Websolut

Well-Known Member
Отдавна не съм пускал нова тема във форума и реших да пусна нещо полезно и интересно за дизайнери и хора които имат интерес в тази област, все пак и дизайна е част от уебмастърстворто според мен, разбира се става въпрос за дизайна свързан с web:)
Не съм обеден, че съм измислил подходящото заглавие, нито, че темата трябва да е точно в този раздел, мисля и че няма такъв който да е подходящ на 100%, но както и да е.

Най-общо казано идеята ми е да споделяме в тази тема инструменти и плъгини към програми които всеки уважаващ себе си дизайнер и не само:) използва.
Програми като Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe After effects и т.н.т. имат достатъчно широки възможности и сами по себе си, но има наистина забележителни ще ги нарека добавки към тях които улесняват, разширяват и ускоряват процеса на работа, в същото време не на последно място стимулират креативността и правят нещата да изглеждат наистина лесни, но само на пръв поглед:)

Ето нещо наистина полезно за Adobe Illustrator:
Малко полезни скриптове от Japan ЦЪК
Още малко полезни фрии скриптчета ЦЪК
И едни забележителни за мен плъгини от Astutegraphics ЦЪК някой от които в момента безплатни и с безплатен тестов период, разбира се цената не е за всеки, но може да ги тествате спокойно;)

 
Ето и нещо за Adobe After effects ЦЪК, цък и цък, а забравих и това ЦЪК
С тях ще направите забележителна видео презентации и умопомрачителни анимирани банери и ефекти.
Който разбира ще оцени ресурсите.
С това желанието ми за полезност се изчерпа поне за днес;)
 
Много добри и полезни туториали. :)

https://www.youtube.com/channel/UCxlAfqQ_ZLBeOWepU4VJa8g/videos

Използва много странна за мен техника, това е изключително трудно по принцип, все едно рисуваш със завързани очи, трябва да си го правил много пъти за да се получи нещо изобщо.
Аз предпочитам традиционния начин скициране и след това с пен тул, а може и с графичен таблет, но това е адски труден начин да нарисуваш каквото и да било, но все пак е интересно.
 
Да, според мен прерисува от картинка или снимка но оформя по този начин. Пробвах го, като гледам от рисунка и се получи добре. Самия ефект, който се създава е добър, а най-малкото се усъвършенстваш с пен-тула. :)
 
Използва много странна за мен техника, това е изключително трудно по принцип, все едно рисуваш със завързани очи, трябва да си го правил много пъти за да се получи нещо изобщо.
Аз предпочитам традиционния начин скициране и след това с пен тул, а може и с графичен таблет, но това е адски труден начин да нарисуваш каквото и да било, но все пак е интересно.

Аз процедирам така от доста време, но си правя някаква по-груба форма/силует и добавям и нагаждам още точки в последствие. Този поставя точките както трябва още в началото с много малко корекции, явно е свикнал доста - всичките му лога са в този стил. Иначе и той има скица според мен, от която гледа, просто не рисува върху нея.
 
Да техниката му е интересна, но има по-лесни начини, пробвай инструментите на Astutegraphics.
Аз преди ползвах Pencil tool и очертавах по този начин, след което поизчиствах излишните междинни точки, но не ставаше на 100% както исках.
Сега ползвам Skech tool или Inscribe tool ,тези плъгини имат някой забележителни предимства, примерно чертаят динамични линии, който веднага след това могат лесно и бързо да се донагласят, има инструмент за премахване на излишни междинни точки без да се нарушава направлението на останалите и формата на очертанията, абе като цяло заслужава си да се пробват.
 
Още няколко интересни инструменти за илюстратор:

1. Spiro Spline Tool - подобен на пен тул, но не точно, в някой случай е доста по-удобен и интуитивен за работа, особено при плавни овални линии, примерно за орнаменти
2. XtreamPath - набор от инструменти, малко дървени за мен, но също има два три които си заслужават
3. FILTERiT - интересен инструмент, който така и не можах да го подкарам на CC 2015
4. CADTools - самото наименование говори само за себе си, инструменти за чертожници;)
5. Artlandia SymmetryWorks - и този е интересен, но и него нещо не го подкарах като хората
 
Днес случайно попаднах на две забележителни програми и плъгини за фотошоп едновременно, с тях според мен се вдига нивото с няколко пункта на горе и се доближават до обикновения потребител, скоро и баба ми ще може да си правим сама абстрактни бегграунди и да рисува като Леонардо да Винчи.

Това което ми направи впечатление в тях е набора от инструменти, най-вече четки и интуитивното им използване, с каква лекота се прави всичко просто не е истина:)
Еданата повечето дизайнери може би я знаят, става въпрос за Corel Painter 2017 и плъгина за фотошоп ParticleShop, като плъгина е малък набор от четки.
Втория интересен софтуер е Flame Painter Pro 3, той има възможност и за свързване с фотошоп.

Ето какво успях да сътворя след малко упражнения:
Картина и интересен абстрактен бегграунд буквално с два клика на мишката;):

5f09b5cbebb2ec43b4c7950c66245b74.jpeg




22fbfe18e567a9400bf81214eb207ff0.jpeg
 
Последно редактирано:
Още няколко интересни и полезни плъгина:

GuideGuide- по-бърза работа с Guide Lines, версии за илюстратор и фотошоп
Anastasiy :
MagicPicker- llustrator & Photoshop Color wheel
MagicSquire - Brush organizing agent for Photoshop
MixColors - real-life-like, physically accurate color mixer and swatch group manager in Photoshop
DiskFonts - hard disk font manager and browser panel inside Adobe Creative Suite

Coolorus 2 - Coolorus is a color wheel plugin for Adobe®Photoshop®, inspired by Corel® Painter® color picker

Разбира се има и ужасно много други, но целта ми е да отделя по-интересните и полезни според мен.
 
Този DiskFonts тествал ли си го и каква му е цената? Отдавна търся нещо подобно, искам да мога да си групирам шрифтовете и да браузвам само кирилизирани, само серифни и т.н. Ако някой ползва друго решение, моля да сподели.
 
Този DiskFonts тествал ли си го и каква му е цената? Отдавна търся нещо подобно, искам да мога да си групирам шрифтовете и да браузвам само кирилизирани, само серифни и т.н. Ако някой ползва друго решение, моля да сподели.
Здравей.

Разгледай този софтуер: http://www.extensis.com/font-management/suitcase-fusion/
 
Последно редактирано:
Мерси за инфото! Май ще налегна документацията на SDK-то и ще седна да си напиша аз един плъгин. Ако стане читав, ще го пусна да се продава на по-достъпна цена.
 
Една интересна и интуитивна програма за анимация с много вградени функции и интуитивна за работа, шервам видеопрезентацията на по-старата версия защото ми харесва повече

 
Да повдигна малко темата защото ми се струва интересна и полезна.
Още е дин софтуер който ми прави сериозно впечатление с лекотата и интуитивността си, като твърдят авторите:
"Представена от дизайнери, създадени за професионалисти Affinity Designer е най-бързият, най-плавен и най-прецизен софтуер за векторен графичен дизайн. " и не са далече от истината, страхотна програма, чудесна алтернатива на фотошоп и илюстртаор в едно, защото тя работи както с векторни файлове така и с изображения.

 

Горе