Youtube пари от реклами и авторски права

entrepreneur7

Active Member
Здравейте, ако взимам отделни част или кадри от други клипчета и ги съединявам и правя компилации например решил съм да направя youtube канал за мотори и взимам интерестни кадри от други клипчета и правя компилация с най-интерестни моменти с мотори. Целта е канала да има гледания и да прави пари от реклами. По-този начин нарушавам ли авторските права и дали ще имам проблем и дали ще стане да се слагат реклами и да печеля пари, тъй като за да монетизираш канал и да имаш реклами има доста правила, на които да отговаряш. Дали нарушавам авторските права и дали нарушавам някое друго правило с две думи дали ще стане да се изкарват пари така ? Също така ако някой има идеи как може да получиш авторските права на тези клипчета или как да ги вземеш без да ги нарушиш и тнт.
Просто както дадох пример имам хоби и искам да правя интерестни компилации като събирам кадри от други клипчета да ги обработвам и тнт и се чудих дали ще стане да се изкарват пари по този начин от реклами в youtube ?
Благодаря предварително !
 

alfa

Member
Няма да стане. Като те усетят и ще те докладват. Като те докладват десетина-двайсет пъти и си чао. Идеалният вариант е да имаш разрешението на авторите (питаш ги предварително) или да снимаш сам. Принципно има хора като мен, които ходят и снимат на такива събития и могат да ти предоставят ексклузивно (само за теб) заснети материали, но аз поне не го правя безплатно. И тогава става обратното - вместо да се криеш като мишка, ти започваш да докладваш другите и прибираш от парите им.
Може, евентуално, да взимаш видеоматериали от фейса, и от инстаграма и да стискаш палци на съответните хора да не им пука за тубата. Задължително давай credits в описанието, поне да имаш някакво оправдание, ако те контактнат лично, иначе излиза съвсем циганско.
 

entrepreneur7

Active Member
Ясно просто винаги съм се чудил как наприер канали като failarmy и подобни печелят от реклами. Смисъл техните кадри няма как да са ги снимали те. Другото което се чудя е ако някой човек е качил компилация и аз реша да го попитам дали мога използвам част от неговата компилация в моята и той кажа да от къде да знам, че той притежава авторските права и после ако стане така реалния собственик да се оплаче и аз също изгарям тъй като съм взел разрешение от някой който не притежава авторските права. Как да съм сигурен, че дори да пиша на собсвтвеника на канала или клипа авторските права ще са негови ? И както се чудих например Failarmy и подобни канали как печелят като те правят компилации от падания от хиляди хора по света ? Да кажем, че хората им изпращат клипчета и те ги качват, но това е сега, а в началото като са започнали едва ли някой ще е изпращал клипчета на канал без нито един клип и харесване.
 

alfa

Member
Просто са започнали с пари, а не на мускули. И най-вероятно преди да почнат в тубата, са имали контакти по телевизии, социални мрежи и т.н. - направили са си сметка откъде ще получават свежо видеосъдържание. Работят и с агенции, които имат грижата да събират такива клипчета. Например Jukin Media е такава агенция. А в началото може да са питали този и онзи за клипчета, аз например съм питал и са ми давали.
 

entrepreneur7

Active Member
Ако разбера как мога да получа авторски права на клип дали като питам собственика на видеото или ако има други начини като например копирам клипа, но напиша кои е собственика и дори парите от рекламата да отиват за него не за мен. До колкото знам има начин в които приходите от реклами да се получават от човека които държи авторските права (проблема е че май е възможно човека да не иска парите а просто да иска да ми изтрят канала).Така докато събера фенове и последователи и започнат да ми пращат клипчета и да имам авторски права върху тях ?
 

alfa

Member
Да, точно така е - могат да ти взимат парите ако са добрички, но понe ти вървят гледания, които теглят напред другите ти клипове, а ако са гадни могат директно да те клепат и като те наклепат хубаво, всичко заминава под ножа. Гаднярите са много по-малко, но не са за пренебрегване! Ей сега потърсих един канал - Sofia Live concerts - да илюстрирам думите си - ама вече е неоткриваем. 35К абоната имаше последно като го гледах и май са му резнали зелката точно за прекомерно нарушаване на права.
Авторски права можеш на първо време да получаваш като ги питаш в коментар под видеото - Can I use your video, I'll give you credits in description?
Естествено, както сам отбеляза, нищо не ти гарантира, че те са правоносителя и нищо чудно един ден да се окажеш с copyright strike от някой друг. Гледай му и другите видеа и обикновено става ясно дали всичко това е негово и съгласието му тежи на мястото си или и той взима оттук-оттам каквото му е харесало и няма смисъл да го питаш. Щом ще правиш канал на мототема трябва да се научиш да разпознаваш състезатели, събития, трасета и да търсиш оригиналите. Да влезеш във връзка с фен-групи, с клубове, със състезатели, с организатори. Във всички случаи - credits. Нека и онзи от който взимаш, да има някаква далавера от цялата работа, изтипосай едни хубави благодарности в описанието, да може и друг път да искаш услуга.
 

entrepreneur7

Active Member
Дадох пример с темата за мотори. Иначе темата е за забавни клипчета с домашни любимци, което прави малко по-трудно това което каза за състезателите и тнт. И другото е дали на коментар или на съобщение ще е по-добре. Не може ли после да изтрие коментара или нещо да изчезне клипа и нямам доказателство, докато ако е в съобщения ще се запази и при мен като доказателство след време.
Благодарят ти много за информацията много ми помагаш наистина !

Преди малко видях един канал в youtube на име Life awesome и има толкова много компилации и има реклами на клипчетата си т.е печели пари и монетизиран канал и не е някой от вчера за днес има 3 милиона последователи и прави хиляди компилации как така няма страйк и не му е баннат акаунта и как получава върху толкова много клипчета авторски права .. ? И дори не видях в описанието или някъде в канала да приканват хората да пращат клипове и да пишат неща като: ако имате смешни клипчета може да ни ги изпратите и ще ги качим итнт
 
Последно редактирано:

Noke

Well-Known Member
За да получиш страйк за краден контент, трябва репортващият да докаже собственост върху материала (по принцип). Да не мислиш, че снималият клипчето с телефона си някъде в Сибир през 2012-та ще тръгне да те репортва в тубата?

Не се знае дали тия с 3-те милиона събскрайбъра въобще получават пари от тия реклами дето се виждат на клиповете им. Може изобщо да не са монетизирани. Много вероятно, понеже такива тъпотии обикновено не са много advertiser-friendly.

Има много начини, по които Ютуб може да прецака усилията ти - освен демонетизация, може просто да те шадоубанне алгоритъмът и каналът да спре да расте.

Не виждам какво толкова го мислиш, при положение, че така или иначе няма да инвестираш много време и труд. Просто пробваш. Отдавна съм се убедил че да търсиш на хляба мекото в Интернет е загуба на време и енергия, ама не пречи да се пробва човек.
 

alfa

Member
С животните е по-лесно, там по-малко хора се сещат за авторските права. Освен това е много по-лесно да се внедриш в групи за котки, кучета и т.н. И накрая, 100% имаш поне няколко познати с игриви животни, които познаваш лично.
Прав си, че има много възможности в неформална комуникация уговорка за ползване да се изпари все едно никога не я е имало. За това агенциите работят с писмени документи. А големите канали работят с агенции. Всеки канал с над 100К абоната има и персонален мениджър от youtube, който съдейства при необходимост! Колко ще рискуваш си е твоя работа, но колкото по- ти се разраства канала, толкова по-скъпо ще ти излиза риска. В началото може да я караш през просото. После, сам ще се убедиш, че ако искаш да правиш пари от тубата, трябва да играеш по правилата на тубата. Номера ще мине няколко пъти, но ако не се спреш навреме, ще ти изтрият канала.
 
Последно редактирано:

SoloContraTutti

Well-Known Member
След като главната ти цел (подчертана при това) е...
Целта е канала да има гледания и да прави пари от реклами.
То по-добре не се захващай. След първия проблем, който срещнеш, ще изгубиш стимул и ще приключиш курса, ако въобще успееш да заобиколиш авторските права. В най-добрия случай ще качваш клиповете, но когато тръгнеш да ги монетизираш - ще бъдеш резнат.

И понеже на две места виждам... Думата е интерестни.
 

entrepreneur7

Active Member
@SoloContraTutti Благодаря за поправката. Какво общо има това, че целта е пари от реклами с това да изгубя бързо стимул ? И просто ми стана интересно как големите канали като failarmy имат милиони последователи и клипчета от различни хора и не им е изтрин канала ? Значи има начин все пак дали ще питаш хората, дали има правила, при които можеш да вземеш част от клип без да нарушиш авторско право или ще чакаш някой да ти ги прати и тнт. Ако получа страйк ще внимавам и ще демонетизирам акаунта и ще направя фейбук страница и от там може да продавам стоки за животинки, но тогава аудиторията трябва да са българи. Начини има просто не знам от къде да тръгна и колкото и да чета правилата на youtube не са написани ясно, а двусмислено или дори пише това не са всички правила, при които акаунта може да бъде изтрин или демонетизиран, но така и не са написани другите и така. Проблема е, че ако правя клипчета за рекламите ще целя аудитория от чужди държави като САЩ, заради рекламите, но ако получа страйк и направя фейсбук страница с цел продажба на стоки тогава трябва да тръгвам към аудитория от България.
Най-вече исках да е с реклами от клипчетата, защото имам свободно време вечер и ако продавам стоки както споменах в фейсбук, когато клиентите се опитат да се свържат през деня няма да мога да отговоря и затова исках за клипчетата с реклами.
Благодаря на всички !
 

alfa

Member
Човек публикува смешно клипче.
Агенцията го намира и му предлага да откупи правата.
Човекът се съгласява и ПОЛУЧАВА ПЛАЩАНЕ.
Агенцията добавя клипчето в каталога си за продажба.
Failarmy го намират в каталога на агенцията, плащат си и го публикуват.
Така всичко е с уредени права и всички са доволни. Затова и failarmy не получават страйкове (предполагам).
 

entrepreneur7

Active Member
Потърсих в интернет и на български и на английски за такива агенции, но не намирам някой ако знае някоя може ли даде пример.
 

entrepreneur7

Active Member
Уха.. Повечето са със запитвания, но тези с показани цени са около 50$ за клип от 14-15 секунди. За да направя един клип от 5-10 мин ще ми трябват между 500-1000$ за едно видео. Трябвя да очаквам много добра възрващаемост, че да дам 1000$. А не мисля да смесвам клипчета без права с купени такива, че ще хвърля много пари и накрая пак ще отнеса страйк.
Според мен с реклами няма да успея да избия парите. Мисля да започна като питам хората за отстъпване на авторски права, но сега търся начини да намеря как ще бъде най-добре. Сега се сетих дали няма начин онлайн да се попълне някаква декларация за отстъпване на авторски права например или нещо подобно. Ако не чрез имейл или в коментар пък каквото стане, ако ме страйкнат да са живи и здрави.
Благодаря още веднъж за информацията и съветите !
 

SoloContraTutti

Well-Known Member
@SoloContraTutti Благодаря за поправката. Какво общо има това, че целта е пари от реклами с това да изгубя бързо стимул ?
Ако не го правиш за хоби (някаква вътрешна наслада), рано или късно във всичко се губи стимул, особено като знаеш, че трябва да имаш минимален праг от гледания и последователи, за да стартираш монетизация. В последствие ще ти се наложи да разбереш, че не се печели чак толкова и вероятно сумата няма да отговаря нито на очакванията ти, нито пък на нервите, които би пръснал по търсенето и "уговаряне" на права. Всичко това, докато не ти ударят балтията и да търсиш нещо друго.

и ще направя фейбук страница и от там може да продавам стоки за животинки, но тогава аудиторията трябва да са българи.
Отново грешно мислене - отзад-напред. За да продаваш нещо - трябва да има на кого. Платежоспособна аудитория във фейсбук би ти струвала пари, които в последствие не се знае доколко ще успееш да избиеш. Не е зле да си наясно какво ориентировъчно ще продаваш и защо хората биха предпочели да го купят от теб, а не от рандом локален/онлайн магазин. Никой няма да те търси цял ден. Напоследък хората обичат да купуват нещо с минимален брой кликове. Ако имаш някаква стока, пусни я в marketplace-a директно.
 

entrepreneur7

Active Member
Не очаквам много пари, дори 5-10 лв на ден са ми предостатъчно. Знам, че трябва да имам последователи 4000 и минимален брой гледания и тнт. и не ми пречи до тогава да не изкарвам и стотинка, а след това и 5-10 лв на ден са ми предостатъчни. За фейсбук страницата просто целта е да има последователи, харесвания, споделяние на забавни кличета. Страницата ще бъде с цел забавление и просто ще има и магазин в страницата (секция shop) и хората докато гледат клипчета в страницата може да влязат и да купят нещо. Намирам клип, в който някаква котка си играе с някаква играчка и качвам клипа и пиша, ако искате играчка за вашето коте може да поръчате от тук и нещо такова. Редовно качвам клипчета, забавни снимки и такива неща и от време на време ше пускам и пост за това, че продавам разни играчки и ако искат може да си поръчат. Не го правя да става голям бизнес и да се прехранвам с това, а просто малко да навляза и да изкарам ей така някой лев символично както казах 5-10 лв на ден. След 1 година може би тогава ще си правя онлайн магазин (няма да е за домашни любимци) и там вече нещата ще са наистина сериозни с по-голям капитал и цялото време ще отива по него, просто сега няма как и затова хем да правя нещо и просто тази тема за животните ми хареса ( а и кой не обича да споделя и гледа клипчета с животни), но просто и така и така го правя трябва да намеря начин да изкарам и някой лев от това.
 

alfa

Member
1K абонати и 4000 часа гледания от последните 365 дни.
А тези 50$ за клипче са за американците, дето не си знаят парите, беше само за илюстрация на процеса. Примерно аз продавам подобни клипчета тук по 5-10 лв и го считам за справедлива цена като за българския пазар.
По въпроса с превръщането на гледанията в пари - може много да се пише, рекламите от youtube са само една част от тях. Под твой контрол освен видеосъдържанието е и описанието на видеото, всички сме виждали как описанието на определени клипове може да се ползва като наръчник по монетизация.
 

entrepreneur7

Active Member
Току що разгледах и за фейсбук рекламите, но България я няма в списъка. За фейсбук няма да стане с реклами във видеото ще трябва други начини. Но дори и да имаше пак можеше да се комбинират за повече приходи, но ...
https://www.facebook.com/help/publisher/267128784014981 - линка с изброените държави.
Не мога да разбера, обаче само в тези държави могат да се показват рекламите или трябва да съм от тези изброени държави, за да мога да имам реклама на клипчетата си и да печеля пари ..
@alfa - 5-10 лв са друго нещо, а не 50$
 
Последно редактирано:

Noke

Well-Known Member
Само тия държави и езици можеш да монетизираш. Ама по-добре прочети останалото - Community guidelines и т.н. Там е доста по-вероятно да се издъниш.
 

Горе