Агенция за недвижими имоти!

Бориле,
Едно кило глупости изписа. И за капак, бил впечатлен от цената 20000 евро. При реална цена 250-300евро/кв.м това са си 60-80 квадрата.
Ясно е че са го врътнали човека, и кво като му върнат капарото. Нали се е набутал с такси в банката, дори да се откаже от кредита.
 
От: Агенция за недвижими имоти!

Здравейте, казвам се Васил Калчев и с тази агенцийка - НОВ ДОМ -1 Варна имах огромни ядове миналата

година. Бягайте далеч от нея, че накрая стигнахме до бой със управителя/собственика й -

Йордан някой си и неговото мамче. Утикаха ни имот с влага и с преувеличена на думи

стойност и качества като инвестиция. За влагата разбрах няколко дена преди изповядването

на сделката, когато техни хора ми отключиха имота неподготвени - сиреч, вътре не бе

проветрено и смърдеше на спарено и то зимата. За преувеличената инвестиция ме открехнаха

други посредници, които ми обясниха, че това нещо нито става за живеене, нито за отдаване

под наем с необходимите доказателства за това. Отказах се от сделката и пичовете си

удържаха сума от капарото, точно толкова, колкото им бе комисионката. 600 еврака. Като преди това ме

накараха да подпиша разни правни глупости, които ги освобождават от всякаква отговорност,

ако исках да видя изобщо някаква част от капарото обратно. Поисках си от

управителя/собственика всички пари, т.к. отказах да плащам комисионка за неосъществена

сделка и несвършена работа, да не говорим за големите лъжи. Отговориха ми, че те не били

взели парите,(да повторя - точно толкова, колкото им е комисионката), а ги били предали на

собственика на имота. Отказаха ми да говоря с него, за да се уверя, че е така. Накрая не издържах и се нахвърлих

върху собственика/управителя на фирмата - Йордан, да, ама той се оказа хем юрист, хем кикбоксьор. Ха

иди да го съдиш такъв или да го биеш. Прибрах се в къщи с разбит нос. Добре, че имам жена

и деца иначе не знам нещата до къде щяха да стигнат.
Хора, опичайте си акъла, вършете си сами работата - контактувайте директно със

собствениците на имоти, нотариусите извършват проверка за тежести в/у имота, може и едно

хонорарче за адвокат да цакнете, ако нещо ви притеснява, но не се занимавайте с

посредници. Това са едни чисти паразити без морал, чиято единствена цел е да приберат

комисионката, без оглед на това има ли свършена работа. Ако все пак се подлъжете и се

хванете с посредническа фирма, питайте лицето, което ви показва имотите и ви уверява в

безупречнотта им какво образование има - разбира ли от строителство, че прави такива

изказвания, има ли имот в района, като твърди, че има голямо търсене и е толкова изгоден и

т.н. Не се подлъгвайте, че после ще платите прескъпо
 
От: Агенция за недвижими имоти!

Като работил преди доста години в тогава сравнително голяма агенция за недвижими имоти (като ИТ и администратор на фирмения им уеб сайт + хостинги, мейл сървъри и прочее), а и наскоро преминал през продажба и покупка на ново жилище, искам да ви споделя следното:

Повечето агенцийки в града (Варна), набират обявите на следния принцип:
- всяка сутрин се четат вестници Позвънете, Варненски имоти; гледат се уеб сайтове за обяви за имоти (дали пише без посредници в описанието е важно) и всичко това се прозвънява;
- ако като продавач откажете да работите с тях по телефона, отново пускат обява с описание и снимки от вашата обява или без снимка ако е от вестник, цената сами я определят;

Когато им се появи клиент бързат да го накарат да сключи с тях договор (това важи с особена сила за Адрес), дори и клиента да няма договор - разхождат го по предварително подбрани 2-3 места и в последствие се уговарят със собственика. Уговорката по принцип е нещо от типа: имаме реални клиенти за вашият имот, в случай че тези се откажат чакат и други, комисиона ни е Х% или ХХХевро, но трябва да подпишете договор. Дори и да откажете - офертата им остава.
Случвало се е да ми звънят и да се представят като клиенти,....до момента в който не ги видя пред прага на дома ми. :)

За да се избегнат проблеми при/преди изповядване на сделка е хубаво дори и брокера да е до вас ако присъства собственика на огледа -> да накарате собственика да изкара предварително справките за данъци/тежести и пр. С агенцията не сключвайте никакви договори, в 95% от случаите те не разполагат с ексклузивност за имотите, които предлагат. Ще се увъртат около вас колкото да си вземат комисионната, дори и почти нищо да не свършат.

Повечето брокери (да не кажа всичките) нямат необходимото образование и познания за имотите. Изискванията при подбора на такива служители от една агенция са: 1. да са нахални и много настоятелни ("комуникативни"); 2. да знаят поне 1 език (за предпочитане 2 - английски, руски); 3. да имат шофьорска книжка. Наемат ги на граждански договори или трудови като офис асистенти на мин. заплата. Останалото им е % от комисионните които правят.

Винаги след оглед (и особено ако не сте се подлъгали да подпишете договор) можете да се завъртите край входа на кооперацията, съседите (ако е къща) и да разпитате, апартамента на еди-кой-си етаж за какви пари се продава, как можете да намерите домоуправителя, от там да се свържете със собственика. Ако собственика е сключил договор с агенция - идете със собственика направо в агенцията, ако ли не - още по-добре.
 
От: Агенция за недвижими имоти!

Брокери стават тия, де не си намират друга работа. Как може да очакваш такъв да защити твоя интерес, като не може собствения си? Чудя се с какъв акъл собствениците се навиват да работят с тия. Не могат да се набутат насила в сделката. Когато купувах за мен - мързи ги да ходят по огледи, 2/3 от имотите дори не успях да ги видя.
И това е изцяло по вина на собствениците! Сайтове за безплатни обяви има бол! По-добре адвокат да изготви документацията, поне за това се иска образование, а за брокер - не!
Всъщност има и коректни брокери, аз попаднах на един от 10.
 
От: От: Агенция за недвижими имоти!

Здравейте г-н. Калчев,
Определено съм изненадан от коментара ви тук, имайки предвид , че преди няколко месеца бяхте отново в нашата агенция във връзка с желанието ви да си продадете вилата чрез нас!
Накратко нека ви припомня какво бе направено за вас от нашата агенция, което вие явно не оценяте: Първо да споделя, че се обърнахте към нас, защото бяхте минали вече сделка с нас и бяхте останали много доволен от нашите услуги. В първата ви сделка вие ако не се лъжа бяхте в ролята на продавач. Като такъв вие също получихте депозит в размер на 1000 евро, който ни беше оставил клиента, който закупи вашия имот. Припомням, че депозита ви гарантираше, че клиента ни няма да се откаже от сделката с вас или ако реши да се отказва тези 1000евро щяхте да ги задържите вие в пълен размер. Връщането им на клиента би било въпрос на ваш личен избор. От друга страна нека ви напомня, че получавайки тези пари, като гаранция вие подписахте договор с нас според, който ако вие се откажехте от сделката трябваше да върнете парите в двоен размер. Така ние пък гарантирахме на нашия купувач, че вие сте приели неговите условия и че имота ви ще бъде запазен за него до деня на сделката!
Сега да се върна към случая,който описвате : Като много доволен от нас клиент вие се обърнахте отново към нас – като този път целта ви бе да ви намерим много изгоден имот, добър за отдаване под наем. Ние оправдахме доверието ви и ви предложихме имот в почти идеалния център на града, по – точно в района на ВИНС , на минутки пеша от морската градина, на цена от 18 000 € - цени, на които е почти невъзможно да намерите имот в този район ! Освен това имота беше със статут на ателие, а не със статут на гараж, което ви даваше възможност да го отдавате под наем не само за живеене, а и като офис. Само като информация – имота бе закупен година преди това от наша клиентка рускиня на цена 25 000€ -, имота през тази година не е бил обитаван и ползван, а поради кризата в Русия ни го пуснаха на цена 18 000€ или с 7000€ под реалната му цена !
Вие оставихте 1000 € , като депозит, за да ви запазим имота в срок до 3 седмици, докато пристигне клиентката ни за предварителен договор. В договора бе записано, че ние, като агенция се задължаваме да предадем депозита на продавача и, че ако вие се откажете от сделката депозита ще остане в полза на продавача, а не в полза на агенцията ! Така ние си свършихме работата: проверихме имота за тежести, свързахме се с продавачката, предадохме и депозита и очаквахме изготвянето на виза и пристигането и в България за предварителен договор. Почти 3 седмици след това, около ден преди пристигането на клиентката ни от Русия вие дойдохте в офиса извършихте повторен оглед и казахте, че имота ви миришел на мухъл и, че искате да се откажете ! Само, че имота не бе ползван година и ако вътре имаше влага, той целия щеше да е в мухъл, а нито имаше такъв нито има сега! Сега разбирам, че всъщност вие сте се отказал защото: нека ви цитирам вашите думи: „За преувеличената инвестиция ме открехнаха ДРУГИ ПОСРЕДНИЦИ, които ми обясниха, че това нещо нито става за живеене, нито за отдаване под наем с необходимите доказателства за това“
Нека сега да ви кажа нещо : другите колеги – посредници – доброжелателни агенции този имот нито са го знаели, нито са го имали, нито са го виждали, за да ви дадат компетентно мнение ! Да ви подведат – ДА, с цел да ви развалят сделката и евентуално да си купите от тях ! Тъй като сме в България, където ако си достатъчно добър и силен на пазара, останалите започват да плюят по теб ! Познато ли ви е? В това колегите са много добри! Нека да видим какъв е резултата, обаче: Значи вие дойдохте да се отказвате от сделката, което ви обясних, че няма как да стане и ви обещах, че ще се опитам да продам имота, тъй като бе невероятно изгоден,продаваем и много печеливш ! За съжаление не успяхме да го продадем за 1 ден. Продадохме го за 3 дни ! Нищо, че колегите са ви обяснявали колко е неизгоден!
Клиентката ни пристигна ден след вашия отказ. Аз лично разговарях с нея да ви върне депозита! Дамата си удържа 600€ , с които си покри визата, двупосочен самолетен билет до Москва и обратно /беше зимата/ и хотел за 2 дни, останалите 400€ се съгласи да ви ги върне, макар да беше в пълното си право да си ги задържи! Вие в нейната ситуация може би нямаше да ги върнете! Същия ден ви се обадих и ви поканих в офиса, след което ви ги предадох! Два дни по-късно в деня на нейния полет обратно към Москва ние продадохме имота за втори път, взехме депозит и се опитах да се свържа с нея, за да остане, да си подпише предварителен договор и ако успея да ви възстановя парите. Дори ви показах СМС-а, с който я уведомявах след като не се свързах с нея по телефона.
След седмица дамата отново пристигна и след 2 дни продадохме имота, който в момента се дава непрекъснато под наем за 350 лв. на месец !
Вие доколкото се сещам много време след това си търсихте подобен имот на толкова изгодна цена и много дълго време не намирахте ! Не успяха да ви намерят подобен имот и КОЛЕГИТЕ – АГЕНЦИИ – СЪВЕТНИЦИ ! Такъв имот не се предлага и сега!
В заключение искам да ви поясня няколко неща:
- Вие никога не сте ни плащали комисионна за тази сделка !
- Имотът, от който се отказахте беше със 7000€ под пазарната цена !
- Имотът до ден днешен се отдава под наем за 350лв.
- Ние сме се постарали да направим и невъзможното за вас, за да останете доволен, като наш клиент !
- Колегите, които уж са ви открехнали за имота всъщност са ви заблудили жестоко, което доведе до сериозни финансови загуби за вас в размер над 10 000 евро – 19 500 лв..
- Никога не ви е бил нужен адвокат по тази сделка или по –точно наличието на такъв не би променил нищо освен да похарчите още излишни пари!
- Ние предлагаме едни от най - добрите и изгодни имоти във Варна и нито адвокат, нито нотариус , камо ли вие сам бихте намерили толкова добър и изгоден имот, колкото бихме ви предложили ние или някой от другите колеги!
- На агенциите работата е да намират възможно най добри имоти на максимално добри за вас цени, да ги проверят и да ви докарат успешно сделката до край !
Завършвам с нещо интересно – което ви споделям във връзка със съветите , които сте получили от КОЛЕГИТЕ , които абсолютно са ви подвели:
Попитали един чужденец :
-Какво ще кажеш за Българите?
- Само хубави неща мога да кажа за тях! Ако искате, обаче да научите нещо лошо за Българите – просто попитайте друг Българин !
Искрено съжалявам и отново се извинявам за огорчението, което сме оставили във вас от последната ни съвместна работа! Аз определено дадох всичко от себе си за вас ! Явно е било не достатъчно !

С уважение: Й. Йорданов - НОВ ДОМ 1
 
От: От: Агенция за недвижими имоти!

Казвам се Тодор и съм на 50 год. Живея в Германия от 25 години. Чета коментарите на тоя дето уж му взели депозита и се чудя как може да има такива лоши хора ! Ще му дойде рускинята в България на крака, а той щял да се отказва, че и депозита си искал. Аз нищичко нямаше да му дам. Не стига, че са му върнали нещо, а то пак неблагодарно! Ама на Българина му дай да плюе!
Нека да разкажа моята история с Нов дом 1 ! Живея в Германия и имах много добри доходи. Като всички български родители и ние решихме да закупим имот на децата. Преди 3 години се свързах с Нов дом 1 във Варна ! Отидох при тях защото офертите им бяха много добри. С брокера – прекрасната Мария, работихме около седмица и купихме много изгоден апартамент за едното дете. Другото лято пак се върнахме в България и се обадихме на управителя Йорданов от Нов дом 1 за друг имот. Намериха за другото дете много добро жилище и пак на много добра. Този път имах нужда от кредит и ме свързаха със банка Уникредит. Агенцията уреди всичко. От там ми дадоха кредита, но тъй като исках 110% кредит, банката ми отпусна само 100%. Така изпаднах в ситуация, в която не ми достигаха 3000 евро, за да платя на продавача и да сме чисти. Наложи се да взема 3000 евро назаем, за да си сключа сделката иначе губех капарото. Даде ама от кого? Ситуацията беше към губене на капарото. Тогава именно управителя на Нов дом 1 – Йордан Йорданов , ми предложи да ми услужи с парите, като до 3 месеца трябваше да ги върна. Представяте ли си! Чува ли сте за такова нещо? Мисля, че днес трудно можеш да вземеш и от приятел 3000 евро назаем, а тук непознат човек, на който плащам комисионна, за да ми спаси сделката ми дава заем ! Благодарение на техния професионализъм и човещина си отдъхнах и си спасих сделката. След сделката се върнах в Германия, но за съжаление се разболях много тежко, останах без работа, на легло , въобще много зле ! Закъсах , не можех да плащам вноски по кредита, банката ми увеличи размера на кредита с 7000 евро. и така година и половина ходене по мъките. Как мислите дали успях да върна парите на Нов дом 1? Не ! Те макар да имаха договор за заем с мен с много сериозни неустойки подходиха, като истински професионалисти ! Предложиха ми да ми продадат втория апартамент и аз се съгласих. Отне им 3 месеца. Взеха депозит от 1000 евро от клиента и ми се обадиха. Пристигнах в България. Те се договориха с банката, оправиха договора и благодарение на тях банката се съгласи да ми намали кредита с 7 000 евро. Имота ми го продадоха с хубава печалба. Върнах си кредита и ми останаха пари. След като си платих всичко им върнах заема без нито една стотинка лихва, макар че им предложих. Сега вече съм отново в Германия. Забравих да кажа, докато си търсих първите 2 имота минах през 2 други агенции, за да видя какво все пак ще ми предложат. Ей голямо плюене беше, голямо нещо. Докато разбраха, че работя с Нов дом 1 и почнаха, ама недей , ама ще те излъжат , ама обявите им са фалшиви. Ужас, в тая България оправия няма, някой започне ли малко по добре да се справя и да расте и почват да злословят и да приказват всякакви глупости. Ела в Германия и почни да клеветиш и плюеш другия ! Ще злословиш ама да ти е яка гърбина, ни пари ни бизнес ще ти остане !
Искам да ви кажа: за мен това е най-добрата агенция в България ! Тези хора са истински професионалисти, ама то обслужване, ама то отношение, ама то красота ! Управителят им е юрист и е много отговорен млад човек. За стотен път искам да му кажа: Данчо, моето момче, бъди винаги толкова отговорен, толкова добър, толкова честен и най важното винаги си остани с хората Човек, че в България много човеци не останаха ! Пожелавам ви да сте най-добрите не само във Варна,а в цяла България !
Хиляди благодарности !
 
Тодор, здравей и добре дошъл. Не искам да звуча грубо, но това малко като на филм ми звучи. :) Дано е истина, но моя опит показва друго. Ако ще агенцията да е Нов, Стар дом 1, 7, 1000. :) Ето каква е реалността:

Намираш си уж агенция, която ще ти намери апартамент по твоите критерии. До тук добре. Договаряте си комисионна. Още по-добре, вече имате и финансови параметри. Някой тарикати ти бутат договор още преди да са ти показали нещо. Добре, щом са много сигурни, че ще ти хареса, подписваш. Все пак това е, че няма да ги прескочиш след като ти покажат нещо. Нямам против, заслужено е така. Но малко тъпо....трябва да съм много наивен или голям късметлия (ама много голям), че още първия показан апартамент да ми хареса. Както и да....продължавам.....имотите нашите велики агенции търсят в двата (айде трите) популярни в БГ сайта за имоти...което нали се сещаш каква аматьорщина е това, след като на среща са ти обяснили, че имали силна вътрешна мрежа, където имотите "прелитали" пред очите им още преди да бъдат качени на сайтовете. Да тези 3 велики сайта, които благодарение на тях 95% от агенциите за имоти съществуват и изкарват на тези т.нар.брокери хляба.

Ето как протече една уж безпроблемна сделка, която беше на ръба да стане. След като много вярваме на 100 брокера, които ни мъкнаха по какви ли не дупки, убеждавайки, че няма проблем с мухала, махал се лесно и ей такива глупости, седим в нас и ровим и ние в тези сайтове, щото е голямо изкуство явно да цъкаш по тия филтри. :) И какво правим - намираме си ние апартамент, разглеждаме го доколкото тъпата агенция отсреща е качила някакви що годе снимки от 5 мегапикселовата си камера на телефона. И изпращаме линка на брокер, който да звънне и да се уговори с другия брокер за оглед, като преди това го разпита добре, за да не си губим 100 човека времето. Така....на 3тия път (разбирай изпратен линк и никакво предложение от външни лица) отидохме, харесахме и вече си говорехме за суми, договори, тежести и прочие. Мазната брокерка от другата страна леко бързаше, защото си стиснахме ръцете на една сума и всичко вече беше въпрос на време. Но тя си бързаше....добре, айде бързаме, бързаме....

Подготвихме се финансово, гледайки от къде какво може да поискаме, да дадем и да кърпим като бюджети. Без да влизам в подробности днес ни отпадна 2рия оглед, защото пича (собственика) бил смъкнал прекалено много цената и цена му (която явно е с панталоните и краставицата зад тях) му наредила да оттегли предложението си, защото имала нови велики планове - да го качи с още 20%, защото на тази цена ще се прецакат. А той милия апартамент на уговорената цена беше пак над стойността си за района и вида строителство. Но това е друга тема. И сега какво две агенции, един линк, една витаеща в облаците собственичка, двама брокера и резултата никакъв.

Радвам се, че има такива агенции като твоята, ама честно казано познавайки 10 брокера, които са ме водили насам натам, нещо малко трудно ми се вярва твоята. Или пък като онази мърла от доста известна агенция, която преди да си кажем какво търсим, тя контрира с това, че комисионите им били 3.5% и няма коментар по тях. Пълна селендурщина. Още не си ме хванал с предложение и ми говориш за пари. Или пък друга, която е обяснявала на моя приятелка, че си имало специална схема по която се търси в тия сайтове и само прота можело да го правят. Тъпата патка даже не знам как го е изцепила това. Голям смях щях да му дръпна, ако ми се беше случило на мен.

И сега какво....сядаме пак пред сайтовете да гледаме. Щото имаме много яки агенции. :) Да не говорим, че по-голямата част от тях дори не ги е*е, че някой имот има тежести или първо е държавата, после е банката и след това е за собственика или някакви такива схеми.

Всякакви псевдо агенции с мързеливи брокери, които си нямат идея как да продават. А ако случайно направя някаква сделка, то не биват никога препоръчвани, нито търсени отново, нито нищо. Не знам дали аз съм кръв или за мен една агенция претендираща да е добра трябва да:

1. Изслуша какво търсиш.
2. Пуска предложения, които отговарят на това, което си казал.
3. Проучва всеки потенциален имот къде се намира, какво представлява и дали някой велик собственик не е потънал като наковалня с борчове.
4. Подготви документите.
5. Оформи документите.
6. Финализира сделката.

Ако не съм прав, значи според мен няма голям смисъл от тях. Имам двама мои приятели, които си намериха страхотни апартаменти с питане и връзки - познават съседите и всеки слух, разговор, някаква нова информация стига до тях. Ето това се нарича мрежа, вече обиколи ли като двудоларова проститутка 2 сайта, апартамента става не толкова атрактивен. И често се случва един апартамент да седи с месеци. Мога да ви кажа в районите, които гледаме на кой какво му има и защо седи там от месеци, нищо, че агенциите, които предлагат този шит си обновяват постоянно обявата, за да излиза при филтрация на "най-нови" отгоре. Може да обиколите тези сайтове и вижте, че в тях почти, да не кажа твърдо, НЯМА да намерите частно лице. Всичко е плява от пишман агенции.

Един друг случай с тия велики агенции. Мой познат си пуска като частно лице апартамента под наем. Още след първата минута (от някой много "активен" брокер на стол по цял ден) му звъннаха, за да му предлагат те апартамента. И той ОК, щом искате, давайте....и така още 14 други. Резултата....всяка тъпа агенция си качи обявата, подписаха с него договори...и кво, той си намери сам човека. Просто не знам наистина как им се получава, след като по цял ден 3 сайта им определят скапаната работа....а тя определено е скапана. Имам чувството, че това е идеалната работа за хора, които грам не им се работи. Нещо като да си спасител на някой 1.50м басейн.
 
Последно редактирано:
От: Агенция за недвижими имоти!

Аз още не мога да си обясня защо собствениците изобщо се връзват с въпросните агенции. Повечето собственици, с които съм говорил - знаят що за стока са брокерите.
В моя случай си намерих имота сам. Собственичката си хареса брокерка, аз дойдох с адвокат. Наглата агенция до последно се опита да развали сделката, след като отказах да платя комисионна И на тях, освен на адвоката си. На практика - те ми бяха точно никакви. Дойдоха от нищото и ми искаха процент, баш като рекетьори. Освен това конкретната брокерка хал хабер си нямаше от материята. Пробвала да емигрира, ама я изритали по некадърност, и се върнала в БГ да ми върти сделките ...

Докато търсех имот - едно 30 % ги мързеше да отидат и да ми покажат имота, дето предлагат. Значи - държат тоя имот затапен, а собственикът си въобразява, че му го продават.
В един глупав форум за малко да ме баннат за такива приказки. Един от модовете бил ... брокер!
Най-наглото и мързеливо племе, надолу от това са вече престъпниците дето влизат с взлом с къщата ти.

Разбирам притеснението на собствениците да не ги измамят по веригата, затова се обръщат към агенция. Само не разбирам защо не се обърнат към адвокат, те за разлика от брокерите учат по 5 години тая материя. За брокер не се иска дори средно образование.

п.с. За да съм безпристрастен, попаднах на един читав брокер. Николай или Никола, агенцията я забравих. Аз се отказах от имота накрая, но той ми спази предимството на първия да го купя пред другите мющерии, държа ме информиран до последно... изобщо работеше коректно. Дори ме отказа от някои квартали, а можеше просто да ми прибере парите.
 
Последно редактирано:
От: Агенция за недвижими имоти!

От опит ще споделя - свестни, ама много свестни брокери има и си разбират от работата. Можеш да им се довериш - ще ти намерят имот, ще ти съдействат за цена, за документи, за кредит и прочие по сделката.

Ама тия свестни брокери са само 1-2 процента от всички.
 
От: Re: Агенция за недвижими имоти!

Здравей Блинки, ще бъда кратък ! Случката, за която говоря приключи преди 2 месеца във Варна. Живота ме е научил, че човек трябва да бъде признателен и благодарен на хората, които му помагат. Да цени професионалистите, които го обслужват и го оставят напълно удовлетворен от услугите им! Тук в България, нищо, като, че ли не се е променило ! Толкова негативизъм ! Чета твоята история и честно се ужасявам ! Или си попаднал на неправилните брокери или си просто негативен, като човек ! Нека те цитирам : "Мазната брокерка от другата страна" не мисля, че имаш право да се изразяваш така за хората ! Аз за разлика от теб съм останал изключително доволен от услугите, които получих ! Винаги с благодарност и с възторг ще разказвам за Нов дом 1 ! Мисля, че споделеното от мен е най-малкото, което мога да направя за тази страхотна агенция ! Благодарността е нещо, което трябва да бъде изразявано и споделяно . Това е просто отзив. В Германия така се прави ! Един съвет от мен, вероятно съм доста по голям от теб и с доста повече житейски опит: Научи се да цениш и да гледаш малко по позитивно на живота ! Приятна вечер !
 
От: Агенция за недвижими имоти!

Хората (купувачи), които използват услугите на агенция, са наивници. Когато съм купувал, никога не съм разчитал на брокерите, а съм ги възприемал, като необходимото зло. Адвокатът ми с право им вика пиявици и екскурзоводи - реално погледнато нищо не правят.

Брокерът не му дреме какво ще стане след сделката, брокерът не носи никаква отговорност при измама и най-важното - брокерът не е юрист. Най ме кефи, като ми поискат 10% капаро, без да са ми дали всички документи. Обикновено им казвам, че ако ми дадат всички документи директно ще купя имота и не виждам смисъл от капарото. Другото забавно нещо е, като искат да им платиш комисионната на предварителния договор :) Е да де, ама от какъв чеп ти е тоя предварителен договор, не става ясно.

Накратко - използвайте услугите на истински юристи ;)
 
Re: От: Re: Агенция за недвижими имоти!

@Todor Germania, прав си. Така е правилно. И аз бих оценил всеки един професионалист, който успее да ме впечатли. Дори и да не ме впечатли, а просто да си свърши работата като хората. Изключваме момента да съм негативен. Ако поостанеш малко във форума ни, ще разбереш, че не се базикам с това. Колкото до неправилния човек. Ти пускал ли си линкове на твоите брокери? Или ТВОЯ брокер убеждавал ли ти е как е ОК да вземеш апартамент с мухлясали стени? Явно сме попадали на различни "професионалисти". :)

Да, добре се изразих, защото точно мазните хора гледат да ти тикнат договор и да си изкоментират комисионите още преди да са те изслушали какво търсиш. Не мисля да си върна думите, и когато е истина, не е обида. :)

Аз съм меко казано ужасен. Не вярвах, че ще ми се случи да работя с такива хора. Честно казано това дори трудно ми влиза в критерия за работа. Мерси на съвета, може да си сигурен, че гледам положително на живота, изразявам мнение, малко афектиран от работата си с тези хора. ;) И ще похваля човека, ако ми свърши добре работа. Иначе мнението ми изразява позиция, защото в момента е така.

@redrum, това ясно, но кажи ми...как да си намериш имота? С питане....не че не става, но ако го имах свободното време да обикалям и да питам, щеше да е супер. Но за съжаление го няма. И разчитам на мои познати, приятели и т.н. да подпитват и да ми казват. А аз от своя страна да си намеря начин да се свържа с хората, за да си говорим вече.
 
От: Агенция за недвижими имоти!

@redrum, това ясно, но кажи ми...как да си намериш имота?
Чрез сайтовете за обяви? Не мисля, че има имоти, които да не са обявени и само тайничко някакви агенции да знаят за тях.
 
От: От: Агенция за недвижими имоти!

Хората (купувачи), които използват услугите на агенция, са наивници. Когато съм купувал, никога не съм разчитал на брокерите, а съм ги възприемал, като необходимото зло. Адвокатът ми с право им вика пиявици и екскурзоводи - реално погледнато нищо не правят.

Брокерът не му дреме какво ще стане след сделката, брокерът не носи никаква отговорност при измама и най-важното - брокерът не е юрист. Най ме кефи, като ми поискат 10% капаро, без да са ми дали всички документи. Обикновено им казвам, че ако ми дадат всички документи директно ще купя имота и не виждам смисъл от капарото. Другото забавно нещо е, като искат да им платиш комисионната на предварителния договор :) Е да де, ама от какъв чеп ти е тоя предварителен договор, не става ясно.

Накратко - използвайте услугите на истински юристи ;)

Документите не се вадят за минута или ден. Затова се прави предварителен договор - и двете страни показват сериозни намерения - имота повече не се предлага и купувача не търси друг имот. Има договор и се подготвят документите през това време. Сделките с перфектни и изрядни имоти, като цяло са рядкост. Да не говорим, че често има кредит. И той не се подготвя за минута или ден.

А комисионната я искат, защото много клиенти също се ебават с брокерите. Въобще много българи не разбират, че брокерите, стига да са добри и съвестни, са много полезни за сделката и си заслужават всеки лев.

И не, за сделка с имот съвсем не е достатъчен юрист. Най-добре е да се наеме читав юрист и читав брокер. Да, повече пари са за консултанти, но имот не се купува, като кафе. Дори автомобилите се сменят много бързо. Юристът ще погледне документите, но брокера ще даде акъл за имота, местоположение, бъдеща продажба, на каква цена ще бъде. И не е хубаво да се мисли, че всеки сам може да си прецени инвестицията. И това е занаят и си има тънкости. Да, ако си купил/продал десетки имоти, опарил се и спечелил много пъти, може и да нямаш нужда от брокер. Колко от хората обаче я направят 1-2-3 сделки през живота си, я не. Т.е. нямат опит и боркер ще е полезен.

Пак казвам - брокера да е читав. А такива има. Но са много-много малко. То и от юристите някои са за бой.

Като при всяка услуга, трябва да се внимава кой се наема.
 
От: Агенция за недвижими имоти!

Едно капаро в размер на максимум 1000 евро показва достатъчно добре сериозните намерения. Документите трябва да са извадени повечето, няма как да искаш да продаваш имот за ххх ххх евро и да те мързи да извадиш едни мижави документчета. Пак твърдя, че брокерите са безсмислени и с нищо не помагат на сделката. Сега, ако си неориентиран и не знаеш къде се намираш - да, тогава е добре да имаш брокер, който да ти дава акъли. Ако си си направил домашното, брокерът не ти трябва. Тънкости има, трябва да гледаш много неща, но ако нямаш брокер приятел, трудно ще оцелиш някой който да го е грижа повече за твоето щастие, отколкото за комисионната му. Но за другото си прав - никога не подхождайте с емоция, винаги гледайте и мислете. Никога не бързайте, това не е като да си купуваш баничка.
 
Re: От: Агенция за недвижими имоти!

Едно капаро в размер на максимум 1000 евро показва достатъчно добре сериозните намерения. Документите трябва да са извадени повечето, няма как да искаш да продаваш имот за ххх ххх евро и да те мързи да извадиш едни мижави документчета. Пак твърдя, че брокерите са безсмислени и с нищо не помагат на сделката. Сега, ако си неориентиран и не знаеш къде се намираш - да, тогава е добре да имаш брокер, който да ти дава акъли. Ако си си направил домашното, брокерът не ти трябва. Тънкости има, трябва да гледаш много неща, но ако нямаш брокер приятел, трудно ще оцелиш някой който да го е грижа повече за твоето щастие, отколкото за комисионната му. Но за другото си прав - никога не подхождайте с емоция, винаги гледайте и мислете. Никога не бързайте, това не е като да си купуваш баничка.
Да, така е. За такова си говорим и май е нещо като стандартна процедура. Да се остави капаро в такъв размер. И честно казано това показва сериозност от двете страна, което трябва да има след като сте си стиснали ръцете.


Чрез сайтовете за обяви? Не мисля, че има имоти, които да не са обявени и само тайничко някакви агенции да знаят за тях.

По принцип е така. ОЛХ наскоро и те почнаха доста имоти да вадят, като повечето са от частни лица, което е супер. Другите големи сайтове са си реално за агенцийките и там да си публикуват кой каквото докопа.
 
От: От: Агенция за недвижими имоти!

Едно капаро в размер на максимум 1000 евро показва достатъчно добре сериозните намерения. Документите трябва да са извадени повечето, няма как да искаш да продаваш имот за ххх ххх евро и да те мързи да извадиш едни мижави документчета. Пак твърдя, че брокерите са безсмислени и с нищо не помагат на сделката. Сега, ако си неориентиран и не знаеш къде се намираш - да, тогава е добре да имаш брокер, който да ти дава акъли. Ако си си направил домашното, брокерът не ти трябва. Тънкости има, трябва да гледаш много неща, но ако нямаш брокер приятел, трудно ще оцелиш някой който да го е грижа повече за твоето щастие, отколкото за комисионната му. Но за другото си прав - никога не подхождайте с емоция, винаги гледайте и мислете. Никога не бързайте, това не е като да си купуваш баничка.

Аз няма да налагам мнение, още повече си създал репутация на разумен и сериозен пич. Само ще обърна внимание на някои моменти:

- капарото лично за мен е въпрос на пазарлък;
- не всички документи могат да се извадят предварително, една обикновена скица има срок на давност;
- често има допълнителни документи, които се налага да се издадат;
- имот обикновено се купува с кредит - е за него си трябва време;

Брокерите, като много други услуги, по дефолт трябва да се стремят към добро обслужване. Само така ще се върне клиент или ще бъде препоръчан. Не на всеки му е само за комисинната - казано така все едно всеки във всеки бизнес гледа само да си пребара хонорара и си бие камшика.

Ей, някой брокер да вземе да ме почерпи, че така ги защитавам. Макар да са големи маймуни почти всички според мен.
 
От: От: Агенция за недвижими имоти!

...
Ей, някой брокер да вземе да ме почерпи, че така ги защитавам. Макар да са големи маймуни почти всички според мен.
Чак си съмнителен, вече!
...
По принцип е така. ОЛХ наскоро и те почнаха доста имоти да вадят, като повечето са от частни лица, което е супер. Другите големи сайтове са си реално за агенцийките и там да си публикуват кой каквото докопа.
http://www.bezposrednik.net/ - те ти сайт само за частни лица. За бой са 90% от собствениците, брокерите са лудите, дето ядат зелника.
...
И не, за сделка с имот съвсем не е достатъчен юрист. Най-добре е да се наеме читав юрист и читав брокер. Да, повече пари са за консултанти, но имот не се купува, като кафе. Дори автомобилите се сменят много бързо. Юристът ще погледне документите, но брокера ще даде акъл за имота, местоположение, бъдеща продажба, на каква цена ще бъде. И не е хубаво да се мисли, че всеки сам може да си прецени инвестицията. И това е занаят и си има тънкости. Да, ако си купил/продал десетки имоти, опарил се и спечелил много пъти, може и да нямаш нужда от брокер. Колко от хората обаче я направят 1-2-3 сделки през живота си, я не. Т.е. нямат опит и боркер ще е полезен.

Пак казвам - брокера да е читав. А такива има. Но са много-много малко. То и от юристите някои са за бой.

Като при всяка услуга, трябва да се внимава кой се наема.
Айде, нема нужда! Преди Кризата дето дойде при нас 2008 - всички брокери пееха как цените щели да надминат европейските. Добре, че не се хвърлих в "инвестицията", дето ми я пееха! За грамотен човек брокерът е напълно безполезно, в повечето случаи пречещо и вредно звено във веригата.
 
От: Агенция за недвижими имоти!

Е да де, въпрос на пазарлък е, ама някои хора клякат. Брокерът работи за тебе, трябва от пиле мляко да намери, за да си заслужи комисионнатата. Документите, които са нужни за първоначалната проверка трябва да ги има. Ясно е, че има допълнителни документи, но едно нормално капаро трябва да тушира притесненията на продавачите. Ако се купува ипотекиран имот, тогава поне е ясно, че имотът не може да има никакви скрити тежести, банката не би го допуснала.
 
От: Агенция за недвижими имоти!

Документите се вадят за час и имат давност 6 месеца. Демек 2 пъти годишно.
 

Горе