Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Welder

Active Member
Отделете 5 мин. от свободното си време и прочетете статията. Уверявам ви, струва си!


Във връзка с излизането на българският пазар на последната книга на Умберто Еко- „Пражкото гробище“, известният писател даде интервю за Дарик радио, в което между другото прави неприятни констатации относно родната действителност:

- Г-н Еко, след доста дълго забавяне на българският пазар ще бъде излезе вашата последна книга „Пражкото гробище“, която предизвика доста разгорещени реакции в редица западни държави. Защо се забави толкова издаването и в България?

- На този въпрос би трябвало да отговорят българските издатели, но аз лично не се учудвам. Наблюдавам вашата страна отдавна и знам, че тука нещата се случват или с голяма доза закъснение или изобщо не се случват.

- Какво имате в предвид, като казвате, че ни наблюдавате?

- Интересни сте ми. Виждате ли, навсякъде около вас ври и кипи, светът се променя. Свидетели сме на революции и протести, като започнем от арабския свят, минем през Щатите, Европа и стигнем до Русия. Хората се обединяват в опит да задават въпроси, да търсят отговори и да предизвикват промени. България е една от малкото страни в които някак си тези неща остават извън кадър и обществото не реагира или, ако го прави то е вяло и апатично, да не кажа безлично. По скоро някак си по задължение, а не с истински хъс и емоция.

Не градя впечатленията си само от последните години, но и от времето когато Източна Европа, преживяваше това, което сега преживява арабския свят. И тогава във вашата държава промяната премина някак си спокойно, лежерно, да не кажа, че това което трябваше да стори обществото, бе сторено от комунистическата върхушка. Вие бяхте и си оставате прецедент, властимащите свалиха сами себе си, пребоядисаха се и отново поеха управлението, докато обществото им ръкопляскаше по площадите, имитирайки някакви опозиционни митинги, дори не и протести.

Обществото ви прилича на подритван от тълпата човек, човек оказал се не по своя воля в центъра на протест, опитващ се да си пробие път през множеството, но вместо това понесен от него. Този, човек не знае на къде го водят, не знае какво се случва, не желае да участва в този протест, но не знае как да излезе от тълпата. Единствената му цел е да се отскубне и да намери сигурно място, откъдето да може да наблюдава ставащото, но не и да участва.

Ако погледнем държавата ви, като цяло, то тя привлича внимание именно със странното сокойствие царящо в нея. Независимо, какво, къде, как и защо се случва, това сякаш не оказва особенно влияние върху България. Реакция няма. Прилича на смъртник, чакащ примирено съдбата си, такава каквато бог му я е отредил.

- Не сте ли прекалено черноглед? Не мислите ли, че България всъщност е в ролята на мъдреца наблюдаващ от висотата на своето познание, случващото се в света, осъзнал, че всичко е суета на суетите?

- За съжаление не. Според мен България е една умираща, изчезваща държава, чието общество е загубило способността си да реагира адекватно на наглостта на подлеците, наметнали върху си наметалата на демокрацията и пазарната икономика, и представящи се за политици и бизнесмени. Нима е възможно в 21 век, в пределите на Европа, изграждането на пътища и метро да бъде считано, като огромно постижение, откриването на пречиствателни станции, обновяването и ремонтирането на различни сгради да бъде значимо събитие? Та това са нормални функции на държавата. Какво значимо достижение е това да асфалтираш път, докато другите строят космодруми, изследват космоса, създават иновации и развиват модерни технологии? Можеш ли да се хвалиш, че по улицата няма дупки, докато по тротоарите не можеш да вървиш? Че строиш църкви, а закриваш болници? Че прокарваш пътища, докато се обезлюдяват градове и села?

Не е тайна, че вие се топите. И то не бавно и полека, а със скорости огромни в исторически план. Вие сте единствената държава в Европа, която действително е заплашена от изчезване, и дори наименованието България да продължи да съществува, то хората населяващи тази територия надали ще имат нещо общо с българите, или ако имат то ще толкова, колкото общо имат българите с траките. Такъв процес на изчезване на дадена нация е рядкост да се наблюдава, особенно в съвременният свят, затова и вие представлявате интерес за редица изследователи и за мен в частност.

- Нима наистина смятате, че обществото ни е неспособно да излъчи хора, които да променят това апокалиптично бъдеще, което описахте?

- От това, което виждам, не бих могъл да ви обнадеждя. Обществото и не само вашето се дели на три части: Такива, които са забили поглед в миналото; Такива които живеят изцяло в настоящето и такива които гледат в бъдещето. Тези които са се втренчили в миналото, се гордеят с постиженията на предците си, но са неспособни да им подражават, именно защото живеят с миналото и не осъзнават реално протичащите промени около тях. Те дърпат страната назад, искат да върнат това което е било, но нещата се променят и това което е вършило работа вчера, днес я спъва. Ако вашият княз Борис бе като тях, то надали щяхте да имате азбука и собствена писменост.

Тези които живеят в настоящето, те се интересуват само от себе си, ден за ден, всеки ден. Едни заради бедност – душевна и материална, други заради алчност! Едните са обзети от страх, стрес и апатия, а другите от корист, завист и жажда за плътски удоволствия! Те смятат, че парите са основното средство което ще реши проблемите им, ще им даде сигурност и стабилност. Те са жертва на промените и вярват, че с пари могат да си осигурят един остров на спокойствието, където спокойно и блаженно да изживеят дните си, без да се налага самите те да се променят. Те живеят в безвремие, в едно безкрайно тягостно настояще, вкопчили се в днешният ден, страхуващи се от утрешния. От тях не можеш да очакваш нищо, те не могат да се борят, защото не знаят за какво.

Тези които живеят с мисълта за бъдещето, те са хората които движат света. Те осмислят това което е било и това което е в момента, и чертаят пътя на бъдещото развитие. Те са откривателите, мислителите и идеолозите на обществото. Те са строителите на новите обществени взаимоотношения, на хуманизма. Те са тези които търсят смисъла на живота.

За съжаление, при вас тези които гледат към бъдещето, са подложени на убийствен натиск, да бъдат претопени в останалите две групи. На тях не им се дава поле за изява, нямат възможност да развият и реализират идеите си. Тези хора обаче, не приемат и никога не са приемали с примирение наложените им ограничения, и не са се поддавали на натиска на апатичната маса. Те търсят място, където могат да осъществят мечтите си, без да се страхуват от неизвестното, без да се задоволяват с илюзорната моментна сигурност. България не е това място – Там тези които мислят за бъдещето емигрират! А тези които останат, биват смазани.

Пагубното за България е, че нейните управници са само люде, принадлежащи на първите две групи. Те дават за пример миналото, без да имат поглед върху бъдещето. Те следват, чужди указания, чужди напътствия и служат на чужди интереси, в името на собствената си настояща моментна облага. Те са празни, кухи, безидейни. Те сочат грешките на миналото, за да оправдаят настоящето, докато се страхуват от бъдещето. Това е вашият елит.

- Това ли е единственото което виждате в България, нима няма оптимистична теория?

- Всъщност има. Може би България е първата глобална държава. Тя ще е първата която ще се разтвори в новия свят, и нейните чеда гледащи в бъдещето ще станат водачи на земното население. Виждаме, че доста българи и хора с български корени, заемат престижни политически и научни постове в целия свят. Един ден светът ще бъде обединен в една общност – планетата Земя и можеби българите са тези които поставят началото на този процес, давайки пример на целия свят със спокойното приемане на смъртта на националната си държава. Българите няма да умрат, не и тези които гледат в бъдещето, те просто ще се наричат земляни.
 
Последно редактирано:
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Умберто Еко = Биг Брадър.
Как може тъй добре да ги обясни нещата...

ПС: Може да туриш линк към сорса отдолу.
 
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Информацията е малко противоречива, дали наистина това го е казал Умберто Еко.
Това не означава, че написаното не е вярно! За това не слагам линк към сорса.
 
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Доста смешно интервю, което меша истина с авторовите напъни за оригиналност :)
 
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Пак казвам, не се знае дали това е изказване на Умберто Еко! Копирах статиата от един блог.
Постнах го защото чиито и думи да са, по прекрасен начин описват реалността в България.
 
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

голата истина
 
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Да и според мен няма никакво значение кой ги е казал, важното е, че са до болка истина. Какво можем да направим по въпроса обаче?
 
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Копирано е сто пъти това - не мога му фана спатиите на първоизточника.
Ама няма много съмнение че е автентично.
 
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Аз не го прочетох цялото признавам, че ми доскуча някъде на първата трета...

НО то само от началото можа да ти стане ясно че е простотия, като онова за гърците - тихо да не събудим бугарите:)

момент да намерим първоизточника...


http://neverojatno.wordpress.com/

Бъзикилийкс – Истината такава, каквато можеше да бъде!?
 
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Според мен България е една умираща, изчезваща държава, чието общество е загубило способността си да реагира адекватно на наглостта на подлеците, наметнали върху си наметалата на демокрацията и пазарната икономика, и представящи се за политици и бизнесмени. Нима е възможно в 21 век, в пределите на Европа, изграждането на пътища и метро да бъде считано, като огромно постижение, откриването на пречиствателни станции, обновяването и ремонтирането на различни сгради да бъде значимо събитие? Та това са нормални функции на държавата. Какво значимо достижение е това да асфалтираш път, докато другите строят космодруми, изследват космоса, създават иновации и развиват модерни технологии? Можеш ли да се хвалиш, че по улицата няма дупки, докато по тротоарите не можеш да вървиш? Че строиш църкви, а закриваш болници? Че прокарваш пътища, докато се обезлюдяват градове и села?

в прав текст
 
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

А кое западно общество реагира адекватно на подлеците наметнали маската на демокрацията и пазарната икономика? Само не ми казвайте, че хаотичните протести, без изявени лидери и конкретни планове за промяна, са адекватна реакция. По-скоро са дирижирана и провокирана реакция с цел освобождаване на натрупаното напрежение в обществото.
 
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

По едно време, от толкова песимизъм, взех да си мисля, че човека просто се е нервирал покрай проблемите с издаването на книгата му в България и е решил да изпусне парата в това интервю, чиято цел е била да каже нещо за книгата си, а не да прави подробен анализ на ситуацията в България. Но иначе, което е така си е така. Хората за постижение считат някое ново откритие в космоса, а ние тук една 20-километрова магистрала я дъвкахме месеци наред по всички медии, като че ли на нея са кацнали извънземни мама му стара...
 
От: От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Хората за постижение считат някое ново откритие в космоса, а ние тук една 20-километрова магистрала я дъвкахме месеци наред по всички медии, като че ли на нея са кацнали извънземни мама му стара...

а де и аз това се чудя
 
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Само не ми казвайте, че хаотичните протести, без изявени лидери и конкретни планове за промяна, са адекватна реакция.
В България и това няма!
Само да вметна, че докато ние се бием в гърдите с "чудото" на модерния свят- метрото, преди няколко дни, лондонското навърши 149 години. Това потвърждава тезата, че докато ние се изтъкваме с нормалните дейности за една държава, като строежите на пътища, другите държави вече строят космодруми.
 
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Не се впрягайте, дори и да умре тази "държава" на Балканите която доказано не е Българска и не се управлява от Българи, на нейно място а и на други места ще се възстановят много други наши държави....така е писано и така ще бъде докато свят светува


............................................

Откъс от книгата “За Съдбата на Народите” от богомилския жрец Петър Осоговец, написана през лето 956 от Христа:

“…А в четвъртия ден Господ създаде звездите да красят твърдта небесна и да бъдат знамение за векове и народи. Седем едри звезди сътвори Предвечният и седем области от небето им повери.”“И вложи Творецът седем духа в седемте светила, та седем ангела се родиха. И повери на всеки ангел да води по един от седемте народа.”


“И ангелите, на които бе поверено да водят народите, се сдружиха с ангелите, що бяха пазители на тези народи, та всеки народ имаше по два ангела: eдин - да го води, а друг - да го пази.” “Слънцето разпери криле над Египет, Месечината над Междуречието, Вечерницата спря над Гърция, Звездата на пратеника покори с лъжи Юдея, Звездата на бранника - Рим, а Звездата на отшелника - Византия.”


“А народите не се бяха родили още на земята, но те живееха в чертозите на Господнята Всемъдрост.” “И всички народи получиха от Вечния по един звезден дух - само над България тъмнееше мрачина и звезден ангел не развя криле над нея.” “И ронеше сълзи ангелът, що пазеше България, че всички си имаха другар, а той нямаше. И с плач поиска от Бога Твореца, ала нямаше вече звезда и звезден дух.”


“Духна тогава Бог в простора и осени с божествено мановение Млечния път, та рой светли ангели се родиха там и повели Бог Млечния път да властва над България.”“И превратна бе участта на Египет, умряха двата народа близнаци в Междуречието, изгоря Гърция, погина Юдея, разсипа се Рим, само Византия и България останаха.”


“…Но този, що се вслушва в пророчески вещания, знае твърдо, че неповолни бранни дни ще разсипят Византия навсякъде, а България като огнена птица ще се възражда из собствената си пепел, та докрай на вековете ще пребъде.” “Защото гаснат звездите една по една. Ала Божият пояс ще свети вечно - и Млечния път ще бъде светъл саван над мъртвата вселена…”
 
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Аз също съм съгласен с описаното в статията.Дори и да не е изречено от Умберто Еко ми е все тая.Важното е, че няма лъжи в нея а само истина.То и други хора по света ни виждат как си кротуваме докато ни газят.
 
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Според мен България е една умираща, изчезваща държава, чието общество е загубило способността си да реагира адекватно на наглостта на подлеците, наметнали върху си наметалата на демокрацията и пазарната икономика, и представящи се за политици и бизнесмени. Нима е възможно в 21 век, в пределите на Европа, изграждането на пътища и метро да бъде считано, като огромно постижение, откриването на пречиствателни станции, обновяването и ремонтирането на различни сгради да бъде значимо събитие? Та това са нормални функции на държавата. Какво значимо достижение е това да асфалтираш път, докато другите строят космодруми, изследват космоса, създават иновации и развиват модерни технологии? Можеш ли да се хвалиш, че по улицата няма дупки, докато по тротоарите не можеш да вървиш? Че строиш църкви, а закриваш болници? Че прокарваш пътища, докато се обезлюдяват градове и села?

в прав текст

мда :confused:
 
От: От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Тоя Чергар от бъзикилийкс колко е долееен :D Последно спорих с една прителка дето така се беше разпалила в Лицекнига, че жално ми стана. Беше тоз пак напъхал лоши думички по наш адрес май в устата на английския посланник. Не че както се вижда от постнатата тук статия не отразява голата действителност, просто тоя гаден навик да ги слага думите в устите на хората...
И се почна "ма*ка му и долно английско ко*еле, как ше каже такова нещо... Това е гавра... Смърт за британските империалисти... бла- бла..." И едни обясненията какво ще му се случи ако им падне в ръцете. Пък сме толкова мекушави и безпринципни БГ-тата...И не чува- Абе, жена, виж първоизточника. Човека си казва, че всико е фикшън- никой не те слуша. Прекалено е хубаво и разтоварва да плюеш по другите. В такава пасмина и разпасана команда сме се превърнали, че никой не дава дума да му кажеш, дори и да лази в калта. И е готов да ти свети маслото само защото не е на неговото. Търпим като волове, отгоре като ни натискат, а помежду си сме като зверчета в ъгъла. За това и такива писания виреят така добре.

Иначе мисля, че най- големия му "удар" беше и продължава да е онова писмо на Дякона. niks със сигурност ще го знае, щот май поназнайва историята. Макар ако съдбата на Вселената е България да просъществува... Та как да е. Четоха го въпросното писмо в половин дузина национални телевизии (в Шоуто на СлаФчо даже навръх трети март. А един приятел си го беше изпринтил и обикаляше кафетата с него. Явно сме отчаяни като нация щом се хващаме дори за такива сламки.
Това е и един много точен пример как мрежата става все по "достоверен" и тръстед източнк на информация и как дори интелигентни хора приемт на доверие повечето неща в електронен формат без да помислят. Баси. Ако аз имах такова дар слово кат тоз, щях да съм новия Мусолини или поне две три хиляди човека щяха да ми викат "Господин Началник" :lol:
 
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Много вярно е казано, но не е нещо, което вече да не знаем.
 
От: Ако все още не сте наясно какво става в Бългатия, прочетете това!!!

Да, тоя сайт всяка седмица пуска по едно такова изказване - преди беше холандския премиер, после английския, сега пък Умберто Еко.... И тримата не знаят, че са правили такива изказвания, не са чували за България, но пък са по-наясно със живота тука от всички нас :)

Тая тъпотия не съм я чел, ама предполагам, че пак е като предните 2 - "докато се разхождам из София за 1 час поне 5 пъти ме спряха да ми предложат цигари без бандерол, а народа продължава да търпи това правителство".
И хората четат и си викат - абе той хубу не го е казал, ама ние верно сме много прости как ги търпим - СЕРГЕЙ, ВРЪЩАЙ СЕ, СЕРГЕЕЕЕЙ :)

Който не вярва - е ги предните:
neverojatno.wordpress.com/2011/11/24/shengen/
neverojatno.wordpress.com/2012/01/03/cameran/

Същия въшкарски стил, същото деликатно вмъкване на политическа пропаганда - така между редовете, тъъъничко че никой да се не усети :)

Пу деба и въшливата пропаганда... На всички фронтове им промиват мозъците.
 
Последно редактирано:

Горе