Бизнес на самообслужване

Не знам дали се замисляте глобално, че ако 80 процента от света се автоматизира, коли, банки, автобуси, таксита, самолети, предприятия, магазини..... Няма да остане място за работа, съответно от къде ще се печелят средства за да можем да си купуваме каквото и да е ?! Нали все от някъде трябва да дойдат пари за да си позволим, телевизор, кола, телефон, къща, земя, храна и т.н. ?! Тоест ти ще спреш да плащаш заплати на някой, няко йдруг също и трети и пети и т.н., накрая ще има свободни за работа, но няма да има работа, съответно масата от фирмите ще започнат да изчезват, защото няма кой да купува, след това собствениците на фирмите няма да могат да купуват... Усещате ли доминото ?! Някой замисля ли се че вървим с огромен темп към автоматизация на всичко и че след има няма 10-15 години ще има глад, хай технология, която малцина реално ще могат да имат ?! А тея малцина няма как да изхранват стотиците огромни автомобилни компании, нито пък разходите им или пък електронната индустрия и въобще индустрията ?!
Работата е там, че вече подобен проблем от същото естество се е случил преди много години. Появили са се машините и хората занаятчии са считали, че всички ще станат безработни. Да, наистина занаятите са изчезнали на практика (останали са само за атракция), но хората са продължили да работят, но вече по друг начин.
Сега ще стане вероятно същото. Автомобилите ще започнат да се произвеждат автоматизирано, но хората в автомобилните фирми вече ще се грижат, за да модифицират изделията точно според желанията на потребителя. Сега това не се прави - всички автомобили са абсолютно еднакви, като единствената различна характеристика е външния им цвят.

По отношение на темата. Ето един хипотетичен вариант, който само на теория изглежда перфектен. Той единствено не решава проблема с цигарите и алкохола, но нека да приемем, че няма да има такива стоки. Всеки продукт се вкарва в прозрачен паралелепипед (от плексиглас) със специално заключване. При влизането в магазина се трябва да се предотврати възможността за излизане от същото място. При излизането ще има малка междинна стаичка, в която взетите стоки ще се плащат. Първо се маркират, за да видиш общата сума. След това евентуално част от продуктите се отказват. Накрая се плаща (електронно) и автоматизирана система отваря стоките които закупуваш. Когато върнеш всички паралелепипеди в определен улей (включително тези с отказаните стоки) - тогава ти се отваря външната врата и можеш да си отидеш. Естествено тази система не е интуитивна и хората трябва да се научат да я ползват.

За да няма кражба ще се разчита на здравината на контейнерите. Между другото последните не са мое "изобретение". В такива паралелепипеди продават флашките в Метро, но те се отключват на касата ръчно от касиерката.
 

Горе