Бизнес на самообслужване

Дискусията в 'Инвестиции / Офлайн Бизнес / Икономика' стартирана от Millionaire, Март 3, 2019.

 1. Millionaire

  Millionaire Member

  Рег.:
  Ян 17, 2017
  Съобщения:
  48
  Харесвания:
  3
  Точки:
  8
  Пол:
  Мъж
  Здравейте, заинтересован съм от изграждане на бизнес на самообслужване. Идеите които ми се въртят са няколко. Но, ще ви кажа за тази, която ме вълнува най-силно. Малък хранителен магазин на самообслужване. Без касиер. Хората влизат, взимат си каквото им трябва, маркират си го сами и си го плащат на машината. Доста иновативно, според мен и с потенциал за печеливш малък бизнес. Но ме интересува, как ще си купуват цигари и алкохол, при положение, че е на самообслужване и няма контрол, който да проверява за деца. И как ще се предотвратяват кражби?
  Също така знаете ли фирми, които могат да изградят подобна автоматизирана система.
  В Бългатия вече има подобни магазини
  Така че ще съм радостен и благодарен, ако обсъдим темата, и намерим някакво решение.
   
 2. Svetliooo

  Svetliooo Active Member

  Рег.:
  Окт 30, 2017
  Съобщения:
  259
  Харесвания:
  159
  Точки:
  43
  Пол:
  Мъж
  По принцип не съм много по офлайн бизнесите, така че това е просто личното ми мнение, без грам опит:
  Вчера си говорихме с приятели на маса точно за безкасови магазини. Мнението им беше, че хората се объркват и не знаят как се плаща. Според мен също е така и е нужно да минат няколко години, докато се научат. Всичко върви на там, просто мисля че времето не му е сега, особено за малък магазин. Все пак колко струва тази машина и колко ти струва да наемеш един човек на каса ? Не мисля че ще спестиш особено, поне на този етап.

  Иначе наистина всичко отива в тази посока, повечето професии, които имаме в момента са просто безсмислени и могат много лесно да бъдат заменени от софтуер + хардуер. Примерно машинист / ватман на метро ( не знам кое е правилното название в случая ). Всякакви качвания / местения на информация от сайтове. Въвеждане, обновяване и т.н. Пълно е с low skilled професии, при които се иска просто да цъкаш няколко бутона.

  За автоматизиран бизнес бих предложил автомивка. Около нас има няколко и всички те са ръчни ( т.е. хора ти мият колата или сам я миеш ). И винаги има опашка на тях. Даже при едната, която е забутана зад един магазин, шанса да си намериш място от днеска за днеска е почти никакъв. Което е абсурдно, аз не искам да се съобразявам с часове, за една проста операция.
  Ходил ли си на OMV top wash ? За 7 кинта ( цена в София ), само влизаш, пускаш от скорост, не натискаш спирачка и за 10 мин колата ти е измита. Докато ти можеш да си седиш вътре и да си цъкаш нещо на телефона. Бързо, добра цена и удобно. След ползването на такава автомивка, не виждам причина да се редя и да чакам ред за другите.
   
 3. D.D.

  D.D. Member

  Рег.:
  Ян 15, 2019
  Съобщения:
  98
  Харесвания:
  57
  Точки:
  18
  Пол:
  Мъж
  Бизнес идеята не бих се наел да я коментирам. Не съм убеден, че ми стигат познанията за това.
  Относно техническите решения няма да е много трудно. Просто и към момента съществуват такива системи в по-малък мащаб за продажба на малогабаритни опаковани стоки. Опазването е технически преодолимо без особени затруднения. По отношение на продажбата на алкохол и цигари на непълнолетни то и сега като се замислиш, се разчита, че жената зад щанда визуално ще прецени или евентуално ще погледне личната карта на лицето за което има съмнения. И до там. Субективно и не гарантирано. Ако успееш да прокараш някаква врътка, че системата позволява продажбата само на регистрирани лица, и единствено срещу заплащане с регистрираната им банкова карта, може и да прокараш някой нов член в нормативната ни уредба. Ако решиш нещо по отношение на техниката ще помагаме.
  Поздрави и успех.
   
 4. PavelAndreev

  PavelAndreev Active Member

  Рег.:
  Март 2, 2015
  Съобщения:
  314
  Харесвания:
  28
  Точки:
  28
  Според мен е ОК, но не за малък магазин, а за голяма - верига тип била,пикадили и тн.
  Тези безкасови разплащания и съпътстващите теглене на плодове и зеленчуци и маркиране на стоката са масова практика в чужбина. Лично аз тестват в Париж. Изглеждаше трудно и неясно, но упътванията бяха толкова добре направени - step by step, че и най-тъпия негър да се оправи.
  Така че идеята е добра, но си направи сметките, защото може да се окаже безсмислено за малък магазин. Не казвам, че е така, а гледам практиките.
  Успех
   
 5. CopyTheFunk

  CopyTheFunk Active Member

  Рег.:
  Септ 8, 2015
  Съобщения:
  182
  Харесвания:
  64
  Точки:
  28
  Място:
  София
  В Америка има доста магазини, които предлагат self checkout. Със сигурност ще ти трябва персонал - за съдействие, ако има грешно маркирана стока и т.н. И този персонал може да има собствено гише където се предлагат цигари/алкохол/национална лотария/ western union/ easypay и каквото си пожелаеш още. В България съм виждал една каса в ProMarket, но не и изцяло автоматизиран магазин.
   
 6. CryptoInvest

  CryptoInvest Active Member

  Рег.:
  Ян 25, 2018
  Съобщения:
  317
  Харесвания:
  99
  Точки:
  28
  Идеята е наистина много добра, но как се предотвратяват кражбите и нечестните/некоректни практики от страна на клиента?
   
  Dafa Web харесва това.
 7. Dafa Web

  Dafa Web Active Member

  Рег.:
  Юли 11, 2017
  Съобщения:
  456
  Харесвания:
  103
  Точки:
  43
  Пол:
  Мъж
  За България ще е рано подобна услуга да се вгради в магазин. Според мен ще имаш големи проблеми с крадците, особено пък ако е в някой морски град, даж ще го разбият целия и ошушкат още първата вечер докато дойде полицията и после няма и да разбереш, кой, кога и как...
   
  sstankov харесва това.
 8. tedkata_m

  tedkata_m Well-Known Member

  Рег.:
  Юни 5, 2012
  Съобщения:
  1,188
  Харесвания:
  135
  Точки:
  63
  Място:
  София
  Аз самият се чудих 20 мин. как да се самотаксувам в Промаркет, не сме дорасли още за такова нещо.
   
 9. D.D.

  D.D. Member

  Рег.:
  Ян 15, 2019
  Съобщения:
  98
  Харесвания:
  57
  Точки:
  18
  Пол:
  Мъж
  Рано е още да го отказваме колегата. Идеята му има бъдеще. Вероятно ще претърпи развитие по отношение на мащаба и асортимента в началото. Местата на самообслужване ще стават все повече. Просто в съвременните магазини така са пакетирани стоките та продавачите са се превърнали в пъдари и касиери. Скоро ще се намерят начини и това да отпадне.
   
 10. sstankov

  sstankov Active Member

  Рег.:
  Септ 29, 2013
  Съобщения:
  591
  Харесвания:
  92
  Точки:
  28
  Рано е. Представи си че влиза ром в магазина ?
   
  Dafa Web харесва това.
 11. Dafa Web

  Dafa Web Active Member

  Рег.:
  Юли 11, 2017
  Съобщения:
  456
  Харесвания:
  103
  Точки:
  43
  Пол:
  Мъж
  Не знам дали се замисляте глобално, че ако 80 процента от света се автоматизира, коли, банки, автобуси, таксита, самолети, предприятия, магазини..... Няма да остане място за работа, съответно от къде ще се печелят средства за да можем да си купуваме каквото и да е ?! Нали все от някъде трябва да дойдат пари за да си позволим, телевизор, кола, телефон, къща, земя, храна и т.н. ?! Тоест ти ще спреш да плащаш заплати на някой, няко йдруг също и трети и пети и т.н., накрая ще има свободни за работа, но няма да има работа, съответно масата от фирмите ще започнат да изчезват, защото няма кой да купува, след това собствениците на фирмите няма да могат да купуват... Усещате ли доминото ?! Някой замисля ли се че вървим с огромен темп към автоматизация на всичко и че след има няма 10-15 години ще има глад, хай технология, която малцина реално щше могат да имат ?! А тея малцина няма как да изхранват стотиците огромни автомобилни компании, нито пък разходите им или пък електронната индуистрия и въобще индустрията ?!
   
  sstankov харесва това.
 12. D.D.

  D.D. Member

  Рег.:
  Ян 15, 2019
  Съобщения:
  98
  Харесвания:
  57
  Точки:
  18
  Пол:
  Мъж
  Амиииииии не! Не съм съвсем съгласен с този ред на мисли.
  Автоматизирането на процеси не води до намаляване на трудовата заетост. Води до разкриване на работни места свързани с други професии. Професии свързани с разработка, производство и поддръжка на автоматизиращите системи. Това като съвсем пряк резултат. Индиректно поради повишена производителност и рентабилност се увеличава възможността на част от населението да пренасочи времето и парите си в други занимания. Простичък пример: Ако успея да автоматизирам част от процесите в трудовото ми ежедневие и ги направя по рентабилни, то моментално увеличеното свободно време и допълнителните парички, ще превърна в риболов на Малдивите или разходки в Тайланд. Без жена ми. Ма и тя няма много да се застои в къщи. Та увеличавайки потока туристи създавам нови работни места. Това в резултат. А и ако беше прав, то индустриалните революции от миналото щяха да направят така, че днес да ни няма като такава бройка население обричайки ни на безработица и глад. Защото и тракторите и тъкачните станове са си автоматизация. Ама независимо от носталгията по Белчо и Сивушка я изкарай днешния Боне и жена му от СПА центъра.

  П.П. Извинявам се на автора на темата за излишните писаници.
   
  juvefan, ReminD, sstankov и още 1 човек харесват това.
 13. Dafa Web

  Dafa Web Active Member

  Рег.:
  Юли 11, 2017
  Съобщения:
  456
  Харесвания:
  103
  Точки:
  43
  Пол:
  Мъж
  Свободното време ще се увеличи, но като цяло ще си говорим след 5-10 години, да сме живи и здрави. Дано и форума съществува толкова и ти да си в него и пак ще си говорим, ако се сетим по тоя въпрос.... Аз не ги виждам така нещата. Повече съм реалист. То дори в момента се случва това. Само п осебе си говори за масови съкращения в големите заводи, които предриеха стъпки към мордернизиране ( тези неща съвпадат с т.нар. икономическа криза, но нямат нищо общо с нея, говорим за големи авто марки, които не са имали спад в продажбите че да са получили икономически срив самите те, за масово уволняване на хора, като заводите още са активни и съществуват работейки със СЪЩИЯ капацитет на производство ).... Познавам германец, който е главен управител в завод на Даймлер......... Достатъчни са ми думитде му, не е човек, който ще седне да си говорим шикълки.
   
  CryptoInvest харесва това.
 14. CryptoInvest

  CryptoInvest Active Member

  Рег.:
  Ян 25, 2018
  Съобщения:
  317
  Харесвания:
  99
  Точки:
  28
  Хората създават проблеми. За бизнеса е много по-лесно да "наеме" машини, а не хора. Първо, хиляди пъти по-евтино е в дългосрочен план, второ, не искат повишение на заплатите, трето, не могат да бойкотират производството, има и още поне 5-6 основни причини, но тези трите са достатъчни.
  Поздрави
   
  danisti и sstankov харесват това.
 15. D.D.

  D.D. Member

  Рег.:
  Ян 15, 2019
  Съобщения:
  98
  Харесвания:
  57
  Точки:
  18
  Пол:
  Мъж
  Щом германец от Даймлер го е казал то не ми остава нищо друго освен да приема тези доводи.
  С това предлагам да престанем да сатанизираме идеята на автора на темата и ако няма да му помагаме то поне да спрем да му я пълним. С шикалки.
   
 16. Dafa Web

  Dafa Web Active Member

  Рег.:
  Юли 11, 2017
  Съобщения:
  456
  Харесвания:
  103
  Точки:
  43
  Пол:
  Мъж
  Това е факт, но няма да доведе това до печалба на тези които ще останат без работа, а те няма да са малко, следователно ще намалеят продажбите. Както и да е, всичко добро.
  Към Д.Д. Идеята ми е да го откажа :D
   
 17. sstankov

  sstankov Active Member

  Рег.:
  Септ 29, 2013
  Съобщения:
  591
  Харесвания:
  92
  Точки:
  28
  Коментарите ми напомнят излизането на Фотошоп преди години и как художниците сега щели да останат без хляб :)
   
  CryptoInvest харесва това.
 18. CryptoInvest

  CryptoInvest Active Member

  Рег.:
  Ян 25, 2018
  Съобщения:
  317
  Харесвания:
  99
  Точки:
  28
  Има неща, които няма как да се вършат от машини до момента, следователно винаги ще има нужда от работна ръка, но тя ще намалее.
   
  danisti и sstankov харесват това.
 19. Svetliooo

  Svetliooo Active Member

  Рег.:
  Окт 30, 2017
  Съобщения:
  259
  Харесвания:
  159
  Точки:
  43
  Пол:
  Мъж
   
  danisti харесва това.
 20. D.D.

  D.D. Member

  Рег.:
  Ян 15, 2019
  Съобщения:
  98
  Харесвания:
  57
  Точки:
  18
  Пол:
  Мъж
  Ама как дразниш!:mad:
  Това ми е част от заниманията. Обградил съм се с 12 подобни изчадия дяволски и все не остава време да ги натоваря и превърна в истински бизнес. Ама до месец два се надявам да поприключа с текущите задачки и да си пофлиртувам с тях. Все ще комуникацията с тях ми е трудна, а те явно не са чели Азимов, и постоянно се опитват да ме замерват с оръдията на труда. Ма скоро ще видим кой кого;)

  П.П. Добре дошъл е всеки който е готов да си говори с тия!
   

Сподели страницата

 1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
  Dismiss Notice