GPSR - нови правила от ЕС, за да защити по-добре хората, които пазаруват онлайн

fast_and_the_curious

Well-Known Member
Преговарящите от Европейския парламент и Съвета (държавите членки) постигнаха в понеделник вечерта предварително политическо споразумение за актуализиране на правилата на ЕС за безопасността на нехранителни потребителски продукти, предаде пресслужбата на европарламента.

Новият регламент за общата безопасност на продуктите (GPSR) е насочен към предизвикателствата, свързани с безопасността на продуктите при онлайн пазаруването. През 2021 г. 73% потребители са купували продукти онлайн.

Виж още тук

1. Безопасност - Съгласно договорените правила даден продукт може да се продава само ако има икономически оператор (като производител, вносител, дистрибутор), установен в ЕС, който отговаря за неговата безопасност.
2. Премахване на опасни стоки онлайн - GPSR въвежда задължения за местата за пазаруване онлайн, като тези съгласно Закона за цифровите услуги, включително определяне на единна точка за контакт за националните органи за надзор и потребителите.
3. Изземване, замяна и възстановяване на средства - В случай на изтегляне или предупреждение за безопасност икономическите оператори и местата за пазаруване онлайн вече ще трябва да информират всички засегнати потребители, които могат да идентифицират, и да разпространят широко информацията.

Какво мислите за поредния регламент на ЕС?
 

Горе