Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

redrum

Well-Known Member
Сингапур е най безопасният и чист град на планетата. В него всякакво оръжие е забранено и няма случаи на въоръжени нападения или грабежи. Даже по-големите кухненски ножове са закръглени така, че с тях да не може да бъде нанесен смъртоносен удар. Но не винаги е било така, докато преди 40 години е бил намерен начин да се принудят жителите и туристите на града да спазват реда. Това са големите глоби.

Искате ли весело и разточително да си прекарате времето в Сингапур? Предлагаме ви инструкция.

Яжте само на улицата! Стойността на всеки вкусен сандвич, купен от близката закусвалня ще нарасне с 1000 долара, особено, ако седнете навън, пийвате бира и хвърляте опаковките.

Хвърляйте боклук навсякъде! Глобата от 500 до 1000 долара едва ли ще ви развали настроението. Дори и да не хвърляте опаковки, а да подхвърляте на гълъбите, глобата няма да ви се размине. А за повторно нарушение, може да останете в затвора за някой и друг месец.

След вкусния обед не забравяйте да се освежите с една дъвка! Удоволствието ще ви струва само 1000 долара. С този навик сингапурци се борят отдавна. Не само дъвченето е забранено, но и съхраняване и предаване на дъвка на друг човек. Дъвката се преследва като наркотик, само глобата е по-малка.

Е, как може да се мине, без да пуснеш една тлъста плюнка на асфалта. Плюйте на воля! И не един път. Всяка плюнка ще ви коства по 100 долара.

Пресичате улицата далеч от зебрата. Лошото момче ще трябва да плати 100 долара. Сингапур е една от малкото страни в югоизточна Азия, в която така строго се отнасят към пресичане на пътя. Това не ви е Тайланд, където пешеходните пътеки и светофарите са малко и улицата се пресича навсякъде.

Обичате ли да пушите в асансьора? Сингапур е сякаш създаден за вас. Това приключение ви е осигурено за някакви си 1000 долара. Асансьорът ще спре, а на изхода ще ви очакват полицаите. В Сингапур пушенето е разрешено само на точно определени места. А ако глобата от 1000 долара ви се стори малка, то опитайте за пушите в метрото. Там глобата е 5000 долара.

Някои от сингапурските закони ни се струват необичайни и дори смешни, но в тях има логика: - Ако кучето ви лае през нощта, то му се отрязват гласните струни.
- Мъжете винаги трябва да носят панталони независимо от жегата. Жените винаги трябва да носят чорапи дори ако на улицата температурата е 35 С. - Всеки автомобил има вградена сирена, която се включва автоматично при превишаване на скоростта от 80 км/час. - След 18 часа е забранено да се шофира самостоятелно. Трябва да вземете колеги или човек от спирката. Глобата е 500 долара. - Всеки сингапурски шофьор е длъжен да монтира специален датчик, който дава възможност на полицията да проследява неговото придвижване на специални монитори. Гражданин, който влиза в жилищна кооперация, трябва да съобщи на портиера името си. Градът е пълен с видеокамери.
- Кражба, насилие, наркопласмент и рушвет се наказват със смъртно наказание чрез обесване. За по-леки престъпления е предвиден бой с камшик. Законите се прилагат и към туристите. Редовно се екзекутират наркомани, които са имали непредпазливост да носят със себе си наркотик за лично ползване. - За да стават по-образовани, кметът Ли Куан Ю е въвел поощрения за правилен избор на годеници. Мъжете, които се женят за съпруги с висше образование, получават възнаграждение. Жени, които си позволяват второ дете, без да имат висше образование, плащат глоба. На необразованите се предлага да бъдат стерилизирани срещу възнаграждение.
- За оптимално семейство се смята четиричленното. Затова привечер полицаите звънят в семейства с по две деца и им напомнят, че трябва да използват противозачатъчни средства.
- Броят на автомобилите в Сингапур се ограничава изкуствено. За да се обзаведеш с лека кола, първо трябва да закупиш лиценз за 10 години, струващ няколко десетки хиляди долара. След това купуваш самата лека кола, импортното мито за която е 41 % от цената й. И накрая да я регистрираш с такса, равна на 140% от стойността на автомобила. По такъв начин подкарването на една Тойота Корола излиза не по-малко от 100 000 долара. - За много закононарушения в Сингапур се предвижда смъртно наказание: корупция, наркотрафик, пиратство и др. Градът заема първо място по брой на смъртните присъди на глава от населението.

В началото може би ще ви се стори, че глобите са несправедливи и доста завишени. Но попаднал в тази среда, човек разбира, че в това няма нищо толкова страшно. Твърдите правила са формирали висока култура в обществото, която е невъзможно да се създаде в кратък срок нито с педагогически методи, нито с метода на „тоягата и моркова”. Именно благодарение на тази система Сингапур заема в класацията за щастие на гражданите пето място в света.

Чиновниците в Сингапур работят много точно и всеки е извънредно компетентен в своята област. Според организацията „Прозрачност без граници” за 2009 г. Сингапур заема 3 място в класацията за липса на корупция, отстъпвайки само на Дания и Нова Зеландия. Чиновниците получават много високи заплати, рушвети не се приемат, защото корумпираните ги чака бесилка.

Сингапур е обявен за най-привлекателен град за живот в Азия, а в световната класация заема 26 място. И това, въпреки, че градът се влиза в десетката на най-скъпите градове в света. Високите цени се компенсират с високи заплати, които зависят от образованието и опита на служителите. Неуместно е да се говори за средна заплата. Разликата в заплащането на труда е съществена. Черноработник в строителството или в чистотата получава около 450 долара месечно, продавач в магазина 900-1100 USD , IT специалист - 3000-6000 USD, професорът в университета - 11000 долара. Завършилият с висше образование в зависимост от ВУЗ-а може да разчита на 1500-3000 долара начална заплата.

Да се придвижваш в Сингапур е лесно. Както пътищата, така и общественият транспорт са най-добрите в света. В двуетажните автобуси и в метрото винаги има места. Навикът да гониш потеглящия автобус става излишен, защото в час пик следващият автобус пристига след 2 минути. Разходка на трима души в такси е равна на стойността на билетите им в градския транспорт.
 
От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

Честно казано предпочитам България пред Сингапур. С първата част от текста съм съгласен, и аз си мисля, че трябва да се въведат по- сурови глоби за замърсяването, неправилното пресичане, пушенето на непозволени места. Но законите, описани във втората част (от "Някои от сингапурските закони ни се струват необичайни и дори смешни..." надолу) ми идват в повече и дори смятам, че не отговарят на представите за демократична държава.
 
От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

А тя щото демократичната държава е много хубава, нали?
 
От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

Не знам, за мен лично е най- добрата алтернатива, то всяка система си има плюсове и минуси, а и освен това от демокрация до демокрация има разлика (зависи как се разбира и прилага в отделните държави). А относно конкретните закони- да те карат лятото да ходиш с дълги панталони или всяка вечер да ти звънят полицаи на вратата и да те учат как да си лягаш с жена си, е прекалено.
 
От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

Кажи за България, остави по принцип.

Това не ти ли харесва:

За да стават по-образовани, кметът Ли Куан Ю е въвел поощрения за правилен избор на годеници. Мъжете, които се женят за съпруги с висше образование, получават възнаграждение. Жени, които си позволяват второ дете, без да имат висше образование, плащат глоба. На необразованите се предлага да бъдат стерилизирани срещу възнаграждение.
 
От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

Аз пък искам да попитам колко хиляди е глобата ако за статистиката кажеш, че не си щастлив ? И с какво ще нарушиш реда ако в жегата си с бос крак - законите на шериата може би, но реда ? Най-много ми хареса, обаче това вечер полицай да ми звъни на врата и да ми напомня за контрацепцията, но се двоумя и между това да се отрежат гласните струни на кучето ако лае вечер. Всички нормални хора искат ред и висок стандарт на живот, но скандинавците са го постигнали без да превръщат страната си в концлагер.
 
От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

Какво по-точно са постигнали скандинавците, да могат да изнасилват легално кучета ли?
 
От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

Какво по-точно са постигнали скандинавците, да могат да изнасилват легално кучета ли?
Но поне имат право да дъвчат дъвка ! Освен това, кое е по-лошо: да му прережеш гласните струни, понеже лае или да го изнасилваш? Като имаме предвид, че едното е задължително, а другото не толкова често срещано извращение ?
 
Последно редактирано:
От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

Дъвката е грозно нещо, замърсява природата и убива птици. Също така е вредна за здравето. А за кучето, доста често срещано си е.

Sexual use of Animals is legal in Denmark!!!! Help us stop this evil and make it illegal! - Петиция с над 150 000 подписа срещу свободното порене на кучешки дупета в Дания.
 
От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

Кажи за България, остави по принцип.

Това не ти ли харесва:

Да, специално това би намерило много добро приложение в България.
 
От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

A за смъртните присъди, какво ви е мнението?
 
От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

aahahahahahaha
ибаси тъпотията:)

Ти виждал ли си по селата какви женища живеят...
Ако живеех на село и аз щях да поря добитъка.

Тук все едно не го правят, изруди има навсякъде.
Другия пък вика че било по хубаво да те изнасилят отколкото да ти отржат гласните струни...
ебахти темата направихте:)

п.п. Смятай как им смърдят устата на сингарпуците без дъвки...
 
От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

Дъвката е грозно нещо, замърсява природата и убива птици. Също така е вредна за здравето. А за кучето, доста често срещано си е.

Sexual use of Animals is legal in Denmark!!!! Help us stop this evil and make it illegal! - Петиция с над 150 000 подписа срещу свободното порене на кучешки дупета в Дания.
За дъвката се шегувах, мога да мина без нея, но е полезна за хората, които са се наяли обилно с чесън или по-точно полезна е за тези около тях. А как точно дъвката убива птици ще си остане загадка за мен ? Може би не я дъвчат правилно пустите пилци ? Сега сериозно: Както видяхме в темата - абсурдни закони - дал бог... явно навсякъде по света. Не разбрах обаче това, че е законно да правиш секс с кучета прави ли го задължително ? И значи ли, че всички дадчани си чукат кучетата ? И значи ли, че в държавите, в които е незаконно няма изроди, които го правят ? Примера ти е несъстоятелен, пробвай нещо друго.
 
От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

И значи ли, че в държавите, в които е незаконно няма изроди, които го правят
В Сингапур предполагам, че увисват на бесилото.
 
От: От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

aahahahahahaha
ибаси тъпотията:)

Ти виждал ли си по селата какви женища живеят...
Ако живеех на село и аз щях да поря добитъка.

Тук все едно не го правят, изруди има навсякъде.
Другия пък вика че било по хубаво да те изнасилят отколкото да ти отржат гласните струни...
ебахти темата направихте:)

п.п. Смятай как им смърдят устата на сингарпуците без дъвки...
Не съм казвала, че е по-добре да се изнасилват, отколкото да им се режат гласните струни ! Попитах автора кое, според него е по-лошо - за мен и двете са ужасни !
 
От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

Дъвката е грозно нещо, замърсява природата и убива птици. Също така е вредна за здравето. А за кучето, доста често срещано си е.
.....
ахахахаха ще ме утрепете, убивала била птици дъвката ахахахахахаха

бахти веселата тема :) птици убивали с дъвки, тя баба ми затова не пускаше дядо да чекне пуйките докато дъвче дъвка...
 
От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

В Сингапур предполагам, че увисват на бесилото.
Да, понеже те ще вземат да го правят на площада, та да ги хванат и накажат. Или там биг брадър виждаше всичко ? Може пък ако кучето е вишист да не го осъдят, а да го наградят ?!
 
От: От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

Не съм казвала, че е по-добре да се изнасилват, отколкото да им се режат гласните струни ! Попитах автора кое, според него е по-лошо - за мен и двете са ужасни !

Кастрацият е много по-ужасна от махането на гласните струни. Изобщо не ги мислите, само звучи страшно, иначе не е нищо особенно, но би трябвало да го прилагат и на жените това, особенно след определена възраст :)
 
От: Там където има ред, има и прогрес - добре дошли в Сингапур

Да, понеже те ще вземат да го правят на площада, та да ги хванат и накажат. Или там биг брадър виждаше всичко ? Може пък ако кучето е вишист да не го осъдят, а да го наградят ?!
Не разбирам каква ти е тезата.
 

Горе