SEO без link building?

happyslacker

New Member
Някой пробвал ли е да направи сайт без да му прави линкове? Имам предвид сайт с качествено съдържание, което се очаква да бъде линквано от посетителите на сайта.

Примерно един сайт със съдържание подобно на това на investing.com, forexlive.com, huffingtonpost.com и т.н. (сайтове с новини).

Идеята е вместо да се инвестира в линкове (и в артикъл маркетинг - публикуване на статии в други сайтове с цел набавяне на линкове към основния сайт) да се инвестира само в съдържание и така да се постигне конкурентно предимство - повечето инвестират в линкове и съдържание, докато вие бихте могли да инвестирате само в съдържание - и така имате сайт с повече съдържание.

Икономическо самоубийство ли ще бъде да поддържате сайт без да му набавяте линкове (като очаквате това да се прави само от посетителите - доброволно)?
 
От: SEO без link building?

Това само гигантите могат да си го позволят или такива, които има как да бутат от друго място трафик, някоя медия например.
 
От: SEO без link building?

Значи за да може да инвестираш само в съдържание, сайтът трябва да е вече известен. А той няма как да е известен, ако първо не му се направят линкове?

Последното изречение неслучайно е с въпросителен. Защото не съм много сигурен дали е така. Например съм забелязал, че Google праща на първа страница току що публикувани статии - тоест дава възможност на страниците първо да привлекат малко трафик за да може потребителите да правят линкове (ако решат). Въпросът е дали този трафик "начален тласък" е достатъчен за да се събере критична маса потребители, които да линкват сайта.

Има ли наказание на сайтове, които се разрастват умерено (примерно по 10 нови статии на ден + още няколко страници заради нови тагове/категории и подобни), но нямат нито един линк (или само един-два линка)? Тоест ако се занимавам с такъв сайт ще изчезне ли от индекса?

Забелязал съм на някои сайтове (които нямат много линкове, но редовно се добавят нови страници), че не всички страници излизат при търсене "site:домейн.com" - въпреки, че бота на Google бясно препуска по сайта (гледам логовете). Тоест това може би значи, че не вкарва всички страници в индекса когато сайта няма много линкове. Или просто изчислителната мощност не му стига за да ги добави бързо. По-вероятно е първото.
 
От: SEO без link building?

Не съм съгласен напълно, че само гиганти могат да си го позволят. Вярно е, че стратегията тук е дългосрочна и не е добре, ако човек разчита на такъв сайт за да се изхранва.

За мен от значение е, сайтът да стане известен сред дадена общност, която започне да го ползва като ресурс за образование.
В развитието има важни моменти като например периодът, в който сайтът е нов, трябва да се използва умело за създаване на по-близки взаимоотношения с потребителите - самите потребители дават насока за развитие посочвайки проблеми, които ги интересуват и давайки ценни ключове за следващи блог постове и статии.

Когато има щастливи и доволни читатели, има и естествено появяващи се линкове в нишови форуми, блогове и социални мрежи :)

Разбира се, основната разлика е, че този тип сайтове се правят audience centric, а не profit centric.

Ако някой редовно чете блогът на Пат Флин, ще се сети за неговият нишов експеримент с подобен сайт.
 

Горе