Step 1 - Стартиране в интернет бизнеса за абсолютно начинаещи - 13+ години

Natali

New Member
Каква е разликата между наемен работник и човек, притежаващ собствен бизнес?
Защо повечето хора сменят работа след работа, докато други напускат работа и създават бизнес империи?
Защо в индустриалната ера повечето родители искат децата им да станат доктори, счетоводители или адвокати... и защо в информационната ера тези професии са финансово уязвими?
Защо много висшисти-отличници са готови да работят цял живот за хора със средно образование.

Първа стъпка е прочитате книгата 4-те потока на парите.

От тази книга ще научите, че хората се делят на четири категории според това как изкарват парите си или иначе казано – какъв е потокът на пари, който те генерират към себе си.

Квадрант Н
В квадрант Н се включват наемните работници. Това са хората, които продават своя труд срещу пари. Важно е да отбележим, че авторът не отдава значение на мястото в йерархията. Всеки, който е на трудов договор, независимо дали е ръководител или обслужващ персонал, попада в този квадрант.

Пример: Програмистите (коде-писачи, коде-начуквачи, коде-нацепвачи) са наемни работници, които разменят време за пари. Високо платена, но трудна работа.

Квадрант С
В квадрант С попадат хората със свободни професии. Това са адвокатите, занаятчиите, изобщо всички, които са на частна практика. Интересното е, че тук попадат и собствениците на малък частен бизнес. За всички представители на квадрант С е характерно, че доходите им секват, когато те самите не работят.

Пример: Фрилансери и копирайтъри. Трудоемка, неблагодарна и евтина работа.

Квадрант Б
Квадрант Б е територията ни бизнес притежателите. Отличителна черта на хората в този квадрант е, че техните доходи идват от системата, която са създали и това не изисква тяхното постоянно участие. Представителите на квадрант Б получават доходи дори, когато гледат бизнеса си отстрани.

Пример: Уебмастърите (сайтаджиите) - получават пасивни доходи, когато имат добри сайтове.

Квадрант И
В квадрант И попадат инвеститорите. Това са хора, които са „научили” парите да работят вместо тях. Тяхната основна отличителна черта е умението им увеличават парите, с които разполагат.



Вие трябва да знаете в кой квадрант се намирате. Не трябва да приемате съвети как се правят пари от хора от други квадранти, освен ако не се стремите именно към техния квадрант.

По-принцип, аз избягвам да общувам с хора от друг квадрант. С тях си говоря само здравей/здрасти и темата за времето :)
 
От: Step 1 - Стартиране в интернет бизнеса за абсолютно начинаещи - 13+ години

По-принцип, аз избягвам да общувам с хора от друг квадрант. С тях си говоря само здравей/здрасти и темата за времето

Защо така? А ти в кой квадрант си в момента :)
 
От: Step 1 - Стартиране в интернет бизнеса за абсолютно начинаещи - 13+ години

Най-много да научиш нещо ново или общуването с другите квадранти да ти допринесе, за да установиш точно кой квадрант ти е кеф.
Тъпото е, че аз съм във няколко квадранти. Май трябва да зарежа някой от тях.
 
От: Step 1 - Стартиране в интернет бизнеса за абсолютно начинаещи - 13+ години

И на мен ми стана интересно защо "анатемоса" хората от другите квадранти? Ако си примерно в "И" за теб трябва да работят много по-умни хора от теб и може да учиш от тях. :)
 
От: Step 1 - Стартиране в интернет бизнеса за абсолютно начинаещи - 13+ години

Специално бизнеса изисква общуване и комуникация с всички "квадранти".
 
От: Step 1 - Стартиране в интернет бизнеса за абсолютно начинаещи - 13+ години

Фрилансери и копирайтъри. Трудоемка, неблагодарна и евтина работа.

Въпреки, че не мога да се нарека успял фрилансър, това смея да го оспоря. Както в много други сфери и тук по-скоро е "както си го направиш". Ако си продаваш труда евтино, горното твърдение може и да се потвърди в твоя частен случай. Ако настояваш за по-адекватно заплащане и се обосновеш добре с коректна работа и съвестно отношение, съвсем реално е да си осигуриш повече от приличен доход. Разбира се визирам външния пазар.

Относно общуването с хората от другите "квадранти", последното за което бих си говорил с тях е времето. :)
 
От: Step 1 - Стартиране в интернет бизнеса за абсолютно начинаещи - 13+ години

От всяка върба свирка не става, в този ред на мисли се сетих за една от сериите на София ден и нощ в която Коки беше решил да стане велик бизнесмен и реши, че като прочете една книга и хоп готово ей го на станал бизнесмен и велик предприемач.

Колкото до комуникацията съм крайно несъгласен, за мен тя е най важният фактор за създаването на един добър и прекрасно работещ екип, който трябва да приеме работата като своя за да е успешен бизнеса, а за целта трябва да сте като едно семейство, а работите в едно семейство вървят само когато има диалог и либоф...

За това говорете, хората са казали с приказки и до Рим се стига. :)
 

Горе