Hosting status

mlazarov

Active Member
Снощи набързо скалъпих едно сайтче, което нарекох hosting status, като идеята му е да следи основните хостинг доставчици и тяхната достъпност.

За сега е доста базово, но пък ми се струва, че ще стане полезно!

Този сайт не е тип услуга, където можете да си следите вашите сайтове! Hosting status ви дава информация само за хостинг доставчиците, а не за конкретен сайт.

Ако ви трябва да следите своя сайт можете да разгледате този проект sendsignal.com.

Ще се радвам да получка фиидбек какво би било полезно да добавя към hosting-status.com :)
 
От: Hostng status

Ми добави повече доставчици на първо време :wink:

Иначе, ти как ги чекваш, от колко места правиш заявки...щото тия проценти ако пингваш от вкъщи едва ли са меродавни
 
От: Hostng status

да следи основните хостинг доставчици и тяхната достъпност.

Какво по-точно да следи? Тяхната достъпност или техния сайт в който предлагат услуги? :)
 
От: Hostng status

Да, ъптайма няма връзка с достъпността :)
 
Последно редактирано:
Re: Hostng status

Следеят се дали е достъпен основния сайт на доставчика, както и някои от сървърите на доставчиците. Тоест оценката за достъпност е комплексна.

Не става дума за "пингване", а за сваляне на начални страници.
 
От: Hostng status

Мисля че статистиката ти няма да е точна. Ако искаш да направиш някаква комплексна оценка ето малко инфо за нещата които си избрал или трябва да избереш:
- Основен сайт на доставчика - от минимално значение, много често сайтовете им се намират на самостоятелен сървър, който обслужва само тях. Така сайта е ъп постоянно, но клиентите падат и недоволстват.
- Хостинг сървъри (web) - трябва ти осреднена оценка на ъптайма на всичките им хостинг сървъри, но много трудно можеш да се добереш до тях
- DNS сървъри - много важно, само че трудноръ да засечеш дали всичките DNS-и на даден хостинг сървър са down едновременно. Ако има поне 1 up, то това "закърпва" положението за uptime на сайтовете.
- Хостинг сървъри (mail) - много важен компонент, трябва да се мониторинговат всичките им SMTP-та дали приемат мейли за клиентите им. В 90% от случаите, а може би и повече, бизнеса е съгласен сайта им да е down 5 часа, отколкото мейла за 1 час (особено в работно време) :)
- Uptime на мрежата и самите VPS хостовете
- Uptime на мрежата за наети сървъри

Всички тези статистики, ти трябват от различни места в BG и няколко извън BG, ако искаш да ти е коректна информацията. До колкото виждам в момента сайта ти на теб е на хостинг/VPS/нает сървър в Холандия. За BG често хората не ги грее толкова много ако случайно падне за малко международната свързаност или има малки загуби. Да не говорим, че големите BG сайтове често нямат въобще международна свързаност - пример vbox7 :)
 
От: Hostng status

И да следи основния сайт, той може да минава през 2-3 load balancer-a в няколко дата центъра и на практика да е невъзможно да спре. За да е адекватна услугата ще ти трябва съдействие от хостинг компаниите и сървъри на поне 2-3 места в България като начало. Като всеки от тези 2-3 сървъра ще трябва да има failover за да не спират самите те (все пак първо на теб ти е нужен поне 99.997 % ъптайм).

Иначе идеята е интересна, аз самия исках такъв скрипт, но нито имам време, нито ми се занимава в момента.
 
От: Hostng status

mlazarov, 100% достъпност няма, дори Google.

Относно коректността, това се отнасящи за OP. Няма как да дава точна статистика преди първо неговите сървъри да са подсигурени на поне 3 нива.
 
Re: Hostng status

Не ми се спори, затова просто ще ти кажа, че ти липсва малко теория по въпроса :))
Акуратността на инструмента, ще я оценят хората, които го ползват - другото е чесане на езици.
 
От: Re: Hostng status

Не ми се спори, затова просто ще ти кажа, че ти липсва малко теория по въпроса :))
Акуратността на инструмента, ще я оценят хората, които го ползват - другото е чесане на езици.

mlazarov, 20 човека ти казаха, че черното е черно, бялото - бяло , а ти си се запънал като магаре на мост .... разбира се че другите нямат твоят невероятен гении и потенциал, но това което си направил е меко казано - Тъпо.

да сваляш някъв сайт през 5 мин за да гледаш дали хостинга работи... е това е все едно да си бъркаш в гъза, за да разбереш дали ти се сере... с извинение за израза..

- Ако го пингваш от вас си, от домашното PC и някой мангал ти отреже кабела кво правим? всички хостинги да земат да спрат работа, за да не ти развалят статистиката ли?

- Ако не го пингваш от вас, значи се хостваш в ТОП ХОСТ :) съдейки по твоята статистика и вероятно си на същият сървър, дето им е сайта ...
 
От: Hosting status

Статистиката има стойност за мен и ще я следя!
Ясно е, че ако пуска заявките само от 1 място и то не всички сървъри, тя няма да е точна. И просто имайте предвид това когато гледате данните, вместо да се обяснявате 10 човека как трябвало да бъде - всички знаем как трябва, но ще бъде по-скъпо и по-сложно за реализация и за поддръжка на улугата.
 
От: Hosting status

mlazarov, ако сайта им е "подсигурен" това нищо не значи за хостинг сървърите им и услугите им като цяло или и аз греша :)

Как точно им сваляш сайтовете, тъй като виждам някаква интересна тенденция в статистиките...
 
mila06, не се хоствам в tophost и не ги харесвам като хостинг доставчик. Проверката се прави от различни места и не не се прави от домашното pc. Бялото и 100 човека да кажат, че е черно няма да стане черно.

Jag, следят се основния сайт и няколко от хостинг/клиентските им сървъри. С времето ще добавям още от сървърите им, за да обхване по-голям брой от тях и по-точни данни. Към момента статистиката е обобщена, но след време ще изкарам информация сървър по сървър.
 
От: Hosting status

Имах предвид какви инструменти ползваш? Например wget, curl? От инструмента, който използваш може да ти идват и част от странните отклонения.
 

Горе