Нов или стар автомобил? Въпрос за 400,000лв.

metaverse

Well-Known Member
Пускам още една тема с един пример защо според мен разликата между хората с пари и тези без пари не идва от заплатата.

Изборът на автомобил за 30,000лв срещу автомобил за 60,000лв е въпрос за 400,000лв. :) Нека обясня по-подробно.

Представям ви Иван и Тодор. И двамата си докарват що-годе прилични доходи и са събрали по 12,000лв. за автомобил.
- Иван се оглежда за чисто нова кола.
- Тодор също търси нещо хубаво, но на старо.

Колата на Иван:
- чисто новичка Шкода Октавия на метан (Избирам съвсем произволен икономичен автомобил, за който се сещам в момента. Не е като да няма избор за 60к :eek:). https://www.skoda-auto.bg/_doc/ea27764e-1b81-4cac-834a-8ac38308ca44
- първоначална вноска 12,000лв.
- кредит за 48,000лв.
- срок от 60 месеца. (5г.)
- лихва от 4% с месечни вноски 880лв.

Колата на Тодор:
- втора ръка Хонда Акорд (пак произволно, не е задължително да е тази). https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=11656235217513954&slink=ped1hp Аз карам малко по-стара версия 2 поколения назад. А и от колеги знам, че количката си е супер. ;)
- цена 30,000лв.
- първоначална вноска 12,000лв.
- кредит за 18,000лв.
- срок 36 месеца (3г.)
- лихва 4% с месечни вноски 530лв.

И тук идва интересното. ;)

Първите 3 години:
- Иван внася всеки месец 880лв.
- Тодор внася 530лв. и инвестира 350лв. всеки месец. Дали в акции или нещо друго със сходна доходност - все тая.

Следващите 2 години:
- Иван продължава да плаща вноската си от 880лв./м.
- Тодор вече е изплатил Акорд-а и е започнал да инвестира 880лв. вместо 350лв.

След 5 години приемам, че годишно инвестицията на Тодор му връща средно 8% за това време. SPY би трябвало да има много близка доходност, дори по-висока. В друга тема съм обяснил защо спадовете са голям плюс за хората, които инвестират всеки месец и какво означава бета: https://www.predpriemach.com/thread...т-да-започна-да-инвестирам.88571/post-1045650
- Иван: 0лв.
- Тодор: 39,490лв.

Но има нещо бих казал още по-интересно и забавно:
- През следващите 30 години тези 39,920лв. които Тодор инвестира ще се превърнат в около 397,000лв. Без да влага нищо допълнително.
- Новата кола, която Иван толкова желаеше му струва над четвърт милион лева и може би години от неговото по-ранно пенсиониране.

П.П. - Това са изцяло хипотетични личности. Всяка прилика с действителни лица и събития е напълно случайна. :hankey:

П.П. 2 - Лихвата за кредита също е примерна. Мисля, че все още може да се намери 4% лихва ако човек покрива изискванията. Гледам, че Fibank предлагат сходни условия с малко по-висока лихва, но това е генерално без някакви индивидуални условия. Разрових се и не е като да няма възможности за 4-4.5%.

П.П. 3 - Разходите по нов и стар автомобил са много сходни имайки предвид, че чисто нов губи стойност още от момента, в който е извън шоурума, а в края на първата година средно губи 40%. Моля да не влизаме в дискусия относно разходи освен ако не сервизирате колите си в официален дилър и можем да направим извадки за разходите ви. Аз си записвам всичко в табличка, но съвсем спокойно мога да се обадя в Хонда.

Успех! ;)
 
Аз ви представям себе си. И елементарното ми правило никога да не си купувам нищо на кредит, нито на лизинг, нито на заем от приятели. Нещо повече, в най-добрия случай трябва да имам поне 10 пъти повече свободен кеш, отколкото струва глезотията, за да тръгна да си я купувам.

Тодор ако има толкова пари и е толкова на зор да кара кола за 30 бона, по-добре да я изплати по-бързо с 880 на месец, па после да мисли за инвестиции, когато вече няма кредити на врата си. Да теглиш кредит от банката за да си купиш пасив и едновременно с това да се правиш на инвеститор са две несъвместими идеологии.
 
Дай пример с човек на минимална или малка заплата и избор на кола между 1000лв или 5000лв.
Сега ще кажете да ходи пеш, ама понякога това не е опция.
Това е като инвестициите така и никой не ми даде съвет как обикновените хора с малко пари до 10 000лв да си защитят парите по време на кризата.
 
Тодор си е късметлия, явно тая Хонда идва с безплатна удължена гаранция. Обаче не е ясно какво са 400 000лв след 30 години. от сайта на НСИ, за последните 30 години пише така:

Индексът на потребителските цени за месец Май 2020 г. спрямо месец Май 1990 г. e 471934.7%, т.е. инфлацията е 471834.7%.

Иначе идеята на поста напълно я подкрепям като начин на мислене.
 
Последно редактирано:
Обаче не е ясно какво са 400 000лв след 30 години.
Достатъчно ясно е. Приемаш, че стойността на валутите пада наполовина на всеки 10 години. Значи 400k след 30 години ще са както сега 50k... ако няма хиперинфлация разбира се.

Иначе идеята на поста напълно я подкрепям като начин на мислене.
Бих попитал, някой познава ли някой с такъв начин на мислене - едноврменно да изплаща кредит и да се прави на инвеститор?
 
Сега ще кажете да ходи пеш, ама понякога това не е опция.
Това е като инвестициите така и никой не ми даде съвет как обикновените хора с малко пари до 10 000лв да си защитят парите по време на кризата.

Давал съм много пъти съвети, а 1000 пъти обясних и какво е бета. Кризата за теб е плюс.

Заплатата е без значение. Важен е навика да инвестираш в нещо ако ще 20лв. да е. Пак ще си по-напред спрямо някой, който не заделя и тези 20лв.
Тук не броя най-рисковите инвестиции от типа на криптовалути и meme акции. Става въпрос за индекси или стари компании най-вече от
групата на дивидентните царе.
Ако си млад е ОК да поемаш и риск, но всеки сам преценява колко.

Аз започнах с по 20-100лв. фрактални акции в Revolut като това портфолио в последствие трябваше да го закрия, защото нямаше как да го преместя в IB. Тогава заплатата ми беше 1,500лв. и карах кола за 1,000лв.

Навикът от по-рано ми помогна да заделям поне 20-30% от доходите си независимо колко изкарвам.

Също можеш да инвестираш и в други неща, не само акции. Кой от каквото разбира.

Тодор си е късметлия, явно тая Хонда идва с безплатна удължена гаранция.

Дай да извадим разписки от сходен клас закупен чисто нов автомобил с разходи за последната 3г. и да сравним с моите разходи за кола на 14г. (дори не е нов като този в примера), които също могат да се видят в дилъра. Аз сервизирам на всеки 10к км.

Смятал съм го много пъти. Поне в България след каско и разните други въртелешки за да ти важи въпросната гаранция най-често не излиза по-евтино да се обслужва чисто нова кола. Да, кеф е да свалиш фолиото, да седнеш и ти да си първия пръднал в седалките ама не е евтино.

Пак да кажа - през първата една година средно един автомобил губи 40% от своята стойност. Също е разход.

Обаче не е ясно какво са 400 000лв след 30 години. от сайта на НСИ, за последните 30 години пише така:

Индексът на потребителските цени за месец Май 2020 г. спрямо месец Май 1990 г. e 471934.7%, т.е. инфлацията е 471834.7%.

Иначе идеята на поста напълно я подкрепям като начин на мислене.

Това сме го обсъждали вече :). 8% доходност за SPY е с инфлация взета предвид плюс малко негативност от моя страна.

Разбира се 2022 е "черен лебед", а инфлацията поне в САЩ вече обръща надолу (според последния CPI доклад).

Също инвестициите в акции в добри компании по принцип в дългосрочен план носят защита срещу инфлация. И това сме го обсъждали има и книги защо е така.

Историята на SPY можеш да я дръпнеш и да го сметнеш в Ексел ако не вярваш на шота от инструмента долу. Моята прогноза за доходност е 8%, заради ситуацията през тази и следващите няколко години.
Screen Shot 2022-08-23 at 22.53.38.png
 
Новото си е ново. Но рядко виждам примери като Тодор, да си купят нещо втора ръка, и с остатъка, уж който щеше да отива за вноската за нова кола, да взима активи. Обикновено има повече за пиене и глезотии като телефони, плейстейшъни, екскурзии.....и всичко друго, но не и нещо да вкарва пари в джоба му. За това примера ти е хубав, но рядко срещаш. Дано не прозвуча нескромно, но тук има голям шанс, в този форум, да има такива примери, но не и в реалния живот.

В момента и аз съм пред избор на кола, но логиката е, да имаш още поне на половината или толкова кеш. Особено в тези времена, и определено да можеш да пресметнеш какво може да заделиш и като пари за инвестиране. И не говоря да се набиеш с някоя схема за уж бързи пари. :)

Има и друго, което не е отчетено в схемата, то не е толкова икономически интересно, по-скоро психологически, но е факт, че върти пазара на колите втора ръка. Тариката не иска нова Дачия Логан за 15-20К, защото за тези пари ще вземе стара 3-ка, която ще изглежда по-успял. Колко пък си успял с Дачия или Опел. :) Това е най-водещата причина нещата стара-нова кола да седят така. :)
 
Понеже става въпрос за автомобили, нека имаме предвид и стандартната заблуда, че автомобила (говоря за втора употреба) струва толкова, за колкото е купен. Не, това е само първата "вноска". Моята формула е, че един автомобил за 5 години се оскъпява 2 пъти от цената за която е купен. Реалната цена е 2х от първоначалната. Горе-долу, знам че зависи от милион неща. Но да кажем купуваш си кола за 10 бона от някоя автокъща, тогава очаквай в следващите 5 години ще дадеш още 10 бона за лукса да я имаш. То са разходи за щяло и нещяло. Ето тук една статия, където някой се е опитал да направи такива изчисления. И още една. Така че на Тодор му пожелавам успех, но от разходи за ремонти и какво ли още не, едва ли ще му останат средства да набива и в акции на Тесла :)
 
В момента да си купиш нова кола е истински ужас - ако ви се чака около година да пристигне..
Да, толкова е. На едно място с много питане, ще имало декември месец. От завода директно им я карали, май за една бройка, която не е заявена още за покупка. Върнатите от лизинг също са изкупени. И реално създават условия на Горубляне да ликува. :)

И докато чакаш една година кола, а на места и по година и половина, си има да преживяваш енергийна криза, Ковид, маймунска шарка и една война близо до нас. Човек да не може и да се зарадва на новата си кола даже. :) И в един момент като дойде колата ти, бензина вече е 5 лв. за литър.
 
Новото си е ново. Но рядко виждам примери като Тодор, да си купят нещо втора ръка, и с остатъка, уж който щеше да отива за вноската за нова кола, да взима активи. Обикновено има повече за пиене и глезотии като телефони, плейстейшъни, екскурзии.....и всичко друго, но не и нещо да вкарва пари в джоба му. За това примера ти е хубав, но рядко срещаш. Дано не прозвуча нескромно, но тук има голям шанс, в този форум, да има такива примери, но не и в реалния живот.

Начин на мислене е. Щом идиот като мен може да го разбере има и други хора.

А примера от тази тема според мен е нещо като версията за възрастни на експеримента с бонбоните. ;) https://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_marshmallow_experiment

Delayed gratification ...

В момента и аз съм пред избор на кола, но логиката е, да имаш още поне на половината или толкова кеш.

Нещо май те притеснява лоста? Парите на кредит са просто инструмент, също както марджина. От теб зависи как го използваш.

Нямам причина да пазя кеш ако за тези пари мога да намеря подходяща доходност днес. Особено през 2022.

Аз разбирам от девопс шитс (не работя за под $50 на час), акции и отчети на компании. Друг може да реши да си направи сергия на пазара или онлайн магазин. Важното е накрая да имам добра възвръщаемост на парите, времето и усилията си.

Да, толкова е. На едно място с много питане, ще имало декември месец. От завода директно им я карали, май за една бройка, която не е заявена още за покупка. Върнатите от лизинг също са изкупени. И реално създават условия на Горубляне да ликува. :)

И докато чакаш една година кола, а на места и по година и половина, си има да преживяваш енергийна криза, Ковид, маймунска шарка и една война близо до нас. Човек да не може и да се зарадва на новата си кола даже. :) И в един момент като дойде колата ти, бензина вече е 5 лв. за литър.

Това е временно и ако ще да се задържи 5-10г. пак се води временно. Твоята задача е да навигираш около тези макро елементи, защото винаги ще има такива.

Логиката от поста може да се приложи за почти всяка по-скъпа покупка.
 
Ти хубаво си го обяснил, ама не всичко е пари и за какво са ти тия кинти, ако не си правиш кефа с тях? Да предположим, че си стигнал някакъв момент, в който просто искаш да се поглезиш...Вярно, че някои хора парите и самото им изкарване ги прави щастливи, ама кво ще ги правят тия милиони/милиарди не знам :d
 
Ето още един въпрос.
Имаш по-скъпа кола.
Ако е за 20 000 искаш да я продадеш и вземеш за 10 000, ако е за 10 000лв искаш да вземеш за 5 000. Примерни суми.
Да я продаде сега и да вземе по-евтина за поддръжка кола. Така остава по-време на кризата с по-евтина подръжка и по-малко разходи, но остава и с кеш и инфлация.

Или да я държи сега и да я продаде по време на кризата, тогава и цените ще се вдигнат (би трябвало) и ще и вземе повече. Но тогава ще я продаде трудно. И ще вземе другата кола също по-скъпо.
 
Интересно ще е да се направи едно сравнение, колко ще спести този с новата еко кола и колко ще похарчи този със старата (от данъци и такси, зони за паркиране, гориво, прегледи, подръжка и други). Освен това новата кола се обезценява, ама има стойност и може да се продаде след време.
 
  • Like
Реакции: OSH
Ти хубаво си го обяснил, ама не всичко е пари и за какво са ти тия кинти, ако не си правиш кефа с тях? Да предположим, че си стигнал някакъв момент, в който просто искаш да се поглезиш...Вярно, че някои хора парите и самото им изкарване ги прави щастливи, ама кво ще ги правят тия милиони/милиарди не знам :d
Да, и тук пак идва момента с това кой какво смята за живуркане. Някои са доволни и са щастливи да седнат на богата трапеза, и после да се бухат пред телевизора. Други да се качат на яхта и да обикалят....въпрос на вкус и възприятия.

Нещо май те притеснява лоста? Парите на кредит са просто инструмент, също както марджина. От теб зависи как го използваш.
Нищо не ме притеснява. Знаеш ли всъщност какво ме притеснява, че след не повече от месец вече ще изподрана, без катализатор, а може и огледала, а и вече имаме и случаи на трупчета (в случая беше на нови тухли 4-ки). :) А и честно казано аз съм от тия, които не наливат в ламарини. Никога не бих се чувствал комфортно да имам кола ... да речем кола за 50-60К, а активите ми да са на никъде. Да, някои са Ок с този факт, защото бухат на заплата някъде, и то не малка, за да си го подсигурят, но аз го намирам за доста праволинейно и лишено от всякакви перспективи.

Абсолютно съгласен съм, че кътането на големи суми кеш е напълно излишно, опасно и в много случаи (да не кажа всички) - загуба. При всяка една отворена възможност трябва да се освободи човек, но тук идва друго възприятие, а именно губи сигурност и влизат в зоната си на дискомфорт. Но инвестирането не е за всеки, трябва да има и консуматори и работещи все пак, нали?

Колкото до нова - стара кола. Пак ще се повторя, новото си е супер, но ако някой мисли, че ще мине само с едната вноска по кредита, се лъже - разходите идват малко повече от предвиденото. Най-малкото щом си в гаранция - обслужваш в официалните сервизи, нещо което хората с втора ръка коли що годе спестяват. И все пак има и моменти, в които втората ръка кола започва да влиза толкова често в сервиз, че не само разходите по нея започват да притесняват, но и самата и надеждност, и момента все повече назрява за нова, така де нова-стара. :)

Доста приятели около мен взимат "нови" коли от представителствата. Пиша "нови", защото всички са на по няколко хиляди километра, и цената им е паднала поне с 10-15%, но поне не удрят 50 000 км. Пак може да се води ново, но има и такива, които вече влизат в сервиз и след 40 000 км., а уж нови, рядко, но пак на късмет, като при старите май. :)
 
Пускам още една тема с един пример защо според мен разликата между хората с пари и тези без пари не идва от заплатата.

Изборът на автомобил за 30,000лв срещу автомобил за 60,000лв е въпрос за 400,000лв. :) Нека обясня по-подробно.

Представям ви Иван и Тодор. И двамата си докарват що-годе прилични доходи и са събрали по 12,000лв. за автомобил.
- Иван се оглежда за чисто нова кола.
- Тодор също търси нещо хубаво, но на старо.

Колата на Иван:
- чисто новичка Шкода Октавия на метан (Избирам съвсем произволен икономичен автомобил, за който се сещам в момента. Не е като да няма избор за 60к :eek:). https://www.skoda-auto.bg/_doc/ea27764e-1b81-4cac-834a-8ac38308ca44
- първоначална вноска 12,000лв.
- кредит за 48,000лв.
- срок от 60 месеца. (5г.)
- лихва от 4% с месечни вноски 880лв.

Колата на Тодор:
- втора ръка Хонда Акорд (пак произволно, не е задължително да е тази). https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=11656235217513954&slink=ped1hp Аз карам малко по-стара версия 2 поколения назад. А и от колеги знам, че количката си е супер. ;)
- цена 30,000лв.
- първоначална вноска 12,000лв.
- кредит за 18,000лв.
- срок 36 месеца (3г.)
- лихва 4% с месечни вноски 530лв.

И тук идва интересното. ;)

Първите 3 години:
- Иван внася всеки месец 880лв.
- Тодор внася 530лв. и инвестира 350лв. всеки месец. Дали в акции или нещо друго със сходна доходност - все тая.

Следващите 2 години:
- Иван продължава да плаща вноската си от 880лв./м.
- Тодор вече е изплатил Акорд-а и е започнал да инвестира 880лв. вместо 350лв.

След 5 години приемам, че годишно инвестицията на Тодор му връща средно 8% за това време. SPY би трябвало да има много близка доходност, дори по-висока. В друга тема съм обяснил защо спадовете са голям плюс за хората, които инвестират всеки месец и какво означава бета: https://www.predpriemach.com/threads/Кога-е-най-подходящия-момент-да-започна-да-инвестирам.88571/post-1045650
- Иван: 0лв.
- Тодор: 39,490лв.

Но има нещо бих казал още по-интересно и забавно:
- През следващите 30 години тези 39,920лв. които Тодор инвестира ще се превърнат в около 397,000лв. Без да влага нищо допълнително.
- Новата кола, която Иван толкова желаеше му струва над четвърт милион лева и може би години от неговото по-ранно пенсиониране.

П.П. - Това са изцяло хипотетични личности. Всяка прилика с действителни лица и събития е напълно случайна. :hankey:

П.П. 2 - Лихвата за кредита също е примерна. Мисля, че все още може да се намери 4% лихва ако човек покрива изискванията. Гледам, че Fibank предлагат сходни условия с малко по-висока лихва, но това е генерално без някакви индивидуални условия. Разрових се и не е като да няма възможности за 4-4.5%.

П.П. 3 - Разходите по нов и стар автомобил са много сходни имайки предвид, че чисто нов губи стойност още от момента, в който е извън шоурума, а в края на първата година средно губи 40%. Моля да не влизаме в дискусия относно разходи освен ако не сервизирате колите си в официален дилър и можем да направим извадки за разходите ви. Аз си записвам всичко в табличка, но съвсем спокойно мога да се обадя в Хонда.

Успех! ;)

Опалаааа

640x.jpg



Идеята звучи супер, направо си я запазвам, даже имам перфектното място за нея:

bc47d3c3b8752ccd9ab5b8d35c41e528.jpg
 
Ти хубаво си го обяснил, ама не всичко е пари и за какво са ти тия кинти, ако не си правиш кефа с тях? Да предположим, че си стигнал някакъв момент, в който просто искаш да се поглезиш...Вярно, че някои хора парите и самото им изкарване ги прави щастливи, ама кво ще ги правят тия милиони/милиарди не знам :d

Понеже задаваш така въпроса: таргета ми е $3м на 50г. Нямам никаква нужда от повече и нямам против каквото имам отгоре да дарявам (което пък ще ми намалява данъците :)).

Реално за България и $1м ще ми стигнат. 4% теглене на година са около $3.3к месечно като би трябвало никога да не свършат, защото не е трудно да изкарваш поне 4%.

Моята цел е да имам достатъчно за да мога да прекарвам остатъка от времето, което имам със семейството си и да имам възможност да пътувам. А не да продължавам ходя на работа по цял ден.

А и защо мислиш, че не си правя кефа? Бяхме на почивка в чужбина за почти 2 месеца. Всеки си има негов начин да релаксира.
 
Опалаааа

Виж файлът 25343



Идеята звучи супер, направо си я запазвам, даже имам перфектното място за нея:

Виж файлът 25344

Брат, нищо лично ама или се заяждаш, или просто не четеш какво пиша. Аз лично нямам спестявания в левове.

SPY май е в САЩ? Там юни CPI беше 9.1%, а август 8.5%.

Да ти покажа и аз две графики? Как е положението, м? Или мислиш, че ЕС ще закърпи работата? Може, ако се намери някой да свали Путин и барела се върне на $30. В момента на места в Европа MW/h струва над 600 евро.

Screen Shot 2022-08-24 at 12.58.35.png

Fa1nXkmXgAIK4kF.jpeg
 
блакоут си има достоен наследник, и той като него се опитва да смята щастието и кефа във проценти...
 
Ти хубаво си го обяснил, ама не всичко е пари и за какво са ти тия кинти, ако не си правиш кефа с тях? Да предположим, че си стигнал някакъв момент, в който просто искаш да се поглезиш...Вярно, че някои хора парите и самото им изкарване ги прави щастливи, ама кво ще ги правят тия милиони/милиарди не знам :d
Ти не го стигаш този момент, ти започваш от този момент. Ние още като деца все искаме да ни купят най-хубавите играчки за да се фукаме пред другите деца с тях. Така че ако искаш да си направиш кефа с нещо, което ще ти струва няколко години работа, значи просто все още си на стартово ниво в играта на пари. Да, то е просто една игра, в която всички играем според разбиранията и възможностите си.

За едно си прав - някои хора ги кефи да правят пари. Кефи ги да си ги броят, да ги предвиждат, да търсят в какво да ги вложат за да направят повече от тях. Също както на игра, когато искаш да си увеличиш точките. И в играта колкото по-бързо и лесно си увеличаваш точките, толкова си по-напред от останалите. Но ти можеш да кажеш - "Еее, голяма работа, геймърчета правят някакви си точки за да си губят времето, аз не съм такъв и няма да играя тая игра". Проблема е, че в реалността, в играта на парите, ти нямаш опцията да не играеш.

Ако си зле с парите, но искаш да си правиш кефа с твърде скъпи неща, то значи че си лош играч, но искаш от предметите на добрите играчи. Хубаво, но за да ги получиш тия предмети ще трябва да се лишиш от други в бъдещето. На въпроса ти "кво ще ги правят тия милиони?" аз мога да отговоря с "кво ще ги правиш тия предмети?".

Колкото по-голям лузър си в играта на парите, толкова по-крайно и нездравословно гледаш на добрите играчи. Мозъка ти така рационализира ситуацията, че те кара да вярваш, че това да нямаш пари е даже добродетел, а тия дето имат явно са покварени. Куцото в тая ситуация е, че понеже нямаш пари, ти се налага нон-стоп да мислиш за пари и как да ги изкарваш. Критикуваш по-добрите играчи за това че мислят за пари, а всъщност ти ги мислиш в пъти повече. Това е крайност, а крайностите са нездравословни.

Е, сигурно има и такива дето имат много пари, но въпреки това постоянно ги мислят и не могат да спят. Това ще е другата нездравословна крайност. Но ако избягаме от крайностите и попаднем в една здравословна среда, там ще имаме достатъчно пари, които обаче ще изкарваме без да си трошим нервите и съня. Това "достатъчно" като число е малко относително, но най-общо означава да изкарваме повече, отколкото харчим. А когато си на смешна заплата, но решаваш да си купиш скъпа кола "за кеф", директно влизаш в зоната на предостатъчната кола и недостатъчното пари. Ти кажи дали в играта на парите е по-важно да имаш повече коли, или повече пари :)
 

Горе