Автоклав за консервиране на месо

Elisido

New Member
Здравейте ,със семейството ми обмисляме да наемем помещение, в което хората да си носят при нас месо и ние да го консервираме с автоклав в метални кутии. Някои наясно ли е какви изисквания имат ХЕИ за този вид така да се каже бизнес.
 
Здравейте, първото изискване което ще имате от ХЕИ/БАБХ е документално да покажете и да докажете пътят на месото, с други думи изисква се реален източник на суровина/месо за тази дейност, също така трябва да притежавате всички необходими лицензи за безопасност и ветеринарни изследвания. Месо без документи, консервирано според вашата представа няма да се допусне. Контролът е жесток, и справедлив.
 
Ясно , реално няма как хората носещи месото си, да имат документ че са си изгледали те животното и месото си е тяхно. Беше ми интересно защото в околността има такова място за консервиране и е меко казано печатница за пари. Най-вероятно нямат разрешително ,защото и касов апарат не видях никъде. Благодаря ви много за отговора
 
Съвсем спокойно бихте могли да уведомите ХЕИ/БАБХ, ако смятате че някъде се извършва нелегална дейност/престъпление, което би могло да засегне здравето на обществото ни, в частност малки и големи. Това не е шега, и задължително такъв обект трябва да притежава, разрешително поставено на видно място, регулярни проверки от органите, задължителна температура в помещението, специално работно облекло предназначено за работа с месо, предпазни средства, и задължително касов апарат, парите на ръка и специфичната дейност описана от вас изискват/подсказват за сериозна проверка от органите на реда.
 
Аналогичен бизнес съществува и откъм растения - с "материали на клиента", най-често ябълки - цех в едно родопско градче изтисква и бутилира плодови сокове. За плодове доколкото знам изскванията са по-леки, примерно не се изисква да се спазва т. нар. хладилна верига.
 
Здравейте ,със семейството ми обмисляме да наемем помещение, в което хората да си носят при нас месо и ние да го консервираме с автоклав в метални кутии. Някои наясно ли е какви изисквания имат ХЕИ за този вид така да се каже бизнес.
Нещо като услуга. И никакво разпространение от ваша страна? Нали?
 
Да ,точно. Но в интерес на истината излиза ,че хората си действат незаконно така да се каже
 
Да ,точно. Но в интерес на истината излиза ,че хората си действат незаконно така да се каже
Не е само за това. Има си още варене на ракия, правене на вино....това според мен е в същата категория. :) Но готови за лична консумация, нали. Макар, че знам, че си има и общи казани за варене на ракия. И то още опериращи. ;)
 
Не искаме качествено месо от малки производители, искаме си боклука от кауфланд.
 
Само знам, че много производители, които те надушат няма да са много щастливи от факта, че са позволили на някой да прави това, защото ще се превърне в практика и това директно си е бъркане в джоба им. Разбира се, ако все пак си го намират това месо, защото това е трудната част от процеса. Всеки гони бабите и дядовците по селата с отгледаните им животни, но за жалост това върви с връзки и познанства. Но темата е друга тук.

Според мен е нужно да минеш всичките проверки, за да може свободно да оперираш със машината и да нямаш проблеми. По никакъв начин не трябва да става дума, че ще произвеждаш, дори и да искат да те вкарат в тази категория. Но ти няма и как.
 

Горе