Онлайн магазин със Shopify и Oberlo(доставки, разплащане и още нещо)

Slkrm

New Member
Здравейте колеги, отварям тази тема основно да е в помощ за хората стартиращи от нулата(като мен). Имам
конкретни въпроси и се надявам да има опитни дропшипъри, които използват Shopify и Oberlo да помогнат. Та да започваме.

Изработката на сайт и импортиране на обяви чрез платформата е направено за първолаци. Това е една от причините да започна с тях за да добия опит по- бързо в търговския процес и да си спестя време с изработката на сайтове чрез други платформи и начини, засега. До тук добре. Сега възникват възможно по фундаментални въпроси, които човек трябва да е наясно преди да избере продукти и да стартира магазина онлайн. И те са:

1. Избор на доставчик- трябва да има висок рейтинг, добър feedback да кажем с над 150 продажби, голяма наличност на продукта, free shiping към държавата и...

1.1 Трябва ли предварително за всеки продукт импортнат чрез Oberlo да се договаряш с доставчика от Alliexspes, за това че правиш дропшипинг, да не изпраща промоции, да не рекламира себе си като фирма, доставчик и т.н. - или по- горните критерии изброени в 1. са достатъчни.

1.2 Възможна ли е работа с други магазини освен Alliexspres, удобни, най- вече за US. Ако има може да споделите имена, говоря тествани.

2. Разплащане

2.1 Aliexpress доколкото виждам не работи с PayPal, т.е. схемата би следвало да е: Клиент(поръчка) -> PayPal -> Visa Electron (примерно) -> Покупка ->Доставка. PayPal блокира ли входящите разплащания от клиента за някакъв период или са достъпни за правенето на поръчката веднага? Ако е да, е важно защото се сумира с времето за доставка за да се информира клиента.

2.2 Какво се случва с нас при липсва на доставка и клиента е недоволен или се почувства измамен? Блокиране на PayPal? Какви са лошите последствия от такава неприятна ситуация? Как да се предотврати или да излезем от нея?

Това е засега. Другото нататък. Надявам се да има колеги които работят по този начин и да дадат обективни отговори.

Благодаря.
Поздрави!
 
Не се занимавам с дропшипинг ама от прочетеното останах малко скептичен към идеята ти:

1. Мислиш да продаваш на клиенти в Щатите ли? Ако нямаш фирма с щатски адрес, няма да изглеждаш много легитимен пред посетителите. А конкуренцията на местно ниво е достатъчно голяма и без това за каквато и стока се сетиш (от предлаганите в АлиЕкспрес). А добър съпорт на Инглиш и в очаквания от американците часови пояс можеш ли да предоставиш? Ако искат да върнат стока (ще има такива), до България/Китай ли ще я пращат (още един червен флаг)?

2. Да, пишеш му там да не пъха никакви фактури или брошури. Четеш му и рефънд полисито предварително. Не виждам какво ще се договаряш предварително - в Алиекспрес за доставчика ти просто си купувач на дребно. Те там знаят че има много дето дропшипват от Алито и ако не са новаци не би трябвало да имат нужда от подробни обяснения.

3. Клиентът плаща на теб. Пейпал не блокира пари, освен ако клиентът не вдигне диспут. А диспут се вдига обикновено за забавена или неполучена доставка. На сайта трябва на видно място да укажеш, че ще чакат едиколко си време. И да имаш тракинг код, та да можеш да докажеш, че е пристигнала. Тия двете неща би трябвало да са достатъчни да спечелиш диспута в Пейпал.
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: dnc
Благодаря! Особено за 2. и 3. Разбирам скептицизма ти, но все пак съм тръгнал по този път. Положителното е все пак, че трупам и някакъв опит : ).
Сега вече живо ме интересува как стоят нещата с интегрирането на възможност в магазина за разплащане с дебитни карти от страна на клиента, освен PayPal. Ако някой е стартирал магазин в който има, особено ако e с Shopify, и e минал по този път ще е много полезно за всички начинаещи да сподели какъв e начина, изискват ли се големи такси, забавя ли процеса на разплащане, имали някакви добри алтернативи като се има предвид, че сметката е българска, или има начин за разплащателен модел да кажем Visa -> PayPal? Някой ползвал ли е провайдери като 2Checkout, Checkout.com, Paymill? Това са възможните изброени за България в Shopify както и Realex Payments, Authorise.net. При тях като гледам има задържане в процеса на разплащане, което трябва да се избегне.

Поздрави!
 
А дропшипинг на Българска електроника/техника към други държави?
 
Slkrm , би ли споделил до къде си стигнал ? Намери ли качествен провайдър ? Трябва ли ти наистина фирма ?
 

Горе