Решено е: 5000 лв. лимит за плащане в кеш. Банките ще ни дерат с още по-големи такси

Test

Well-Known Member
Парламентът реши да намали прага на плащанията в брой на 5 000 лв.

Това ще доведе до принудително нарастване на използването на банкови услуги. Липсата на алтернатива ще засили монопола на банките в областта на финансовите инструменти, а оттам таксите ще се увеличат още повече, защото търговците и клиентите вече няма да имат право на избор. Предстои да влезе в сила поредният антибългарски закон.
 
Вариант си е да се раздробят фактурите. В смисъл ако са някоколко продукта, да се разпределят в различни фактури и всяка да е под допустимият праг.
 
Защо всички се притеснявате за някакви си такси. Истинската причина е ТОТАЛЕН контрол върху хората. След време ще премахнат изцяло парите в кеш.
 
Има няма 1000-1500 години.... :) Няма да си жив да го видиш :)

Криптовалутите са началото на края за банките. Парите ще изчезнат , но заедно с банките.... въпрос на време.
 
На първо четене и аз го мернах днес по статиите. Простотия си е....ще увеличи по-скоро креативността на българина, отколкото да го тласне към това да си дава парите по банките за да му вършат тази толкова тежка работа - да му преместят изкараните от него пари от една сметка в друга. Направо като отида и наредя от чужда банка по лична сметка в друга банка и като ми кажат 4 лева ще е таксата и си викам каква толкова себестойност намират в услугата си? А и това мисля, че ще засили друг тип услуги. Примерно дали ще предпочета да ми вземат 4 лева или да ги пратя през ЕКОНТ? Нали....малко и тия ще го изядат покрай велите си планове.
 
Има няма 1000-1500 години.... :) Няма да си жив да го видиш :)
:D Ако продължава с тоя темп цената нагоре , и аз и ти ще го видим :D А и самите хора ще им дойде акъла - за какво са ни банките за посредници като може да се разплащаме с биткойн...
 
Това е интересно: clubz.bg/60495-da_bylgariq_i_dsb_eto_zashto_5000_lv_tavan_za_kesha_e_losha_ideq
И най-вече частта:

До какво ще доведат тези мерки:

1/ Съществени допълнителни приходи за банките от такси и комисионни.

2/ Не стигнаха 3 години на ГЕРБ и финансовия министър да изпълнят закона за акцизите и данъчните складове и да монтират контролни измервателни уреди на производителите на алкохол и цигари. Властта освобождава от контрол „големите” и прилага все по-рестриктивни мерки към „малките”.

3/ Увеличаване на сивата икономика. Хората ще бъдат принудени да откриват сметка в банка за покупка на автомобил. В районите със слабо развита банкова мрежа това ще означава разходи за транспорт до друго населено място. Налагането на подобни разходи ще мотивира много хора да декларират по-ниски стойности на сключените сделки, за да си спестят разходи.

4/ В по-слабо развитите икономически региони има и по-слабо развита банкова мрежа. Намаляването на прага за кешови плащания ще се отрази особено негативно точно на най-бедните региони.

5/ Във връзка с горното, в районите със слабо развита банкова мрежа, възможностите за правене на бизнес съществено ще се затруднят, защото например дори седмичното зареждане на магазин е на стойност над 5 хил. лева.

6/ Гражданите, които стриктно спазват закона ще понесат значителни негативни последствия в сравнение с тези, които са склонни да декларират занижени стойности на сделките, защото ще бъдат принудени да убеждават другата страна за откриване на банкови сметки и понасяне на допълнителни разходи.

7/ Намеса на държавата и банките в личното пространство на гражданите, за които ще се събира информация за повечето покупки. Ако тази информация не се съхранява достатъчно внимателно може да се превърне в обект на незаконна търговия и основание за изнудване и тормоз над граждани.

Ама само как са ги степенували, направо са в 10-ката. :)
 
Кешът остава до 10 000 лв.

И тоя път се размина на косъм, но банковото лоби сигурно ще продължи да натиска.
Разминаха се нещата, ама нещо друго ще се мисли да се стимулират дадени интереси и да се прецака обикновения човечец. :)
 
Сондираха почвата за реакция.
 
Сондираха почвата за реакция.
Трябва да си доста ограничен, за да не се досетиш каква ще е реакцията. На мен ми се струва, че пробват, после пак и така да видят коя тъпня ще има най-малко съпротивление, и я прокарат. Като всеки, служещ на чуждия интерес, с не на този на народа.
 
Ето я следващата тъпня, сега се опитват да ни залъжат сами да се лимитираме:

https://www.24chasa.bg/novini/article/6648479

Човек трябва да получава пълния размер на дохода си по банков път. Това включва както заплатата, така и например хонорари, доходи от наем. Т.е. всеки лев, който човек през 2017 година е получил по банков път и минимум 80% от тази сума е изхарчена отново по банков път, включително дебитни или кредитни карти, това дава право на физическото лице да ползва данъчно облекчение в размре до 500 лв", обясни Росен Бъчваров, говорител на НАП.
 
Няма българин, който да си харчи 80% от парите безкасово
Все още. Все пак това е един вид стимул.
Аз примерно се старащ да плащам с карта. Така или иначе си получавам заплатата по банков път, след това трябва да отида до банкомата и да кихам по 1 лв за всяко теглене на пари ( да, моята банка е тъпа, знам ). И това нещо го правя няколко пъти на месец, защото винаги изкачат непредвидени разходи, а не че тегля по 20 лв ..
И от вече няколко месеца, не ги броя, плащам основно с карта. Така и не нося много пари в себе си. Доста е удобно, особено когато отивам да плащам нещо не го мисля дали имам достатъчно в себе си, просто плащам с картата и готово.
 
Няма българин, който да си харчи 80% от парите безкасово, кеша винаги ще е предпочитан :D
Глупости . От кой е предпочитан - от бабата на пазара , дето си взима пенсията от пощата .... Аз освен на места където просто не предлагат плащане с карти , никога не плащам кеш и не нося много. А такива места вече са рядкост.
 

Горе