[Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

ЕС vs. Русия


  • Общо гласове
    48
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

България+Русия+Германия
Все пак българите са дали много на руснаците и германците и трябва да ни включат в такъв съюз
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Това би било логичен съюз на Сушата. Ако и днешните българи (освен руснаците и германците) успеят да открият своето себеуважение (да не се бърка с България на 3 ракии).
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Ами и според моите виждания е логичен, пък на три ракии може да дам и други фактори за този съюз, но да не стане много сантиментално
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Никаква сантименталност, само факти.

Като икономически показатели - ясно. Германия и Русия са далеч напред. Но има и едно понятие, свързано със сферите на влияние.

Разбиването на европейските коалиции става чрез по-податливите членове. Това са по-слабите, тъй като са по-лесни за манипулиране - най-вече Източна Европа и прибалтите. Водещите европейски икономики прекрасно си пасват с руснаците, но, когато се налагат дребни победи, Щатите и ЕС включват квиченето от Изток.

Когато България почне да си гледа интереса като Германия (или поне когато има тази възможност), то много неща биха се прояснили и тръгнали на по-добре.

Личното ми мнение, че вече е прекалено късно и войната е доста близо. Но е напълно възможно да греша.
 
От: От: От: От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Втората Световна е прекаляване.


Ако имаш поне мъничко такт, не можеш да мачкаш така германците - качествата им като нация са признати от всички, а и си личи в момента кой къде е в Европа.


Германците бяха смачкани като дух - дреме им дали ще се оправи тяхната икономика на тези "ходещи машини с дълги крака" (Шопенхауер, ако се не лъжа), икономиката е тяхното верую. Личи си и сега - те са номер 1 в ЕС.


В никакъв случай не оправдавам Хитлер, но не е имал друг избор, освен да се гръмне още през 1939.


Наполеон е друго. Гений. Стигнал е до Москва дори. Но той е рационален по дух и няма как да предположи, че руските селяни ще умират от глад, но ще палят посевите и няма да оставят храна за войските му. Или че ще подпалят самата Москва, само и само да не се даде на "супостатите".


Неговата рационалност му бърка в здравето и след като го подгонват. Той не може да разбере защо го гонят по територии извън границите на Русия. Руското "да не беше ме закачал" му е непонятно. Гонят го до Париж. И когато той събира последните европейски войски да даде отпор пред Париж, то руснаците просто решават, че няма смисъл да се бият с него (велик пълководец, и без това ще загубят). Заобикалят го и влизат директо в Париж. Онождат дет що има французойки и от тогава в Париж има бистра (от "быстро, быстро" ) .

След което си тръгват от Париж. Скучно им е там.
Че защо пък да е прекаляване? Да тръгнеш срещу Русия, независимо как се е наричала, дори във времето преди Петър I, не е било особено разумно действие.
Хитлер също е стигнал до Москва. За него бихме могли да кажем, че не е очаквал СССР да устои на технологичното превъзходство на Германия.
От известно време Рейгън, ако можеше, би се обърнал в гроба - как Русия продава енергия.
Неразбирането на философията на отсрещната страна е изиграло лоша шега на не едно начинание.
Уважавам германците за тяхната работливост и чистота - нещо, което и ние имахме. Уважавам ги и за това, че са единствените от "великите сили", които винаги са ни помагали.
Работил съм на конвейер в ЗиЛ - тогава видях как работят руснаците и какво значи да работиш на конвейер!
Чрез Германия навремето сме развили инжинерните и биологични направления. От Русия, преди повече от сто години, сме взели бюрокрацията. А по-късно и "равенството".
От Германия сме взели главно положителни неща. За съжаление, Хитлер е причината да умножим взетите от Русия отрицателни неща.
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Да де, прекаляване си е :) Можеха да се опитат да разрешат икономическите противоречия и без война.

Ще поизчакам малко, ако се понасъберат и други мнения. Дотогава ще пусна един Задорнов:

[video=youtube;cybUjBVCh6M]http://www.youtube.com/watch?v=cybUjBVCh6M[/video]
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Прощавайте, но противоречията не са икономически, а идейни. Пропускате много важни неща.

- американските банкери спонсорират октомврийската революция. Революционерите в огромната си част не са етнически руснаци, а евреи. Русия бива подложена на един нечовешки социален експеримент с милиони жертви. Болшевизмът не е нещо естествено и е наложен със сила.

- доктрината на военния комунизъм предполага конфликт и революция. Ако Хитлер не беше нападнал СССР, след още няколко години, нищо нямаше да може да спре червената армия и Европа щеше да бъде болшивизирана. Това си е мечта на Коминтерна от деситилетия.

Накратко, стъпвайки на несправедливите договори от края на първата война, се залага бомба и се насъскват братски народи едни срещу други. Войната е неизбежна и е била такава, заради болшевишката упоритост. Германците се опитват 20-30 пъти да спрат войната, най-малкото с Англия, има един много интересен филм по тоя повод, казваше се от сорта на "Тайните досиета Хес", за опитите на Рудолф Хес.

Всички тия неща обаче са в миналото. За да бъде силна Европа, Русия трябва да стане част от европейското семейство, а Англия да остане в изолация.
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Съгласен съм донякъде, но Русия няма как да стане "част от европейското семейство". Само по-малката й европейска територия (със съответните ресурси) е по-голяма от цялото това "семейство" накуп, а за азиатската част ( "да, скифы мы" ) да не говорим. Дори Барозу го забеляза в момент на просветление. Имаше една смешка как Русия след години щяла да влезе в ЕС. Идеята нещо по-голямо да влиза в по-малко е садистична.

Какви са тези от "европейското семейство"? Имат ли някакви белези (по религия, идеология, политика, икономика и т.н.) , по които да се позиционират?
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Сигурно има смисъл, ама вече съм на три ракии и сантименталнича, руснаците са братушки, а германците са ни роднини по арийска линия
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Когато разбереш, че иранците и славяните също са арийци, съвсем ще се отцепиш :beer:
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Аз смятам руския (имам предвид руснаците) и европейските народи за част от едно голямо семейство - индоевропейското. Освен това, Русия е стожер на християнството (православието), с някои условности.
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Тук да, нямаме противоречия във възгледите.
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Когато разбереш, че иранците и славяните също са арийци, съвсем ще се отцепиш :beer:

Че аз това го знам, че славяните са от една група с арийците, за асирийците ще трябва си сипя още едно :wink:
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Първият ми сблъсък с тези идеи (за евразийството и ролята на Русия в спасението на Европа) беше преди години, когато прочетох една статия на руския учен, проф. Павел Тулаев - РУСИЯ И ЕВРОПА В УСЛОВИЯТА НА ЧЕТВЪРТА СВЕТОВНА ВОЙНА . Професорът стана известен в България с издаването на книгата си за първия българист - Юрий Венелин.

Теорията която развива е доста интересна, макар с лек политически-некоректен привкус. Според него в момента света се намира във фаза на Четвърта световна война (третата е студената война), и единствено съюза между Русия и останалите европейски народи е шанс за спасението на европейците.

Ще ми е интересно Страна да коментира горната статия и по какъв начин тези идеи се различават от идеите на Александър Дугин (друг представител на евразийската школа, или поне той така се определя, но май е недолюбван от останата част).
 
Последно редактирано:
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Не съм го чел, но ако става въпрос за спасяване на цяла Европа ми звучи като невъзможен сценарий
И аз бих искал да видя мнението на страната
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Идеите на Тулаев са широкоразпространени от време оно, той просто дава по-синтезиран и достъпен прочит. Един Лев Гумильов, например (особено обичан в България заради изследванията си за волжските българи) също ги е подкрепял.

Основната теза се състои не само в това, че Русия може да спаси европейците, но и в лансирането на понятието за духовност, а не само за територия или държавност. Всеки руснак, както и всеки образован европеец, знае четверостишието на Тютчев "Умом Россию не понять" (Русия не може да се разбере само с ум, пускам го по-надолу на английски, тъй като не го намерих преведено на български). Същността е, че при изграждането на всяка нация има неща, неподвластни само на логиката. Такива са патриотизмът, например, обичта към Родината, носталгията и т.н. Тези разбирания са типични за всяка нация, а различното при Русия, че тя защитава ценности с по-широк периметър (православие, славянство, справедливост и т.н.). Огромната богата територия, мултиетничност (над 100 народности), научен потенциал, възстановяването на статута на Велика сила през миналата година и най вече този неизмерим и неразбираем за по-рационалното мислене Дух й позволяват да го прави и тя да бъде в ролята на основния "стержень", към който да се закрепят всички народи, изживяващи трудни времена.

You will not grasp her with your mind
Or cover with a common label,
For Russia is one of a kind –
Believe in her, if you are able...
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Има и геополитически грешки при това подпомагане.

Първата, по-основна за мен е Кавказ.

Тръгват руските заселници, които почват да обработват земите в подножието на планините. Само че в тях живеят племена от родово-общинния строй, които почват да си крадат роби от тези заселници.

Царска Русия стимулира казаците, които тогава реално са били някакви полукриминални обединения (самото царско правителство ги е преследвало и те са бягали на юг) и не са се церемоняли особено. За всеки отвлечен селянин са рязали по няколко чеченски глави. Омразата между руснаците и чеченците нараства, а когато в ход влизат и генерали (Ермолов), които тръгват да прочистват горите и планините, става мазало.

Православна Грузия, обградена отвсякъде от ислямски страни, приплаква и моли православна Русия за помощ. Царска Русия гарантира безопасността на Грузия, но за да може да я подсигури на практика, се нуждае от още по-сериозно присъствие в кавказкия регион.

Съветската власт също не се справя особено добре. Почва да строи училища и театри на хора, които имат собствен начин на живот и би било по-добре да ги остави да живеят по начин, който им харесва. Хора, които имат други разбирания и много повече са уважавали Сталин от позиция на силата, който им е бръкнал в здравето заради това, че са помагали на фашистите, отколкото социална държава, която им се бърка в обичаите, пък макар и с най-добри намерения. Да, образова ги, но цената след това е висока. А и при навлизането на дивия капитализъм в Русия след белязания и алкохолика всичко почва да се свежда до бизнес: продажба на оръжие и откупи на пленници.

Другата основна геополитическа грешка е Афганистан.

Руснаците за разлика от американците, които са агресивна млада нация, но доста неопитна, знаят, че "Восток - дело тонкое". Знаят, че никой никога не успявал да завладее пущуните, дори англичаните. Обаче тръгват по най-балъшкия начин да подкрепят едно светско правителство с идеята за плюсче в противопоставянето "социализъм-капитализъм".

Пак почват по същия начин като в Кавказ: училища, театри, музеи. В големите градове проблеми няма, а руските войници са си направо "балъци" и афганистанците ги обират на табла и барбут по нощните купони. Всички са щастливи. Обаче в планините е друго. Американците се усещат да изхитреят и казват, че тези училища и театри са призвани да разрушат мюсулманската вяра на дедите им. И отново почва мазало.

Там няма да има оправия. Американците сега са там (ще се изтеглят), руснаците им помагат дори с коридори и снабдяване, но ситуацията си е "окопаване", а не присъствие.
 
Последно редактирано:
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

мултиетничност (над 100 народности)
Без значение колко са на брой, Русия е ... бяла. 80% от жителите и са етнически руснаци.
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Значи сигурен съм, че със руснаците си пасваме по душа и затова сме братушки, ама германците не са ли с по различна душевност
Тази душевна прилика с руснаците не знам какво философско обяснение има, ама не е само православието, щото и гърците православни ама...
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Нациите не трябва да са еднакви, а да се допълват. Като при съпружеските двойки е - не харесваш жена си или приятелката си защото е като теб, а защото се допълвате взаимно. Иначе ще е скучно от една страна, а от друга - няма да сте конкурентни в естествения отбор.

Не харесвам фанатизма под никаква форма. А за гърците.. - не бяха те, които дадоха въздушен коридор за самолетите на НАТО срещу също така православната Сърбия в края на миналия век.
 

Горе