От офлайн към онлайн

martinv

New Member
Здравейте хора! Разрових се доста из форума, но не можах да намеря нужната ми информация. Извинявам се предварително, ако повтарям темата.
Казуса при мен е следния: Имам работещ бизнес от над 10год занимаващ се с продажба на резервни части, тоест физически магазин и фирма ЕООД регистрирана по ддс. Всички в бранша обаче имаме една и съща схема - всички имаме физически магазини и зареждаме от два, три склада в цялата страна или от големи B2B компании. Тоест колегите с онлайн магазини реално нямат почти никаква наличност и накратко е като дропшипинг. Въпроса ми е... аз сега като искам да наваксам и създам по същия модел онлайн магазин мога ли да използвам същата фирма без да регистрирам онлайн магазина в НАП, ако в сайта ми се плаща само чрез ППП и банков превод!? Или да регистрирам нова фирма!? Има ли нещо законово, което трябва да знам когато онлайн магазина ми работи без складова наличност?
Благодаря ви предварително.
 
Всеки един действащ, или иначе казано, извършващ търговска дейност и осъществяващ продажби електронен магазин трябва да бъде регистриран в НАП.
Няма нищо общо вида и начина на приемане на плащанията с това той да бъде регистриран в съответната институция.
Вида на плащане в случая „ППП“ и „банков превод“ ви дават право да не издавате вие касов бон, а това ще прави куриерската служба, която доставя пратката при сключен договор за ППП с нея.
Това дали ще оперирате с нова или сега действащата ви фирма е право на ваш избор.
Моят съвет е да се консултирате с някой експерт счетоводител, за да не се главоболите после.
Тук по форумите ще чуете какви ли не съвети, но при една проверка си е тегаво, ако сте пропуснали нещо.
Има една много полезна група във фейса, „ Онлайн магазини“, в която повечето казуси се дискутират.
Станете член там и ще бъдете доволен.

Успех.
 
Време е за онлайн магазин и според мен. Вече сте регистриран като търговец в НАП? Ще е нужно да регистрирате и магазина, като за това реално ще е нужно малко съдействие и от самия хостинг, предоставяйки ви данни, които НАП изисква. Според мен не е нужно каквото и да е ново юридическо лице, може да се оперира с настоящата.

Пиша го, защото мой познат мина през този сценарии и в момента някак онлайн магазина му започна да прави доста повече от някои негови по-малки, които в последствие затвори, защото там се изместиха клиентите. Говорим още преди 5 години. Доста години с няколко магазини, като един основен, но в един момент реши, че онлайн магазина ще му даде повече обхват и така се и случи. :) За това давай смело. Ако нещо имаш нужда от помощ, казвай. Имаме доста такива търговци тук и определено ще получих доста адекватни мнения.

Няма да споменавам, че плащане ще е наложения платеж. ;)
 
Благодаря за отговорите. Може би не съм се изразил ясно. Искам да избегна момента със СУПТО и заради това искам да има плащания само с ППП. Ако е така може ли фирмата да е една и съща и за двата магазина? Във физическия магазин имам само касов апарат без друго ФУ и не използвам никакъв софтуер за складовата наличност.
 

Прочети последните коментари и линковете към тях. Не става много ясно, но не успяха да на 100% да го прекарат като хората. Ако въобще нещо са направили, освен да накарат бизнесите да потрошат едни пари.

Моят приятел има складова програма и отделно магазина му играе такава. В тези платформи обикновено има да зададеш каква наличност имаш, все пак ако някой реши да прави последното си пазаруване, да може магазина да отговори на това. А при теб ми е странно, че нямащ нещо, което да следи какво е минало през магазина и като количество и като продукт. Евалата, че помниш, но си има година за година статистики. ;)
 
Всеки един действащ, или иначе казано, извършващ търговска дейност и осъществяващ продажби електронен магазин трябва да бъде регистриран в НАП.
Няма нищо общо вида и начина на приемане на плащанията с това той да бъде регистриран в съответната институция.
Това къде го пише?
 
Моят съвет към колегата е да си намери счетоводител, който да е много в час с последните изменения и да се интересува от темата. Той и сега сигурно има счетоводител, но не се знае дали разбира от онлайн магазини.
При продажба с една и съща фирма на физически и онлайн магазин задължително се прави регистрация в НАП. Засега СУПТО отпадна, но не се знае до кога. Ако продава с друга фирма и ако приема плащания само с ППП и банка, но на каса (без плащания с карта и т.н. в онлайн магазина), тогава не е необходимо да се регистрира магазина в НАП. Ако пък приема плащания с карта задължително се регистрира в НАП и всеки месец до 15 число се изпраща един файл с продажбите. Ако пък направи отделна фирма за онлайн магазина, трябва да види и измененията в ЗДДС. Там ако искаш имай и 5 фирми, ако са свързани лица и на един адрес, сходни дейности и т.н. се сумират общ оборот и минава по ДДС. Темата не е за форум. Темата си е за счетоводител, който да знае тези неща, да те насочва и т.н., с форум само няма да стане.
 
Ако продава с друга фирма и ако приема плащания само с ППП и банка, но на каса (без плащания с карта и т.н. в онлайн магазина), тогава не е необходимо да се регистрира магазина в НАП.
Може би най-добре в понеделник звъннете в НАП и кажете:
-Добър ден. Имам електронен магазин и едни колега от предприемач точка ком ми казаха, че не трябва да се регистрирам при вас.
Името ми е............. и сайта е: ...............
Какво ще ме посъветвате?
Благодаря.
И после сподели тук какво са отговорили.
Ще ни е полезно.

Щото аз бях чел някъде, но може и да не важи:

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ЛИЦАТА, КОИТО ИЗВЪРШВАТ ПРОДАЖБИ ЧРЕЗ ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН

Чл. 52м. (Нов – ДВ, бр. 80 от 2018 г., в сила от 29.12.2018 г.) (1) Лице по чл. 3, което извършва продажба на стоки или услуги чрез електронен магазин, независимо дали използва собствен домейн, нает домейн или домейн на друго лице, предоставящо платформа за извършване на продажби в интернет, преди започване на дейност по продажби на стоки/услуги чрез електронен магазин подава информация по електронен път с квалифициран електронен подпис по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс чрез електронна услуга в Портала за е-услуги на НАП, достъпен на интернет страницата на НАП, съгласно приложение № 33.

(2) Информацията по ал. 1 се подава отделно за всеки електронен магазин, чрез който се извършват продажби.
(3) При промяна на данните по ал. 1 актуална информация се подава в 7-дневен срок от настъпване на промяната.
(4) При прекратяване на дейността по продажби на стоки/услуги чрез електронен магазин информация за това обстоятелство се подава по реда на ал. 1 в 7-дневен срок от прекратяване на дейността.

Чл. 52н. (Нов – ДВ, бр. 80 от 2018 г., в сила от 29.12.2018 г.) Лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин, са длъжни да съхраняват в сроковете по чл. 38, ал. 1 от ДОПК създаваната чрез софтуера на електронния магазин информация (текуща база данни и архивни копия на базата данни) и при поискване от органите по приходите да осигурят достъп до нея с възможност за експорт и копиране на данни.

Източник: Интернет или по конкретно: https://yanaksoft.com/изисквания-към-лицата-които-извършва/
ама, може и да съм се заблудил, не претендирам за достоверност.
 
Може би най-добре в понеделник звъннете в НАП и кажете:
-Добър ден. Имам електронен магазин и едни колега от предприемач точка ком ми казаха, че не трябва да се регистрирам при вас.
Името ми е............. и сайта е: ...............
Какво ще ме посъветвате?
Благодаря.
И после сподели тук какво са отговорили.
Ще ни е полезно.
Първо, това е несериозно. Все едно да питаш НАП , трябва ли да плащам данъци. Няма да казвам мнение за лелките от телефоните на НАП.
Второ, това е извадка от Наредба - Н18, част от тези текстове отпаднаха от ВАС преди няколко дни.

Ето официален отговор от НАП.

"КиК Инфо отправи запитване към НАП във връзка с електронните магазини и Наредба Н-18.

Търсехме потвърждение за това дали са задължени да се обявяват в НАП електронните магазини, които приемат плащания само по банков път или само чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги.




На нашите два въпроса:

1) Електронен магазин, при който плащанията по продажбите са само по банков път, счита ли се за „Лице по чл. 3” във връзка с чл. 52м, ал. 1 от Наредба №Н-18 и задължен ли е да подава Приложение № 33?

2) Електронен магазин, при който плащанията по продажбите са само чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги, счита ли се за „Лице по чл. 3” във връзка с чл. 52м, ал. 1 от Наредба №Н-18 и задължен ли е да подава Приложение № 33?

Отговорът от Националната агенция за приходите е следния:

„Лице, което извършва продажби чрез електронен магазин, но не приема плащания, за които е налице задължение за издаване на фискален бон (например, банкови парични преводи и пощенски парични преводи), не попада в обхвата на задължените по чл. 3 лица, съответно за него не е налице задължение по чл. 52м за подаване на информацията, посочена в Приложение №33 на Наредба №Н-18/2006 г.

Следва да се отбележи, че по желание на лицето, същото може да бъде включено в публичния електронен списък на електронните магазини, който НАП ще поддържа и ще бъде достъпен на интернет страницата на агенцията, след подаване на информацията, посочена в Приложение №33 на Наредба №Н-18/2006 г.“ (курсивът е на редакцията)

Писмото с целия отговор от НАП можете да изтеглите от тук.

Важно е да се отбележи, че при доставка или продажба на стоки или услуги, за които се плаща с банкова карта, също се издава фискален бон. По силата на чл. 118, ал. 3 от ЗДДС фискалният и системният бон са хартиени документи, регистриращи продажба или доставка на стока или услуга в търговски обект, по която се плаща в брой, с чек, с ваучер, с банкова кредитна или дебитна карта или с други заместващи парите платежни средства, издадени от въведено в експлоатация фискално устройство от одобрен тип или от одобрена интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност"

https://kik-info.com/novini/novini-...yamat-zadalzhenie-da-izdavat-kasov.143994.php


Продължавам да твърдя, че колегата трябва да си намери счетоводител и да не разчита на форумите за такива сериозни въпроси.
 
Можете да регистрирате др.фирма и да продавате от нея - обърнете внимание, че ако 2-те фирми са с един и същи адрес и със сходна дейност трябва регистрация по ЗДДС.
Може да продавате онлайн и от същата-старата фирма.
Обърнете внимание ако регистрирате 2-ра фирма кои хора ще работят там.
Интернет магазин се регистрира в НАП ако имате касов апарат, ако е само по банков път и с ППП не е задължително да направите регистрация в НАП на Интернет магазина.
 
Можете да регистрирате др.фирма и да продавате от нея - обърнете внимание, че ако 2-те фирми са с един и същи адрес и със сходна дейност трябва регистрация по ЗДДС.
А това при наличието на двете фирми по принцип, или само ако двете фирми сумарно правят оборот над 50К годишно? А за регистрацията на онлайн магазина в НАП, следвам от това, че вече има офлайн и има вече работещ касов апарат.
 
А това при наличието на двете фирми по принцип, или само ако двете фирми сумарно правят оборот над 50К годишно? А за регистрацията на онлайн магазина в НАП, следвам от това, че вече има офлайн и има вече работещ касов апарат.
Ако е над 50К за12 месеца. Ако е нова фирма и няма касов апарат, може без регистр. на инт.магазина в НАП.
 
Имах такъв магазин онлайн. Доста проблеми от към интеграция с тек док и т.н, но става в крайна сметка. Нишата е много натоварена от към конкуренция и трябва доста работа по отношение на Seo (оптимизация за търсачки). Това, че имате физически не значи, че като направите онлайн, той ще продава. По скоро ако не заделяте бюджет за маркетинг, онлайн магазина просто ще си стои като паметник в пространството. Също трябва да се помисли каква платформа да се използва Opencart, Custom, (WordPress умишлено не споменавам защото ще загине с толкова продукти) или нещо друго и това преди да се направи, защото цените за интеграция на тек дока са доста различни при различните платформи. Ако искате пишете на лично мога да ви обясня всичко специално за частите по-отношение онлайн търговията с тях.
 

Горе