Форуми - Любим форум скрипт

Дискусията в 'Скриптове и CMS-и' стартирана от crowdadmin, Ноем 2, 2008.

?

Любим форум скрипт

 1. vBulletin

  20 глас(ове)
  23.8%
 2. phpBB

  41 глас(ове)
  48.8%
 3. Invision

  16 глас(ове)
  19.0%
 4. SMF

  18 глас(ове)
  21.4%
 5. друг

  8 глас(ове)
  9.5%
Допуска се повече от един глас.
 1. minimalvoice

  minimalvoice Active Member

  Рег.:
  Март 20, 2013
  Съобщения:
  404
  Харесвания:
  29
  Точки:
  28
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  Invision
  Има готини дизайни.
   
 2. Miss Klassnaya

  Miss Klassnaya New Member

  Рег.:
  Февру 23, 2013
  Съобщения:
  124
  Харесвания:
  40
  Точки:
  0
  От: От: Форуми - Любим форум скрипт

  То и без да се обосновавам, всеки знае, че съм права. И все пак ще изредя някои неща:

  - лесно се работи с него
  - приятен е за очите, за разлика от останалите
  - защитата е на добро ниво

  Още да изреждам ли?
   
 3. r.stefanov

  r.stefanov New Member

  Рег.:
  Окт 25, 2012
  Съобщения:
  1,119
  Харесвания:
  90
  Точки:
  0
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  phpbb -> безплатно е и защото знам всичко за phpbb, а модифицирането му е като детска игра.
   
 4. Rock

  Rock Well-Known Member

  Рег.:
  Окт 17, 2012
  Съобщения:
  1,004
  Харесвания:
  151
  Точки:
  63
  От: От: Форуми - Любим форум скрипт

  С Invision Power Board също се работи лесно и има доста повече функционалности, защита и се модифицира по всякакъв вариант :)
   
 5. Blinky

  Blinky Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  23,090
  Харесвания:
  1,834
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Dev
  Място:
  Sofia
  Re: От: От: Форуми - Любим форум скрипт

  И аз съм чувал много добри неща за този форумен CMS. И като гледам кои форуми го ползват съм склонен да вярвам на написаното. Доста големи форуми, но не ми изплуват имена в момента. ;)
   
 6. Rock

  Rock Well-Known Member

  Рег.:
  Окт 17, 2012
  Съобщения:
  1,004
  Харесвания:
  151
  Точки:
  63
  От: Re: От: От: Форуми - Любим форум скрипт

  Kaldata, Kaspersky, ATI, и много други БГ и международни.

  Системата е супер, има всякакви адони, които къртят : Вградени обяви, видео система, онлайн магазин !, секция новини, опция за абонамент на потребители и още доста. Мен лично ми е фаворит.
   
 7. Blinky

  Blinky Owner

  Рег.:
  Апр 12, 2006
  Съобщения:
  23,090
  Харесвания:
  1,834
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Професия:
  Dev
  Място:
  Sofia
  Re: От: Re: От: От: Форуми - Любим форум скрипт

  Аз за други имена мислех. :) По-скоро: nVidia, NBC. :)
  Мисля, че и доста уебмастърски форуми го използват. ;)
   
 8. jair

  jair Active Member

  Рег.:
  Март 3, 2013
  Съобщения:
  396
  Харесвания:
  140
  Точки:
  43
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  Като цяло от платените системи в днешно време се ползват или Invision Power или Xenforo. Invision ако държите на многото допълнителни модули, Xenforo ако е необходим гол форум, който да хвърчи.

  Vbulletin е потъващ кораб и всички бягат от него.

  Просто кратко резюме на наблюденията ми от проучването преди да си избера форумна система за моя форум (Invision), ако е необходимо ще се аргументирам :)
   
 9. Rock

  Rock Well-Known Member

  Рег.:
  Окт 17, 2012
  Съобщения:
  1,004
  Харесвания:
  151
  Точки:
  63
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  Много си прав, IPB дигат цените междудругото - явно натрупаха клиенти и популярност, достатъчно за да си позволят този лукс :) Все пак си заслужава, поне според мен тази система. Има много ревящи, че имат бъгове, постоянни кръпки, но в последно време ги изчистиха доста тези неща.
   
 10. jair

  jair Active Member

  Рег.:
  Март 3, 2013
  Съобщения:
  396
  Харесвания:
  140
  Точки:
  43
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  ОК, малко да разпиша, че гледам темата е популярна в английската секция :)

  Започнах амбициозен проект, структуриран около форум, започнах проучването някъде около октомври-ноември миналата година, от тогава гледам да се държа в час с развитието, т.е. информацията ми е прясна. Защо е много важно това ще стане дума по-долу. Ще изредя основните текущи характеристики на трите водещи платени системи: vbulletin, Invision Power Suite и Xenforo.

  За безплатните не мога да коментирам в детайли, за много хора са абсолютно валидно решение, но не и за мен. Платените системи имат предимството на продължаваща подръжка и знаеш, че всъщност хората развиващи продукта се издържат от това, а няма да го зарежат като скучно хоби в определен момент. За кратък период попрегледах какво правят phpBB, myBB, SMF и останалите, но останах основно с впечатлението че темпото на развитие е изключително мудно, което на мен не ми хареса. phpBB последната стабилна версия май е на години, браузнах набързо добавките и се шокирах колко са запуснати, генерално за себе си реших, че платената система е по-доброто решение. Естествено, цената е сериозен фактор, но ако правиш нещо с идеята да го развиваш с години не мисля, че $150-200 трябва да те спират.

  С което не отричам способностите на безплатните решения, има чудовщно големи форуми под абсолютно всички форумни системи, така че очевидно място има под слънцето. Всеки вече сам ще си прецени, в зависимост от неговите изисквания дали да се спре на платен или безплатен скрипт. Както казах, аз ще обърна внимание на платените.

  1. vBulletin

  Преди години това беше синонима на професионалната форумна система. Казвам преди години, защото в днешно време vBulletin е бледа сянка на миналото си. Компанията, която го разработваше Jellsoft се продаде на Internet Brands, които са маркетингов интернет гигант с доста съмнителна репутация и методи на работа. От там нататък е спускане по наклонената плоскост за тях. Версия 3.8 е дефакто стандарта и е последната читава версия, в която много хора продължават да се кълнат и все още да я държат на сайтовете си. Проблема обаче е, че е на близо пет години, ако не се лъжа.

  Много от оригиналните девелопери напускат скоро след продажбата на Internet Brands. Следващата vBulletin 4 е релийзната с една камара бъгове, които са сведени до поносимо ниво чак във версия 4.2. Зависи от толеранса ви на поносимо ниво естествено, например до ден днешен php 5.4 не се поддържа, ако хоста ви е с по-модерна - чао. Чак в последната седмица се появи някаква алфа, която уж се работи по подръжката на php 5.4, но това е само капка в морето, генерално има много неоправени бъгове. predpriemach.com работи на 4.2, ако не се лъжа. Като цяло с годините се позакрепи, но и тя вече си показва възрастта.

  Стигаме до vBulletin 5, който беше релийзнат в началото на годината и е пълен, тотален, погром. Много основни функционалности липсват, програмистите, които им преглеждат кода се хващат за главата. Ще дам пример за бъг, който форумна система не би трябвало да си позволява в 2013-а. Ако модератор тръгне да трие спама, който филтъра е хванал в същото време изчезват истински не спам постове! Но това не е всичко, черешката на тортата е, че проблема от тоя бъг е минимизиран от друг бъг - спам филтъра по някаква причина не работи за всички модератори, а само за администратори. Ей такива неща. Клиентите масово напускат, персонала също напуска, може да прегледате секцията за vbulletin в theadminzone.com, забавата е пълна.

  Ето резултатите от една анкета от последните дни:

  Which series/version of vBulletin would you use if starting a new forum?
  vBulletin 3.x - 14 34.15%
  vBulletin 4.x - 27 65.85%
  vBulletin 5.x - 0 0%

  Към настоящия момент не ми е известен голям форум да върви на 5.x, дори самите Internet Brands си държат повечето форуми на 3.х и 4.х, освен официалния на vbulletin.com, който често е долу, супер бавен е, по едно време заради поредния бъг им показваше структурата на всички скрити и админ форуми дори за гости. Ето една друга анкетка:

  Would you recommend VB5 to friends, or anyone for that matter?
  Yes! - 3 3.61%
  No! - 80 96.39%

  Същата анкета пусната в официалния форум на vbulletin имаше подобни резултати. На който му е интересно темата е дълга, но ще добие впечатление: theadminzone.com/forums/showthread.php?t=101109

  Та така, с две думи, vBulletin не е това, което беше и бягайте далече. На практика е бил единствения разумен избор преди години, в днешно време освен ако нямате доста ясна причина да изберете 3.x или 4.x трябва да се стои настрана от тях. Да се купи версия 5 ще е най-късогледата възможна инвестиция.

  2. Xenforo

  Xenforo се ражда като компания на някой от талантливите девелопери напуснали vbulletin след купуването им от Internet Brands. За да стопира развитието на системата Internet Brands започва дело срещу Xenforo, че са откраднали от техния код. Делото по мнения на експерти е абсолютно малоумно и е правено само с цел да забави развитието им и общо взето постига целта си. Развитието на Xenforo е практически блокирано за поне година, и стартира отново чак началото на тази година, когато делото приключва след извънсъдебно споразумение. Твърди се, че vbulletin са отдръпнали иска си в крайна сметка.

  От тогава до сега темповете на развитие за доста добри, изглежда екипа е ентусиазиран, ако прочетете ревюта ще видите че голям процент от хората мигрират от vbulletin към Xenforo. Повечето администратори хвалят модерния изглед, лесен за употреба админ панел и лесни възможности за скинване, плюс бърза скорост на зареждане.

  Единствения недостатък, е че тая пауза докато траеше делото изяде доста полезно време. Съответно системата е млада, недоразвита и липсват много допълнителни модули, като блогове, галерия и т.н., които в днешно време си вървят със модерните форумни системи.

  В резюме - може би най-доброто решение, ако искате само форум за проекта си (тип predpriemach.com). Ако имате нужда от добавки за блог постове и галерии може би не е най-доброто, макар че се появиха външни модули и за това. Системата ще продължава да се развива и развитието е в посока нагоре, за разлика от vbulletin.

  3. Invision Power

  Това е системата, която аз избрах. Избора ми беше по-скоро направен по метода на изключването. Елиминирах xenforo и vbulletin заради споменатите им проблеми, елиминирах безплатните системи и останаха само invision. Не че имам практически опит с други платформи, но съм изключително доволен от избора си. Проблемите, които съм имал до сега са били дребни и незначителни. Дори не почуствах нужда да си подновявам абонамента за съпорт след като на практика системата си джитка безпроблемно. Харесва ми външния вид, не на скина по подразбиране, но на допълнителните, примерно вижте скиновете на ей тоя юнак: tomchristian.co.uk/portfolio/

  Харесва ми, че има официални добавки за Галерия, която беше наложителна за моя план, харесва ми и не много юзер френдли, но изключително мощната IP.Content. Много хора го псуват content-а, защото очакват едва ли не да е заместител на wordpress, и макар и да може да върши такава работа, истинската му сила е във управлението на бази данни. Например следващия ми план включва разработка на приложение тип Wiki само през IP.Content. Харесват ми продуктите на външните девелопери - за видео секцията, пътеписи и директорията с линкове. Като цяло съм нагазил до ушите в тая система и се надявам да не се случи с тях нещо подобно на vbulletin, но на този етап бяха и са, единствения стабилен кораб, в доста бурното море на форумните системи.

  До края на годината се очаква версия 4, която да осъвремени доста и интерфейса и възможностите, ще се въведе responsive design, цялата структура на кода е пренаписана, за да е по-модулиран, въобще докато xenforo и vbulletin се биеха в съда, хората там работеха. Ето как ще изглежда админ панела в новата версия: community.invisionpower.com/blog/1174/entry-9576-40-introducing-the-new-admincp/

  В резюме - най-добрия избор, ако искате цялостен пакет, а не само форум. Има много допълнения, както официални от компанията майка, така и от външни програмисти, доста от тях платени, но заради това сте сигурни, че е малко вероятно програмиста да ги зареже насред пътя. А ако инвестирате дългосрочно в проекта си, това трябва да ви е водещ мотив.

  Това е като цяло, за това и написах в по-горното си мнение, ако искате само форум - Xenforo, ако искате много добавки - Invision, от vbulletin бягайте далеч. Относно Invision добре познавам системата им и мога да помагам с информация за приложения, ако някой му се наложи.
   
 11. Test

  Test Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 12, 2011
  Съобщения:
  1,705
  Харесвания:
  470
  Точки:
  83
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  Изборът на система при стартиране на нов форум може би е от нещата, които имат най-малко значение за неговото бъдеще. Налице са конвертори от всичко към всичко. Има и много специалисти, които предлагат платена поддръжка на phpBB, тъй че ако много държиш да си харчиш парите за това никой не те спира. Това е форумната система, която вероятно има най-много добавки с най-добра поддръжка от авторите. В редки случаи поддръжката на добавките е платена, но това не е проблем. Освен това можеш да си поръчаш да ти направят добавка, ако не съществува това, което ти трябва. Политиката на phpBB е да не вадят често нови версии, тъй като ъпдейтването почти винаги води до проблеми. Те биха могли и всеки ден да вадят нова версия ако искат, но това изобщо не е белег за качеството на дадена форумна система. На мен лично ми харесва философията, по която се развива phpBB.
   
 12. jair

  jair Active Member

  Рег.:
  Март 3, 2013
  Съобщения:
  396
  Харесвания:
  140
  Точки:
  43
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  О, несъмнено всеки си има собствените изисквания и претенциите. За мен платеното беше несравним победител, за теб очевидно други неща са по-важни.

  Конвертори има, но само за форумите. Доста трудно ще ми конвертираш IPB галерията, директорията с връзки, content страниците и видео галерията към phpBB, както и обратното. Абсолютно е критичен избора на система още от самото начало, колкото повече развиващ даден проект, толкова повече той се отделя от дифолта, съответно конвертирането става по-сложно в последствие.

  Лично за phpBB, не мога да му понасям изгледа. Влезна ли в някой форум като видя phpBB все едно гласче почва да ми крещи в главата - евтино, евтино, евтино. Дори за къстъм скиновете. Не искам да създавам такова впечатление с моя сайт в посетителите. Но това естествено е субективно. Колкото за приложенията и подръжката, опитвах се да намеря приложение за точки за едни приятели наскоро, такова където можеш да печелиш точки в игри, да ги залагаш на басове, да си купуваш с тях по-големи сигнатури, подобни неща, общо взето стандартно приложение за всеки форум. За phpBB намерих 2, и двете тотално запуснати от години. Допускам и да не съм търсил крайно внимателно и да има активно поддържано такова приложение.
   
 13. Test

  Test Well-Known Member

  Рег.:
  Ян 12, 2011
  Съобщения:
  1,705
  Харесвания:
  470
  Точки:
  83
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  При системите за организиране на съдържание в интернет по-скъпото не винаги означава по-добро. Даже напротив, обикновено безплатните системи с отворен код са по-добри, защото по тях работят повече на брой и по-ентусиазирани хора. За phpBB има много платени скинове, а има и дизайнери, които предлагат изготвяне на уникални облици, като цената е най-ниска в сравнение с алтернативната услуга за IPB или vBulletin. Оставам с впечатление, че главната ти цел май е да се фукаш, че ползваш най-скъпия възможен форумен скрипт, което е като да си купиш телефон за 2000 лв. и да се хвалиш на приятелите ти. Само че на повечето от потребителите не им пука колко пари си дал за сайта си. Ако е форум тях ги интересува да е лесен за ползване и да е жив. Милионите екстри няма да помогнат за нито една от двете цели. Други неща са важни. Вместо да даваш луди пари за комерсиални скриптове, добавки, скинове и други глупости можеш да пренасочиш наличния ресурс към платени потребители, които да пълнят форума с ценни теми и информация, за да го задвижат. В днешно време подкарването на форум е едно от най-трудните неща, тъй като всички ниши вече са заети от утвърдени играчи и таргет аудиторията трудно може да бъде убедена да се премести.
   
 14. jair

  jair Active Member

  Рег.:
  Март 3, 2013
  Съобщения:
  396
  Харесвания:
  140
  Точки:
  43
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  Глупости, обясних накратко защо съм избрал платения скрипт, направих и анализ на платените скриптове според проучването ми последните месеци. Забележи, мнението ми въобще не е да сравнявам платените скриптове с безплатните, ти насочи темата в тоя коловоз, аз споделих много накратко че всеки си има виждания и предпочитания и че всичко си има две страни. Просто едната система ми изглежда архаична, проучил съм че на доста хора им изглежда такава, необновявана (няма да обновяваме, щото новите екстри правят проблеми, що за аргумент???), другата ми изглежда модерна, има подходящите активно развивани модули и ми допада. Забележи колко често казах на МЕН, МИ в това изречение. Моите аргументи за платената форумна система не твърдя, че са валидни за всеки! От друга страна сравнението ми между различните ПЛАТЕНИ форумни системи смятам е обективно.

  Знам, че тук хората си умират да купуват фейсбук лайкове и да плащат за изкуствени линкове насам-натам. Моя форум е на пет месеца, има 530 регистрации, 15 000 мнения, и 4 форумни срещи, от които едната в планината с преспиване. Може да кажеш, че не е много, ама постарай се да намериш други, не само в България, които са стигнали от кръгла 0, до 15 000 за 5 месеца в днешно време. Абсолютно без нито един платен потребител, без да крада трафик от други форуми и без да е необходимо да шизофренясвам с различни регистрации и да си говоря сам. Просто като си ентусиазиран за това, което правиш, като има хора които ти имат доверие изграждано с години в онлайн присъствие, като инвестираш необходимото време и малко финанси без крайната ти цел е финансова изгода, нещата се получават. В тоя ред на мисли, много предпочитам да си дам парите за полирана модерна форумна система и добри приложения, отколкото да плащам на хора, които ще пишат там по задължение, с нулев ентусиазъм и просто ще превеждат и копират поредните шаблонни материали от нета.
   
  Rock харесва това.
 15. Virosss

  Virosss Active Member

  Рег.:
  Ян 29, 2008
  Съобщения:
  673
  Харесвания:
  105
  Точки:
  43
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  Аз давам гласа си за XenForo.

  Всъщност това е и системата под която реших да е новият ми форум. До момента (скоро ще стане 1 година, откакто съм го сложил) не е имало момент в който да съжалявам за покупката. Страшно пъргава форумна платформа, доста нестандартни идеи и опции, които по мое мнение много скоро може да променят като цяло концепцията на форумните системи. Недостатъци може би има, но за момента като най-големи бих сметнал липсата на читави плугини и теми. Съвсем не бих се съгласил, че е лесно да създадеш тема за XenForo, но наистина някой от нещата се редактират сравнително лесно.

  Платформата като цяло се развива страшно бързо и горе-долу всеки месец има нов ъпдейт, който оправя някакви открити проблеми. Release версии също се пускат доста често. Миналата година когато си взимах лиценза, тъкмо се очакваше Release на версия 1.2.х (ако не ме бърка паметта), няколко месеца след това излезе 1.3.х, а този месец пуснаха втора бета на 1.4.х, която изглежда доста обещаваща и според мен до няколко дни вероятно ще пуснат и Release на 1.4.х.

  С това темпо на развитие, ми се струва, че до година може и да настигнат едни от най-известните форумни платформи, та дори и да ги минат.
   
 16. C.Cenov

  C.Cenov Well-Known Member

  Рег.:
  Май 1, 2008
  Съобщения:
  1,025
  Харесвания:
  62
  Точки:
  48
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  ipb, не знам защо, но много ме кефи. Преди него съм ползвал phpbb2, като с тройката така и не успях да се оправя.
   
 17. ops5

  ops5 Active Member

  Рег.:
  Окт 27, 2012
  Съобщения:
  829
  Харесвания:
  100
  Точки:
  28
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  Относно Invision и Xenforo имам няколко въпроса и ще съм благодарен на малко помощ.

  1. Може ли впоследствие да се купят и сложат различните добавки IP.Gallery, IP.Nexus и прочие?
  2. Има ли хора във форума, които могат да направят някоя custom тема за двете сиситеми - сигурно има, но да питам.
  3. Сега видях, че renewal при Invision е на 6 месеца - не е ли "често"?!?! Доколкото видях, XenForo e на година, но са и малко по-различни системи.

  Предварително благодаря. Сигурно ще възникнат и други въпроси, но ще почета повече още в мрежата.
   
 18. jair

  jair Active Member

  Рег.:
  Март 3, 2013
  Съобщения:
  396
  Харесвания:
  140
  Точки:
  43
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  1. Можеш да си купиш добавки в последствие с Invision, няма проблеми.
  3. Честно казано този renewal ти трябва само ако искаш да ъпдейтваш версия и за съпорт. Веднъж като понаучиш системата, няма да имаш нужда от съпорт. Не съм плащал renewal-а от повече от година, само като излезне новата версия ще обновя и пак няма да плащам след това. Това пак за Invision, при Xenforo не знам как е.
   
 19. Sky

  Sky Well-Known Member

  Рег.:
  Юли 29, 2012
  Съобщения:
  8,825
  Харесвания:
  652
  Точки:
  113
  Пол:
  Мъж
  Място:
  Стара Загора
 20. ops5

  ops5 Active Member

  Рег.:
  Окт 27, 2012
  Съобщения:
  829
  Харесвания:
  100
  Точки:
  28
  От: Форуми - Любим форум скрипт

  Благодаря и на двамата. jair, а с renewal ъпгрейдва ли се на новата версия или само ъпдейти на която си купил?!?
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice