ResellerClub почна да взима пари за "privacy protection"

happyslacker

New Member
Хванаха се достатъчно мишки и мишоци на капана на безплатното и сега вече искат пари.

Взимат по $3 годишно за "privacy protection".

Да не се чудите когато видите, че нямате privacy protection за някой домейн (личните ви данни лъснат публично - ако сте въвели лични данни вместо данни на фирма) - вероятно сте го обновили без да си купите и privacy protection.

Това е от 2013 година, обаче аз сега разбирам.

Due to the forthcoming change in ICANN’s policy, the overhead costs of providing the Privacy Protect service will increase substantially. Starting soon, we will be charging an annual fee of $3 per domain name for our Privacy Protect service. With most Providers in the market charging as high as $6 per year, you could offer this as a chargeable service and still earn a profit on it!

Тази глупост може би е заради глупавата верификация на e-mail адреси - много хора получават тези известия в папката със спама или не им обръщат внимание, мислейки че са някаква измама. В резултат много домейни се оказват блокирани и стада от недоволни клиенти звънят по телефона на индийците. В резултат се налага назначаване на още индийци, което струва пари. Ей затова сега трябва за всеки домейн да плащате по $3 допълнително (ако искате whois privacy) или да се разправяте с трансфери при други регистратори.
 
Последно редактирано:
От: ResellerClub почна да взима пари за "privacy protection"

Все още има опции за безплатен Privacy Protection. Включително и от български проект: https://www.cloudns.net/domain-pricing-list/
Ако не правиш нещо нелегално, едва ли privacy protection-a ти е толкова проблемен. Ако пък правиш нещо нелегално, то вероятността да ти спрат privacy-то дори и да си платил е много голяма, а и дори да ти спрат и домейна (честа практика и при resellerclub).
 
От: ResellerClub почна да взима пари за "privacy protection"

Нали знаеш, че по стара българска традиция като видиш някое другарче да прави нещо успешно трябва да го саботираш. Защо хората не си слагат сайтовете в подписа вече, особено ако имат AdSense (който лесно се саботира - българите цъкат по рекламите на другарчето многократно и акаунта му заминава)?

Може и да не искаш конкурентите ти да имат пълен списък с твоите сайтове.

Може да не искаш да си показваш домашния адрес и личния телефонен номер.

Може да не искаш разни продавачи на всякакви услуги да ти се обаждат по телефона (който е публикувал телефона си във whois на домейн или в някой публичен или не чак толкова публичен държавен регистър знае за какво говоря).

Може да не искаш Google да има пълен списък с домейните на един собственик (за да маркира връзките между тези домейни като направени с цел SEO).

Има много причини да ползващ whois privacy, които не включват нелегална дейност от твоя страна.

Ти защо не пуснеш списък със всичките си сайтове и данните си от личната карта във форума, след като не правиш нищо нелегално?

Напомням, че според българските закони да имаш сайт и да не си напишеш личните данни на сайта е в нарушение на законите. Нарушителите, които не са си публикували личните данни ги хващат точно по whois записа. Обърнете внимание, че не е нужно да извършвате електронна търговия (да продавате нещо) за да сте извън закона - в закона има модифицирана дефиниция на това какво е електронна търговия, като в това понятие се включват и сайтове, на които нищо не се продава.
 
От: От: ResellerClub почна да взима пари за "privacy protection"

Нарушителите, които не са си публикували личните данни ги хващат точно по whois записа.

Регулативните органи боравят със справки от доставчика - интернет, хостинг и т.н. не се базира на един гол who is само, защото whois privacy-то е само един от многото методи за манипулиране на домейн регистъра.
 
От: ResellerClub почна да взима пари за "privacy protection"

Ако данните са публикувани във whois записа не се занимават да се свързват с доставчика на хостинг.

И ако доставчикът на хостинг и регистратора на домейни са небългарски фирми от КЗП няма да получат личните данни на клиента (допускам, че не става въпрос за незаконна търговия, а за сайтове, на които собственикът не си е публикувал личните данни - например много собственици на форуми, блогове и всякакви сайтове, на които не продават стоки и услуги не си публикуват личните данни на сайта в нарушение на ЗЕТ).

Има случаи когато КЗП глобява собственик на сайт за запознанства за това, че не си е написал личните данни. Според вас чрез такъв сайт не се извършва електронна търговия, но според закона такава се извършва, защото в закона има странна дефиниция за това понятие, която не е съобразена с общоприетото значение на понятието електронна търговия. Затова законът обхваща не само сайтовете, чрез които се извършва електронна търговия, но и сайтове, чрез които се извършва електронна търговия по смисъла на закона.

Продаващите стоки и услуги могат да ги спипат чрез проследяване на плащането. Но ако не продавате стоки и услуги (не получавате плащания от посетители на сайта) вероятно няма да ви спипат, ако ползвате whois privacy за домейна и доставчикът ви на хостинг и домейни е небългарски.

Ако обжалвате може и да ви падне глобата:

Малко развитие по темата. Делото е спечелено на първа инстанция, като съдията е приел тезата на единия от свидетелите, че whois е публична информация и не следва тя да бъде публикувана и в сайта. Сега тече срокът за обжалването. Да видим дали КЗП ще обжалват и ако да, как ще се развие по-нататък.

Добра новина - актът окончателно е паднал на втора истанция. Като ми го прати момчето, ще го пейстна.

За съжаление темата приключва без да бъде публикуван текста на решението.

Темата във searchengines.bg. Темата в този форум.

Имайте предвид, че ако имате номер по ДДС или БУЛСТАТ и не сте ги публикували няма как съдът да реши във ваша полза, защото тези данни не се публикуват във whois записа.
 
Последно редактирано:
От: ResellerClub почна да взима пари за "privacy protection"

затова втори ,трети емайл и т.н :)
аз съм реселер там и бях забравил че съм получил писмото от тях, даже в панела ме информраха като сложиха цената, и тази седмица поднових към 40 домейан с privacy :D сещай се как ме боли сърцето сега като видях 120$ по малко в акаунта :D , гледайте си ги ако трябва ги спирате и така
 
От: ResellerClub почна да взима пари за "privacy protection"

Ето още интересна информация за предстоящи промени:

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is working on a program that would create new restrictions on the companies offering WHOIS privacy services, or “Providers.” Under the proposed new rules, Providers would be required to monitor your use of domain names and websites. Providers could be forced to terminate your privacy service and be required to publish your contact data in WHOIS. Likewise, Providers could be required to give your private contact details to anyone complaining that your website violates their trademark or copyright. None of these scenarios would require a court order, search warrant, or due process of any kind.
 
От: ResellerClub почна да взима пари за "privacy protection"

Тоест практически се обезсмисля whois privacy - всеки ще може да получи вашите лични данни просто като попита.
 

Горе