А сега накъде...?

sigma

New Member
Здравейте колеги. Обръщам се към Вас с мисълта, че ще можете да ми дадете някои идеи. Ето я и моята история: преди около година започнах да се занимавам с онлайн търговия. Поръчвах часовници и очила от китайските сайтове и ги продавах тук с малка надценка. Бях доволен, че печелех и че си имах редовна работа. Продавах в ФБ и в Продавалник, не съм се занимавал да отварям онлайн магазин. Както вече си помислихте, продавах малки количества и нямах нужда от фирма. Обаче стана така, че конкуренцията стана прекалено много и клиентите намаляха. Говоря Ви за това, че един часовник, който преди продавах за 30лв., сега не мога и за 15лв. да го продам, в случай, че този часовник го вземам за 18лв. от производител. Тоест цялата работа се обезсмисли и спрях търговията. През тази 1 година научих много неща за продажбите и маркетинга и сега просто си стоя така. Други възможности от китайските сайтове вече едва ли има, понеже БГ пазара в момента буквално е залят от такива стоки. Само за сравнение - преди година в Продавалник имаше 4 000 обяви за часовници. В момента има 13 000 обяви. Интересувам се от афилиейт маркетинга, но не владея английски перфектно и не знам дали ще успея да се справя. Писането на статии и подобните услуги не ми се отдават... А сега накъде...?
 
От: А сега накъде...?

Колко пък да си научил за 1 година шанене в продавалник. Това, че си навил 2ма да си купят ментак часовник не е голям успех.

"А сега накъде?"

Еми "back to school!" Сядаш и си преценяваш, ако ще ставаш salesman - правиш едно образование да видиш на хартия как са нещата. То тук в България нещата са малко изкривени, но поне ще имаш базата от която да надграждаш. Ако не ти се занимава да учиш (дори задочно..) хващаш и четеш в свободното време книжки/учебници на тази тема...

И има да се продава много. Света не е свършил като са се навъдили още 20 тариката с пластмасови часовници. Утре ще измислят друго, ти ще внесеш... Някой ден ще ти скимне да правиш по-сериозно нещата - ще си регистрираш фирма.

И така...
 
От: А сега накъде...?

Здравей от мен. Афилиент маркетингът е доста трудна и в същото време отблагодаряваща се инициатива, но трябва да се проучи много добре въпроса преди да се почне каквото и да е в тази насока. Ето ти няколко въпроса, които може да си зададеш и на база отговорите - да си направиш план за действие. Колко % комисионна можеш да предложиш на афилиейтите си, с какво ще ги накараш да те изберат и какво може да отделиш като средства за изграждането й. Не подценявай нито едий от тези въпроси.

А пазара, че расте, то това е нормално. Винаги е така, важното е ти да си от лидерите в него. Преди време имаше малко онлайн магазини за детски артикули и дрехи, сега са в пъти повече. Но няколко си останаха сила все още. За новинарските сайтове е така, както и за почти всяка ниша. Просто интернета има всяка година ръст и това води след себе си и последствия. Няма какво да се учудваш от това.

Кажи ни и какво точно планираш. Разгледай, проучи и си направи план. Не може да тръгнеш без ясна визия. Хубавото е, че вече знаеш с колко е пораснал пазара, следейки само един сайт. Време е и за други статистики, които да ти поскажат какво трябва да се предприеме като действия. ;)
 
От: А сега накъде...?

За да се избегне това положение, до което си стигнал, в бъдеще не забравяй, че винаги трябва да се развиваш.

Продавал си часовници успешно (малко или много, ти знаеш). Подобряваш това - или обслужване или намираш още по-изгодни доставчици. Прибавяш и нови продукти и т.нат и т.нат. И така не стоиш на едно място НИКОГА. Трябва да си луд да мислиш, че с тия часовници ще се пенсионираш. Може да сме малка държава, но инициативни хора бол и на друг ще му хрумне, че твоята схема е печеливша.

Пиша ги тези работи, за да съм сигурен, че си осъзнал грешката от близкото минало. С каквото и да се занимаваш в бъдеще, не забравяй горните редове. Развивай постоянно, услугите/продуктите си и добавяй нови стойности за клиентите. Само така няма да избягат при други.

В България също има афилиейт маркетинг, макар запознатите да казват, че спечеленото е несравнимо с англоезичния пазар. Щом не можеш на английски направи едно блогче на български. Дори и аз се справям с Wordpress. От началото го прави за тема подходяща за някоя афилиейт програма. После друго и така. Това са идеи и успеха им зависи от твоите усилия.

Аз сега разработвам афилиейт програма за Пест Контрол. Давам ти жокер :).
 
От: А сега накъде...?

Ясно. По въпроса с обучението действам - тази година се записах "Маркетинг" - редовно обучение във ВТУ. Иначе малки сделки не ми липсват - тук, таме си продавам някои неща. Обаче искам сериозно да се захвана със всичко, а не всеки ден с по-някой друг продукт. Имах идея за откриване на фирма, обаче преди да намеря точния продукт, не бих го направил. По принцип онлайн търговията ме влече повече, отколкото реален магазин да кажем. Аз съм от малък град и тука шанс с реални магазини почти няма - голяма конкуренция, застаряващо население, ниска раждаемост, ниска платежоспособност на населението, ниско ниво на образование и подобни неща. Просто не си заслужава и ако погледнем първоначалните инвестиции, после те едва ли ще се възвърнат. В търсене на уникални продукти съм все още, лошото е , че веднага след като се появи нещо на китайския пазар, след 2 месеца се появява и в България.

П.П. Тука май сам си отговорих - трябва да се насочвам и към други пазари, освен чайнамейд-а...
 
От: А сега накъде...?

Нишите за продажби са може би стотици хиляди ако не и милиони. Нима с "часовниците" светът приключи ... Ако искаш да продължиш да продаваш търси нови ниши или атрактивно представяне на продуктите си. Ако офертите ти са от рода "Часовник с ... на цена ..." не очаквай да имаш големи продажби. Вкарай повече текст, грабни потребителя, направи видео ако трябва, снимки ... "скучните" продажби не вървят. Щом не се справяш с твои продукти не мисля, че афилиейта ще ти върви, нищо лично ...
 

Горе