Търся: Търся дебати

Текущата ти работа е далеч по трудна и изисква много повече умения от онлайн асистент. За работа като тази заплатата е съвсем нормална. Ама там няма карди. А копирайтъри и телефонисти има бол, понеже не се изискват специални знания и умения. Ето за това заплата от 1650 лв се вижда висока на повечето хора. Лично аз бих си продължил кариерата като HR. Ако не те кефи - минавай на частно, има риск ама можеш и да ги изкараш тези пари, можеш и много повече. Ама като служител, много по-трудно ще ти бъде.
Тук не съм съгласен с теб - HR е професия, която ще изчезне след максимум 10 години, по-вероятно дори след 5. Ще бъде заменена изцяло от софтуер. Така че Деси добре се е ориентирала към нещо различно.
Вече се навъдиха доста, дори в България знам 2-3, стартъпа за намиране на подходящи кандидати за работна позиция. Отделно има и такива, като workbook.bg, които могат да се погрижат за бюрокращината. Въпрос на време е да започнат да се използват все повече и повече.

Поради този факт аз винаги се чудя - защо някой би изкарвал тези 8 000 лв на някой шеф, получавайки само 2 000 лв? Защо който има възможност да твори нещо в Интернет ще го прави за други хора, вместо за себе си? Това важи с пълна сила за програмистите, но предполагам и за тези дето пишат статии. Който може да пише статии, защо просто не си направи сайтче и да си вкарва статии в него, после да си ги монетизира с реклами или с каквото и да било. Това може да е по-рисково и да отнема повече време, но когато системата заработи вече няма да има таван на възможната "заплата".
Когато работиш за себе си рискуваш. Рискуваш с това да търсиш клиенти, да им свършиш работата, да получиш заплащането. Да работиш за някого е много по-сигурно и лесно.

Деска, още чакам отговор дали тези умения, изредени в предишният ми пост, са ти отнели повече от месец работа, защото аз не ги считам за сложни, всеки с основно образование може да ги свърши.
 
Plot twist
  • писане на статии на различни теми - базов копирайтинг. Казвам базов, за да не омаловажавам труда на колегите от форума. Има си доста тънкости, които се учат с практиката.
  • въвеждане на продукти - не повече от 5 мин, за да го научиш
  • комуникация с клиенти по телефон - подценявано умение, но пак не е особено трудно. С малко практика и някоя друга книга, ще има задоволяващ резултат в рамките на 1 месец.
  • поддръжка на фен страници и групи в социални мрежи - това е доста относително. Но отново не смятам, че е сложно.
  • изработка на видео - хм, тук уменията варират много. Може и да отнеме години. Не знам какви са твоите умения
  • набавяне на линкове от форуми, блогове, каталози и др. - не е кой знае какво умение.
- писане на статии на различни теми. Аз не мисля, че има понятие като базов копирайтинг. Всеки може да напише статия, намирайки информация и пренаписвайки я. Но, дали ще я поднесеш по разбираем начин, дали ще е полезна на хората, дали ще нацелиш реалния проблем. Това се учи и повярвай ми не е за месец. Защото освен всичко, си трябва и творческо писане. Има тънкости, които се учат в движение, както за самото писане, така и от гледна точка на психологически профил на евентуалния купувач.
- въвеждане на продукти - не повече от 5 мин, за да го научиш. Един ден ти е достатъчен, за да си направиш правилната за теб стратегия.
- комуникация с клиенти по телефон - подценявано умение, но пак не е особено трудно. С малко практика и някоя друга книга, ще има задоволяващ резултат в рамките на 1 месец. 10 години комуникирам с клиенти по телефона. И продължавам да се уча, как да стопирам негативните емоции на отсрещната страна.
- поддръжка на фен страници и групи в социални мрежи - това е доста относително. Но отново не смятам, че е сложно. Дали не е сложно да се опитваш да наложиш страницата си като бранд, на който хората разчитат? Щом задаваш този въпрос, явно не си наясно как стоят нещата в социалните мрежи.
- набавяне на линкове от форуми, блогове, каталози и др. - не е кой знае какво умение. Не съм съгласна. Трябва да търсиш силни сайтове, които да те бутнат напред.
 
София е друга България. Това май трябва да е ясно на всички. Колкото повече се отдалечаваш в провинцията, толкова по-зле става положението със заплащането.

У нас на много места се получи така, че чуждите фирми, който дойдоха да правят бизнес в България прихванаха от родния манталитет ( всъщност те самите служители в йерархията са българи, така че е нормално ). Тук дори и частни фирми я карат като в държавната администрация - едни опъват работата, други парите.

Как си представяте в клон на една от най-големите фирми занимаващи се във финансовия сектор, този който всеки месец е първенец по привличане на клиенти и приходи с години да му отказват повишаване на заплатата? И той най-накрая напусна и те загубиха пари и клиенти, но не им пука.
Ами бизнеса се прави от хора - това, че името на фасадата е германско не значи, че и нравите зад фасадата са същите. КПД-то на един бг работник доста често е ужасяващо ниско, така че тези неща е нормално да са такива.

А относно първото изречение - говориш глупости, както обикновено. Работата си я създаваш ти - нямаме икономика, защото всички са в Джобс.бг и няма никаква креативност в българина. Ако не са чуждите фирми тука да сме умрели от глад.
 
Последно редактирано:
Ко, ко се търси..дебати? Работодателят предлага заплата, работника предлага заплата и където двете граници се пипнат това ще да е!
 
Естествено, в нашата държава всеки гледа да мине метър предлагайки жълти стотинки за упорит труд. Е това няма как да стане, защото будалите вече ги няма и никой не работи без пари.
Може би не става въпрос за будали, а за необходимост. Но го има и това с подбиването на цените. Фрийлансър е тегава, досадна, уморителна и еднообразна работа и точно тук не виждам как може да се постигне някакво развитие.

Поне засега не смятам да продължавам да бачкам за без пари. Около 10 месеца с по 1-2 почивни дни на месец съм бачкал за нов сайт заедно с помощник. И по мое мнение дадох сериозен принос за развитието на този сайт. Разбира се собствениците са направили каквото могат за популяризирането на сайта, но черната работа я свърших аз. И не се оплаквам от коректност, но заплащането вместо поне малко да се вдигне, стана обратното.
И към момента съм в почивка.
Явно, че хората смятат че копиртайтъра е един прост работник, и може да се замени с друг. След като се махнах сайта е тръгнал надолу. Не знам какви са причините, само отбелязвам факта.

Да кажем, че и в световен мащаб е нафлудено от пакистанци и какви ли не, които работят за 5 долара на час, но за тях 5 долара са нещо. А тук ( говоря специално за форума с обявите под лев, заради което и аз бях принуден да пускам такива ) какво ще изкараш на час?
 
Ако не са чуждите фирми тука да сме умрели от глад.
А за тези чужди фирми работят българи и в много случаи става пак същото. Чуждата фирма се побългарява и пак едни опъват работата а други парите.
 
Може би не става въпрос за будали, а за необходимост. Но го има и това с подбиването на цените. Фрийлансър е тегава, досадна, уморителна и еднообразна работа и точно тук не виждам как може да се постигне някакво развитие.

Да, наистина е тегава, досадна и уморителна работа, но повярвай ми има смисъл. Аз от другата седмица вече приключвам с фрийланс услугите и регистрирам фирма за копирайтинг услуги, защото имам клиентите, имам разбиранията и знам какво мога да направя, за да печеля от тази професия.
 
това е щот’ те ухажвам

А ние през цялото време си мислим, че е щот' си тъп. Ми така кажи де! :)
 
А ние през цялото време си мислим, че е щот' си тъп. Ми така кажи де! :)
Много романтична връзка ще имате, така виждам нещата :D.

Развалихте темата на жената, всеки има право да поиска колкото сметне че заслужава. 1000 човека се изредиха да казват какви нереални пари искала и как трябвало да взема 800 лв. Тези неща които се казват са от любимите ми шефове, които казват на работниците си ”няма пари, положението е много лошо” и в края на месеца си взема кола за 150 000...

Другата заблуда която видях в някой от постовете е, че работодателя винаги определял какви да са заплатите. Това е пълна заблуда и тарикатско мислене, винаги работника определя заплатата ;).
 
Работника определя заплатата, когато знае и умее нещо уникално и вижда колко ценен е за работодателя. Когато предлагаш копирайтинг, подръжка на страници и т.н. Се съобразяваш със стандартните цени, защото има много хора които го правят това, ама ти искаш да вземеш парите на шефа си, защото като може да наеме някой гладен студент за 800 лв ням да наеме човек на двойна сума ;)
 
Работника определя заплатата, когато знае и умее нещо уникално и вижда колко ценен е за работодателя. Когато предлагаш копирайтинг, подръжка на страници и т.н. Се съобразяваш със стандартните цени, защото има много хора които го правят това, ама ти искаш да вземеш парите на шефа си, защото като може да наеме някой гладен студент за 800 лв ням да наеме човек на двойна сума ;)

Колега не е така. Гладен студент и опитен копирайтър са много различни понятия и не се допълват. Гладният студент няма необходимия опит да предложи копирайтинг услуги, които да спомогнат за развитието на фирмата Х. Що се касае до човек, който има опит в писането на статии за сайтове, блогове, офпейдж оптимизация и т.н. нещата са много различни.

Мога да дам пример с човек от моя вход, който търси някое цитирам "специалистче", което да му направи сайт за 200-300 лева. Обикновен сайт тип визитка. Веднага открива изпълнител на задачата, а крайния продукт е повече от трагичен.

В копирайтинга съществуват специфични методики на работа, които изискват доста упорит труд, който не струва жълти стотинки. Разбира се, че всеки бизнесмен може да си наеме момче да му пише разни буламачи, но същия този тарикат ще потърси услугите на професионалист само няколко месеца по-късно, тъй като ще го закъса с наказания от Гугъл, подигравки от читателите и прочие.

800 лева заплата за копирайтър може да се даде, само и единствено, ако изпълнителя няма опит и работи от вкъщи. Всеки друг вариант е абсурден, освен ако не говорим за фрийланс дейност, където всеки си определя някакви цени и си бачка за тях.
 
Мога да дам пример с човек от моя вход, който търси някое цитирам "специалистче", което да му направи сайт за 200-300 лева. Обикновен сайт тип визитка. Веднага открива изпълнител на задачата, а крайния продукт е повече от трагичен.
Не ти е ок примера. Работата по един сайт-визитка дефакто струва толкова - ще видиш, че такъв сайт се продава дори за по-ниски цени в интернет. Естествено хостинг и домейн клиентът си плаща според нуждите на сайта и това са цени за работа, но ако имаш ясно задание и не си от онези клиенти, на които днес им хрумва едно нещо. Ако ползваш CMS като WordPress това става за седмица, а ако имаш рутина и за по-малко.

Та при този пример или е искал нещо по-специфично под предтекста "абе то лесна работа, няколко страници и това е", или просто разработчика си е бил некадърен. В днешния свят и най-големият некадърник може да взима огромни суми за посредствена работа. Примери колкото искаш - само се огледай.

Съжалявам за офтопика, но трябваше да го кажа.
 
@cross

Идеята ми е друга... Колегата споделя, че всеки гладен студент може да се справи с копирайт дейността. Това не е така, защото се изисква практика. Не всеки, който може да пише грамотно и да съчинява някакви текстове е копирайтър. Същото мога да кажа и за човек, който може да сглоби сайт на WP за няколко часа. Идеята е да получиш качество, което струва пари, а не да мислиш, че като платиш 300 кинта си супер герой и всичко е ОК. Ами не си, тъй като получаваш половинчат продукт, който не само, че няма да избие инвестицията, но и ще докара куп присмехулни коментари от страна на потребителите.
 
@cross

Идеята ми е друга... Колегата споделя, че всеки гладен студен може да се справи с копирайт дейността. Това не е така, защото се изисква практика. Не всеки, който може да пише грамотно и да съчинява някакви текстове е копирайтър. Същото мога да кажа и за човек, който може да сглоби сайт на WP за няколко часа. Идеята е да получиш качество, което струва пари, а не да мислиш, че като платиш 300 кинта си супер герой и всичко е ОК. Ами не си, тъй като получаваш половинчат продукт, който не само, че няма да избие инвестицията, но и ще докара куп присмехулни коментари от страна на потребителите.
Да, тук съм съгласен...ако искаш сайтът ти да е вървежен ти трябват повече неща и хич не е само до пари.
За копирайтърите съм съгласен - трябва ти опит, за да правиш текстове, които продават. "Гладният студент" надали ще вложи нещо от себе си в работата, което да е полезно за читателя и същевременно полезно за собственика на сайта. За някой умрял сайт/жълт вестник е перфектният кадър, но не и за нещо по-сериозно.
 
- писане на статии на различни теми. Аз не мисля, че има понятие като базов копирайтинг. Всеки може да напише статия, намирайки информация и пренаписвайки я. Но, дали ще я поднесеш по разбираем начин, дали ще е полезна на хората, дали ще нацелиш реалния проблем. Това се учи и повярвай ми не е за месец. Защото освен всичко, си трябва и творческо писане. Има тънкости, които се учат в движение, както за самото писане, така и от гледна точка на психологически профил на евентуалния купувач.
Десислава, ако имате опит със SEO статиите месечното възнаграждение, което написахте в първия пост е напълно постижимо, но с правилната обява и добър подход. Другият вариант е да имате много творчески подход, който да грабва читателите. Двете в комбинация изстрелват на върха, но такова майсторство съм срещал изключително рядко, и то не при българските "драскачи" (да, повечето не са копирайтъри, а точно "драскачи").

Успех!
 

Горе