WordPress за малък бизнес през 2026 — реални разходи и кога не си струва

Без да влизам в детайли, но наистина хостингите не са толкова скъпи за wordpress и като цяло не цената е недостатъка, поне за мен де, а всичките ограничения на готовата платформа предназначена по-скоро да бъде лесна за работа от хора, които не пишат код, а работят с готови шаблони. Допреди една-две години може би е бил по-бързия и качествен начин да билднеш набързо сайт с готови теми и малко къстъмизация, но за една функционалност от дадена тема или плъгин, влачиш още 10 които не ти трябват, но се зареждат. Сега обаче, при положение, че един обикновен статичен сайт с всякакви яки ефекти се билдва за час-два с един начален промпт и няколко доуточняващи, не виждам смисъл да се плащат теми, плъгини, че и хостинг дори. pages на гитхъб и cloudflare са идеални за безплатен хостинг на почти неограничен брой статични сайтове(в смисъл за лична употреба или малък бизнес), като cloudflare има и много добри сървърлес решения и Cloudflare Pages + D1 database + R2 сторидж във фрий версията си покриват изискванията дори на едно средно натоварено уеб приложение със своите 100,000К рикуеста на ден, 10GB безплатен сторидж и какво ли още не. И както каза колегата, относно поща със съответния домейн и затова си има цака и поддръжката на един сайт, ако ти си го поддържаш да ти струва само времето за поддържка и разработка, което си инвестирал.

вместо да даваш примери за хостове които са в блеклистата , просто питай и ще ти се обясни. Ти хубаво може да вземеш на клиент хост + имейл хост , но колко е сигурен този имейл и дали ще се получават имейлите от него ако примерно в Gmail е сложен в блеклиста имейл; сървъра и изпратените мейли попадат в папка спам? Ако незнаеш какво е SPF и DKIM при описването на MX записите на имейла - което е от най голямото значение ... то вземи поне да попрочетеш за това. Ако всичко беше толкова лесно , нямаше да съществуват компании като https://www.mailjet.com . Колкото до SQL важно е да научиш основата и структурата , останалото е лесно.
абеее... ако се почва от нулата нито едното е лесно, нито другото, ако искаш да стигнеш до някакво ниво на разбиране, ама то вече тези умения или се търсят на много високо ниво, или се разчита изцяло на вайбкодинг:)) Преди няколко седмици на интервю в известна гейминг компания си говорихме надълго и широко за начина на работа на базата данни, сканирането на таблиците, индексите, оптимизациите, щото все пак ако работиш с милиони записи на час от десетки сървъри едновременно трябва перфектна настройка и синхрон, та въпреки че си мислех, че почти няма какво да ме изненада при релационните бази данни, се оказа, че не е точно така:) Но така или иначе идват интересни времена в бранша където нуждата от тези знания се изместват от визията и архитектурното мислене...

абеее... ако се почва от нулата нито едното е лесно, нито другото, ако искаш да стигнеш до някакво ниво на разбиране, ама то вече тези умения или се търсят на много високо ниво, или се разчита изцяло на вайбкодинг:)) Преди няколко седмици на интервю в известна гейминг компания си говорихме надълго и широко за начина на работа на базата данни, сканирането на таблиците, индексите, оптимизациите, щото все пак ако работиш с милиони записи на час от десетки сървъри едновременно трябва перфектна настройка и синхрон, та въпреки че си мислех, че почти няма какво да ме изненада при релационните бази данни, се оказа, че не е точно така:) Но така или иначе идват интересни времена в бранша където нуждата от тези знания се изместват от визията и архитектурното мислене...
принципно си много прав в случая , но да не забравяме , че и вайбкодинга хич не е лесна работа ако нямаш план и визия какво точно искаш. Повечето вайбкодери се провалят защото нямат визионерско мислене и като стигнат до някаква трудност да вземат важно решение се чудят какво да правят. Освен това правилата на ИИ се променят не с дни, а с часове. На всяка нова нишка ИИ ти дава различен вариант за код. ИИ е изключителен помощник , но никога не може да замени човешкия интелект. Доста често ми се случва да поправям ИИ като му напомням и откривам елементарни грешки които са от стратегическо значение в кодинга.

първо аз работя за себе си .... не работя и не правя платформи за никой. Второ... когато аз съм влязъл за първи път в интернет когато единствения доставчик на интернет бяха Информационни системи 1994 година в НБУ , ти още си ходил прав под масата или си бил в топките на баща си все още. Тук съм когато пожелая защото седя на компютъра по 12-15 часа на денонощие . Парите които аз съм изкарал от интернет ти може само да си мечтаеш за тях в сънищата си. Когато аз съм създавал 2002 година един от най-големите форуми в бгпийринга с над 250К юзера на един от фрий доставчиците на контент, ти още не си знаел какво е форум. Дали аз съм закъснял с времето или съм тук по други причини не е твоя работа. Аз не си мисля , че съм голямата работа, а съм човек с достатъчно умствен капацитет да преценявам , че си просто един въздухар ...
Смешното е че пред теб стои човек с много повече постижения от това :) принципно , който много се хвали ... нали знаеш...

вместо да даваш примери за хостове които са в блеклистата , просто питай и ще ти се обясни. Ти хубаво може да вземеш на клиент хост + имейл хост , но колко е сигурен този имейл и дали ще се получават имейлите от него ако примерно в Gmail е сложен в блеклиста имейл; сървъра и изпратените мейли попадат в папка спам? Ако незнаеш какво е SPF и DKIM при описването на MX записите на имейла - което е от най голямото значение ... то вземи поне да попрочетеш за това. Ако всичко беше толкова лесно , нямаше да съществуват компании като https://www.mailjet.com . Колкото до SQL важно е да научиш основата и структурата , останалото е лесно.
1000001981.pngСега ако ми кажеш и какво да обясня на младежа с хостинга за да се измъкне от BACKSCATTERER, ще имаш и 50% отстъпка за пътна помощ (искрено ти пожелавам да не ти се налага ;) )

Така погледнато 😁

Е, значи сметката още повече не излиза?

Сега ако ми кажеш и какво да обясня на младежа с хостинга за да се измъкне от BACKSCATTERER, ще имаш и 50% отстъпка за пътна помощ (искрено ти пожелавам да не ти се налага ;) )

Да мине на истински exchange, а не споделен хостинг. Google Workspace е €8/м ако не се лъжа. Zoho e €1/м.

Виж файлът 36230Сега ако ми кажеш и какво да обясня на младежа с хостинга за да се измъкне от BACKSCATTERER, ще имаш и 50% отстъпка за пътна помощ (искрено ти пожелавам да не ти се налага ;) )
да си пусне един VPS с Debian за 8-10 $ месечно с 2 процесорни нишки и 8 ГБ рам неменажиран и с помощта на chatGPT да си го настрои както трябва. Естествено без контролен панел, а да пуска всичко през SSH . Няма нищо по лесно от това. Откакто работя само през SSH работата ми се улесни над 100 пъти. Така ще може да си избере ИП на VPS което не е в никоя блеклиста.

....то цяло, тъй като е доста по интуитивно и информативно да виждаш веднага как всеки допълнителен чек влияе на сумата: https://suma.bg/calculators/bruto-neto-zaplata-kalkulator/
Браво, рядко се вижда да не кажа въобще някой да ползва пост тайпове и таксономи.
Повечето бухат един шорткод в страница и после няма оптимизиране.

принципно си много прав в случая , но да не забравяме , че и вайбкодинга хич не е лесна работа ако нямаш план и визия какво точно искаш. Повечето вайбкодери се провалят защото нямат визионерско мислене и като стигнат до някаква трудност да вземат важно решение се чудят какво да правят. Освен това правилата на ИИ се променят не с дни, а с часове. На всяка нова нишка ИИ ти дава различен вариант за код. ИИ е изключителен помощник , но никога не може да замени човешкия интелект. Доста често ми се случва да поправям ИИ като му напомням и откривам елементарни грешки които са от стратегическо значение в кодинга.
Ами към днешна дата ИИ успешно измества джуниър позициите, както и голяма част от мид такивата, най-вече тези, които са свързане с правене на таскове по задание - в смисъл, имаш разписана задача с дефинирано почти всичко в нея, от теб се иска да разпишеш кода - ИИ го прави в пъти по-бързо и по-добре. Затова и в момента на пазара се наблюдава едно разместнане на ролите - в момента се търсят главно синиър хора ориентирани към архитектура и визия за да задават правилния ритъм и на другия полюс са промпт ориентираните хора, които да вземат задачите на архитектите и да ги поднасят на ИИ по най-разбираемия за него начин, макар че и това вече умира, защото тествах в един проект да назнача агенти на всички нива: първо анализ на изискванията и дефиниране на архитектурата, тя се описва във файл във всички възможно аспекти и правила.

1777928257717.png

Създаваш един агент архитект, който се грижи да не се нарушават принципите заложени в архитектурния файл, един оркестратор, който е нещо като тийм лийд и дава задачите на разработчика. Разработчика работи в координация с контракт гарда за да сме сигурни, че няма да нарушаваме избраната структура, тъй като бекенда ще очаква от фърмуера точно определена такава. След имплементация на функционалност feature разработчика дава отчет на билд оркестратора за свършеното, билд оркестратора прави код ревю и ако има разминаване със изискванията връща да дооправяне. Когато билд оркестратора е доволен от свършеното предоставя на архитект гарда резюме на направените промени, сверява с файла с архитектурата дали някъде не бягаме от зададените критерии и ако всичко е ок казва - спазени са всички зададени правила и критерии и няма нарушения на избраната архитектура, можем да качваме. През целия този процес ти следиш тази комуникация между агентите и може своевременно да вмъкнеш някаква корекция. Така разпределени ролите и с делегиране на част от отговорностите всяка нишка има сравнително чист контекст и ясно дефинирана роля, която просто трябва да спазва. Разбира се, пак има някакви отклонения и проблеми, но са сравнително малко и честно казано ИИ съвсем успешно върши работата на малък екип на средно ниво. Но това разбира се е когато няма много тежка и оплетена бизнес логика, за която е необходимо огромен контекст за да се обхване на всички нива, тогава ИИ започва да се оплита, защото започва да скипва някои неща, които не смята за важни за да поддържа контекста си в някакви граници:)) Така че да - няма да измести човешкия интелект, но ще измести хората които просто пишат код по задание:) Разбира се това си е мое виждане на нещата, част от което е, че ерата на Скайнет наближава и в близките стотина години човекът вече може да не е на върха на хранителната верига:))

А, и пропуснах да отбележа и другата важна част от разработката, тестването. На същия принцип създаваш и един екип от qa които след завършване на разработката прави по зададен план всички възможни кейсове които мога да се получат, намират бъговете, сортират ги по критичност и поетапно ги затварят.

1777928856182.png

И вече накрая когато се качи за тестове нещата които излизат за дооправяне са доста малко. Схемата е малко скъпа на токени, но може да спести време и да предотврати навреме сериозни архитектурни грешки, които да доведат до проблеми в бъдеще.

Последно редактирано:

Горе