POST заявка от линк - възможно ли е?

StefanIvanov

New Member
Здравейте, търсих информация за това нещо, но не можах да намеря. Искам да направя сесии в един сайт, които да се образуват от линк. Става въпрос за сортиране, където ще се избира по дата, име и т.н. Работата е там, че не искам URL адреса да се променя, затова реших да не ползвам GET заявки, а сесии, за да може да се помни след това какво е избрал потребителя и ако пак се върне в категорията да му излиза по същия начин.

Измислил съм как да направя всичко, но проблема ми е, че не мога да създам сесия с POST от линк. Ползвам един дизайн, който е направен с GET и всичко си работи както трябва - има си линк от сорта на: ?order=date, но така се променя URL адреса. Знам, че POST заявка се прави с форма, но в случая не става да се направи така, защото е направено с линкове.

Та въпроса ми е: Има ли начин чрез линка да пратя POST заявка, с която да си запиша сесията. Т.е. все ми е едно как ще стане, просто трябва като някой натисне върху линка, сесията да се промени, например ако е била $_SESSION['order'] = date, да стане $_SESSION['order'] = name и т.н.
 
От: POST заявка от линк - възможно ли е?

Използваш формуляр. Тага който ще ти е за цъкане няма значение какъв е. С правилните стилове може да изглежда както искаш.
Ако държиш толкова на анкора може да му сложиш на онклик да се изпраща формуляра.
 
От: POST заявка от линк - възможно ли е?

Ajax е техниката на изпращане на заявки към сървъра без презареждане на страницата и е въведена по-късно от <form>. POST, GET, та и други типове заявки могат да се изпращат така "на заден план". За да се ползва тая техника се създава XMLHttpRequest обект в JavaScript и тук има някои примери:

XMLHttpRequest: http://www.w3schools.com/json/json_http.asp

Само че в този вид на практика не се използва. В смисъл, използва се, но понеже е прекалено детайлно цялото това нещо, а даже трябва да се добавят още доста неща към него, та всичката гадост се вкарва в помощна функция и вече може да се ползва по-лесно. Това и са направили от jQuery, при него най-подробната такава функция е $.ajax, а ако не ти трябват опции могат да се ползват $.load, $.get, $.post или даже $.getJSON. Всички тея реално ползват $.ajax, който пък ползва XMLHttpRequest обекта:

jQuery $.ajax: http://api.jquery.com/jquery.ajax/
jQuery $.load: http://api.jquery.com/load/
jQuery $.post: http://api.jquery.com/jquery.post/
jQuery $.get: https://api.jquery.com/jquery.get/
 

Горе