МВР се опитва да контролира интернет форумите

niks

New Member
Welcome to Bulgaria

============================

Вътрешното ведомство няма право да иска IP адрес без разрешение на съда

Зачестяват исканията от разследващи полицаи, следователи и вещи лица към електронни издания с настояване да предоставят информация за автора на даден коментар, научи "Сега". Иска се IP адрес, user agent и други данни, които да послужат за установяване на самоличността на автора. В някои редакции получавали по 5 такива запитвания на седмица, при това те понякога се дублирали от няколко полицейски дирекции в страната, докато се установи от кой град е съответното IP.

При това става дума за питания по образувани дела, но без да има съдебно разрешение за търсената информация. Обикновено интересът бил към "глупави" или недобронамерени коментари по адрес на политици или министри, споменати в журналистическите материали. По информация на "Сега" се проявява интерес и към авторите на коментари под публикации в блоговете. Обикновено той се изразявал в телефонни обаждания на служители в регионалните структури на ГДБОП или от някой експерт, назначен по гражданско дело за клевета.

От МВР обаче твърдят, че няма такава практика за установяване на IP адреси. "Може да се случи такова нещо само когато става въпрос за нещо сериозно като отвличане или убийство, но само след съдебна заповед", коментираха от министерството. В отговор на запитване на "Сега" колко подобни искания са направени от началото на годината и по какви разследвания от МВР обясниха, че имат само един такъв случай. Става въпрос за участник във форума на Дарик радио в Благоевград, от когото бившият шеф на местния окръжен съд Красимир Аршинков се оплакал.

Заради това разследване през август м.г. полицаи обискираха столичния офис на радиото. Повод Аршинков да се почувства застрашен се оказа коментарът: "Уважаеми председателю, не се разхождай неглиже в Банско, защото може случайно да ти се стовари от небето тухла или керемида. Понякога трябва да си вдигаш главата и да се оглеждаш, не може само да гълташ, ще се задавиш. Лакомията на твоето семейство не свърши ли?"

Според съдии искането на IP адреси се равнява на претърсване и за това трябва да има съдебно разрешение. НПК обаче позволява при неотложни случаи претърсванията да се правят без одобрение и то да бъде поискано до 24 часа след действието.


ПРАВА

Според адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" всяко директно искане на такива данни е заобикаляне на закона. И НПК, и Законът за електронните съобщения изискват съдебно разрешение за получаване на такава информация. Чрез трафичните данни, чрез IP адреса и точния час в МВР могат веднага да разберат кой е написал пост в даден форум.

======================================

Внимавайте какво пишете да не давате обяснения в участъка, вместо да пишете направо действайте

Лозето не ще молитва иска мотика
 
От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

На мен лично ми е много интересно как излиза някоя новина в големи български сайтове която не се нрави на сегашната власт и до няколко часа тя е събрала 200 коментара и изведнъж изчезва... бахти цензурата... 21 век... демокрация...
 
От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

Благодарение на тези управници все повече изгарям от желание да живея в Маями! :D

[video=youtube;jVfyXw7ZZ8Q]http://www.youtube.com/watch?v=jVfyXw7ZZ8Q[/video]

PS: Егати полицейщината то вече не можеш и мнението си да кажеш :(
 
Последно редактирано:
От: От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

PS: Егати полицейщината то вече не можеш и мнението си да кажеш :(

Ама бате, той такъв си беше и на това основава и политиката си. Какво друго да очакваме от човек, който цял живот е бил в системата, да ни изтреля икономически ли? Мне!!! По-скоро ще ни заключи всичките, преди да стигне до нормално управление на държавата. Но нека, да видим кой ще му плаща данъците, като всичките ги надупи. :) Нека, нека. Ако гръмне и това лесно ще си отидат и тия. Започнали са да прекаляват, така че е по-добре да внимават с това. Малко му трябва на народа да се вдигне. Никой не обича да живее в страх.
 
От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

Тази статия не е за форуми, а за коментари в новинарски сайтове. Просто този, който я е писал не прави разлика между двете работи.
 
От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

Тази статия не е за форуми, а за коментари в новинарски сайтове.

Къде е разликата когато става въпрос за свобода на изразяване на лично мнение ?
 
От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

Няма такова нещо като "свобода на изразяване на лично мнение". Хората са се отказали от нея за да живеят в цивилизовано общество.
 
От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

"Хората" , я си помисли пак и си редактирай постта

Човека е човек когато има:

1. Собственост

2. Свобода на мнение

3. Свобода на избор.

Когато липсва едно или повече от трите се говори за РОБИ а не за "хора" и за Колония а не за "цивилизовано общество"
 
От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

Не е вярно това - правят от мухата слон !
Тук колко пъти са се обаждали от мИлИцията?

мисля че преувеличават журналистчетата за да драснат някоя сензацийка
 
От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

Тук колко пъти са се обаждали от мИлИцията?
Какво ще търсят тук , само как да си платим данъците обсъждаме :wink:
 
От: От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

Да, и как КЗП не си върши работата като хората. :)

А да тях ги пропуснах ... един акт не им се удава да съставят ... 8)
 
На журналистите простотиите, евтини сензации писани от неграмотни хора. Защо им се връзвате изобщо? Ми те са толкова тъпи, че не прават разлика между сайт и вестник. Същата тази долна сган прави и репортажи как разни хора продават лекартва по интернет например. И всякакви други простотии.
 
От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

Да, те реално има за какво да мърсат интернет. Яде им от хляб. Аз даже се чудя кой идиот продължава да налива пари (и то не малко) в телевизионна реклама, както и таква по вестници и смисания. А за сайтове, в които драскачите да изцяло повлияни от властта, дано скоро ги хакнат. Всичките такива. Такова ни е нивото и на журналистиката тук, всички са мишоци и дупедавци. Имаше преди време, на скоро, статия как всичко което се пише по вестниците идва директно от МВР и това е. Няма друга гледна точка, еди кой си е престъпник иго арестували. Точка на историята. И тъпия народ вярва. Еми нека, за това и живее така. :)

Днес си пускам радиото в колата, не си спомням кое радиото, но новина № 1 беше, че некви си във Варна били арестурави за сводничество, като новина № 3 или № 4 пак беше за някакъв арест. Аз мога ли да попитам що за олигофрения е това. Аз каква далавера (както и всеки данъкоплатец) имам от това, че са арестувани некви курви и сводници? Що за плитко мозъче трябва да имаш, за да ти повлияе тази новина положително. Егати шита. Виж новини от сорта на: "България е топ дистинация за исторически преживявания" - тук има лапачка за всички си мисля аз. Или Бизнес климата в България привлича еди кокко си милиарда евро инвестиции през тази година. Ей това са новините, които трябва да са по медиите. А не некви си Джеки Чан лайна. :) Щом и певци започнаха да арестуват, нещата не са на добре, да ви кажа.

Не казвам, че е лошо това, но трябва ли нещо, което е редно да се случва (да се гони престъпността) да е новина и то преобладаваща. И да се набляга на нея нон стоп, все едно преди е било анарахия преди тях. Но най-лошото е, че медиите им помагат, за да стигнат до крехките съзнания на избушения от глупости народ. Какво да кажа. Аз ако съм нормална медия няма да публикувам нещо глупостите им. Само неща, които са стойностни и са постижения. Ще кажете, ама ти ще фалираш така. Да, ама не. Няма да фалира, защото ще е единствената, която не бълва глупсоти и хората ще гледат какво реално ги вълнува. Да, няма да имам покровителството на правителствато, но това е бизнес. Няма място за чувства. ;)

Така, че не четете медии, които пускат такива глупости. Това са просто драскачи живеещи от заплата до заплата. ;)
 
От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

Веднага мога да ти кажа защо са такива новините. Защото от пресцентровете на МВР пращат информацията готова написана до медиите по мейла, те само я преразказват и я пускат в ефир. Така си пълнят програмата без да полагат никакви усилия и без разходи. Тъпо е, но е факт.
 
От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

Да така си е брат. Кофти но факт. :(

Ето го и този бастун:

26042010087..jpg

Сега да му кажа на това репортече, подвизаващо се под името Ивайло Цветков. Първо интернет не е пълен са такива глупости, бастунчо. Просто каквото търсиш такова ти отговаря. Не е лошо да се напише, че в нета има хора, които правят пари, както и ученмици, които правят повече пари от родителите си в мрежата. Че адски много полезна информация може да се намери, забавления и общностти, в които да се специализирате в това което работите или практикувате като хоби. Само едно пожелавам на всички медии и вестници, които плюят така интернет - да фалират и никога да не се помнят. ;)

Та същата е работата и с новините, които МВР им дава. Някой ден ще се печатат вестници, за да си трият хората седалищните части след опредлена физиологична нужда. :)
 
От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

Всеки лев, който влиза в интернет рекламата е за сметка на намаляващите приходи на вестниците и телевизията. Поради тази причина няма как да очакваме благосклонно отношение от тях. В крайна сметка, на кой му пука? Бъдещето е ясно.
 
От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

За всеки влак си има пътници не може да се рекламира само в интернет по тая логика да махнем и билбордовете и плакатите , надписите по колите и така на татъка... Не е като да няма ефект от тези неща ;)
 
От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

За всеки влак си има пътници, но пътниците в оня влак намаляват постоянно, защото се прехвърлят в нашия :) .
 
От: МВР се опитва да контролира интернет форумите

За всеки влак си има пътници, но пътниците в оня влак намаляват постоянно, защото се прехвърлят в нашия :) .
Така е, замират миличките и освен да хейтва за последък, не им остава друго. :)

Прав си за пронт изданията, билбордовете и другите такива неоправдани реклами. Но го има момента, в който ако рекламудателя има някакъв бюджет, би заложил по-голямата си част в интернет релкама, а малката останала в другите глупости. Все пак аз не бих си купил нещо видяно в прин, освен ако не е каталог. Никога не съм чувал весник да е продал на някой нещо, както и билборд. А и да не споменавам колко страва принт издание. С тези пари ще направиш много повече онлайн отколкото на принт. Като ефекта е измерител за това. Самото плщене на медиите по интернет говори за страх от взимането на хляба от устата им. А сраха смърди от далеч. Никога не са споменавали интернет с нещо добро, освен ако не е свързано с нещо голямо, като: Фейсбук мина по посещаемост Гугъл. Ей такива, за да запълнят рубриката си.
 

Горе