VPS DNS

От: VPS DNS

Не съм се мъчил още, но ако има проблем ще драсна тука
 
От: VPS DNS

Ще може ли да ме насочите какво да правя с мейл акаунтите?
мейл сървър мисля че имам щом sendmail бачка. Четох разни неща, но не намерих нещо изцяло centos ориентирано. Повечето писания включват разни цъкания напред назад из настройки които са от някой контролен панел. Май трябваше да сложа някакъв такъв... :(

Имам два MX записа към някакъв smtp.secureserver.net и сумати CNAME записи към pop/smtp/imap/email/webmail/mobilemail .securemail.net
Чудя се дали да ги трия.
Иначе общо взето доколкото разбрах трябва да добавя юзери ( adduser -s /sbin/nologin emailusername; passwd emailusername)
И във etc/aliases да барам нещо си, ама така и не разбрах кое точно
Да ми препоръчате някой степ бай степ туториал?
Днеска се позачетох малко из материята, ама толкова много информация прочетох че всичко ми е леко кашаво в момента.
 
От: VPS DNS

Здрасти,

Чрез sendmail найстина можеш да пращаш писма, но само през phpmail() функцията. Препоръчвам ти да си инсталираш истински IMAP мейл сървър на твоя VPS като например Exim, Dovecot, Courier и т.н. Не видях точно каква дистрибуция имаш на твоя VPS(има възможност и просто да съм сляп :) ), но предполагам че имаш инсталиран CentOS, тъй като е най-широко използвана дистрибуция. За spet-by-step туториал мога да ти препоръчам xttp://howtoforge.com/perfect-server-centos-5.5-x86_64-ispconfig-3 (съжалявам че така пускам линка, явно трябва да имам повече постове че да мога да пускам истински линкове). В него са описани всички стъпки от конфигурацията на един сървър/VPS като накрая има и обяснение за инсталация на ISPConfig контролен панел(по желенаие можеш да го пропуснеш, контролните панели като този могат да създадат повече проблеми от колкото решения мен ако питаш). На 4 или 5 страница има описан и туториал за това как бързо да сетъпнеш Dovecot, а по-нататък има и описано как може да се инсталира Webmail клиент като Squirrelmail. Като цяло ти препоръчвам howtoforge.com, където има много добри туториали и обяснения за почти всичко.

Успех :)
 
От: VPS DNS

Имам два MX записа към някакъв smtp.secureserver.net и сумати CNAME записи към pop/smtp/imap/email/webmail/mobilemail .securemail.net

Това значи, че ти вече ползваш услугите на GoDaddy за електронна поща.

До сега ако си редактирал само записите "A record" се радвай - не си затрил важните настройки за електронната поща.

Как да ползваш безплатната електронна поща, предоставена от GoDaddy пише на сайта им (като си купиш домейн от тях ти дават възможност да направиш определен брой e-mail акаунти без допълнително заплащане).

При настройките по подразбиране електронна поща не достига до VPS сървъра ти - тя се обработва от посочените в настройките сървъри на GoDaddy.
 
От: VPS DNS

Това да настройваш мейл сървър е една от най-големите мизерии възможни :) Аз въобще не се и опитвам да разбирам какво става, направо цъкам из някой step-by-step tutorial и се надявам да тръгне :)

Бих ти препоръчал да си го вържеш с mysql база, понеже е много по-гъвкаво така - юзърите и пощите си ги управляваш през mysql.
За centos незнам, аз само за ubuntu съм търсил, ама търси за postfix mysql centos и трябва да изскочи нещо. Само гледай да е наистина step by step, че иначе е мазало.
 
От: VPS DNS

Аз само инсталирах Kloxo на един CentOS и всичко се инсталира автоматично. После от контролния панел на Kloxo си настройвам пощи, домейни и всичко останало.
 
От: VPS DNS

Голям интерес имам да се занимавам с тоя впс. Вече повече от 8 години не съм пипвал линукс и всичко ми е много чуждо, а исках да си припомня нещата.
За съжаление прекалено много време ми отнема всичко вече и реших да преинсталирам системата със CenotOS with Webmin, и да се отдам на ракията и сърмичките :)
 
От: VPS DNS

Смятам че взимаш добро решение, CentOS е перфектната дистрибуция според мен на хостинг :) Не съм инсталирал Webmin до сега, но така като гледам са автоматизирали нещата и инсталацията става директно с yum install при импортване на тяхното repository. Можеш да намериш подробна информация на техния официален сайт xttp://webmin.com/rpm.html

Поздрави
 
От: VPS DNS

Инсталацията на CentOS е с вграден инсталиран Webmin, има и чиста само CentOS-ка, досега бях с нея, ама толкоз я разчовърках че.... :)

В момента се мъча да подкарам webmin през ssl че не ми се браузва из конфигурацията с чисто http, друго си е https-а
 
От: VPS DNS

Аз от 3 години по машините ми ползвам само CentOS, що се отнася до сървър. Kloxo-то поне при мен върши перфектна работа и с Cent-a са повече от перфектна комбинация. За домашни потреби минах от Ubuntu, на чиста проба debian, след това Suse, OpenSuse, eLive (enlightenment графична среда на база дебиан), manrdake, gentoo, gOS и какво ли още не. За да бъда честен (според моето впечатление) - за сървър - CentOS е решението. Важните пакети се ъпдейтват достатъчно често и не са некви кръпки (които в някои случаи са просто ей така да ги има), както в убунту. За десктоп - eLive - леко, красиво, стабилно.
Иначе може да брулнеш един CentOS-min и сам да си инсталираш клоксото. Баш скрипта ти прави инсталация на неубходимите пакети за секунди ;)
 
От: VPS DNS

За домашни потреби минах от Ubuntu, на чиста проба debian, след това Suse, OpenSuse, eLive (enlightenment графична среда на база дебиан), manrdake, gentoo, gOS и какво ли още не. За да бъда честен (според моето впечатление) - за сървър - CentOS е решението. Важните пакети се ъпдейтват достатъчно често и не са некви кръпки (които в някои случаи са просто ей така да ги има), както в убунту. За десктоп - eLive - леко, красиво, стабилно.

И аз наскоро бях на Убунту 10.04 на десктоп машината си но от съвсем скоро преминах пък на Федора 14 + Гном. Доста приятно приятно останах изненадан от федората тъй като определено е по-лека от това Убунту пък и да не говорим че като цяло няма толкова бъгове. Иначе това, eLive изглежда доста обещаващо, ако остане време тези дни определено ще се ползва :)
 
От: VPS DNS

Айде да ъпна малко темата
Взех един ВПС - втори ми е, ама първия не съм го конф. аз .. Интересува ме дали само със смяна на "A @ ип-то на впс-а" в годадди ще станат ли нещата ?
Аз го смених, ама сиг. му трябва повече време докато се осъзнае
Просто хич ме няма в тези работи, досега съм бил на споделен хостинг и само сменях днс-ите в татенцата.
//////////////// Оравих се ...
 
Последно редактирано:
От: VPS DNS

Viko, ако А записа ти е насочен правилно към IP адреса на машината, не би трябвало да имаш каквито и да е било проблеми.
Единственото което трябва да направиш е да си добавиш домейна в контролния панел който ползваш kloxo/cpanel/plesk.
 
  • Like
Реакции: Viko
От: VPS DNS

Или като мен да добавиш един файл virtualhost.conf във /etc/httpd/conf.d/ със следното съдържание:
Код:
NameVirtualHost *:80

<VirtualHost *:80>
    ServerAdmin [email protected]
    DocumentRoot "/var/www/html/domain"
    ServerName www.domain.com
    ServerAlias www.domain.co
    ServerAlias www.domain.net
    ServerAlias www.domain.org
    ServerAlias domain.com
    ServerAlias domain.co
    ServerAlias domain.net
    ServerAlias domain.org
    
    <Directory "/var/www/html/domain">
        allow from all
        Options +Indexes
    </Directory>
</VirtualHost>
После в htaccess-а един 301 редирект от всичко което не е domain.com към domain.com

След това файловете се хвърлят във DocumentRoot-a
Код:
DocumentRoot "/var/www/html/domain"
С този метод много лесно можеш да мигрираш на друг впс като копваш само този файл. Иначе трябва постоянно да се редактира httpd.conf или всеки път ръчно да си правиш настройките.
Аз дори си сложих едни крон-чета да ми правят всяка семица бекъп на html папката и на цялата база в tgz файлове.
Код:
#Backup
30 6 * * 0 tar -cvzf /var/www/html.tgz /var/www/html
30 3 * * 0 mysqldump -u root -p'****' --all-databases > /var/www/dump.sql
40 4 * * 0 tar -cvzf /var/www/db.tgz /var/www/dump.sql
Само трябва да се сещам да си ги дърпам
 
  • Like
Реакции: Viko
От: VPS DNS

Може да махнеш "v" от -czvf.

Също няма смисъл от tar, все пак е само един файл може да ползваш само gzip или zip.
 
От: VPS DNS

Може да махнеш "v" от -czvf.

Също няма смисъл от tar, все пак е само един файл може да ползваш само gzip или zip.

Бе какво значение има, важното е да се бекъпва на автопилот, sql-а е един файл ама html папката е пълна с какво ли не.
Като знам колко време ми отне да конфигурирам тоя впс, въобще не ми се занимава да се ровя пак из файловете да коригирам каквото и да е.

Голямо удобство на впс-а е че бекъпването става много бързо. Друго си е да направиш архив на сървъра и да дръпнеш 40-70 мегабайта от колкото хиляди файлове които отиват към 300-400 мегабайта. Цифрите са само примерни.
 
хубаво за днс си говорите и местене но и аз имам ендно въпросче :)

по при насочване към ипта за нейм сътрвър нс1.домейн.ком мога да му задам повече от едно ип от ако му задам да едновремно два различни сървъра би трбявало този на които се намира даден сайт да отговори и да е нп /местене без прекъсване на свързаност като на първия сървър днса ще се насочи към втория за конкретния акаунт/ теоритично ми звучи но се чудя дали ще сработи
 
Последно редактирано от модератор:
От: VPS DNS

Ако насочиш домейна към няколко различни ип-та, то ще ти отваря произволен сървър от тези ип-та.
Т.е. следната ситуация:
domain.com in a -> 127.0.0.1
domain.com in a -> 127.0.0.2
domain.com in a -> 127.0.0.3
domain.com in a -> 127.0.0.4
domain.com in a -> 127.0.0.5

Първия път като заредиш domain.com, ще ти отвори да речем 127.0.0.3 и ще ти се отваря това ип (сървър), докато не изтече TTL периода. Когато това се случи, вероятността отново да попаднеш на същото IP е едно към 5. Този приом е известен като Round Robin, но за мен е неефективно изпълнение, защото трябва да се пуснат crontab процедури, които да ти прехвърлят информацията между отделните сървъри и е доста трудоемко.
Ако това ще се прави с цел Load balancing или failover http, има по-елегантен начин с приложението heartbeat, което автоматично върши горната процедура. Виж http://howtoforge.com/ и търси heartbeat

Ако се отнася за голям проект, който трябва да обслужва голямо количество от заявки, то най-добрия начин е да се направи нещо като мини облаче (облаците са подобрена версия на лоад балансерите/клъстеринга, който се ползва), което трябва да изглежда нещо като това:
Едно публично IP, да речем 82.82.82.82 и три локални 192.168.1.1 (httpd1), 192.198.1.2 (httpd2), 192.168.1.3 (mysql).
Прави се нормална инсталация на апачето на 192.168.1.1 и 192.168.1.2, като се пусне heartbeat и haproxy. Така вместо заявките да отиват към един сървър, ще се поделят между двата, като 192.168.1.1, слухти на ip 82.82.82.82 към който си насочил domain.com. На основния сървър httpd, сайта има зададен в конфига да ползва базата данни от 192.168.1.3, heartbeat-a се грижи информацията (файловете) от httpd1 да е еднаква с httpd2, а mysql е еднакъв и за двата сървъра.
Това е накратко обяснението.
 
Последно редактирано:
От: VPS DNS

по принцип свързаността не е проблем.
на който не са му се рефрешнали днс-ите ще отвори сайта от старата му локация
проблема е в базата, примерно този форум ако пиша нещо с нерефрешнати днси ще го пиша в базата на стария хост, или ако ъплоудвам файлове или ако пиша на мейла със старите мх записи
 
мерси и на двамата



значи изпълнението ще е класическо със смяна на днсите на домейна и насочване на днс на стария хост към новия би трябвало да е с минимално прекъсване :) чудех се дали няма още по ефикасен начин но явно няма
 

Горе