Pinterest SEO Experiment

waldes

Well-Known Member
Предполагам доста хора са забелязали, че все повече пинове се ранкват в Гугъл по никак не лоши думички, та ми хрумна една идея за общ форумски експеримент - да се ранкне пин в самия Pinterest по фразата ''bulgarian banitsa'' (примерно, не е казано точно тази фраза). Самият пин ще бъде създаден от пинтерест профила на форума (предполагам, че има такъв профил) и ще линква към форумна тема с рецепта и изображение (за да е прозрачно всичко) с подходящо заглавие и описание. Избрах тази фраза, защото в Pinterest това се търси - манджи, парцалки, моди, дом/градина и такива глупости, поради естеството на аудиторията - предимно жени от Щатите и останалите англоговорящи страни.
Каква е идеята:
Във форума сме не малко маймуни, които се занимават с SEO, SEM, SMM и какво ли още не и гаранция могат да се съберат минимум няколко стотин репина от различни пинтерест профили и то по натурален начин (поне така ще изглежда:)).
Лично аз работя с Pinterest от 2012г и много добре знам какъв потенциал има този сайт, що се отнася до трафик като количество и най-вече качество. До преди няколко години, дърпането на трафик беше сравнително лесно и всичко се свеждаше чисто и просто до изливане на масивен спам в груповите дъски със софтуери, но правилата на играта постепенно се промениха, reach-а на груповите дъски сериозно се оряза (точно както се случи с facebook страниците), но затова пък търсачката им стана много силна и веднъж ранкне ли се пин по хубава дума/фраза, пасивен трафик тече към изходящия линк с месеци, без да си мръднеш дори пръста (лично съм се убедил в това, тъй като са ми се ранквали пинове).

Какви профили могат да участват в експеримента:
Абсолютно всичко що мърда и шава - профили към магазини, лични блогове, форуми, сайтове майтове на английски, български, занзибарски и т.н.

Как точно да репинна този пин с моя профил:
Създавате дъска с име - Bulgarian Banitsa Recipes. Описание на дъската с наситени релевантни кейворди (keyword stuffing (500 Character limit)). Подходяща категория на дъската (Food & Drink). Няколко релевантни репина в тази дъска и естествено таргерирания пин.

Каква е файдата от всичко това:
Отговорът е един - ОГРОМНА ЗА ВСИЧКИ, защото зацепи ли се веднъж как точно работи алгоритъма на Pinterest в ранкването на пинове, то трафика е гарантиран, независимо дали се насочва този трафик към магазин за козметика или към адсенс новинарски сайт (естествено на английски). А от там това вече това се отразява домино ефект и на SEO-то в самия Google, защото както споменах Гугъл дава все по голяма тежест на пиновете в SERP-а.

Хубавото в случая с търсачката на Pinterest, че е сравнително млада още и по мои наблюдения е на нивото на Google от преди 10-на годинки, да речем, което ще рече, че може сравнително лесно да се манипулира. Другият голям плюс е, че конкуренцията е мнооого малка все още, а ниши колкото искаш и има за всички място под слънцето и то без да се налага да се отделят каквито и да е бюджети за това.

После е лесно - създават се групи (facebook, skype няма значение) и се почва взаимното ранкване на пинове.
Като резюме ще кажа, че както и да я гледам тази работа, няма начин да не проработи:)

Edit: може да не е към форума, а към някой блог или сайт (че е много ангажирващо, спрямо собствениците на форума). Реално погледнато домейна няма кой знае какво значение, защото това се отнася само до самата търсачка на Pinterest.
 
Последно редактирано:

Горе