Авторски права върху старите български филми

karlson

Active Member
В последно време, забелязвам, че се изтрити от YouTube повечето старите бг филми. Често излиза съобщение, че някой е предявил права върху тях. От друга страна забелязвам, че същите филми са се преместили на Vbox7. Обаче там, е невъзможно да се гледат от чужбина. Говорим за наистина стари филми от преди 70-те години. Какво всъщност се случва?
 
Моето наблюдение е, че когато ги дават по Телевизора :)) и като чели им взимат правата, иначе казано при "нова" дават по телевизията и го местят на своето си вбокса. За бтв знам, че озвучават го с тяхно аудио и го пускат във тяхното войо ли беше нещо такова. Ако някой има повече инфо да каже и на мен ми е интересно.
 
Вероятно държателите на правата са подали иск да бъде свален, докато във Vbox7 нещата може би са по различни.

Попринцип това си е проблема при нас, хем ти се иска да гледаш български филм, хем няма откъде.
 
Не е само за старите - аз например искам да намеря на Камен Донев Уют - гледах го на кино и искам да го гледам пак, но го няма никъде. Нито по торенти, нито по сайтове. Не ми е проблема в парите, бих си го купил, но го няма. С други БГ филми също е така. Май не ни върви много маркетинга.
 
Еми така, докато в чужбина хората се опитват да спечелят от филмите си, ние тук ремонтираме къщи.
 
ФИЛМАУТОР държат правата на всичми стари бг филми, в случай че някой го интересува. И доколкото знам не взимат тънко за еднократно излъчване. Нормално да ги махнат и от видео сайтовете. ;)


Възнаграждението по настоящата тарифа е в размер както следва:

1)в случаите, когато потребителя няма право да съхрани(download) произведението, възнаграждениетое 18% от цената без ДДС, която всеки потребител дължи на ползвателя за всеки достъп до съответното произведение, но не по-малко от 0.10лв. без ДДС на достъп до произведение и годишен минимум, посочен по-долу.

2)в случаите, когато потребителя има право да съхрани (download) произведението за определен период от време, но без да може да го възпроизвежда на други носители, възнаграждението е 22% от цената без ДДС, която всеки потребител дължи на ползвателя за всеки достъп до съответното произведение, но не по-малко от 0.15 лв. без ДДС на достъп до произведение и годишен минимум, посочен по-долу.

3)в случаите, при които потребителят, след осъществен достъп, има право да съхрани произведението за неограничено време и да го възпроизвежда многократно, включителни и върху други носители и формати,възнаграждението ев размер на 0.70 лв. без ДДС за всеки достъп до всяко произведение и годишен минимум, посочен по-долу.

Чак пък солено.
 
Пробвай да си телевизия, която искаш да го излъчиш в праймтайма си. За потребители не е, но пък са били фри, нали? :)

За телевизията е около 1 200 лева на произведение.


Съжалявам, не можах да разбера въпроса.

Само да добавя, че за 2018 година дружеството е събрало едва 1 200 000 лева.

Ето го отчета за 2018 http://www.filmautor.org/assets/OS_2019/Fin_OS_2019_otchet.pdf.

Няма нито една страйминг платформа, която да иска родното кино.
 
Последно редактирано:
Че откога в България се спазват авторските права? Изпуснах последните 10 години, та питам да не се е развила в тази посока :) :) :)
 
В последно време, забелязвам, че се изтрити от YouTube повечето старите бг филми. Често излиза съобщение, че някой е предявил права върху тях. От друга страна забелязвам, че същите филми са се преместили на Vbox7. Обаче там, е невъзможно да се гледат от чужбина. Говорим за наистина стари филми от преди 70-те години. Какво всъщност се случва?

Инсталираш си Kodi + адона Exodus отиваш на подредба на филми според език, избираш български и гледаш.
 

Горе