You won $500! Liberty Reserve

tuger

Well-Known Member
Гледам си пощата ей сега и чета Congratulations! You won $500! от [email protected] .
Liberty Reserve gives members random cash prizes. Today, your account has been selected as the one of 12 top winners accounts who will get cash prizes from us. Please click the link below and follow instructions on our web site. Your money will be paid directly to your Liberty Reserve account.

Click here to get your prize:

https://www.libertyreserve.com/en/account/prize.aspx?code=2914229711&action=verify&info=email&c=WoNsQ

Sincerely,
The Liberty Reserve staff

Регистрация нямам (май). Линкът ми изглежда много фишинг. Оглеждайте такива писма по-подробно ;)
 
От: You won $500! Liberty Reserve

Когато нещо изглежда като фишинг обикновено е фишинг :)

Код:
www.libertyreserve.com.l-en.l-account.l-prize.aspx.l-id.9b.x5.pq.lr.v4.b8.subexit.de

Някой, който не разбира може и да повярва, че домейнът е libertyreserve.com. Останалите обаче ще видят, че домейнът е subexit.de.
 
От: You won $500! Liberty Reserve

това е доста старо вече аз за всеки слу4ай писах до ЛР и те казаха 4е е скам тъй катио никога не шращали мейлове с линкове в тях
 
От: You won $500! Liberty Reserve

добре де как някой който няма регистриран акаунт в libertyreserve.. получава майл с известие за награда от 500$. аз получих същия емейл само че имам регистрация в сайта им.И все пак кажете какво мислите по въпроса!? тези мошенници ли са или какви?
 
sosiete, погледни връзката която има в имейла. Води ли към сайта им? НЕ! Ползват се редиректвания и имитация на стандартния темплейт за дадена организация. Ако си достатъчно глупав, може и да се вържеш, но преди да кликнеш на нещо - просто го посочи, без да цъкаш. Какъвто и браузер да ползваш долу в дясно ще ти изпише началото на адреса който ще посетиш, което малко или много ще отговори на въпросите ти :)
 
От: You won $500! Liberty Reserve

началото на адреса който ще посетиш

Проблемът е, че началото на адреса изглежда libertyreserve.com... Трябва да го видиш целия за да разбереш, че става въпрос за съвсем различен домейн.

Код:
www.libertyreserve.com.l-en.l-account.l-prize.aspx.l-id.9b.x5.pq.lr.v4.b8.subexit.de

А има много хора, които не знаят кое точно е домейна в посочения по-горе адрес и щом видят "www.libertyreserve.com" решават, че това е сайта "www.libertyreserve.com" (а в същност това е някакъв субдомейн върху субдомейн върху субдомейн ... върху subexit.de). Не всеки потребител на Интернет разбира какво е домейн от второ ниво и какво е домейн от n-то ниво.

Уикипедия: Домейн от първо ниво
 
От: You won $500! Liberty Reserve

благодаря за всички отговори по въпроса едно е ясно след като прегледах обстойно всичко - това беше дубликат на истинския сайт на реалната организация, никой не раздава награди ей така!
 

Горе