Бизнес в Гърция

smith

Member
Здравейте,

Има ли хора тук, които имат познания как се прави бизнес в Гърция?

Знам, че има доста счетоводители тук, а дали има такива, които обслужват гръцки фирми на българи?

Какво може да прави българска фирма в Гърция, нужно ли е да се създава гръцка фирма, за да се обслужва бизнес в Гърция.

Знам, че ако се изпраща от България към трета страни в случая Гърция, то няма нужда от създаване на фирма в Гърция, но ако вече се работи на самата територия в Гърция как седят нещата?

Въобще всичко свързано с Гърция като бизнес ще ми е полезно, ако може да споделите.
 
Вече 4 години работим с българска фирма, изнасяща в Гърция и Румъния като им привличаме клиенти с маркетинг. Дружеството е българско. Трябва да си направите консултация със счетоводител, който е наясно с данъчните въпроси в Гърция. Има особеност с ддс-то, не е като в България.

Също, трябва да намерите добър преводач за продуктите и услугите си. Като цяло, гръцките клиенти са доста по-безпроблемни спрямо тези в България, но трябва да говорите на един език, буквално - с тях. Само с превод на сайт надали ще се получат нещата. Ако ви звънне на гръцки, пък го започнете на английски, да консултирате и обяснявате нещо - малко се губи доверието.

Мисля, че в Гърция процедурата по възстановяване на ДДС протича по-бавно.

Няма нужда от специална гръцка фирма, търговията между страни в ЕС се води вътреобщностна доставка, но има тънкости.

Дано това ви е било полезно и успех!

Кирил
 
Да, това беше полезно.

А как седи въпроса, ако искам да открия физически обект в Гърция?
Защо не се разходиш? Не би трябвало да е проблем да имаш офис там. Но цял свят в момента се отърва от излишните офисни пространства и видя, че работата пак си въври. Разбира се, има и такива бизнеси, на които офисите са им задължителни. България и Гърция са в ЕС, не мисля, че отварянето и на гръцка фирма е нужно упражнение. Виж, ако искаш да имаш гръцко представителство е друго, което да е под шапката на Бг фирмата. Търговията между двете държави е толкова голяма, че не би имало никакви проблеми да се практикува свободна търговска дейност на територията на Гърция с българска фирма.
 

Горе