Какво става с бек линковете когато сменя екстеншъна на сайта?

lowriderzzz

Well-Known Member
Всем привет!

Въпроса си е доста очевиден. Да кажем бек линкове в мнения в няколко форума (не много, не повече от 20). Какво става обаче ако реша да си сменя домейна от .com на .bg . В доста форуми в БГ опцията за редакция я няма след известно време.

Колко вреди това на СЕО-то и как може да се оправи най-културно и най-white hat.

Ами ако са повече бек линквете, ако са над 100 примерно...?

Какво се прави тогава?
 
Redirect 301 на .com Към .bg

и всичко си е както по старому .. няма да губиш позиции спокойно.

Същото ли важи ако сменя структурата на перма линковете в сайта. От URL . com/post като стане URL . com/category/post

Пак ли с 301 редирект да го направя. Всъщност вече го направих така, само дето след една седмица закъснение и за това време Г. ми деиндексира постовете, предполагам след около седмица ще ги върне обратно.
 
Да ще ги върне спокойно.

Дано да е така! Тука обаче в Google search console (webmaster tools) нещо положението не е цветущо.

285 not found ми показва като дам на Craw errors. Какво трябва да направя тук, за да го оправя, че с Google Search Console не съм много наясно.
E5YPHs.jpg
 
Redirect 301 на .com Към .bg

Правиш wildcard redirect, т.е. всички страници да пренасочва, не само заглавната.

и всичко си е както по старому .. няма да губиш позиции спокойно.

Това не е вярно. Зависи от много неща.
 
Правиш wildcard redirect, т.е. всички страници да пренасочва, не само заглавната.

Това не е вярно. Зависи от много неща.

В случая не съм сменял екстеншъна на домейна, но направих друга глупост - промених структурата на УРЛ-ите от www . domain .com/%postname%/ на www .domain.com/%category%/%postname%/

Трябваше да направя тази промяна, но не се замислих за ефекта над СЕО-то което би оказала и сега сърбам попарата.

Редиректнах всички беклинкове в htaccess. (redirect 301 /oldlink /newlink). За щастие не бяха много - към 10-тина (поне тези за които се сетих и не можах да редактирам пряко).

Оправих и всички вътрешни линкове, ресъбмитнах sitemap_index.xml (Сайтмапа го вземам от Yоast plugin-a, ама не знам дали това е най-добрата практика или по добре да ползвам отделен плъгин само като Google Sitemap XML). От Yoast ми дава сайтмапа като sitemap_index.xml а от Google Sitemap XML само sitemap.xml - има ли разлика между двете. Гледах туториал в youtube и там събмитнаха сайтмапа с този от Yoast - sitemap_index.xml

Това, което ме шашка обаче, е че още ми показва тези 285 Craw грешки в Google Search Console. Мога ли още нещо да направя и какво?
 
Изтегли репорт и виж кои са 404 страниците. Съответно редирект на ненамерените към подходящи такива. После MARK AS FIXED.
 
Изтегли репорт и виж кои са 404 страниците. Съответно редирект на ненамерените към подходящи такива. После MARK AS FIXED.

Ето това м обърква малко.

Вчера оправях пренасочванията на вътрешните линкове. Минах ги после през brokenlinkcheck.com инструмент (което сега се усещам, че е същото като Craw erros в WMT) и ми показа че няма вече грешки, а преди да ги оправя имаше. Днеска направих и 301 редирект от htaccess-a и на бек линковете.

Това, което ме обърква е че WMT още ми показва тези грешки, въпреки че са фикснати. Не съм натискал бутона Mark as fixed.

Сега ще ги маркирам като оправени, но има ли начин после да проверя пак дали все още има грешки?
Някъде в WMT има ли бутон да се рефрешне сайта или нещо такова или да изчакам с времето Гугъл да си го обходи и ако има грешки те ще се покажат пак?
 
@Fozzy

Между другото чета в момента ръководството ти за WMT:
http://razbirach.com/google/webmaster-tools/webmaster-tools-guide/

и тука в точката за Настройки на сайта пише: "Нека дам, малко повече информация. „Предпочитан домейн“ е едно много важно поле. Прегледайте сайта си, ако се зарежда и по двата начина – с www. и без, то задължително задайте предпочитан домейн. За Google www.site.com и site.com са два съвършено различни сайта, имащи дублирано съдържание. А много добре знаем, че дублираното съдържание не ни носи никакви ползи, да не говорим за един цял дублиран сайт."

Моя сайт като го въведа с www или без, все си се зарежда така site.com. Това значи ли че сайта се зарежда с www и без www, или като се зарежда с www, то го пренасочва към версията без www?

Оставил съм му опцията: Display URLs as site.com

Така ли трябва да е?
 
Маркираш ги като оправени след това ако има грешка ще излязат наново.

Не можеш да форсираш Google да обхожда през WMT.
 
Виж най-добре някой header checker, примерно http://www.webconfs.com/http-header-check.php

Пишеш www.site.com и ако в хедъра статуса ти е 301, то всичко е ок (ако разбира се искаш да пренасочиш от www към non-www).

Ето това излиза:

HTTP/1.1 301 Moved Permanently =>
Server => nginx
Date => Thu, 25 Jan 2018 14:48:29 GMT
Content-Type => text/html; charset=UTF-8
Content-Length => 0
Connection => close
Location => http://novapsihologiq.com/
Cache-Control => max-age=2592000
Expires => Sat, 24 Feb 2018 14:48:28 GMT
Vary => User-Agent
X-SH-Cache-Status => MISS

Да го разбирам, че е ОК значи?

а ако сайта въведен в WMT като http или https има ли значение?

Кое е по добре да се въведе? Аз и двата варианта съм ги въвел.
 
Абе човек що не каза че ползваш Уордпресс.. Свали си един плъгин Yoast SEO и там свържи дирекнто с гугъл Сърч конзолата и ще ти се появят тези грешки и ще ги пренасочваш от там..
 
Абе човек що не каза че ползваш Уордпресс.. Свали си един плъгин Yoast SEO и там свържи дирекнто с гугъл Сърч конзолата и ще ти се появят тези грешки и ще ги пренасочваш от там..

Естествено, че съм с WP (аз друго не разбирам) :D :D :D Имам Yoast, ама не съм го човъркал много. Само сега sitemap изготвих от него, както бях споменал в 2-3 поста по-нагоре:

"Оправих и всички вътрешни линкове, ресъбмитнах sitemap_index.xml (Сайтмапа го вземам от Yоast plugin-a, ама не знам дали това е най-добрата практика или по добре да ползвам отделен плъгин само като Google Sitemap XML). От Yoast ми дава сайтмапа като sitemap_index.xml а от Google Sitemap XML само sitemap.xml - има ли разлика между двете. Гледах туториал в youtube и там събмитнаха сайтмапа с този от Yoast - sitemap_index.xml"
 

Горе