Швейцария вече споделя банкови тайни с данъчните!!!

zoomaniak

Well-Known Member
Краят на епохата на банкова тайна, обвиваща собственици на сметки в Швейцария, вече е факт. Федералната данъчна администрация (FTA) на алпийската държава потвърди, че в края на септември за пръв път е започнала автоматично да споделя финансови данни за клиенти с данъчните власти в десетки други държави.

Това се случва заради влизането в сила на глобални стандарти за борба с данъчните измами. Швейцария е най-големият в света център за управление на т.нар. офшорно богатство и желаещите да изнесат там средства вече не могат да го правят без знанието на националните данъчни агенции.

Известна степен на секретност все пак е запазена - швейцарските власти не могат автоматично да научават какво гражданите държат в сметките си в собствената си страна например.

Първата размяна на данни трябваше да стане с всичките 28 страни от Европейския съюз плюс 9 държави и юрисдикции: Австралия, Канада, Япония, Норвегия, Южна Корея, Исландия, Гърнси, Джърси и остров Ман. Но в съобщението на FTA се посочва: "Кипър и Румъния в момента са изключени, тъй като още не отговарят на международните изисквания за поверителност и сигурността на данните." Прехвърлянето на информация към Австралия и Франция е било забавено, "тъй като поради технически причини тези страни още не са предоставили данни на FTA". Информация не е била получена още от Хърватия, Естония и Полша.

Около 7 хил. банки, тръстове, застрахователи и други финансови институции са регистрирани във FTA, събират данни за милиони сметки и ги изпращат на швейцарската данъчна агенция. Тя от своя страна предава на партньорските държави информация за около 2 млн. сметки.

Данните съдържат името и адреса на собственика на сметката, къде живее, данъчен идентификационен номер, от коя финансова институция в Швейцария идва информацията, балансът по сметката и капиталовите приходи по нея.

Така властите могат да сверят дали данъкоплатците правилно са декларирали сметките си зад граница.

Догодина размяната на данни ще обхване около 80 държави, стига да покриват изискванията за сигурност на информацията и защита на поверителността. Оценка дали това е така се прави от Глобалния форум за прозрачност и размяна на информация за данъчни цели към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
 
И какво си мислиш, че тези които е трябвало не са си изкарали парите от там преди това ли ...
 
И какво си мислиш, че тези които е трябвало не са си изкарали парите от там преди това ли ...

СВЕТА се променя. Всеки един тук трябва ежедневно да следи променливите - за да може да се промени и той иначе винаги ще работи и за себе си и за други хора или държавата или административният и апарат - все тая.

Не става въпрос само за Швейцария - паричните потоци стават все по - проследяеми и става все по трудно да са непроследими парите ни. Естествено определен % всеки ще остави да му бъдат проследени - това е "завесата" - но и ще се родят много "ферми" за ВРАТИЧКИ - ключ в ключа - ключалка в ключалката. Дребните детайли ще станат от изключително значение.

Опознаването на потока на парите ще стане сериозен приоритетен импулс за всички тук и по света. Който контролира парите - контролира целият свят. Има една тънка илюзия, че данъчните са всевластни - не е така - те оперират с низ от данни, които са им спуснати - правила и стъпки на йерархична служебност вътре в кошера им. Тоест примерно те работят с ЕГН - много услуги поради закона за лични данни не оперират с ЕГН на клиентите си - просто пример - и при поискана справка от НАП - те не откриват по ЕГН нищо. Само по имена и телефон. А имената и телефоните са променлива величина............ малки задни вратички за манипулиране на системата и потока от пари се разбира на много малки поточета и е почти невъзможно да проследят движението на парите........

Но все пак........... нещо няма сигурно на 100% и колкото по-малко следи оставяте - толкова по - хубаво.
 
Как успяваш да изпишеш толкова много и същевременно да не кажеш нищо?

Шифър е. Кодирано съобщение за хора, които разбират от скрита информация или послание... "колкото по-ясни следи оставяш, толкова по-лесно те хващат". Все пак нали знаеш, че всеки може да ползва филтри от прост характер като google alerts. 10% от писаното в този форум излиза редовно в google alerts.

И знаеш има и други филтри... на определени власти.

Но България е така усложнена като координация между властите, че просто винаги има шанс с лесни средства да скриеш поточета или поток...

Ето ти послание: Еконт работят само с две имена и телефон - нищо повече и това се прави с цел - определена цел - да им е лесно и неангажиращо в работата.

Който може да манипулира двете точки - манипулира потока или поточетата... и при справка НАП виждат само имена и телефон. Нито Еконт нито НАП са институция да доказват самоличност до ниво ЛИЧНА КАРТА. И ето ти вратичка... ключ в ключа - ключалка в ключалката. Изпращачите са имена и телефони. Има 350 офиса в София ако не ме лъже паметта, кой ще ви запомни. Получателя на НП винаги е различен - наречи го "братовчеда" - Еконт звъни на братовчеда да му иска съгласие да ти даде парите от НП на теб - ти вдигаш и разрешаваш. Няма доказване на самоличност чрез това действие......... НАП вижда в справките само две имена и телефон - телефони.

Вратичка. Поточета. Ключалка. Ключ. Имена. Телефони. Екип.
 
Това за Еконт май не е вярно. За да изпращаш трябва да имаш предварителна регистрация, а тя се прави с лични данни - не само име и телефон
 
Това за Еконт май не е вярно. За да изпращаш трябва да имаш предварителна регистрация, а тя се прави с лични данни - не само име и телефон

Е ти ако правиш схема - няма ли да манипулираш данните... получаването на НП не е проблем. Данните може и да са на Ромски гражданин или всеки останал беден човечец и да те упълномощи дори - за да улесни взимането на НП.... врътки много.

Те заради това критикуват всички куриери - оперират с лични данни - но само оперират - не ги доказват - не им е работа. Правят компромис с правилата си.............. и тоя компромис е вечен.

Другият сериозен компромис е предаването на пратката срещу подпис на лице различно от данните вписани в Товарителницата. Вярват на доверие и не им пука кой какъв се пада на получателя. Ходи после се разправяй....

Компромисите са удобни вратички за схеми.
 

Горе