Фирма в Чужбина / 2019

999888

Member
Здр.,

Надявам се да стана и аз дигитален номад. Та за това се цаних в един от най-голените сайтове за продажба на дигитални активи, да купя нещо.

Харесах нещо, преговаряме с продавача. И така скоро се очква да имам сайт с приличен трафик и приходи (за трафика е сигурно, за приходите може и да ме пързаля и да не са чак толкова).

Но това поставя редица въпроси от данъчно и юридическо естество. А имам чувството, че те ще се релевантни и за голяма част от аудиторията тук.

И така. Понеже сега нали в БГ влизат поредните свръх регулации и трябва да декларираш ел.магазина, а аз не искам нищо такова да правя, съм се зачудил дали да не пропусна ползването на "данъчния рай" наречен България и да си отворя фирма в друга юрисдикция.

За амазон знам че са в люксембург, за гугъл знам че са в ирландия. Четох инфо за малта също.
Там на хартия данъците са много големи - докато не се стигне до изключението. Например в Малта от 35% корпоративен падаш на 5% ако е онлайн бизнес, който няма приходи от самата Малта. Ако правилно помня ДОД не плащаш върху доходи получени от дружеството, ако то има приходи от извън малта. Нещо пдобно беше и щата делауеър. Няма нужда от физическо присъствие, и адресна регистрация ако правилно помня.

И малта и люксембург и ирландия са ЕС и си имат автоматичен обмен на финасово инфо с другите от ЕС / и не само / така че целта ми не е нещо да крия - то няма и какво, защото този сайт печели по 1к долара от адсенс, т.е. Гоогле е единствения клиент.

Та въпросът ми е: Има ли тук някой който за онлайн бизнес използва чужбинска фирма, ако да , да каже къде, какви са плюсовете и минусите и най-важното разходите за счетоводно обслужване, и ако трябва да се пътува, каква е честотата на пътешествията ?

Аз предпочитам, някоя англииско-говоряща юрисдикция, но не е проблем и другаде, ако е подходящо.
 
Чувам, че някой местят фирми в Румъния, защото тук им се вижда, че малко попрекаляват с тия регулации, базирайки се, че вече така или иначе не е много благоприятна средата за малкия и среден бизнес. Проучи няколко основни неща:

  • Къде ще имаш данъчни облекчения и не е голям корпоративния.
  • Къде ще успееш да ползваш и адреса за тръст.
  • Къде ще може да избегнеш нещата, които те притесняват тук.

Нали това са ти основните въпроси, които те вълнуват. Или има и нещо друго. За жалост навсякъде има някакви регулации, и това е повече от неизбежно. Тук не е изключение, но повечето се плашат от това, че и държавата е мизерна и ще са доста агресивни, за да си съберат кой какво крие и покрай това ще горнат и честните, но дано не те изненадат, че навсякъде ще имаш регулации. Като вече знам, че в Испания (от счетоводителка), че там всеки магазин си е свързан в реално време с техните служби. Нищо ново. :)
 
За колко оборот за година говорим.

Топлата вода е открита... да местиш бизнес за 50 000 лв - е тъпо и неправилно.
 
както казах 1000 долара месец. Не че не се надявам да се повишат. Да тъпо е за такива суми. Ама пич аз сега съм в процеа по излизане от един бизнес. И това което видях от НАП и други контролни органи ме умопомрачи. В допълнение добавяме некачествена правна система - бавна и непостоянна. Например по идентични казуси различни съдилища и съдии взимат противоположни решения, а дори елементарни дела с точат с години - при това без да има умишлено бавене от никоя от страните (примерно насрочват ти делото за след 12 месеца за пъряво заедание).

Нещо не ме кефи тук. Затова питам кой какъв опит има с чужбина
 
И това което видях от НАП и други контролни органи ме умопомрачи.

Виж навсякъде системата - системите са направени да не работят за теб... не знам с кого се съдиш - предполагам със съдружника ти....

Не знам и каква ти е нишата. Но всичко зависи от нишата...

Познавам много Българи - отиват да живеят в друга държава - изчакват 1-2-3 години и си правят там фирма.... връщат се и правят и тук фирма - но примерно тук назначават за управител жена си....

Много доходна схема - за цял живот. И много пари се правят - защото са родниини. Тоест няма кой да ги преебе... за да се съдят.

Но все пак анализ и наблюдение на място си е най-важното... вземи за пример банковите стокови кредити във Франция / имам сестра там / под 7-4% са.... и още куп готини Банкови изгодни оферти има....

Тоест мога чрез фирмата на сестра ми да се финансирам по на далавера - отколкото чрез 2 банки в България. Но зет ми го е шубе и не дава да правим пари помежду си - щото Франсетата надушват такива врътки според него много лесно....

А чрез врътки се правят най-силната ЧП - Чиста Печалба от договори или внос на стоки....
 
Интересни опции според мен са:

- Естония - там можем лесно да станем "дигитални" граждани и да открием фирма. Предимството е много френдли и силно ориентирана към интернет администрация.

- Ирландия - вторите най-ниски корпоративни данъци в ЕС след България. Освен това са много френдли към нови бизнеси - има редица облекчения за стартъпи (без осигуровки в началото и т.н.).

- Румъния - защото е близко.

- Швейцария - всичко е скъпо и нямат много доверие на българи (то кой ли има). Но пък и цените на всичко са високи - ако успееш да се наложиш там с някаква услуга (изработка на сайтове, SEO, др.), ще си правиш добри пари.

За сега обаче и аз само проучвам и не съм предприел нищо конкретно.
 

Горе