Google Adsense - Всеки може да прави пари от онлайн реклама

coolice

Owner
Google Adsense e рекламната програма на Google - т.е - регистрирате сайтовете си и получавате текстови реклами от тях, като всяко кликване по рекламите ви се заплаща.

Когато решите да пускате сайтове за Adsense несъмнено ще попаднете в една от двете категории:


* публикувате 100 сайта, като всеки от тях печели по 1$ на ден;
* публикувате 1 сайт, който печели 100$ на ден;


В реалността повечето хора са някъде по средата. Да си уебмастър на 100 сайта не е никак лесно. Появяват се проблеми като разходи, поддръжка и съдържание. Ако пък имате един сайт пред вас пак се появяват много проблеми, с които иначе не бихте се занимавали ( например алгоритми на търсещите машини, брендинг, маркетинг и т.н. ) .

Можете да изградите сайта си върху обща тематика или да си изберете ниша. Обикновенно нишовите сайтове работят по-добре с Adsense. Това е така, защото таргетинга на рекламите е по-точен, а и когато специализирате в една тема и започнете да пишете върху нея след известно време може да се окажете експерти и уважението към вас и вашия сайт ще нарастне ( както и посещенията - респективно приходите).

Ако това ще е първият ви опит да изградите Adsense - ориентиран уеб сайт, нека да е върху тема, която ви е приятна и имате някакви познания в областта. Това ще направи процеса много по-лесен и безболезнен. Все пак трябва да се убедите, че областта, в която е вашето хоби има и потенциални рекламодатели. Вие може да обичате средновековни танци, но това определено няма да во донесе приходи от Adsense.

Щом веднъж разберете как работи Adsense ще започнете да търсите по-високоплатени ключови думи. Може би дори ще си купите списък с такива. Но това крие някои опасности - всеки иска 35 доларов клик в сайта си - конкуренцията е прекалено голяма и само в най-добрите сайтове рекламите ще носят наистина по 35$, защото малко са рекламодателите, които могат да си позволят да дават такива цени за един клик. За останалите - по няколко цента. А и конкуренцията за трафика ще е също жестока. Затова по-добре не се пъхайте при големите риби ако нямате знанията, опита и парите за да успеете.

Когато изграждате нов сайт не слагайте Adsense реклами докато не е напълно готов. Дори бих казал - не го правете докато не си осигурите стабилен брой линкове към сайта ви и подходящ таргетиран трафик. Ако имате сайт със съдържание “lorem ipsum” например (или фиктивен текст по ваш избор) със сигурност рекламите, които Google ще сложи ще са off-topic. Това се случва често и с нови файлове (страници), прибавени към стар сайт особено ако тематиката на съдържанието е нова или различна . Може да отнеме дни или дори седмици на Google Media Bot да посети новата страница и да “поправи” тематиката на рекламите.

Щом веднъж сте решили да интегрирате Adsense в сайта си, трябва да решите и къде точно да поставите рекламите. Ако сайта е нов процеса е лесен - ако е стар нещата малко се усложняват. Ако просто цапнете Adsense кода където и да е, мога със сигуерност да твърдя, че ще се сдобиете с един чудесен Франкенсайт, чиято единствена дейност ще е да отблъсква потребителите. Google публикуваха карта, показваща оптималното разположение на рекламите, за по-добър CTR - разбирай повече печалба. Не е учудващо, че това са средата на страницата и горният ляв край (където обикновенно потребителят е свикнал да вижда навигацията).

Друг трик е да замаскирате рекламните си блокове. Например ако текста на страницата ви е черен премахвате рамката на рекламния блок и правите заглавието, съдържанието и url-a на рекламите също черни. Опитайте и друго - сменете цвета на всички линкове на страницата си в някакъв контрастен цвят ( например тъмно червено или подчертано синьо) след това направете Adsense заглавието в същия цвят и ще забележите значително увеличаване на приходите си.

Има още страшно много трикове, който дори са позволени от Google и чиято единствена цел е да подобрят финансовото ви състояние, но аз мисля да спра дотук. Надявам се да съм провокирал някакъв интерес във вас и да започнете да четеш по темата защото както в SEO, тенденциите в оптимизацията за рекламно съдържание също постоянно се променят и за да успеете на този "пазар" трябва да следите много неща.



Статията е написна от Светослав за което сме му много благодарни.
 
темата беше изтрита без да искаме при грешка в модерирането успях
да вастановя старото урл като почовърках базата ръчно загубиха се известно количество постове :(
 
coolice каза:
темата беше изтрита без да искаме при грешка в модерирането успях
да вастановя старото урл като почовърках базата ръчно загубиха се известно количество постове :(
няма значение... мен ако питаш даже е по-добре така.. нова година - нов късмет.. :lol: дано през 2008ма се хвалим повече с печалба от адсенс :wink:
 
дам весели празници от мен и много оспехи през новата 2008 година на всички съфорумци

а сега иде ред да се похваля днес имам :) 0.78$ от адсенс
какзвам го не за друго а защото сега започвам да се занимавам с рекламка
и се чудех каде да сложа банер на гоогле
започнах с футера няма ефект
после сложих в менюто в дясно там имаше малък ефект но го имаше
и снощи ми се падна стотинката от питата :)
и реших да сложа един горе под хедера малък 234х60 мисля че това е размера и ето не чаках много и веднага 13 клика :)
много съм благодарен на оxli дано не бъркам ника :)
че ме накара да сложа горе
:lol:
 
Според мен яко дразни, аз го имам само на 1 страница, за да проверявам дали все още върши работа. Т.е. ако се справя по-зле или на нивото на другите ми реазлизации, тогава не го ползвам.

Виж ако се справя по-добре от останалите реализации, лошо, щото е много изкушаващо да го сложиш на всякъде. За сега имам други реализации, които се справят по-добре и не са толкова спамарски :)
 
Явно не си намерил подходящата ниша за да печелиш от AdSense с твоя сайт. Трябва да си помислиш как да поискаш от Google малко по-добре платени реклами :wink:
 
Това, което съм установил с 99% сигурност, е че добра цена на клик се получава с един ад юнит на страница, макс два и то вторият да бъде при по-дълги страници, така че юзърът да не вижда двете реклами едновременно, дори на най-голямата резолюция.

Каква е логиката?

Рекламодателите с най-високи бидове ги "изкарва" в най-общия случай, на първите места. Ако имате много ад юнити, ще се показват и реклами с по-ниски бидове, и е вероятно юзърите да кликат по тях => по ниска цена на клик.

Малка уговорка, говоря за ЕН трафик. За БГ нямам наблюдения. Като знам, че има рекламодатели дето плащат по 2 цента за думи/фрази в контент мрежата и ъплоудват по 20 хиляди, си мисля, че скоро в БГ няма да има читави цени за клик.
 
BizKonsult каза:
Здравейте и от мен - аз съчетавам различни формати на рекламите но съм още съвсем в началото едва втори месец използвам реклами - неприятното е недостига на реклами - въпреки че отмаркирах да не са тематични съобразени със сайта забелязвам ,че има доста периоди в които има само социални реклами .

Не се притеснявай. Всичко ще си дойде на мястото. Кой е твоят сайт?
http://www.zlatobg.hit.bg
 

Горе