[Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

ЕС vs. Русия


  • Общо гласове
    48
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Ако една страна има напредък, непременно ще й проличи, а не както е в момента България - едно голямо нищо.
Иначе всякакви работи и теории могат да се пишат из пресата, народа си усеща по джоба за какво иде реч.
За тези 6-7 години икономически сме дръпнали определено към дъното, и това не е само в България.
Успях да посетя 4 страни от ЕС, само миналата година две.
Усещането и мнението на коренните им жители е същото - не са доволни от живота и бизнеса си в ЕС. Защо ли?

На мен са ми интересни резултатите от анкетата, защото очаквах разликата да е по-голяма.:rolleyes:

Пишете си колкото си искате примери и се самозалъгвайте, ваша воля.:)
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

в кое всичко?

Икономика, политическо влияние, население - каквото се сетиш. Не подценявам Русия по никакъв начин, но все пак ЕС е обединение на цели 28 държави.

Само Великобритания да вземеш - тя има близо 3 трилиона БВП, да не забравяме Германия, Франция и т.н. Сама по себе си всяка от изброените държави има по-силна от руската икономика и огромно политическо влияние. Русия, разбира се, е най-голямата държава в света и незаобиколим фактор.

Не е ли по-полезно да работим и с двете общности?

Мисля, че цар Иван Асен втори го беше казал - когато двата орела се борят за тлъстия гълъб, той избягва смъртта. Затова нашият шанс е да лавираме между големите.
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Човекът се изнася от държавата, защото до колкото помня доста време изкара в панделата, според него неоснователно. Не важи примера.

Не според него, ами и според съда в Страсбург и сега БГ ще плаща над 80 милиона обезщетение.
И основният му бизнес фалирала след целият цирк - и до колкото гледах бизнесите му са били изрядни със стотици милиони оборот и не случайно печели тук и печели в Страсбург. Но от това, което някого е останало всичко е изнесено в странство.

Ред, братле не може като идват и наливат капитали и инвестират се радваме, а ги мразним като си тръгват. Тук говоря изцяло за бизнеса, без значение БГ или не.

Ти сам си купувал сигурно лошо управлявани неща, после си ги продавал и някой ги довежда до нулева стойност.

В бизнеса е много валидно правилото с менимджмънта - добрият мениджмънт може да вземе дори и лоша идея, да я преструктурира и да развие в нещо печелившо, както от нещо печелившо кофти мениджмънт може го осере.
Пазара и конкуренцията са тези фактори, които довеждат до пресяване на ефективното от неефективното, не можеш ревеш да си остава всичко неефективно, щом е БГ. Това е пагубно и да защитаваш такава идея е откровено безсмислие. Горе долу ми звучи като на Болен идеята да възродим Кремиковци :D А те 40 години били на загуба - смятай сам за какво си говорим :)

П.С. Ето ти друг пример БГ бившо дружество, купено от чужди инвеститори, управлявано умно и ефективно - за 15 години са му наляли 1 милиард

"Солвей Соди" инвестира 55 млн. лв. в ново съоръжение

И тези 55 милиона отново са част от ПЧИ.

Сега като се замисля на Лукойл планираните инвестици от над 1 милиард и нещо долара в Бургас отново ще ги видиш в ПЧИ.

Като цяло е добре да знаеш, кое какво е от към макро индикатори/данни.
 
Последно редактирано:
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Ако говорим за това към кой трябва да се "прикрепи" България във външнополитически и икономически план. Отговорът е прост и в същото време трудно изпълним.

Години наред българската външна политика е изтъкана от комплекси за малоценност и вродена сервилност, пасивно отношение спрямо важни външно-политически въпроси, което се основава на минали, исторически обусловени фактори ("духовна връзка" и т.н.)

Външната политика на малката държава трябва да се съобразява най-вече с нейните възможности. Както убедително е показало миналото, за страни като България, е особено опасно еднопосочното обвързване, независимо дали в политически, икономически, социален или идеологически аспект, с която и да е държава. Колкото и примамливи да изглеждат еднопосочните и небалансирани връзки, цената им винаги е твърде висока и се заплаща от по-слабия партньор. (примери бол :) )

Многопосочността и балансирането на връзките във всички посоки може да разшири възможностите за маневриране във външната политика на малките и средни държави, в това число и България, като по този начин националните интереси ще бъдат отстоявани по-успешно в международната система.

Прекаленият конформизъм, макар и изглеждащ прекалено удобен, не е най-добрата стратегия за малките страни. Защото е важно да се отбележи, че в международните отношения гласът на онези, които умеят да отстояват своите интереси се чува най-силно. И се ценят онези партньори, които са способни, наред с предлагането на взаимна изгода, да показват готовност да отстояват открито и своя, и общия интерес. България трябва да се стреми именно към воденето на такава външна политика, която гарантира сигурността, отстоявайки политическите и икономически интереси на страната и съдейства за воденето на международен диалог, чиято цел е мирът и стабилността.

Това е по темата от мен. :)
 
От: От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Не знам как разумен човек би избрал комунистическата страна. Въобще която и да е комунистическа страна. Не се сещам за дори една, в която хората имат добър стандарт на живот.
 
От: От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Не знам как разумен човек би избрал комунистическата страна. Въобще която и да е комунистическа страна. Не се сещам за дори една, в която хората имат добър стандарт на живот.
Не знам как разумен човек все още не е разбрал, че в Русия отдавна няма комунизъм, а си е див капитализъм,
както и в други страни от бившия соц.лагер.
Все пак има достатъчно инфо в интернет, ако не си имал възможността да посетиш някоя от тези бивши соц.страни след промените.
По същата логика да те питам какво правиш в България, в която все още има много остатъци от комунистическото минало,
до което така и не се стигна де - останахме си в соца, най-малкото родителите ни или бабите и дядовците ни са още тук.
Понякога такива келеши си изказват мненията по форуми и коментари под публикации в медиите,
та чак да му стане жал на човек за тях.:mad:
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Не знам от какво ти става жал, но това са фактите. Всички страни, през които е минал комунизма и се управляват по сходен начин и до днес имат нисък стандарт на живот. Ти си го наричай див капитализъм, социализъм, комунизъм или както сметнеш за добре. И по-внимателно с епитетите за хора, които не познаваш.
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Какви факти, спри да сънуваш комунисти. Развитието на всички бивши соц страни от Източна Европа се контролира от световния жандарм.
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

ЕС vs. Русия - кое би избрал?
Значи ако отговоря директно на заглавието на темата, естествено ще избера най близкия до нашата душевност народ и то е ясно, че е Русия
Ако се опитам да анализирам и да пресмятам ползи... май пай пак ще е Русия, абе що така ги виждам нещата, пък те са наобратно, да не съм пред някакво еврогейско огледало?
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Значи ако има обединена Европа, трябва да се казва Русевропа или нещо такова, щото няма обединяване без Русия
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Евразия ще се казва.


Първо, чисто географски (континентално) е логично. Съюз на Европа и Азия.
Второ, само по-малката (европейска) част на Русия е половината от територията на цяла Европа. За азиатската да не говорим.
Трето, Евразийският съюз е изгоден и за Китай (респективно, и другите, чисто азиатски страни). Дължината на транспортните коридори през територията на Русия се съкращава, намаляват логистичните разходи, а при съответните взаимни търговски отстъпки и липса на мита, развитието на взаимната търговия между трите кита на евроазиатския свят (Китай, Русия и ЕС) ще бъде изгодно за всички.
Четвъртата част от плана се казва тунел през Беринговия пролив. Сухопътен маршрут от Северна Америка за Азия, респективно до Европа. Вече има техническите възможности да се осъществи.
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Много добре изглежда както си го представяш, но ако и Китай трябва да влезе в този съюз, направо не ми се мисли за реакциите от Германия
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Много добре изглежда както си го представяш, но ако и Китай трябва да влезе в този съюз, направо не ми се мисли за реакциите от Германия

1. Става въпрос за икономически съюз, а не за съюз, в който някой ще налага политическата си воля над друг (както е в ЕС в момента).
2. Запознат ли си със стокооборота между Китай и Германия? И колко ползи ще имат двете страни само от намаляването на транспортните разходи, да не говорим за другите?

Китай като икономика е номер 2 в света (след 2025г. ще е номер 1), а Германия е №1 в ЕС. Изгодно е и за двете страни. Още след като Путин предложи плана Лисабон-Владивосток пред германците (2010г) , се разбра, че се хареса както на тях, така и на китайците. Затова тази седмица Меркел говори това, което се харесва на САЩ, но прави това, което трябва на германците, а Китай се въздържа при днешното гласуване на резолюцията на СС на ООН за Крим (при положение, че има трън в петата от рода на Тибет).
 
От: [Анкета] ЕС vs. Русия - кое би избрал?

Да обаче съм запознат със закона който прокара Германия срещу китайските фотоволтаични ситеми
 

Горе