...
Mac в България не може да пробие, не само заради цената. В световен мащаб също не може да пробие. И заради това Уиндоус... хората са свикнали с него, както свикнаха с Chrome и Google.
Колкото пъти съм пускал обява за iPhone, Macbook, Mac mini или iMac - за телефон в рамките на 3 дни го продавам без да ми се пазарят насреща, за Мак компютрите отнема 1-2 седмици (често се случва също през първите няколко дни да заминават).
Колкото колеги и приятели, работещи в сферата на разработката на приложения и дизайн имам - абсолютно всички са на Мак. Преди 11 години обаче положението бе съвсем друго. Тогава само аз и още 2 момчета бяхме с Макове, всичко друго ревностно защитаваше Windows/Linux.
Цената не е фактор и то никакъв когато говорим за хора, които си вадят хляба, работейки на компютър (програмисти и дизайнери).
Външен монитор с добро цветопредаване, нормален размер и резолюция струва от порядъка на 1600+ лева.
Лаптоп, сглобен така че да не се огъва пластмасата покрай клавиатурата докато пишеш, да не му прекъсва wifi/BT картата когато е на батерия (какъвто е масовия проблем с всички серии на Realtek картите през последните 2+ години слагани на лаптопи с цени под 3000лв), с което да ти гаси SSH сесиите и да те подлудява; да му държи батерията дълго време без да реже от производителността - всичко това е на цена от порядъка на 5000 - 7000лв, като няма значение Apple ли го прави, DELL, HP или някоя друга компания.
Варианти за про работа с лаптопи на Apple според текущото предлагане:
- Macbook Pro 14" M1 Pro 16GB RAM, 512GB SSD - 4194лв
- Macbook Pro 14" M1 Pro 16GB RAM, 1TB SSD - 5099лв
- Macbook Pro 16" М1 Pro 16GB RAM, 512GB SSD - 5544лв
- Macbook Pro 16" М1 Pro 16GB RAM, 1ТВ SSD - 5599лв
- Macbook Pro 16" М1 Pro 32GB RAM, 512GB SSD - 5999лв
- Macbook Pro 16"
М1 Max 32GB RAM, 1TB SSD - 7799лв
Алтернативи от Dell:
- Dell XPS Plus 9320 13.4" i7-1260P, 16GB RAM, 512GB SSD - 4699лв
- Dell XPS Plus 9320 13.4" i7-1260P, 16GB RAM,
1TB SSD - 5239лв
- Dell XPS 9520 15.6" i7-12700H, 16GB RAM, 1TB SSD - 6619лв
- Dell XPS 9520 15.6" i7-12700H, 32GB RAM, 1TB SSD - 6979лв
- Dell XPS 9520 15.6" i9-12900HK, 32GB RAM, 1TB SSD - 7379лв
- Dell Precision 5770 17" i7-12700H, 16GB RAM, 512GB SSD - 7499лв
- Dell Precision 5770 17" i7-12700H, 32GB RAM, 1TB SSD - 8007лв
Алтернативи от Lenovo:
- Lenovo ThinkPad P1 Gen 5 - 16", i7-12700H, 16GB RAM, 512GB SSD - 6189лв
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga Gen 7 14" - i7-1260P, 16GB RAM, 512GB SSD - 7119лв
Алтернативи от HP:
- HP ZBook Studio 15 G8 - 15.6", i9-11960H, 32GB RAM, 1TB SSD - 8368лв (моделът е от 2011г - на две години!)
- HP ZBook Fury 16 G9 - 16", i7-12850HX, 32GB RAM, 1TB SSD - 6779лв
Така накрая като дръпнем чертата става следното:
Варианта на Apple с най-мощната версия на чипа на компанията, с 32GB RAM и 1TB SSD струва 7800лв. Срещу него се изправя Dell с два варианта на цени 7340лв и 8007лв (като при тази цена, чипа не е сред най-върховите). При Леново цената е по-ниска, но чипа отново не е върховия (не казвам, че не е производителен, но за това, което дава също и взима и то не малко като енергия) при 32GB RAM и 1ТВ SSD от Леново цените стават: 6560лв. за P1 и 7318лв за 14"-овия Yoga, чиято RAM не може да се качи до 32GB.
При HP се виждат цените какви са.
Така разликата Apple спрямо другите е:
- може да спестим 550лв
или да дадем 207лв отгоре за да вземем Делл машина;
- може да спестим 1240лв като вземем лаптоп от Леново, но това е за сметка на по-кратък живот на батерията, ако искаме
по-компактен компютър пък Леновото ще ни излезе с 2021лв по-скъпо от Apple Macbook Pro 14"ката;
- може да спестим 1020лв или да дадем 568лв повече ако изберем HP.
Когато човек получава средно по 10 000лв месечен доход от дейността, която упражнява ще е несериозно да не инвестира поне 1 заплата за компютър с качествена периферия. Не обсъждаме нуждите на административни служители, а такива на програмисти и подобни.
Предполага се, че когато човек сам си купува компютъра за професионални нужди, то той сам си избира клиентите, с които да работи и това едва ли ще са клиенти от България. Не се обиждайте, но работата с клиенти/фирми от страната ни е проблемна и никой не иска да плаща нормални цени за труд. Изпитал съм го на свой гръб преди години неколкократно.
Иначе за цените на компютрите и нуждите, ще споделя една история за това как преминах на Мак през 2008. Имах в шкафа купен на майтап Apple PowerBook G4 12" с базови характеристики, който едва подкарваше Photoshop....бях го взел за да се запозная с ОС-а (от любопитство) от едно момче от Пловдив. По него време имах брутална десктоп работна станция и съответно ползвах нея. Взех проект от Уницеф ЮАР, който трябваше да издам за две седмици. Нещеш ли точно тогава десктоп станцията реши да се прави на луда - каквато и мишка да й закача - курсора спонтанно решаваше да подскача като луд. Сменях мишки, преинсталирах, дори Линукс сложих - проблема продължаваше и не можех да си направя заданието, а времето течеше и нямаше време за чакане на нов хардуер.
Извадих скромното лаптопче, произведено през 2005г, само с 768МВ RAM и GeForce Go 5200 видео карта (с 64MB памет) и успях да си направя проекта. Въпреки, че програмите зареждаха бавно, работата бе приятна. Така кожата ми спаси една играчка. А топ хардуера замина разпродаден на части в различни посоки.
Така всеки начинаещ в професията - може да си вземе нещо втора ръка или по-обикновено като параметри. Ако обаче си мисли, че каквото е научил в университета е достатъчно и Windows е манна небесна - жестоко греши. Такава нагласа е гаранция за посредствена работа на ниска заплата. А за хакването на Windows-a...един лиценз е 150лв, има ги и полулегални по 20лв. Жалка работа е да се обсъжда. Преди да свикнат с Chrome хората бяха и дълги години стояха на Internet Explorer 5.5 (после 6 и 7). Накрая като поръчат на комшийчето или кварталния специалист да им преинсталира компютъра - той слагаше Firefox, така по едно време почти всички в БГ ползваха версия 3х, след това вече стана модерен Хром-а. Ако питаш баща ми - знае коя е иконката за интернета (дори не знае, че ползва Линукс Минт хаха). Това е. Но отново - това не са хората, които обсъждаме в случая.
Разказвам това като пример, как може и със скромен компютър човек да си върши работата. Затова и трябва да преценява какво ще прави с него, какви ще са нуждите, за колко време ще го ползва.
Air-a си го бях купил за лична употреба. Стана така, че си смених обаче работата, минах изцяло на контракторска работа, но един от контракторите ми праща ресурсоемки задачи. Затова се наложи да се разделя с Air-a и минах пробно на Windows базиран лаптоп (другите причини за да предприема такава промяна съм ги писал по-назад в тази тема).
И ето - дадох около 2800лв за лаптопа. Срещу още 200лв му поръчах още 16GB DDR5 памет. Оказа се, че фабрично сложеното му 1ТВ ССД не е gen4, a 3, но е много бързо, а ген4 слота е свободен (за съжаление е за малкия форм-фактор ссд-та). Да но има риалтек wifi/bt карта, която като е на батерия лаптопа ако е свързан с 5G Wifi мрежа - връзката се губи на всеки 2-3 минути за по секунда-две. Затова поръчах intel-ска карта със същите параметри (BT 5.2, пълна поддръжка на Wifi 6, ac, ax мрежи) и я чакам да дойде тази/другата седмица от Германия. Батерията пишеше, че държи 10 часа, но при мен държи 5 (като работя не се старая да пестя от ресурсите, защото идеята е да си свърша работата, а не да поставям рекорди).
Така компютъра е производителен, добре направен, но има неща, които да се пипнат, с които малка част от хората биха се занимавали. Накрая ми излезе 3100лв. Лесно можех да дам още 100лв и да си взема Macbook Pro 14" със същите параметри внос от EU с 1г. гаранция. Така щях да си спестя допълнителните поръчки, но ми се ровичкаше (имам резервна работна станция така или иначе) така че съм доволен от избора си.