Архитектура на сайта или IA (Information Architecture)

Blinky

Owner
Нека днес си поговорим за IA или архитектурата на сайта, говорейки най-вече за добра и логична подредба на страници / категории. Като цяло видеото на Ранд не е нещо ново за повечето от нас, но все пак искам да обърна внимание, защото често се случва да попадам (най-вече) на магазини с тотална нелогична архитектура. За мое щастие не са хора от форума, поне по мои наблюдения, а просто самодейци, които смятат, че (например) калъф за телефон е добра идея да попадне и в аксесоари и в телефони Samsung (защото е за Samsung калъфа).

Или такива, които започват от хоума да изсипват всички страници без дори да се замислят, че категоризирането им е една не само добра SEO практика, но и определено потребителите ще са по-щастливи. Всеки (поне така мисля) има логично мислене, и нещо, което дори мозъка му не го осмисля като логика, защо да да го прави и Google или по-скоро неговия алгоритъм. :)

[video]http://fast.wistia.net/embed/iframe/5glk5v9lux[/video]

Ще се радвам да чуя и вашето мнение, и дори някакви лоши практики ако сте забелязали, ще все радвам да споделите. ;)
 
От: Архитектура на сайта или IA (Information Architecture)

Искам да ти обърна внимание на семантиката. Думата всички, може би е коректна само в словосъчетанието - всички дишат. От там насетне, се използва по-скоро като категоризация. Т.е ако повечето хора в дадена категория правят нещо, хората казват, че всички го правят, а ако по-малката част го правят, казват, че никой не го прави.

Та, в горното твърдение, че всички мислят логично, би трябвало да е - никой не мисли логично. В този ред на мисли, има много повече не логични сайтове, от колкото логични и с добра архитектура и примерите за лоша архитектура биха били безкрайни.
 
Може би добър пример тук може да се дадат форумите. Ще забележите, че всички добре оптимизирани и високо ранкващи се форуми разчитат на това, че са добре подредени като информация. Не само систематизирано, но и логично. Например имаме форум за рибари, логично е информацията за риболов на дъно, блесна, плувка да са реално отделени. Не съм голям рибар, само да отбележа. Както и речен и морски риболов и в тях да има подсекции, водещи към съответната по-тясно селектирана информация.
 

Горе