон Джоуви.
Съвсем на друго ниво бихме минали, обаче, ако Graph Search работи и извън приятелския кръг, т.е , ако можем да получим резултати за "Who likes Bon Jovi and lives in Kaspichan, Bulgaria" . И все пак, като изключим разните интереси като "бягане", примерът с катеренето и карането на ски, известните личности и книги, силно се съмнявам, някой да тръгне да търси хора, които харесват определени страници за забавление или нещо такова. А малкото изключения от закона ще търсят страници като 9gag, Oatmeal и такива - пак страници на известни и вече утвърдени сайтове.

И все пак - какво е вашето мнение за Graph Search - и като потребители, и като уебмастъри. И смятате ли, че ще бъде полезен за уебмастърите, защото за потребителите, очевидно, ще бъде?
 

Горе