Бизнес сектор - уеб development

otspace

Active Member
Здраввейте,

Както се разбира от заглавието ще обсъждаме фирмите в България които предлагат уеб изработка и поддръжка.

Общо взето съм тръгнал да правя проучване какъв е пазара и каква е конкуренцията в него, с чисто информативна цел.

Така на пръв прочит се виждат някои неща:

Фирмите които предлагат изработка на сайт ги категоризират горе-долу по следния начин :

-Landing Page - static - цена : между 100-200 лв

Тук общо взето това което предлагат е готов шаблон на bootstrap предимно или някои от другите. Глезотиите тука са че можеш да си избираш цветовете по сайта, можеш да добавиш и някои slider с снимки, едно видео някъде и понеже е static нямаш администрация. Изпращаш целия контент (снимки,текстове) те ти го залагат в html-а и въпроса е приключен. Има и други опции в които ти предлагат и custom design направен от тях за нуждите на клиента това го оскъпява някаде между 100+ лева.

-Landing Page - dynamic - цена : между 100-300 лв

Динамичните варират много и дори ако човек си направи сметката правилно му излиза по-евтино да си закупи динамичен сайт по готов шаблон. Ако добавиш вече и custom design цената може да скочи и до 500 лв на места зависи от дизайна. Главното покачване на цената идва от използването на база данни.Тук и глезотиите са повече като контактна форма и тем подобни компоненти.

Доста се предлагат тези landing pages сигурно поради ред причини, но главната е че това играе ролята на визитка. Очевидно голяма част от бизнесите просто нямат нужда от комплексни страници с множество вътрешни връзки. Идеята като цяло на тези уеб сайтовете е просто да можеш да получиш информация за фирмата къде се намира,телефон емайл и това е.

-Website multiple pages - dynamic - цена : 300 - 1000 лв

Цената тук разбира се е много условна примерно ако искаш да е респонсив или да не е.Предлагат се предимно системи от рода на wordpress,joomla има и много които си имат фирмени cms. Прави впечатление че голяма част ти предлагат сайт с 5 страници като основа с фиксирана цена. Страниците са предимно homepage,about,services,portfolio,contact. Ако искаш допълнителна страница се доплаща. Можеш да избираш дали да са под ниво на някоя друга от съществуващите страници или да си е отделно като другите. Колко се доплаща за още една страница е пак условно.но като гледам си е към едно 100 лв за да си го добавиш.

-Online store

Е тука вече е голям качамак,затова неможах да определя някакъв интервал от цени. От 100 лв до 10000 лв можем спокойно да сложим такъв голям диапазон. Конкуренцията е убииствена. Компонентите които могат да се добавят са хиляди от онлайн поръчка,доставка,чат,категории,миграция на данни от един магазин към друг и т.н. Тук вече се заплаща и много за поддръжка на магазина. Имах преди години взимане даване със summer card и това което ми направи впечатление при тях е че те печелят най-много от техническата поддръжка на техните магазини. Всеки един отделен модул се заплаща и струваше изключилно скъпо за мойте представи. Примерно ако искаш да добавиш нов тип разглеждане на продукт или някаква опция за отстъпка се бръкваш в джоба едно между 400-1000 лв което на мен ми се струваше абсурдно като цена, при положение че не е нищо къстъм направено специално за теб а е разработен модул които го се прилага с 3 натискания примерно.Общо взето се оказва че е доста скъпо удоволствие да имаш online магазин.

Описаното по-горе от мен разбира се е много повърхностен поглед на този сектор. Ще се радвам да чуя и вашата гледна точка по въпроса.
 
Последно редактирано:
Интересно. Аз от известно време си мисля да поръчам някой да ми направи един landing page, че не ми се занимава с дизайни и кодване.
А къде смятате, че конкуренцията е най-голяма ? Имам приятели, които смятат да се занимават с outsourcing и се чудя на къде да ги насоча.
 
КВи са тия фирми дето вземат на страница :D че и по 300 лева за сайт ;D

Ми почти всички, дори и тези които не го предлагат, ако се разбереш с тях няма да ти откажат сигурно. Цената е такава поради причината че една landing page с готов template се прави буквално за някакви часове.Дори и динамична да е фирмите си имат cms които се слага много бързо за да я управлява. Общо взето за такъв тип страници по шаблон с промяна на някви дребни детайли се правят бързо. Затова и цената е ниска за тях.

Относно multipage сайтове и при тях ако се работи по шаблон без custom design отново не изисква кои знае какво време ако имаш предварително изграден framework с cms. Евтината изработка ти дава шанс да потбиеш цените ако имаш готов framework + cms които да приложиш.

Обърни внимание че този тип страници са предимно представителни и единственото което правят е да показват информация, без да приемат такава. Това ги прави евтини.
 
Интересно. Аз от известно време си мисля да поръчам някой да ми направи един landing page, че не ми се занимава с дизайни и кодване.
А къде смятате, че конкуренцията е най-голяма ? Имам приятели, които смятат да се занимават с outsourcing и се чудя на къде да ги насоча.

Определено при online магазините е най-голяма конкуренцията и за нея си има обективни причини разбира се.

Първо като се има предвид масовото навлизане на интернет навсякаде, това принуждава бизнеса да го използва. От бизнес гледна точка най-облагодетелствани са търговците и производителите на стоки, защото буквално разширяват бизнеса си с един магазин и го правят достъпен за всеки а не само хората които живят,работят или минават покрай него.

А това тепърва се развива в България. На запад това е до такава степен развито,че няма да видиш цех,предприятие,завод които произвежда стоки без да има online магазин. Друг е въпроса че в България няма много такива обекти, но това е друга тема.

Аз съм работил с българи които живеят в САЩ/Канада и се занимават с online магазини за фамацефтични компании (щото там такъв тип търговия е позволена с ограничения разбира се) и мога да ти кажа че едвам смогват да ги изработват на цени които в България никои няма да плати.

Ако имат възможност да аутсорсват магазини е супер, но и конкуренцията е меко казана огромна което не е нещо страшно.

При добра изработка и доволни клиенти, клиантелата бързо се развива. Да не говорим че годишно много фирми сменят магазините си и ги прехвърлят на друг да ги изработва и поддържа поради ред причини. Така че този пазар винаги ще има хляб за този които разбира какво прави.
 
Последно редактирано:

Горе