За птиците и природата - Градина Вискяр

От: От: От: От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Откъде намираш семена за сини домати? Не съм виждал такива в магазините за подобни работи. Като търся в Гугъл излизат само патладжани. :lol:
Обвинявам Пингвина и Пандата. Явно не са фенове на зеленчука. И аз се интересувам от отговора на този въпрос. Не съм и ял такова животно даже. :)
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Ето това е раят за любителите на екзотичните домати: eBay
Дори не знаех, че има толкова видове.

П.П. Тук май са по-евтини: http://hobi-semena.com/domati.html
 
Последно редактирано:
От: От: От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Sin_domat_sort_Blu_Biofen_Gradina_Viskyar.JPG


Сините домати имат такъв цвят заради изключително високото си съдържание на антоциан - мощен антиоксидант, за който се твърди, че може да се бори с повечето видове рак.
Тез домати изглеждат ужасно,ама вие сериозно ли ще ги ядете?
 
От: От: От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Питам те. Какво е? :)

Попитай собственика.

Като търся в Гугъл излизат само патладжани. :lol:
семена сини домати

Ето това е раят за любителите на екзотичните домати: eBay
Дори не знаех, че има толкова видове.

П.П. Тук май са по-евтини: http://hobi-semena.com/domati.html
Аз не бих се доверил на такива етикети! Това е раят на ниските цени.

Да, по-ефтини са. Сега гледам, че се подаряват някои екзотики.
И после от получилите ги следват коментари в Мрежата, че не са отгледали нищо. Което не е добре за бизнеса.

Както съм казвал много пъти - всеки бизнес трябва да си има целеви клиенти. "Продавам на всеки" звучи добре, но реалността в живота сочи, че това не е добре. На доста хора дори и да им подариш Ферари, едва ли ще го имат за повече от шест месеца.

Тез домати изглеждат ужасно,ама вие сериозно ли ще ги ядете?
А ти сериозно ли правиш такава оценка и задаваш такъв въпрос?
Вероятно и за тези домати ще кажеш същото? Това е в Париж.

800px-Tomates_anciennes.jpg


Такива ли домати предпочиташ?

Domat_zel01.jpg
Domat_zel02.jpg
 
  • Like
Реакции: Brad
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

На мен пък ми харесват доматенцата. И черни да бяха, пак щях да ги ям :)))
Сериозно ли има зелен ядлив домат?!
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

На мен пък ми харесват доматенцата. И черни да бяха, пак щях да ги ям :)))
Сериозно ли има зелен ядлив домат?!
Има. виждал съм и аз. :) Иначе какво ти пука от формата и цвета, като има аромат и вкус. Не знам в коя верига бях преди има-няма 8 месеца, и като изпуснах един домат, той взе че отскочи от пода като пинг-понг топче, и си казах или пазара или градината. Не е истина просто за каква пластмаса става дума. А след като го разрязах - все едно дъвчех стиропор. :)
 
  • Like
Реакции: Sky
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Сериозно ли има зелен ядлив домат?!

Зелен домат сорт Изумруд от Градина Вискяр. Средно едър до едър и много сочен. При презряване кожицата изжълтява, но сърцевината остава зелена.

Domat_sort_Izumrud.jpg
Zelen_domat_sort_Izumrud_Gradina_Viskyar.jpg


Има още много сортове зелени домати, включително черита. Засега само зелено биволско сърце не съм срещал.
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Аз се придържам към класиката,такива извращения не бих ял.
Първото което е, че изглеждат ужасно а и като си свикнал с "нормалните" червени домати.
Пък тея зелените как разбираш кога са узрели :?:
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

То и скаридите и мидите изглеждат ужасно, но ги ядат хората. Аз лично не ям такива морски дарове. ;)

Аз съм свикнал да ям домати, като за начало. Вярвайте или не в София съм се специализирал в купуването на домати, като съм ги класирал в три категории - домати, може би са домати и определено не са домати. :) Примерът ми по-горе беше в последната категория. :)

Ако имам още за показване и от мен, ще шерна тук. Интересно е да видиш кой како гледа. Като си имаме и тартор на агитката. :)
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Вносните домати по магазините, които приличат на стиропор, не са правени за салата, а за сандвичи. Доколкото ми е известно на повечето места извън България доматите не се ползват за друго, освен за сандвичи и като сложиш нещо в хляба не трябва да се разпльоква при първата хапка. Затова селектират сухи сортове. Нашите домати са хубави за салата, но са много водни и дори да успееш да го срежеш като за сандвич едва ли ще ти хареса крайният резултат, защото няма да се задържи дълго върху хляба.
 
  • Like
Реакции: Sky
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Вискяр това трябва да дойда някой ден където си да си купя по няколко домата от всеки вид който имаш, определено не са за изпускане.

Blinky още се измъква какво е това от снимката, да го подсетя :D
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Blinky още се измъква какво е това от снимката, да го подсетя :D
Коя снимка, изплъзнал ми се е този въпрос. Иначе са снимки на домати, синя слива, праскова и една костенурка. :)
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Да засилим темата, докато Блинки се ориентира за коя снимка има да дава отговор. ;)

Нов сорт краставица в Градина Вискяр - Алигатор. Яко попадение! Много нежна и вкусна.

Krastavica_Aligator_Gradina_Viskyar.JPG


Пчелен мед от Градина Вискяр - току що изваден. Качество - над ISO_9001! Прецизно разфасоване.

Med_Gradina_Viskyar_ISO_9001.JPG


Странното ми е, че въпреки обилната паша от слънчоглед, само един кошер е събрал такъв мед. В другите кошери едва се усеща да има тук-там. Основното количество е от ливадни билки и треви.
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Семейство градинари и техния бизнес - зеленчуци, въпреки държавата.

Пипер, висок над метър! - като в холандските оранжерии.

NIK%202.jpg


Зеленчукопроизводството, някогашната слава на региона, е загърбено от държавата.

МАРИЯНА И НИКОЛАЙ НИКОЛОВИ ОТ ЛЯСКОВЕЦ СА СРЕД МАЛКОТО МЛАДИ ХОРА, КОИТО СЕ ЗАНИМАВАТ С ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В РЕГИОНА. Въпреки многото работа и липсата на подкрепа от страна на държавата двамата вече 15 години се опитват да съживят поминъка, давал хляб на стотици семейства само допреди двайсетина години.
33-годишната Марияна е от Никюп, а съпругът й, който е с две години по-голям от нея, е от Джулюница. Корените и на двамата са дълбоко свързани със зеленчукопроизводството. Годината, в която сключват брак, е една от най-тежките, когато цените растяха с часове, а работа почти нямаше. „Оженихме се много млади и когато се роди голямата ни дъщеря, беше хиперинфлацията. Двамата нямахме работа и така решихме да се занимаваме със зеленчукопроизводство. Две години след това съпругът ми замина за Норвегия, където натрупа голям опит, тъй като там земеделието е много добре развито, и след като се върна, решихме да се занимаваме по-мащабно със земеделие“, разказва Марияна.
Първоначално обработват около 20-ина дка в Никюп, но след това решават да се преместят да живеят в Лясковец, където са вече седем години. Двамата имат две дъщери – Габриела на 15 години и Моника на 4, а доходите на семейството са само и единствено от земеделие. В момента обработват 50 дка, като част от земята е под аренда, а останалата е собствена. Направили са си и малка оранжерия, в която отглеждат основно пипер и краставици, а на останалите площи са засадени дини, пъпеши и домати. В производството им помагат родителите и техни близки, а по прибирането на реколтата наемат допълнително работници.
„Наистина понякога работата ни идва в повече и ми идва да се откажа, защото земеделието е много трудно и който се е захванал да работи земя, знае, че парите се изкарват много трудно. Всичко става с големи кредити, но и банките все по-трудно отпускат заеми. Сега обещават през следващия програмен период, който започва от догодина, да има средства и за зеленчукопроизводителите, защото досега всички пари бяха насочени единствено към зърнопроизводителите. И ако това не се случи, вероятно и ние ще се откажем“, споделя Марияна. Разказва, че работата на полето започва в 7 сутринта и приключва късно вечер, седем дни в седмицата. Болнични и отпуски няма, тъй като винаги има какво да се свърши.

НАД 30 ХИЛ. ЛВ. СЕ ИНВЕСТИРАТ ГОДИШНО В СЕМЕЙНОТО СТОПАНСТВО

Толкова са разходите на семейството само за една година за семена, препарати, торове и горива. Всички тези пари идват само с кредити и всяка година взимат нов кредит, влагат средства, след което го изплащат и едва тогава смятат колко е печалбата. Ако има такава, защото неведнъж са имали и слаба реколта. Една от най-тежките години се оказва 2009 г., когато семейството е на път почти да се откаже, защото едва свързва двата края с взетия кредит. Малко по малко обаче успяват да си стъпят на краката и да си купят техника и инвентар. Тази година също не започва много добре заради големите дъждове, а от края на юли до началото на август почти няма работа, липсват и купувачи. Едва сега малко потръгна, признава семейство Николови. Най-болно им е това, че държавата умишлено ликвидира сектора. Така например заради липсата на държавна политика днес българските сортове дини и пъпеши са почти напълно изчезнали. Всички земеделци купуват семена отвън. „Не знам защо принудиха българите да ходят по чужбина да берат маслини и портокали, вместо държавата да развива зеленчукопроизводството, овощарството и хората да работят тук, в България, а произведеното да го изнасяме навън“, недоумява Николай. Докато е работил в Норвегия, той видял добрите практики там и как държавата подпомага местното производство. У нас такава помощ липсва. Той и съпругата му не могат да кандидатства по програмата „Млад фермер“, тъй като не отговарят на изискванията, защото са регистрирани преди години като земеделски производители. Едва тази година са подали документи по програмата De minimis на Държавен фонд „Земеделие“, но не знаят дали ще получат средства. Затова отново ще разчитат най-вече на себе си и на собствения си труд.
Тази година отчитат като много добра за производството на дини, но пък пренасищането на пазара смъкна и цената до 25 стотинки за килограм, а на едро тя е не повече от 15 стотинки.
„Трябва отново да се върне плановото производство, както беше едно време, и зеленчукопроизводителите да са спокойни и сигурни, че ще имат пазар за стоката си. Също и големите търговски вериги, които имат магазини у нас, трябва да бъдат задължени да изкупуват част от българските плодове и зеленчуци, защото в момента българските потребители, пазарувайки в тези вериги, след това парите им отиват навън и подпомагат чуждата икономика. За съжаление зеленчукопроизводителите нямаме сдружение или асоциация, която да защитава интересите ни, както например зърнопроизводителите. Може би тогава нещата щяха да са по-различни и да имаме лоби, което да брани интересите ни“, смята Марияна Николова. Сега семейството основно предлага стоката си на малка сергия на пътя от Лясковец за Долна Оряховица, където се намират и оранжериите им. Продават и на складовете в региона, всеки по веригата си слага надценка и накрая освен производителите ощетени се оказват и потребителите. Затова освен случайно преминаващи хора по пътя при семейство Николови се отбиват и местни хора, които си пазаруват от тях, защото предпочитат да си купят истински български зеленчуци, които освен по-евтини са и много по-вкусни.

Автор: Весела БАЙЧЕВА
Снимка: Светослав СТЕФАНОВ
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Ето такива хора трябва да бъдат номинирани в годишните класации „Мъж на годината”, „Българи на годината”, „Бизнес дама на годината” и всякаквите други „Хора на годината”. И само се чудя до кога у нас нещата ще се случват „въпреки” (статията започва точно с тази дума съвсем обективно, за съжаление), а не „с помощта на...” или още по-добре „благодарение на дългосрочната стратегия на правителството за развитие на основния отрасъл на българската икономика”?!
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Много яка тема , да минем на още нещо вкусно от природата :)2013-08-17 18.24.25.jpg 3-та година, Херитидж , без капка химия .
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Не знам дали има обяснение научно, Вискяр може да каже нещо, ама осите са полудели тези дни, много са агресивни. Лежа си на леглото и даже не знаех че има в стаята и ме ухапа една без да я закачам, не съм алергиченм но се поду и в спешното ми направиха 2 инжекции. Точно отивам и в същия момент има още 3ма човека със охапвания от оси, а докато бях там дойде още 1 и лекарите казаха че тези дни има бум на охапвания и отдавна не са виждали подобно нещо, един приятел също го ухапа докато си пазарува в 1 магазин. Дори да не си алергичен пак се налагат инжекции, не знам какъв вид са ама доста отрова вкарват явно.

А други години като берем гроздето около мене има десетки и никога не ме е хапала, а сега не знам какво става ама хапят наред, та внимавайте ако видите около вас не разчитайте на няма да я закачам и ще съм ОК.
 
От: За птиците и природата - Градина Вискяр

Днес бях на село и забелязах подобно нещо. Имаше страшно много пчели и оси. До преди 4-5 години имаше 3-4 кошера в двора, но никога не е имало такова нашествие, за това изключвам възможността някъде да се е заселил рояк.
 
Това, което забелязах е, че появили се пчела или оса, става доста настоятелна покрай течности и храна. При махане с ръка и удряне не се маха, както се случваше по-рано. Но не знам дали си въобразявам и аз. Като гледам и хората тук, може да има нещо. ;)
 

Горе