Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

SmartBusiness

Active Member
Ще споделя как обжалвах сам акт на КАТ и спечелих делото.

Актът е от преди 4 години. Връчиха ми наказателното постановление преди 2 месеца. Разбира се лелката на гишето беше сигурна, че трябва да си го платя и няма такова нещо като давностен срок. НЕ И ВЯРВАЙТЕ ! След ровене в интернет 1 вечер направих сам защитата си и обжалвах. Решението на съда е в моя полза. Спестих си 160 лева.:wink:(това без лихвите за тия години) Актът беше за скорост 37 км над позволената (87 км/ч) при позволени 50км/ч. Наказанието беше 160 лева и един месец без книжка. Всички наказания са отменени след делото.

Какво трябва да знаете - имате 7 дневен срок да обжалвате след като ви връчат наказателното постановление.
Обжалва се пред съда, където ви е написан акта - в моя случай Районен съд Левски.
Може да не присъствате на делото. Аз не присъствах, защото живея в София и това би било загуба на много време и пари.
Не се плащат никакви такси. Просто написвате писмото и го пускате по пощата до деловодството на съответния съд.

Ето как явно е правилния начин да се защитава изтекла давност. Не гледайте датите (това е от друга моя жалба). В момента съм пуснал към 10 обжалвания. :(

Ж А Л Б А
от
адрес:
против
Наказателно постановление .................. издадено от .................... на длъжност началник на ................. (това е човека който ви е съставил наказателното постановление)

Господин/Госпожо Съдия,

Обжалвам горецитираното постановление, издадено от .............................и моля да го отмените като незаконосъобразно по следните съображения:


Издаденото наказателно постановение номер ........... с дата .............. година ми беше връчено на ................... година. (трябва да има повече от 3 години межу издаването на акта и връчването на наказателното постановление)


Съгласно чл. 11 от ЗАНН по въпросите за вината, вменяемостта и обстоятелствата изключващи отговорността се прилагат разпоредбите от общата част на НК. Обстоятелство изключващо отговорността е давността. Чл. 80 и чл. 81 от НК уреждат института на абсолютната погасителна давност за извършено престъпление. Извършителят на административно нарушение не може да бъде поставен в по-неблагоприятно положение от извършителят на престъпление. Според чл. 80 ал.1 т.5 от НК и чл. 81 ал.3 от НК деяния, за които се предвижда наказание глоба, се погасяват с изтичането на абсолютната погасителна давност от три години.

В конкретният случай административно наказателното производство е започнало с установяване на административното нарушение, за което е съставен АУАН и в последствие издадено Наказателно постановление, извършено на 16.01.2009г. Предвид датата на извършване на нарушението 16.01.2009г. и съответно констатирането му в деня на извършване на нарушението, абсолютната давност на административно наказателното производство се явява изтекла на 16.01.2012 г. и са налице основания за прекратяване на административно наказателното производство.

Освен вече посоченото, следва да се отбележи, че в разрез с правилата по ЗАНН и по-специално чл. 58 ал.2 от ЗАНН, административно наказващият орган повече от почти 4 години от датата на издаване на наказателното постановление не ми е връчил същото, като през това време не съм търсен и по никакъв начин не съм препятствал връчването на наказателното постановление. Но дори и да е било така, да не съм бил намерен на адрес, наказващият орган е следвало съобразно предвидено от закона, да отбележи това обстоятелство върху наказателното постановление и то да се счита връчено.

С връчването на наказателното постановление на 26.10.2012г. не може да се приеме, че се прекъсва давността, тъй като към датата на връчване на постановлението, предвиденият от закона три годишен срок погасяване на наказателното преследване е изтекъл.

Предвид гореизложеното, моля да ни призовете на съд и след като се уверите в основателността на твърденията ми, да отмените изцяло горното наказателно постановление.

Прилагам и моля да приемете като доказателства по делото НП Nо .............. от ..................


С уважение:……………………

Приложете наказателното постановление към обжалаването си.

Всеки нормален съд би ви оневинил и бихте си спестили някой лев.

Ако има нещо въпроси - питайте. Ще ви държа в течение как се движат и другите ми дела.:wink:

Ето го всъщност и самото решение, където съда си излага мотивите, което отново е полезно, за да се види как да се реагира при такива ситуации --> http://rslevski.com/svursheni_2012.html (търсете номер 606/2012)
 
Последно редактирано:
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Страхотно :) Браво :) Мерси за ценната информация :)
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

You must spread some Reputation around before giving it to SmartBusiness again.

И аз съм го закъсал с тия актове - нямам талон от 02.2008. Ще видя дали мога да мина с този номер поне за част от наказанията...
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

RDesign затова никога не се дава синия талон, когато си в нарушение
Аз в тия моменти винаги съм го забравил :D
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Евала.... няма само те да ни мачкат !!
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

RDesign затова никога не се дава синия талон, когато си в нарушение
Аз в тия моменти винаги съм го забравил :D

Да,ако си направил някакво дребно нарушение, но ако е по-сериозно ти вземат талона на колата (при липса на преглед/застраховка) и ти бият една лепенка "Спрян от движение" докато не покажеш всички документи. През тези години или си давам стар акт или ми пишат 10лв., че нямам талон.
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Пил, без гражданска и преглед, не карам и това без талона винаги минава. Досега не са ми писали актове за това, само за телефон не ми се размина, но за дреболии те пускат
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Актът е от преди 4 години. Връчиха ми наказателното постановление преди 2 месеца.

Това в кой КАТ? :-o
В София град, когато съм стигал до гише, винаги нещата над три години са били неактивни автоматично.
В момента съм пуснал към 10 обжалвания. :(
Ти си камикадзе! :D

Ще видя дали мога да мина с този номер поне за част от наказанията...
Не е номер, а законово положение. Обсъждано е във форума за тригодишната давност.
Научете си правата! Освен мъгливите зоо права на гошо, има и други, доста по-полезни права.
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Понякога да .... но когато сме нарушили закон ... и особено по движения на пътищата, аз съм за плащане на глобите ... в твоя случай е изтекла давността, но сигурността на пътя е най-важна. При теб ситуацията е защото не са те открили на адрес или са забавлили по неопределени причини делото.

Добре е да се спомене, че се плаща 50лв (това е при административно дело не съм запознат но твоето мисля, че се води такова). за разглеждане на делото и ако не можеш да си напишеш сам възражението още между 50 и 80лв. да ти го изготви адвоката :) но да пак си си спестил някой лев ... :)

Но си нарушил закона, това не е успокоение, дано да си по-внимателен следващия път.

П.п. Вместо да се чудим, как да надхитрим закона, понякога е по-добре да го спазваме!!!
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Ти си камикадзе!

Не бе - просто много карам :) А и повечето не мисля, че ги заслужавам. Като въпросния. Бил съм в населено място. Ами то по нищо не се познаваше, че е такова. Нямаше табела. Никакви светлини, никакви хора, 11 часа вечерта и само една патрулка скрита в пряката...:)

Това в кой КАТ?

Как в кой? В Благоевград.:) Законите на България не важат. Или както казва един мой познат - от Бараково надолу Бойко власт няма. Тук е Пиринска Македония.

Обсъждано е във форума за тригодишната давност.

Давността не отпада автоматично, а само чрез съд след издаване на наказателното ти постановление. ВЕРВАЙ МИ ! Ако не го обжалваш в седемдневен срок, ако ще акта да е от преди 10 години - си го дължиш.
 
От: От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Добре е да се спомене, че се плаща 50лв. за разглеждане на делото

Напротив - не съм платил нито лев (като изключим пощенските разходи).

И не надхитрям закона - напротив - уважавам го, защото ми помага.:)
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

тъй като сме писали почти по едно и също време браво, че си спечели,
Но следващия път се замисли, когато караш с превишена скорост, много от нас е чудят а много от ограниченията преди да е късно :)

ДАНО НИКОГА НЕ СИ В СИТУАЦИЯ ДА Е ПРЕКАЛЕНО КЪСНО
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Вземи си купи един радар детектор :D Че пуснаха тези цивилни астри с мобилните камери и не знаеш от къде ти идва, аз много добре ги познавам и се оглеждам за тях, ама май доста хора не ги, не светкат въобще аз и за тях си светкам.
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Нямаше табела.

Давността не отпада автоматично, а само чрез съд след издаване на наказателното ти постановление. ВЕРВАЙ МИ ! Ако не го обжалваш в седемдневен срок, ако ще акта да е от преди 10 години - си го дължиш.
Няма ли знак - няма нарушение! Основен принцип, има го и в Закона за движение по пътищата. Искаха ми винетка на Международен път Е80 - по принцип си е за винетка отвсякъде. Но знак няма, и се отказаха.
Винаги е имало давност. За плащанията. Преди бе по Закона за счетоводството - пет години. После го промениха по Закона за задълженията, май, и стана три години. Кой взел - взел. Кой дал - дал.
За твоя случай може да е различно. Горното е за влезли в сила задължения.


ПП
Ограниченията за скорост почти винаги си имат сериозно основание!
Ей къде е Гърция - има писта, дето можеш да караш и Ламборджини с газ до дупка. ;)
 
Последно редактирано:
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

В тази тема за какво става на въпрос - как да прецакаме системата или как да намерим вратичка. После ревем по форумите, че мутрите и те намирали вратички - но не за 100 лв а за милиони... :)

карал си с 50 км отгоре - акта е с изтекла давност и ти се радваш, че си спестил 100 лв.

но тези 50 км. може да ти изиграят лоша шега, както най-вероятно са изиграли в повечето катастрофи и дори последната

всеки си решава кой кого всъщност прецаква.
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Аз сега чета ЗАНН и мога да цитирам следното ...

Чл. 34, ал 3 - Образуваното административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.

Много често шофьорите ходят да си презаверяват акта в продължение на година до издаването на постановлението. А то наказателното производство е спряно срещу тях. Интересно как може да се постъпи в тази ситуация... за да си получиш талона и да им теглиш една *** каквато заслужават.
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Само в тая малоумна държава може да се смята за гордост, че си застрашил живота на хората и да се похвалиш с това.
Само аз ли мисля, че тези деяния не са повод за хвалба. Законите са за да се спазват. В случая не само да се спазват, а да се запази нечий живот!
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Само в тая малоумна държава може да се смята за гордост, че си застрашил живота на хората и да се похвалиш с това.

В тази тема за какво става на въпрос - как да прецакаме системата или как да намерим вратичка.

Не мислите ли, че малко драматизирате. Не съм карал с 50 километра отгоре, а с 37. Може да звучи стряскащо, но при ограничение 50 км - това прави 87 км/ч. Не съм застрашил на никой живота, защото просто нямаше никой (нито коли, нито хора). Само полицаи :) Написал съм тази тема не да се хваля :) , а да помогна на други като мен и да им спестя времето, което аз вложих да разбера как да обжалвам. Следващия път някой като мен ще напише в Google (давност актове КАТ) и ще попадне на тази тема и ще ме споменава с добро:) Толкова често съм бил изнасилван от съдебната система, че позволете ми да не се чувствам гузен, че един път тя е на моя страна.

Не мисля, че ще сте и толкова лицемерни да не си признаете, че и вие нарушавате правилата. Ако ли не - примерно от София до Варна ще пътувате към 12 часа.

Чл. 34, ал 3 - Образуваното административно наказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.

Да - и аз направих грешката да чета това :) Наказателното постановление винаги е издадено в срок (това може да си сигурен). Обикновено до един месец винаги го издават. И по тази точка не може да ти изтече давността. Тук става въпрос за момента на връчването на самото наказателно постановление, което трябва да е повече от 3 години след издаването на наказателното постановление.
 
Последно редактирано:
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Вземи си купи един радар детектор :D Че пуснаха тези цивилни астри с мобилните камери и не знаеш от къде ти идва, аз много добре ги познавам и се оглеждам за тях, ама май доста хора не ги, не светкат въобще аз и за тях си светкам.

Точно с тези цивилните Астри с камерите знам 10-тина случая, в които актовете са отпаднали. По закон нямат право да ти пишат акт по този начин, ако няма знак, който да показва, че в дадената отсечка има "Видео Контрол" (и задължително трябва да е "Контрол" а не "Наблюдение").
 
От: Полезно за шофьорите - актове с изтекла давност

Точно с тези цивилните Астри с камерите знам 10-тина случая, в които актовете са отпаднали. По закон нямат право да ти пишат акт по този начин, ако няма знак, който да показва, че в дадената отсечка има "Видео Контрол" (и задължително трябва да е "Контрол" а не "Наблюдение").

Само дето ти пращат снимката с няколко месеца закъснение и върви доказвай, че нямаш сестра. На мен така ми искаха 100 кинта за фотографията, която е направена на място дето няма камери и ченгета, били са се скрили някъде гадовета по всяка вероятност с тези цивилните Астри са били ама нема как да го докажеш.
 

Горе