Форуми - Любим форум скрипт

Любим форум скрипт

  • vBulletin

    Votes: 20 23.8%
  • phpBB

    Votes: 41 48.8%
  • Invision

    Votes: 16 19.0%
  • SMF

    Votes: 18 21.4%
  • друг

    Votes: 8 9.5%

  • Общо гласове
    84
От: Форуми - Любим форум скрипт

Първият форумен скрипт, с който съм работил, е phpBB и някак си ми се струва лесен за употреба и промяна. Другите ми се струват доста по-сложни...
 
От: Форуми - Любим форум скрипт

Работил съм с: phpbb, IPB, vBulletin, SMF & MyBB

От горе изброените най-много ми е допаднал до сега - MyBB


Лесен за администрация.
Модовете се добавят, чрез метода - хоок което го прави по-безопасен от колкото е phpbb с неговите модове при които се налага да променяш source кода на форумната система.

Също така голяма, част от МyBB ползва Ajax което ми харесва както на мен като администратор така и на потребителите ползващи форума ми.

IPB също е много добра форумна система, но не мога да си позволя да плащам за лиценза и, това е една от причините поради които не го ползвам. (Не обичам да ползвам "nulled" скриптове.

Колкото до vBulletin последната му версия която се води под кодове име "Gold" е просто ужасна.

Моят фаворит е МyBB.
 
От: От: От: Форуми

sega go tarsq
 
От: Форуми - Любим форум скрипт

Преди малко инсталирах MyBB ама като му инспектнах кода леко ми призля.
Таблици.
Няма ни едно заглавие.
Прочие...
Извод: СЕО-то е зле.

Въпрос: Други предложения за нещо безплатно, но без горните "екстри" има ли? Някоя по-читава тема за MyBB може би?

ПС: Погледнах и рнрBB, ама то само дето няма таблици. Иначе си е подобна (пробита) кофа.
 
От: Форуми - Любим форум скрипт

Тъй и тъй сте ъпнали темата, та да питам за нещо хубавко да ми препоръчате с направено СЕО + МЕО и да е фрий, че не ми се дават пари точно за това за което ми трябва.

Това MyBB май за сефте го чувам.
 
От: Форуми - Любим форум скрипт

Ако никой не даде свястна идея, ще сложа bbPress!

Това е реална заплаха, не си правя майтап.
 
От: Форуми - Любим форум скрипт

phpBB. Не съм ползвал другите. Единствено това беше проблема с phpBB наситина да се закърпи срещу СПАМ.
 
От: Форуми - Любим форум скрипт

Никакъв проблем не е да се закърпи phpBB срещу спам. Отнема 3-4 минути. Не съм чувал за случай, при който тая защита да е била пробивана от робот:
http://www.phpbb.com/community/viewtopic.php?f=70&t=570929

Е, хората спамери няма да спре.
 
От: Форуми - Любим форум скрипт

phpbb - огромно комюнити, опън сорс, лесен за поддържка, не товари (много) и тн и тн
 
От: Форуми - Любим форум скрипт

За новаците, които не са се ориентирали още какъв форум да използват, предлагам скромната ми класация.

1. vBulletin - Безпорно един от лидерите на пазара за платен форумен софтуер. Използван от много големи компании (включително и predpriemach.com), vBulletin си заслужава парите, ако сте решили да изградите модерен, качествен, сигурен форум, предлагащ много опции, както за админите , така и за потребителите. Системата върви с много безплатни и още повече платени модули, които да направят браузването във форума ви лесно, приятно и най-вече сигурно. Цената на базовата версия в момента е 249$, което е доста прилична сума за софтуера, който получавате. При повечко познания в кодинга, може да си къстъмизирате системата по свое желание от - до. Поддръжката е на ниво и при проблем има тонове информация, както в официалния сайта, така и в много IT такива.

2. Invision Power Board - Още един платен софтуер, борещ се с лидера vBulletin за тилата "най-добра форумна система" . Системата предлага, освен форумен софт, така и цялостно решение за уеб сайт, дори и e-магазин. Работата с форума е сравнително лесна, но без начални познания, ще трябва да се почете доста за да се свикне с настройките, обновяването и т.н. Определено потребителите го смятат за по-труден от vBulletin, но за по-напредланите няма да има разлика. Голямо предимство е по-ниската цена от 149.00$ за базовия софтуер. Отделно може да си закупите още платени модули, в зависимост какво искате да направите. Също както vBulletin има голяма база данни за учещите се, но поддръжката им е доста по-бавна от конкурентите. Неприятен привкус имат и постоянните "кръпки", които се правят на IPB версиите, като закоравелите потребители препоръчват да не обновявате новата версия поне с месец, защото ВИНАГИ излизат някакви бъгове, което според мен е несериозно за платен софтуер с техните претенции, но .... IPB ползват Kaspersky, nVidia, Neowin ,WordofTanks и още доста.
Може да видите цялостно решение от IPB на мой познат, който доста чакта и сам си е модифицирал почти всико - ЦЪК

3. phpBB - Определено най-използваният безплатен софтуер за форуми в света. Ако нямате възможност или не смятате да давате пари за форум към сайта си, phpBB e едно от решенията за вас. Общността, ползваща системата е много развита и постоянно се появяват нови безплатни модификации, скинове и т.н. Спокойно може да започнете да се учите на тази система, при която информация е силно присъстваща в нета и тези, които започват от нулата ще има какво да четата спокойно. Лично на мен системата ми се струва някак неконкурентна с гореизброените две, но пак повтарям за по непретенциозни и новаци е идеална. Разбира се, ако имате силни умения в кодинга, ще може да си модифицирате phpBB както си пожелаете и да придобие един чудесен вид.

4. Simple Machine Forums (SMF ) - още един много известен, безплатен софт за форум. Както phpBB, системата е широко използвана , защото е безплатна и отнов може да се модифицира с познания или с готовите решения, които не са никак малко. Поддръжката е на ниво, като в официалния сайт постоянно се появяват иновации, решения на проблемите съврзани с форума и т.н. Лесен за употреба и с доста скинове, модификации - платени и безплатни.

5. bbPress - "потомък" на Wordpress. За всички, които са запознати, поне малко с WP, препоръчвам този софт. Лесно за ползване, както и за интегриране с вече състдаден сайт на wordpress. Поддръжката е добра и форумът е подходящ за сайт, които най-вече иска да има форум като допълнителна услуга, а не да се фокусира върху нея. Приятен на вид и ествествено лесно конфигураем.


Това, според мен, са най-ярките представители на форум софта като цяло. Има още много други, но поддръжката и нивото им са далеч от горенаписаните.

Ако планирате да изградите форум, с много посетители, които да ви е основата на сайта, определено ползвайте платените системи.
Ако искате просто да имате форум като услуга и да има няколко потребителя, които да си "чешат пръстите", ползвайте безплатните решения.
Ако разбирате доста от програмиране, тогава няма какво да ви обяснявам :)
 
Последно редактирано:
От: Форуми - Любим форум скрипт

Ехеее, това си е цяла статия. :) Само не съм съгласен с фаворизирането на платените системи за сметка на безплатните. phpBB по нищо не отстъпва на платените, дори в повечето отношения ги превъзхожда. За един CMS е важно колко голяма е общността, която го поддържа и разширява, а в това отношение мисля, че платените форумни системи могат само да дишат праха на phpBB. Да не говорим, че разширенията са на 99.9% безплатни, което не може да се каже за тези за vBulletin и Invision Power Board. Огромното количество безплатни скинове, които са много лесни за модифициране също е аргумент в полза на phpBB.
 
От: Форуми - Любим форум скрипт

Аз лично не съм администрирал никакви форуми освен вградения в ово който прилича на IP Board ама май не е точно такъв. Написам съм обаче огромно количество постове и мога да кажа, че класацията ми е следната:

IP Board недостиг че е платен и липсата на дизайни, но пък подредеността и лесното му използване от потребителите го нареждат начело на класацията ми.
phpBB безплатен, лесен за писане вътре, относително подреден, с много неща за него, но ме дразни това че трябва да избирам към мнението или към темата да ме изпрати.
vBuletin подреден сравнително, не много труден за писане. Не особенно разпространен на българския пазар. Доста висока цена и тежък за сървара и респективно по-бавен.
SMF - никога не ми е харесвал и няма и да ми хареса. Не е застъпил много на нашия пазар, май няма хубави български преводи а и дизайна му като цяло не ми харесва.

всичко друго е гадно непригледно и непрепоръчано от мен за вашия форум.

Аз лично скоро се каня да инсталирам phpBB 3 в потготвяния от мен сайт, защото е безплатен, но ако имам възможност веднага ще го заменя с ИПБ
 
От: Форуми - Любим форум скрипт

За новаците, които не са се ориентирали още какъв форум да използват, предлагам скромната ми класация.

1. vBulletin - Безпорно един ......
Не е истина колко съм изтрещял днес, щом пуснах поста в адвегото:)
Много хубав пост:)
 
От: Форуми - Любим форум скрипт

phpbb ги бие всичките.
С подходящи добавки и малко работа по кода и една къстъм тема и си спестяваш 200 кинта.
Другия плюс е и многото теми , както и лесната им преработка,да не говорим за модулите
 
От: Форуми - Любим форум скрипт

Не стават ли всички форуми еднакви с тези готови скриптове. Човек не разбира на кой сайт се намира.
 
От: Форуми - Любим форум скрипт

Аз съм ползвал Phpbb, Mybb i Punbb. И трите са много яки и са лесни за работа и администрация.
 
От: Форуми - Любим форум скрипт

phpBB и никой друг! Работила съм с почти всички - еми, няма такава система! Над тях е.
 
От: От: Форуми - Любим форум скрипт

phpBB и никой друг! Работила съм с почти всички - еми, няма такава система! Над тях е.

Би ли ни споделила защо phpBB е над другите системи. Редно е при категорично мнение, като твоето да има обосновка :)
 

Горе